Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 13-09-2007, 00:22
|
|
|
Cytat: | proszę się zastanowić nad kwestią wymiaru zrzutki |
Przypatrzyłem się, jak to wygląda na Anime. Zrzutka animowa ma wymiary 64x48. Zrzutka mangowa miałaby wobec tego 64x93, czyli byłaby prawie dwa razy wyższa. Obawiam się, że nic z tym nie da się zrobić, bo nie "położymy" okładek. Widzę tylko jedno rozwiązanie - o ile na Anime tekst oblewa zrzutkę z prawej i od dołu, o tyle na Mangach tekst i zrzutka "stałyby obok siebie" (nick recenzenta i data nadal byłyby pod zrzutką). Problem w tym, że nie bardzo jestem w stanie sobie to wyobrazić - trzeba by przeprowadzić test i dobrać najlepsze ustawienie.
Cytat: | Co wiąże się z dodatkową kwestią - umieszczenie "Dwóch zdań o" w recenzji. Moim zdaniem, z powodu proporcji skanów, jest zupełnie niewłaściwe. Może należałoby je pisać w pełnej szerokości, pod wszystkim? |
Tak, też o tym myślałem. Nawet krótki tekst wygląda teraz na ściśnięty. Pytanie tylko, co z informacjami o mandze po prawej strony od skanu? Tzn. oczywiście rozumiem, że można je bez problemu ścieśnić, tyle że powstanie wtedy pusta przestrzeń między skanem a informacjami. Jeżeli natomiast "dwa zdania o" umieszczone zostaną pod informacjami, to w mangach, gdzie informacje są obszerne (np. gdy manga jest przypisana do grupy), powstanie pusta przestrzeń między skanem a "dwoma zdaniami". Obawiam się, że znowu trzeba by trochę poeksperymentować. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-09-2007, 08:11
|
|
|
Pierwowzór: anime dodane. Notabene muszę przejrzeć wszystkie wyróżniki i przerobić ich opisy, żeby nie pojawiało się w nich słowo "anime", skoro mają też funkcjonować na Mangach...
Właśnie wyżej opisałeś, dlaczego nie ma miniaturek na Mangach - nikt nie wymyślił, jak je wstawić... Natomiast dla Twojej wiadomości podam, jak jest na Anime. Miniaturka ma zawsze 64 x 48 pikseli - przy tych rozmiarach nawet różnica 1 piksela jest widoczna i widać, że coś jest zrąbane w proporcjach. Jak pewnie zauważyłeś, miniaturka często nie jest prostym pomniejszeniem/deformacją głównej zrzutki. Do bazy jest wprowadzana jako oddzielny obrazek, który przygotowuję albo pomniejszając całą główną zrzutkę, albo - częściej - wycinając i pomniejszając kawałek. Oczywiście staram się, żeby wycięty kawałek miał dobre proporcje, ale jeśli np. po zmniejszeniu proporcjonalnym miałby 64 x 50, to wymuszam zmniejszenie do 64 x 48. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że "deformacja" o trzy piksele jest mniej więcej ostatnią dopuszczalną, czyli wysokość "proporcjonalnego" obrazka może się wahać od 45 do 51 pikseli - jeśli jest mniej lub więcej, wycinam go na nowo. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-09-2007, 13:53
|
|
|
Double-post, ale to dotyczy nie tylko mang:
Przeleciałam się po liście gatunków i wyróżników, zmieniając ich opisy w taki sposób, żeby pasowały i do mangi, i do anime. Analogicznie poprawiłam opisy w adekwatnym temacie na forum. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-09-2007, 13:30
|
|
|
Myślałem wczoraj nad problemem różnej wielkości miniaturek na Tanuki Manga, i wpadłem na pomysł obcinania tychże (oczywiście, nie "ile wlezie" - po 1 lub 2 piksele). Na wielu mangach obszary skrajne są puste (tzn. wypełnione jednym kolorem), i można spokojnie je obciąć. Stosując w zależności od potrzeb obcinanie i deformację, przypuszczam że uda się uzyskać miniaturki jednakowej wielkości. Mając to na uwadze, proponuję rozpocząć całą sprawę. W tej chwili w bazie są 22 recenzje, tak więc z przykrojeniem minaturek do 64x93 mogę uwinąć się dosyć szybko.
Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-09-2007, 17:03
|
|
|
Brzmi sensownie. Zwłaszcza że miniaturki do anime to dopiero są edytowane. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 19-09-2007, 18:40
|
|
|
No dobrze. Przygotowałem serię miniaturek w wymiarach 63x93, gotowych do wrzucenia na stronę. Jeżeli chodzi o proporcje, nie musiałem zbytnio kombinować - wydaje się, że okładki mang są pod tym względem łatwiejsze do obróbki niż zrzutki z anime.
Jak rozumiem, ostatecznie przechodzi wersja opisana powyżej - miniaturka i tekst obok siebie, ponad nickiem recenzenta i datą.
Bardzo jestem ciekaw, jak to będzie wyglądać. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-09-2007, 17:34
|
|
|
Gotowe, można się bawić. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2007, 00:05
|
|
|
Przypominajka z baki:mozliwosc wpisania czasu dla recenzji (z mozliwoscia zmiany) oraz filtrowanie, zeby ani w newsach, ani na liscie ani w wyszukiwarce sie nie pojawiala az "nadejdzie jej czas" |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-10-2007, 15:48
|
|
|
1. Tanuki-Anime
- tekst na głównej podmienić na:
Cytat: | Witamy na największej polskiej stronie z recenzjami anime! Mam nadzieję, że znajdziecie tu przydatne informacje i zdecydujecie się odwiedzać nas częściej - zapraszamy!
