FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 32, 33, 34  Następny
  Do zrobienia
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 13-10-2007, 21:58   

No i doskonale...

Co do newsów: dać na dole, pod Czytelnią - zresztą nasz RSS u nich też będzie na dole strony. Jeśli się kiedyś zmieni layout na inny/szerszy, to się to przeorganizuje.

Dodatkowa informacja: niestety strona główna obecnie ma niecałe 300 wejść dziennie. Z tendencją wzrostową, ale mimo wszystko pytanie, co zrobić, żeby userów do niej zachęcić.

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 14-10-2007, 10:12   

W związku z formalizacją statusu Tanuki.pl, w bazie anime trzeba dodać nowe pole technikaliów - "Copyright" (najlepiej o takiej właśnie "metce"). Powinno być możliwe wpisanie tekstu (typu "Film Partners Ltd.") oraz, nieobowiązkowo, dodanie URLa do którego miałby ten tekst, po kliknięciu, prowadzić.

Oczywiście technikalium widoczne wyłącznie, jeśli jest wypełnione dla danej serii.

Chodzi o to, że któregoś pięknego dnia może się zgłosić do nas jakiś bandai czy geneon, i stwierdzić że łamiemy im coś-tam bo podajemy producenta animacji a nie właściciela praw do serii/producenta. W takich przypadkach, lepiej mieć możliwość błyskawicznego uzupełnienia niezbędnej informacji prawnej bez niszczenia integralności technikaliów, gdzie "od zawsze" podajemy producenta animacji (studio) a nie copyright-holdera.

Na mandze i w czytelni sprawa jest rozwiązana sama z siebie (odpowiednio autor+wydawca, autor).

Numer Gadu-Gadu
3869750
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 14-10-2007, 11:51   

yyy........ ale tak w ogole to by sie przydal link "tanuki.pl" (tak jak sa "anime", "manga" i "czytelnia"
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 14-10-2007, 12:00   

Avellana napisał/a:
proponuję we wszystkich przypadkach dać Zbiorczą (nazwaną np. TANUKI.PL) na zaokrąglonym buttonie z lewej (pierwszą), a Forum - z prawej (ostatnie); pośrodku na prostokątnych buttonach umieścić odpowiednie linki do pozostałych części.

Po prostu nie ma jeszcze nowych kompletów buttonów na strony Anime, Mangi i Czytelni... Swoją drogą można by chyba za to dodać adekwatny link na górze forum, przed "Anime"

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 14-10-2007, 12:56   

Bianca napisał/a:
yyy........ ale tak w ogole to by sie przydal link "tanuki.pl" (tak jak sa "anime", "manga" i "czytelnia"
Avellana napisał/a:
5. Wszystkie części portalu
- zmienić i ustalić układ buttonów w pasku na górze. Ponieważ na Anime, Mangach i Czytelni "elementami stałymi" będą linki do Zbiorczej i Forum, proponuję we wszystkich przypadkach dać Zbiorczą (nazwaną np. TANUKI.PL) na zaokrąglonym buttonie z lewej (pierwszą), a Forum - z prawej (ostatnie); pośrodku na prostokątnych buttonach umieścić odpowiednie linki do pozostałych części. Czy któraś z dziewczyn podejmie się przygotowania i dystrybucji nowych buttonów?
Crack napisał/a:
(5) Dla strony zbiorczej mam już gotowe, dla środkowych linków użyłem kolejności Anime, Czytelnia, Manga
Pozostaje poczekać aż Crack znajdzie chwilę i wrzuci?
Avellana napisał/a:
Po prostu nie ma jeszcze nowych kompletów buttonów na strony Anime, Mangi i Czytelni...
???
Ale Crack napisał, że ma...
Gah.
Jak trzeba zrobić, to dajcie mi znać, ja też sobie z tym poradzę. To robota na 5 minut.
Avellana napisał/a:
Swoją drogą można by chyba za to dodać adekwatny link na górze forum, przed "Anime"
Fakt!

Numer Gadu-Gadu
3869750
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 14-10-2007, 16:38   

Na testowym pojawiła się wstępna wersja automatycznej publikacji. Zmiany są raczej niewielkie, za to rozsiane po całym serwisie, ponieważ wyłączenie z publikacji danego anime powinno wyłączyć również wszystkie podstrony z tym anime związane, łącznie z piosenkami, woluminami i komentarzami. W związku z tym nie gwarantuję, że od razu wszystko będzie OK.

Stany publikacji w tej chwili są trzy:
* Opublikowany, czyli się wyświetla.
* Zawieszony, czyli się nie wyświetla.
* Publikacja automatyczna, czyli wyświetli się, jak przyjdzie na niego czas.

Program wykonujący autopublikację można dla testów wywołać z adresu http://tanime.tilk.eu/oper_autopublish.php.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 15-10-2007, 14:20   

Obawiam się, że sobie nie potestowałam... Przy próbie dodania nowego tytułu albo wejścia w edycję któregokolwiek tytułu z listy dostałam:

Parse error: syntax error, unexpected ')' in /home/tilk/tanuki/anime/admin_anime.php on line 188

i tyle tego było...

