Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 05-10-2009, 18:12
|
|
|
Celtycka napisał/a: | Hm... nie wiem, a czytałeś Sage o Wiedźminie, albo Trylogie Czarnego Maga? |
Celtycka, ta dyskusja jest już zakończona... ale czy TY czytałaś Trylogię Czarnego Maga? Jak tak to załóż temat i omawiamy ;P
PS: Przepraszam za offtop. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 13-10-2009, 17:35
|
|
|
A znacie jakieś naprawdę dobre powieści osadzone w steampunkowym świecie? Coś w stylu, np. FMA? Tylko błagam, nie Wieki Światła, bo te mnie wynudziły. |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:49
|
|
|
Śmierć nekromanty, Łowca czarnoksiężników i okolice, czyli seria Marthy Wells, bardzo dobre i wyszło po polsku. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:14
|
|
|
'Rozmowy nad Nilem' jest interesującą książką. |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-10-2009, 13:41
|
|
|
Keii pytałeś się o dobrą książkę fantasy. Na tropach jednorożca autorstwa Mike Resnick'a. W zasadzie jest to cykl (ale dwutomowy, więc niestraszny), który jednak można czytać jako osobne powieści. Książka została wydana prawie 19 lat temu przez Iskry, w tym roku wznowiła ją Fabryka Słów. Pozycja stanowi bardzo fajne, detektywistyczne fantasy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 05-12-2009, 13:05
|
|
|
Ktoś orientuje się ile warte są książki Trudi Canavan? Widziałem dziś obie trylogie w księgarni i zastanawiałem się nad zakupem, ale dla pewności wolę zapytać, czy nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 05-12-2009, 13:13
|
|
|
Nie czytałem, ale z tego co mówiła Gonik to kiepskie i merysuiczne. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Amarth
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 05-12-2009, 13:14
|
|
|
Keii, czytałam Trylogię Czarnego Maga i powiem tak: czytadło znośne, czyta się bardzo szybko, ale niestety nie do końca przyjemnie. Fabuła boleśnie prosta i przewidywalna oraz bardzo głupiutka główna bohaterka. Taka typowa żeńska BTJT z ogromną ukrytą mocą i haremem panów widzących w niej jakieś niesamowite rzeczy, które nie istnieją. Na palcach jednej ręki mogę wyliczyć ciekawych bohaterów, ale nawet oni im dalej w las tym nudniejsi i wręcz głupsi się robią.
Kup tylko wtedy, gdy masz nadmiar pieniędzy i absolutnie niczego ciekawego do czytania na horyzoncie. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 05-12-2009, 13:17
|
|
|
Ja zakupiłam pierwsze dwie części trylogii Czarnego Maga i żałuję. Sporo mnie to kosztowały, a bohaterowie są płascy, historia przeciętna i jeszcze spora część drugiego tomu to yaoi. Raczej odradzam. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 05-12-2009, 13:26
|
|
|
Hm, po przeczytaniu tekstu z tyłu książki niestety właśnie takiego Merysuła się obawiałem.
No nic, zaoszczędziłem parędziesiąt złotych, dzięki :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 18-12-2009, 23:08
|
|
|
To ja bym prosił o parę tytułów. Po pierwsze szukam dobrej, mocnej space opery, tylko na jakimś poziomie. Po drugie, ostatnio zaciekawiły mnie klimaty steampunk'a. Jakieś propozycje? Mile widziane pozycje ambitne, ale mogą też być po prostu bardzo dobre- rozrywkowe o wartkiej akcji i ciekawej fabule. Nie trzeba zaraz mi socjo-politycznej psychodelii ;). |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 19-12-2009, 00:32
|
|
|
Steampunk w fantasy prawie nie istnieje. "Maszyna różnicowa" Gibsona to klasyka, a poza tym jest jeszcze seria Marthy Wells - "Śmierć Nekromanty" i części dalsze. Najlepiej chyba po prostu sięgnąć po Verne'a... |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Asthariel
Lis
|
Wysłany: 19-12-2009, 21:09
|
|
|
Byłbym wdzięczny, gdybyście mi polecili jakąś książkę historyczną, traktującą wojskowość starożytności, średniowiecza, renesansu (bez współczesności) w pigułce. Coś w stylu przemian, jakie się dokonywały w taktyce, o nowych rodzajach broni, która wypierała stare, itd. |
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 18-01-2010, 19:47
|
|
|
Jak ktoś tu zagląda, to ja poszukuję książki stylistycznie podobnej do "Pantery w piwnicy" albo do "Kociej kołyski". fantasy mi się przejadło.
Asthariel, (jeśli tu zaglądasz i jeśli Cię to dalej interesuje) poszukaj biografii dowódców czy strategów, bądź tworów biografiopodobnych. Są zazwyczaj całkiem znośne i zadowalające w danym temacie. |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Chatoyant -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-01-2010, 22:21
|
|
|
koranona napisał/a: | "Kociej kołyski" |
Stylistycznie, hm. Dawno tej książki nie czytałam, a nie mam jej na stancji na stanie, to jest ten problem. Cóż. Ja to nazywam upiorną groteską i też kiedyś szukałam czegoś analogicznego. He. Jest takie opowiadanie Lema "Ciemność i pleśń". Bardzo ciekawe, choć czy liryczne/pełne artyzmu/będące osiągnięciem wyżyn literackości - za to bym sobie głowy uciąć nie dała. Spodoba się albo się nie spodoba. Może "Kroniki marsjańskie" Ray'a Bradbury'ego? To bardzo prawdopodobne.
Sorry, że fantastyka. Z nie-fantastyki? Hm... Można by zastosować taką mianowicie kategorię: Lech Jęczmyk. On jest tłumaczem takich książek. Ale stąd o krok od polecenia Ci "Fight Clubu" Palachniuka... "Paragraf 22" Josepha Hellera? Jeszcze wracając do fantastyki: "VALIS" P. K. Dicka?
Chyba, że podasz konkretniejszy parametr. Czarny humor? Groteska? Surrealizm?
Ja proszę o polecenie mi jakichś książek cyberpunkowych, o ile ktoś takie rzeczy czyta. Ostatnio pochłaniam wszystko, nie tylko literaturę, co można do tego zaliczyć (nie wyłączając anime) i każda poszlaka jest niezwykle cenna :]
Proszę mnie nie odsyłać do Wikipedii! Tam bodajże nic nie ma pod tym kątem o takiej pozycji jak "Tęcza grawitacji", a szkoda by było stracić możliwość poznania dzieł tego pokroju... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|