Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-04-2010, 18:33
|
|
|
David Filkin "Wszechświat Stephena Hawkinga - opisanie kosmosu" - bo ja to byłem w stanie przeczytać i zrozumieć. |
|
|
|
|
|
kapplakk
|
Wysłany: 06-04-2010, 20:14
|
|
|
Jeśli miałbym wymienić jedną jedyną ulubioną książkę to byłby to Wurt Jeffa Noona. Ostatnio pomyślałem sobie, że muszę przeczytać kolejny raz (najpierw muszę odnaleźć - podejrzewam, że kurzy się gdzieś w mieszkaniu rodziców) i sprawdzić, czy nadal podoba mi się tak, jak kiedyś. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 06-04-2010, 22:03
|
|
|
CainSerafin napisał/a: | Pod wpływem ostatnio przeczytanych artykułów na temat zjawisk zachodzących w kosmosie postanowiłem powrócić do jednego z moich starych, porzuconych zainteresowań. Proszę o polecenie napisanych przystępnym językiem książek poświęconych astronomii. |
Wybuchające Gwiazdy autorstwa Isaaca Asimova (tak, tego Asimova). Dowód na to, że niektórzy powieściopisarze potrafią pisać na temat równie ciekawie, jak przy opisywaniu fikcji. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
BitPire
Positive deviant
|
Wysłany: 22-04-2010, 11:21
|
|
|
Szukam czegoś w klimacie Wiedźmina A. Sapkowskiego. Nie wiem czy jest drugie takie fantasy psychologiczne z jajem, ale wystarczy, że to będzie dobre fantasy lub coś tam psychologicznego. Mile widziana książka z jajem :] |
|
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-04-2010, 11:33
|
|
|
Well, w takim razie proponuję cykl Pieśń lodu i ognia (Gra o tron, Starcie królów, Nawałnica miecz: Stal i Śnieg, Nawałnica mieczy: Krew i złoto, Uczta dla wron: Cienie śmierci, Uczta dla wron: Sieć spisków...) autorstwa George'a R. R. Martina. |
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 22-04-2010, 13:15
|
|
|
BitPire napisał/a: | Szukam czegoś w klimacie Wiedźmina A. Sapkowskiego. Nie wiem czy jest drugie takie fantasy psychologiczne z jajem, ale wystarczy, że to będzie dobre fantasy lub coś tam psychologicznego. Mile widziana książka z jajem :] |
Fantasy psychologiczne z jajem...? Ee... nie wiem naprawdę co ten opis ma wspólnego z Wiedźminem, ale "na czuja" mogę założyć, że sprawdzi się tu "Pan Lodowego Ogrodu" autorstwa Grzędowicza lub Trylogia Husycka Sapkowskiego. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 22-04-2010, 21:23
|
|
|
Psychologiczne znaczy chyba, że ma być angst. I wtedy pasuje do Wiedźmina doskonale. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-04-2010, 21:24
|
|
|
BitPire napisał/a: | ale wystarczy, że to będzie dobre fantasy lub coś tam psychologicznego. Mile widziana książka z jajem :] |
Polecam Zakon Krańca Świata Kossakowskiej.
Costly napisał/a: | Trylogia Husycka Sapkowskiego |
Dla fanów Sapkowskiego pozycja obowiązkowa. |
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 03-06-2010, 13:33
|
|
|
Poleci ktoś kryminał opierający się głównie na grze psychologicznej między genialnym śledczym, a przestępcą? Coś w stylu Death Note. Nabrałem ochoty, po przeczytaniu Zbrodni i Kary, a tak trochę mało takiego klimatu było ;-P |
|
|
|
|
|
Vivian
La Fleur du mal
|
Wysłany: 04-06-2010, 21:33
|
|
|
Asthariel napisał/a: | Poleci ktoś kryminał opierający się głównie na grze psychologicznej między genialnym śledczym, a przestępcą? Coś w stylu Death Note. Nabrałem ochoty, po przeczytaniu Zbrodni i Kary, a tak trochę mało takiego klimatu było ;-P |
Hmm w tym wypadku poleciłabym klasykę, powieści i opowiadania autorstwa Artura Conana Doylea, czarnym charakterem jest profesor Moriarty - genialny matematyk a jego antagonistą - Sherlock Holmes. W każdym razie starcie dwóch wybitnych umysłów, dużo dedukcji i próby naukowego wytłumaczenia zjawisk nadprzyrodzonych. Poza tym tak sobie myślę Arsène Lupin Maurice'a Leblanca, głównym bohaterem jest szarmancki dżentelmen o zdolnościach detektywistycznych, żyjący poza prawem i odznaczajacy się wybitnym intelektem. Nie pamiętam dokładnie, ale był tam jakiś inny genialny młody człowiek, który usiłował go przechytrzyć. Poza tym polecam kryminały Macieja Słomczyńskiego i Agaty Christie, chociaż tam każda historia to inny przestępca. |
|
|
Kaltresos
Wygnany Admin
|
Wysłany: 12-06-2010, 23:23
|
|
|
Pozdrawiam Tanukowych czytelników i zwracam się z prośbą o polecenie książki/książek. Interesują mnie w chwili obecnej dobre tytuły z zakresu fantastyki osadzonej we współczesnym świecie, coś jak np. "Tajemnicza historia Moskwy", "Harry Potter" albo opowiadania A. Pilipiuka o Wędrowyczu tyle, że coś bardziej realistycznego (tak, teoretycznie te dwie rzeczy się wykluczają ale chodzi o realność dialogów, zachowań bohaterów itp.). Akcja nie musi toczyć się dzisiaj, ale najbardziej ceniłbym coś, co rozgrywa się po II WŚ. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-07-2010, 12:59
|
|
|
Trochę trudno opisać czego szukam...