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 15-10-2007, 18:51   

Ups. Gdzieś w końcowych poprawkach wkradła się literówka... Już powinno być OK.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 16-10-2007, 12:46   

1. Dodanie nowego tytułu z automatyczną publikacją - ok

2. Pojawienie się ww. - poczekamy, zobaczymy

3. Na stronie głównej - nie widać - ok

4. Na liście tytułów - pojawia się, a po kliknięciu wyrzuca napis "Nie znaleziono anime o danym identyfikatorze." - do zmiany

5. Przy wyszukiwaniu przez tytuł (z okienka w pasku) - j.w.

6. Przy wyszukiwaniach przez recenzenta, twórcę, studio, etc. - j.w.

- Wykryty przy okazji bug: po wejściu w recenzję http://tanime.tilk.eu/strony/anime/184/rec/181 i kliknięciu wyróżnika "ecchi" zamiast przefiltrowanej listy dostaje się pełną listę recenzji. Na właściwym Tanuku tego nie ma, ale żeby tego przypadkiem nie zaimplementować w którymś rzucie...

Wracając do automatycznej publikacji

Rozumiem sens oddzielenia daty publikacji tytułu od daty publikacji recenzji - żeby w razie czego było można wstawiać też alternatywne. Ale pierwsza data publikacji recenzji jest też datą publikacji całego tytułu. Czy można by zrobić tak, żeby do wypełniania było tylko jedno pole daty publikacji - pod recenzją? I jeśli całego tytułu nie ma, to publikacja = publikacja tytułu, a jeśli jest, to tylko recenzji? Bo teraz są to dwa pola, które w większości przypadków trzeba będzie wypełniać identycznie i jeszcze pamiętać, żeby w razie zmian w grafiku zmienić w obu miejscach.

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 16-10-2007, 13:27   

Avellana napisał/a:
2. Pojawienie się ww. - poczekamy, zobaczymy

Przypominam, że na testowym żaden proces automatyczny NIE jest uruchamiany. Po to dałem odnośnik wcześniej, żeby móc go uruchomić ręcznie i zobaczyć, czy zadziała tak, jak powinien.
3. Na stronie głównej - nie widać - ok

Avellana napisał/a:
4. Na liście tytułów - pojawia się, a po kliknięciu wyrzuca napis "Nie znaleziono anime o danym identyfikatorze." - do zmiany

5. Przy wyszukiwaniu przez tytuł (z okienka w pasku) - j.w.

6. Przy wyszukiwaniach przez recenzenta, twórcę, studio, etc. - j.w.

No tak, znowu zostawione śmieci... W indeksie "nowym" istotnie tego nie dodałem, ponieważ zrezygnowałem z uruchamiania tego indeksu w ogóle. Ostatecznie nie zachowuje się on wcale dużo lepiej, od starego, a jednak może być kłopotliwy. Z tamtego eksperymentu może kiedyś wykorzystam jakieś fragmenty wyszukiwarki, gdyż tam rzeczywiście zyskiwało się np. znacznie sensowniejsze przeszukiwanie technikaliów.

Na razie wyciąłem wszystkie ślady "nowego" indeksu z testowego, aby nie tworzyć dalszego zamieszania.

Avellana napisał/a:
Rozumiem sens oddzielenia daty publikacji tytułu od daty publikacji recenzji - żeby w razie czego było można wstawiać też alternatywne. Ale pierwsza data publikacji recenzji jest też datą publikacji całego tytułu. Czy można by zrobić tak, żeby do wypełniania było tylko jedno pole daty publikacji - pod recenzją? I jeśli całego tytułu nie ma, to publikacja = publikacja tytułu, a jeśli jest, to tylko recenzji? Bo teraz są to dwa pola, które w większości przypadków trzeba będzie wypełniać identycznie i jeszcze pamiętać, żeby w razie zmian w grafiku zmienić w obu miejscach.

Masz na myśli, żeby przy ustawieniu stanu "publikacja automatyczna" dla tytułu opublikowanie recenzji pociągało za sobą opublikowanie tytułu? To ma sens i tak można zrobić.

Do rozpatrzenia na przyszłość: przyda nam się coś podobnego do woluminów czy do mang?

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 16-10-2007, 13:49   

A, to dobrze - teraz się faktycznie nic nigdzie nie pojawia...

Próba wywołania tego http://tanime.tilk.eu/oper_autopublish.php wywaliła mi błęda, ale też nie jestem pewna, jak powinnam się nim posługiwać...
Cytat:
DB Error: syntax error
DB_Error Object
(
[error_message_prefix] =>
[mode] => 16
[level] => 1024
[code] => -2
[message] => DB Error: syntax error
[userinfo] => select aid from anime.animes where status=2 and aid in (select aid fro anime.animereviews where status in {1,2} and addtime <= '2007-10-16 14:41:17.857728+02') [nativecode=ERROR: syntax error at or near "fro" at character 68]
[backtrace] => Array

Co do publikowania: tak, dokładnie o to - publikacja głównej recenzji to ta sama data, co publikacja tytułu. Problem polega na tym, że w razie czego "sprawdzało" i jeśli już jedna recenzja jest (wstawiamy alternatywną) zachowywało się poprawnie i nie wyrzuciło jakiegoś błędu, bo spróbuje "pokazać" coś, co już jest widoczne. Może właściwie sprawdzać albo obecność recenzji, albo status tytułu (pusty albo "opublikowane"), nie wiem, co będzie prostsze.

