Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 03-03-2010, 15:09
|
|
|
Prosiłbym S.F w klimatach cyberpunku, ogromnych, mrocznych metropolii, Antyutopijnych miast (dystopia), kontrolowanego społeczeństwa i tak dalej. |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-03-2010, 15:41
|
|
|
Dick się natychmiast nasuwa na myśl, tylko jego powieści są dość odjechane. Polecam opowiadania. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-03-2010, 16:57
|
|
|
Cytat: | kontrolowanego społeczeństwa |
To może coś pod ten typ. Polecam ci Limes inferior i Paradyzje Janusza Zajdla. W swoich książkach Zajdel pokazuje przeważnie wizje takiej totalitarnej antyutopii. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 04-03-2010, 23:17
|
|
|
Mitsurugi, absolutnie Zajdel. Poza wymienionymi przez Alta także Cała prawda o planecie Ksi, Cylinder van Troffa czy Wyjście z cienia. A do tego Marek Oramus, przede wszystkim jego Dzień drogi do Meorii. Także Lem ma nie mało ciekawego do powiedzenia w tym temacie (Eden czy Obłok Magellana). Cyberpunka tam za bardzo nie ma, ale o ile dobrze zrozumiałem chodzi ci o coś pod fantastykę socjologiczną raczej, a nie sam w sobie cyberpunk, a w tej formie powinno się sprawdzić idealnie. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 04-03-2010, 23:57
|
|
|
A pierwszego posta w temacie nie łaska przeczytać? Usunięto spam. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 01-04-2010, 19:28
|
|
|
Szukam obecnie pozycji, które choćby mimochodem mówiłyby o jednym z dwóch tematów: "Wpływ procesów norymberskich na kształtowanie się prawa w europie" i "Aspekty prawne terroryzmu lotniczego".
Zdaję sobie sprawę, że to cholernie nietrafione miejsce do szukanie literatury odnośnie tak wyspecjalizowanych zagadnień, ale jako, że forum gromadzi bardzo różnorodne towarzystwo, to zaryzykuje - ot, może się znajdzie się jakiś zbo... osoba obdarzona ciekawymi zainteresowaniami, której jakiś tytuł do głowy przyjdzie. Spróbować nie zaszkodzi ;) |
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 01-04-2010, 20:05
|
|
|
Nie wiem, o jakie aspekty prawne chodzi, ale o "bezprawnych aktach przeciwko bezpieczeństwu lotnictwa cywilnego" jest Konwencja Montrealska z 1971 roku, oraz załącznik 17 do Konwencji Chicagowskiej (ochrona międzynarodowego lotnictwa cywilnego przed aktami bezprawnej ingerencji). Jakieś drobiazgi mogą też być w aneksach do K.C. oznaczonych PL-2 (przepisy ruchu lotniczego) i PL-11 (służby ruchu lotniczego), ale to są dosłownie jeden-dwa artykuły na całość. Poza tym wydaje mi się, że o ochronie lotnictwa cywilnego kilka zdań było w ustawie Prawo Lotnicze, ale nie jestem pewna, czy to nie było po prostu odwołanie do "innych przepisów prawa międzynarodowego" - czyli do Konwencji Chicagowskiej. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 01-04-2010, 20:22
|
|
|
Myślałem, że co istotniejsze akty prawne na ten temat mam już wszystkie, ale o aneksach do Kodeksu nie pomyślałem, sprawdzę to na pewno, wielkie dzięki. Głównie mnie interesuje literatura mniej lub bardziej traktująca na ten temat, ale każdą wskazówkę doceniam, Bóg zapłać ;) |
|
|
|
|
Kouta90
|
Wysłany: 05-04-2010, 22:39
|
|
|
Witam, szukam jakiejś książki o tematyce podobnej do Ghost In The Shell, wiem że są książki w której jest zawarta niejako część fabuły z animowanych części ale nie o to mi chodzi. Serie TV nie do końca, ale pierwszy film z 1995 wg mnie pokazuje różnice między człowiekiem a maszyną. O ten kontekst mi właśnie chodzi, o rozważania teoretyczno/filozoficzne odnośnie człowieka w kontekście maszyn i przyszłości. Ciężko to opisać w dobrze zrozumiały sposób, więc ujmę to tak: książka dla kogoś kogo zaciekawiły serie Ghost In The Shell i zostawiły na głowie szereg różnych refleksji i rozważań. Z góry dzięki za pomoc. Oczywiście nie chodzi mi o książkę obrazkową :P |
_________________ MY ANIME LIST |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-04-2010, 22:49
|
|
|
"Neuromancer" Williama Gibsona powinien ci przypasować. |
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-04-2010, 22:58
|
|
|
Po przeczytaniu (a jakże) "Amerykańskich Bogów" zorientowałam się, że kompletnie łyso stoję z mitologią nordycką. Pytanie: czy znacie jakieś pewne źródło wiedzy o niej (jak greckiej np. Parandowski <którego swoją drogą niezbyt lubię, ale to inna sprawa>)? Ależ to nie musi być książka zupełnie naukowa. Może być, tak jak "Amerykańscy Bogowie", opowieścią w którą wpleciono elementy mitologii. Się ładnie uśmiecham :) |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-04-2010, 23:02
|
|
|
Ros, Heroje północy - akurat na tyle fabularyzowane, że się dobrze czyta. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-04-2010, 23:04
|
|
|
koranona napisał/a: | Po przeczytaniu (a jakże) "Amerykańskich Bogów" zorientowałam się, że kompletnie łyso stoję z mitologią nordycką. Pytanie: czy znacie jakieś pewne źródło wiedzy o niej (jak greckiej np. Parandowski <którego swoją drogą niezbyt lubię, ale to inna sprawa>)? Ależ to nie musi być książka zupełnie naukowa. Może być, tak jak "Amerykańscy Bogowie", opowieścią w którą wpleciono elementy mitologii. Się ładnie uśmiecham :) |
Artur Szrejter "Mitologia Germańska" - przystępnie, rzeczowo i dość fachowo. Wspomniane przez Ave "Heroje..." też są niezłe. |
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-04-2010, 23:09
|
|
|
Oki, dziękuję bardzo. |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-04-2010, 17:55
|
|
|
Pod wpływem ostatnio przeczytanych artykułów na temat zjawisk zachodzących w kosmosie postanowiłem powrócić do jednego z moich starych, porzuconych zainteresowań. Proszę o polecenie napisanych przystępnym językiem książek poświęconych astronomii. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|