Interesują mnie wspomnienia, pamiętniki i opowieści z XIX i początku XX wieku, najlepiej wojenne czy podróżnicze z różnych dziwnych miejsc - Środkowy Wschód, Dziki Zachód, Rosja w dobie wojny domowej, Latynoameryka, Afryka. Opisujące zmagania ludzi z naturą, innymi ludźmi i prawami Muphy'ego. Może to dotyczyć lotnictwa albo floty, ale nie musi - byle dużo się działo.
... I żeby akcja nie działa się w Japonii, o ;P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
zombie_kitten
o.O
|
Wysłany: 27-07-2010, 16:22
|
|
|
Kaltresos napisał/a: | Pozdrawiam Tanukowych czytelników i zwracam się z prośbą o polecenie książki/książek. Interesują mnie w chwili obecnej dobre tytuły z zakresu fantastyki osadzonej we współczesnym świecie, coś jak np. "Tajemnicza historia Moskwy", "Harry Potter" albo opowiadania A. Pilipiuka o Wędrowyczu tyle, że coś bardziej realistycznego (tak, teoretycznie te dwie rzeczy się wykluczają ale chodzi o realność dialogów, zachowań bohaterów itp.). Akcja nie musi toczyć się dzisiaj, ale najbardziej ceniłbym coś, co rozgrywa się po II WŚ. |
Nie znam zbyt wiele takich książek, ale jakiś czas temu czytałem "Nocny patrol" Siergieja Łukjanienki. Według mnie, całkiem fajna fantastyka dziejąca się współcześnie w Rosji. |
_________________ "(...) And when men become free then mankind will be free.
May you be free of The Curse of Greyface.
May the Goddess put twinkles in your eyes.
May you have the knowledge of a sage,
and the wisdom of a child. Hail Eris."
- Principia Discordia |
|
|
|
|
Kaltresos
Wygnany Admin
|
Wysłany: 27-07-2010, 20:34
|
|
|
O, to że Rosja to nawet dobrze się składa. Dziękuje.
EDIT: Grisznakowi również dziękuje, na pewno spróbuję przeczytać jak znajdę. |
Ostatnio zmieniony przez Kaltresos dnia 27-07-2010, 21:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-07-2010, 20:43
|
|
|
Kaltresos napisał/a: | Pozdrawiam Tanukowych czytelników i zwracam się z prośbą o polecenie książki/książek. Interesują mnie w chwili obecnej dobre tytuły z zakresu fantastyki osadzonej we współczesnym świecie, coś jak np. "Tajemnicza historia Moskwy", "Harry Potter" albo opowiadania A. Pilipiuka o Wędrowyczu tyle, że coś bardziej realistycznego (tak, teoretycznie te dwie rzeczy się wykluczają ale chodzi o realność dialogów, zachowań bohaterów itp.). Akcja nie musi toczyć się dzisiaj, ale najbardziej ceniłbym coś, co rozgrywa się po II WŚ. |
Polecam "www.1939.com.pl" i "www.1944.waw.pl" Marcina Ciszewskiego - sprawnie napisane powieści o tym, co by się stało, gdyby oddział współcześnie uzbrojonego wojska polskiego przeniósł się w czasie i wylądował we wrześniu 1939, na tyłach Whermachtu (pierwsza część) lub w 1944 w Warszawie (druga część). Równie udana jest trylogia "Oś Czasu" Birminghama, gdzie flota kilku krajów z nieodległej przyszłości ląduje na Pacyfiku w 1942 |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|