Od razu uświadomiłam sobie, co jest potrzebne w panelu administracyjnym: przefiltrowana lista "oczekujących na publikację", bo inaczej nie będzie ich jak wyłowić z tych ponad 900 tytułów.

I tak, przypuszczam, że taki sam mechanizm można zastosować do mang i do woluminów - na razie są publikowane raczej na bieżąco, ale pewnie może się kiedyś przydać.

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 17-10-2007, 20:29   

Avellana napisał/a:
Próba wywołania tego http://tanime.tilk.eu/oper_autopublish.php wywaliła mi błęda, ale też nie jestem pewna, jak powinnam się nim posługiwać...

Musiałaś spróbować, kiedy grzebałem przy nim. Już działa.
A posługiwać się nim nie posługuje, tylko się wywołuje. To automat. Docelowo w ogóle nie będzie się zwracać na niego uwagi, bo będzie uruchamiany automatycznie. Tak samo, jak ściągarka RSS i aktualizator ocen czytelników.

Avellana napisał/a:
Co do publikowania: tak, dokładnie o to - publikacja głównej recenzji to ta sama data, co publikacja tytułu.(...)

Obecnie przyjęte rozwiązanie jest takie: jeśli tytuł oczekuje na publikację, a istnieje (o)publikowana recenzja, tytuł również jest publikowany.

Avellana napisał/a:
Od razu uświadomiłam sobie, co jest potrzebne w panelu administracyjnym: przefiltrowana lista "oczekujących na publikację", bo inaczej nie będzie ich jak wyłowić z tych ponad 900 tytułów.

Coś się zaimprowizuje. Listowanie w panelu to i tak wielka improwizacja w tym momencie...

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 21-10-2007, 10:15   

No, to czas na testy na żywym organizmie. Zmiany wgrane, łącznie z listowaniem według statusu publikacji w panelu.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 21-10-2007, 10:26   

Tak właśnie pomyślałam... Ale buuu - już prawie udało mi się wmówić Ice i Melmothii, że zepsuły stronę!

Popróbuję coś pododawać, ale to będzie ograniczone tym, co dostałam z powrotem z korekty - więc na razie nic ni mam.

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 21-11-2007, 15:58   

Przy okazji ostatnich walk z plagiatami, przyjrzałem się bliżej zasadom korzystania z opublikowanych na Tanuki tekstów, umieszczonym w FAQ - http://anime.tanuki.pl/strony/onas/faq

Na dzień dzisiejszy są one następujące:
Cytat:

W zasadzie pozwalamy na zamieszczanie fragmentów (wyjątkowo całych tekstów) recenzji, oczywiście pod warunkiem każdorazowego podania autora i linku do naszej strony. Natomiast w przypadku budowania strony (np. bloga, tak - mieliśmy taki problem) wyłącznie z naszych tekstów, możemy wyrażać sprzeciw. W przypadku wykrycia naszego tekstu opublikowanego bez linku i nicka autora robimy się trochę nieuprzejmi. W wątpliwych przypadkach zawsze można napisać z pytaniem o zezwolenie na "przedruk".

Widzę tu dwa problemy. Po pierwsze, z można ten zapis zinterpretować tak, że o ile poda się autora i link, można zamieścić naszą recenzję bez pytania. Pozostaje to w sprzeczności z tym, co z kolei pisze w sekcji Współpraca - http://anime.tanuki.pl/strony/wspolpraca/recenzje - gdzie wyraźnie stoi, że "Zamieszczone u nas teksty pozostają własnością Autorów". Co oznacza, że do publikacji potrzeba jest zgoda nie nas, a autora recenzji osobiście.

Żeby było zabawniej, kolejny zapis w FAQ głosi, że "Kopiowanie jakichkolwiek materiałów ze strony bez naszej zgody jest zabronione. Autorzy recenzji mają prawo nie zgodzić się na opublikowanie swoich tekstów na innych stronach.". Obawiam się, że właśnie ta wersja powinna (z drobnymi poprawkami) pozostać jako jedyna słuszna.

W moim przekonaniu, należy jak najszybciej zlikwidować w tej części wszystkie niejasności i dostosować zapisy do ustawy o prawie autorskim. Sugeruję również, aby sprawę uznać za bardzo pilną, i zająć się nią jak najszybciej. Ze swej strony podejmuję się dostarczyć tekst "jedynie słusznej" informacji na ten temat do FAQ.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Strona 9 z 34 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 32, 33, 34  Następny
Odpowiedz do tematu