FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 32, 33, 34  Następny
  Do zrobienia
Wersja do druku
tilk Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 14-03-2007, 21:44   

Jest. I ja rozumiem, że zdecydowanie za poźno, jak na taką błahostkę, ale nie takim tonem, proszę.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 14-03-2007, 21:51   

Dziękuję ^^

Lady of Autumn

PostWysłany: 16-03-2007, 14:08   

Ja nie powiem, jak bardzo mam dość kolegi Obiego i jak bardzo wkurzająca jest to forma...
Cytat:
Nie...
...lubię żywić złego mniemania o nikim, dlatego zależy mi na wyjaśnieniu pewnej kwestii. Dziś przy próbie podglądu, a następnie wysłania komentarza do pewnej zamieszczonej przez Was recenzji, silnik strony powiadomił mnie, iż "Wiadomość zgłoszono jako spam". Widzę dwie możliwości: albo jest to dziecinna (bo gdybym żywił złą wolę, cóż by mnie kosztowało wywalenie z komputera ciastek i - z pomocą dynamicznego, bądź maskowanego IP - spamowanie w najlepsze pod innym nickiem?) próba ugodzenia mnie w tzw. ego, albo dał o sobie znać jakiś bug strony. Jeśli zachodzi pierwsza ewentualność - nie fatyguj się, proszę, odpowiadaniem na tego maila, zresztą brak odpowiedzi potraktuję jako odpowiedź twierdzącą. Jeśli to bug, nie ma sprawy. Na koniec pragnę Cię zapewnić, że jeśli na Tanuki jestem osobą niechcianą, wystarczy mi to zakomunikować, nie posuwając się do podobnie infantylnych zagrywek, abym przestał się tam w jakiejkolwiek formie udzielać.

...niemniej chyba nie jest dobrze. Przypominam, że tego typu problem zgłaszają tylko "doświadczeni" userzy, szara brać będzie bała się pisnąć, uznawszy, że ich nie lubimy.

1. Czy i co zamierzamy z tym zrobić? Jeśli coś, to mniej więcej kiedy? Nie chodzi mi o to, że musi być "już", tylko żeby mniej więcej wiedzieć, kiedy przeróbek systemu antyspamowego należy się spodziewać.

2. Czy nie należałoby zawiesić na stronie zawiadomienia, że są problemy i że można je zgłaszać w takim a takim wątku na forum? Wtedy przynajmniej będzie wiadomo, że wiemy, że działa bug.

Tilk, Crack, moglibyście się jakoś do tego ustosunkować? :)

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 16-03-2007, 15:33   

Po pierwsze, dobre filtry antyspamowe mają probabilistyczną naturę. W praktyce oznacza to tyle, że są w stanie rozpoznać spam, którego wcześniej nikt nie widział, a który nosi pewne podobieństwo do poprzednich; z podejściem probabilistycznym wiążą się jednak fałszywe rozpoznania. *NIE DA* się ich uniknąć, można co najwyżej starać się zredukować ich liczbę.

Po pierwsze, używany filtr nie należy do nas. Zaleta tego jest taka, że uczy się on na spamie z całego świata, zaś wadą jest to, że nie mamy absolutnie żadnej kontroli nad sposobem oceniania wpisów - poza oczywiście doborem zestawu danych przesyłanych filtrowi do oceny. Poza treścią wpisu wysyłane są też informacje o adresie IP nadawcy, używanej przeglądarce, proxy, itp.

Ze względu na wcześniejsze powiadomienia o fałszywych trafieniach wyłączyłem przesyłanie IP do filtra, myśląc, że problem jest z tym powiązany. Nie dziwi wszak fakt, że często adresy, z których pochodzą "dobre" komentarze oraz spam mogą być te same: w dzisiejszych czasach rozsyłaniem spamu zajmują się zainfekowane komputery osobiste, a infekcje są powszechne. Niestety, jak list od Obiego wskazuje, wprowadzona modyfikacja nie jest wystarczająca.