Na naszej stronie znajdziecie również kompletną bazę polskich wydań anime.
Zapraszamy do odwiedzenia strony głównej portalu Tanuki.pl, gromadzącej informacje o nowościach we wszystkich częściach naszego serwisu. |
"Kompletna baza polskich wydań anime" powinna być linkiem do listy "Wydano w Polsce", "strona główna portalu Tanuki.pl" - do zbiorczej. Link do artykułu o komentarzach wywalić, już i tak za długo wisiał.
- koniecznie i w trybie pilnym warto by usunąć newsy z Kasumi - skoro już decyzja została podjęta.
2. Tanuki-Manga
- tekst na głównej podmienić na:
Cytat: | Witamy w części portalu Tanuki.pl, poświęconej recenzjom mang. Znajdziecie tu opisy wielu tytułów, a także najpełniejszą bazę danych o polskich wydaniach. W dziale Zapowiedzi zamieszczamy informacje o planach wydawniczych na najbliższe miesiące.
Zapraszamy do odwiedzenia strony głównej portalu Tanuki.pl, gromadzącej informacje o nowościach we wszystkich częściach naszego serwisu. |
"Zapowiedzi" powinny być linkiem do listy "Zapowiedzi", "strona główna portalu Tanuki.pl" - do zbiorczej.
3. Tanuki-Czytelnia
- tekst na głównej spróbować skrócić (może ukryć część pod linkiem "Więcej" albo co?), koniecznie dodać formułkę o zaproszeniu na stronę główną.
4. Tanuki.pl
- pokombinować nad wstawieniem newsów ACP
- do RSS koniecznie dodać "dwa zdania o" - najlepiej by było, gdyby wyświetlały się także miniaturki. Na razie rozepchnie to stronę na wysokość, ale jeśli chcemy przekonać ludzi, żeby z niej korzystali, to muszą mieć podobną informację, jak na głównej Mang i Anime - czyli minimum tytuł i "dwa zdania", bo tak jak teraz jest zbyt enigmatycznie, żeby to było przydatne.
5. Wszystkie części portalu
- zmienić i ustalić układ buttonów w pasku na górze. Ponieważ na Anime, Mangach i Czytelni "elementami stałymi" będą linki do Zbiorczej i Forum, proponuję we wszystkich przypadkach dać Zbiorczą (nazwaną np. TANUKI.PL) na zaokrąglonym buttonie z lewej (pierwszą), a Forum - z prawej (ostatnie); pośrodku na prostokątnych buttonach umieścić odpowiednie linki do pozostałych części. Czy któraś z dziewczyn podejmie się przygotowania i dystrybucji nowych buttonów? |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 10-10-2007, 16:56
|
|
|
ad. Czytelnia - wstępniak ulegnie zmianie. Do zastanowienia się: coś podobnego do "Dwa zdania o..." w postaci początku tekstu, z urwanym tekstem głównym..., jakoś ominąć disclaimery (dodatkowe pole na disclaimer w panelu dodawania?)
ad. Buttony - dodatkowo jeszcze trzeba by było wyśrodkować ładnie napis na buttonie "wydano w Polsce" |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 10-10-2007, 19:12
|
|
|
(1), (2) gotowe. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 10-10-2007, 20:56
|
|
|
Punkt (3) zrobiony (wersja stara zapisana w notatniku), pomysł z "dwoma zdaniami z tekstu..." poddany Xeniphowi pod rozwagę. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 13-10-2007, 09:52
|
|
|
Zastanowiłem się nad możliwością wprowadzania recenzji z przyszłą datą. Wywnioskowałem, co następuje:
* Znakowane datą są zarówno anime w bazie, jak i recenzje, w związku z czym mamy kilka możliwości. Czy chcemy wpisywać na przyszłość tylko recenzje - wtedy gołe technikalia leżałyby na widoku do publikacji? Czy może tylko anime - wtedy technikalia będą czekać razem z recenzją, ale nie będzie można opóźnić recenzji alternatywnych? Czy raczej jedno i drugie? Opcja trzecia wydaje się najsensowniejsza.
* Niezależnie od tego, którą z opcji wybierzemy, najprostsza implementacja wywołałaby poważne problemy spójności cache. Obecnie polegamy na tym, że przy każdej modyfikacji technikaliów czy recenzji wybrane fragmenty cache są czyszczone. Jedyne sensowne rozwiązanie to pomocniczy program, który będzie codziennie o ustalonej godzinie publikował recenzje, na które nadszedł czas. W związku z tym, że będzie to wymagać dodatkowego pola w bazie określającego stan publikacji, mam ideę: może przydałby się dodatkowy stan, powiedzmy "wstrzymano", który pozwoliłby wycofać wyświetlanie danej pozycji na czas nieokreślony? |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-10-2007, 10:11
|
|
|
Na pewno sie przyda bo juz pare razy byly sytuacje ze recenzje trzeba bylo zdjac |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 13-10-2007, 19:19
|
|
|
(4.1) Gdzie je umieścić, na samej górze, tak jak były newsy z Kasumi?
(4.2) Dzięki temu zniknie mi głupi problem z IE :)
(5) Dla strony zbiorczej mam już gotowe, dla środkowych linków użyłem kolejności Anime, Czytelnia, Manga |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|