Idei jest kilka:

* Zapisywać gdzieś informacje o komentarzach przechwyconych przez filtr. Być może na podstawie tych informacji udałoby się wywnioskować, co powoduje wadliwe zachowanie filtra.
* Wytrenować filtr na wszystkich komentarzach zapisanych w bazie. Jeśli treść komentarzy jest czasem źródłem fałszywych trafień, wykonanie takiej operacji powinno zmniejszyć ich liczbę.
* Zrezygnować z filtrowania probabilistycznego. Raczej zły pomysł, bo alternatywy są nieprzyjemne: albo wprowadzić mocno inwazyjny CAPTCHA, albo filtrować na podstawie wad współczesnych spambotów i wdać się w ten sposób w niekończący się wyścig zbrojeń.
* Dać odrzuconemu przez filtr użytkownikowi drugą szansę, wyświetlając mu CAPTCHA.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 16-03-2007, 15:44   

Mnie trochę martwi, że tak naprawdę nie wiem, jaka jest skala tego zjawiska - czy odbija 1% komentarzy, 10%, czy może więcej? Ten ostatni pomysł wydaje mi się wart rozważenia - żeby CAPTCHA wyświetlało się tylko userom odwalonym przez filtr...

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 16-03-2007, 15:52   

I zamieścić informacje na głównej, o odbijaniu komentarzy z linkiem do wątku "Błędy..."

Ave, ja natomiast sugerowałabym powołanie funkcji sekretarki, na którą można scedować korespondencję z upierdliwymi użytkownikami. Oraz włączenie opcji: "Przykro mi, ale jestem w pracy, i nie mam, jak niektórzy 24 godzinnego trybu siedzenia przy komputerze, i sprawdzania, czy szanowny Obi napisze komentarz o godzinie 21 czy o godzinie 4 rano, bo ma taki foch."

Ego tego faceta jest zaiste, ogromne...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 20-04-2007, 19:06   

Nie wiem gdzie to dać, więc daję tutaj - w profilu Irian jest podany numer GG niejakiego Michała, która założył sobie konto GG kilka godzin temu. Najwyraźniej przydzielono mu nieużywany czy coś takiego. Sugeruję usunąć go z profilu, na wszelki wypadek. W załączniku dowód:

Cytat:
Ysengrinn 19:57:07

hej

Irian 19:57:24

hey

Ysengrinn 19:57:37

doszło pytanie o zjazd?

Irian 19:58:03

hmmm wiesz ja to gg mam od kilku godzin

Ysengrinn 19:58:13

aha...

Ysengrinn 19:58:29

Irian?

Irian 19:58:40

yyyyyyyyyyyy nie

Ysengrinn 19:58:46

o-k...

Ysengrinn 19:59:06

wybacz, dali Ci numer mojej znajomej....

Irian 19:59:19

acha nie no spoko

Ysengrinn 19:59:55

i nic nie słyszałaś/eś o forum Tanuki?

Irian 20:00:08

yyyyyyy nio nie

Ysengrinn 20:00:17

ok, tylko się upewniam

Irian 20:00:28

a co to za forum

Ysengrinn 20:00:33

już nie przeszkadzam, pa

Irian 20:00:43

nio papa

Ysengrinn 20:00:45

mangi i anime

Ysengrinn 20:00:46

http://forum.tanuki.pl/

Ysengrinn 20:00:56

jakby Cię zainteresowało

Irian 20:01:24

a tak w ogole jak masz na imie

Ysengrinn 20:01:31

Marcin

Ysengrinn 20:01:33

a Ty?

Irian 20:01:54

Michal....sluchaj od dawna twoja znajoma nie ma tego nr

Ysengrinn 20:02:12

nie mam pojęcia, ona się rzadko udzielała

Irian 20:02:40

no to git...bo myslalem ze znowu beda do mnie pisac jakcys nieznajomi...

Irian 20:02:50

daj link na te forum

Irian 20:02:54

zobacze co to est

Ysengrinn 20:03:06

no dałem, http://forum.tanuki.pl/

Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 28-06-2007, 17:57   

W sobotę wyjeżdżam na tydzień, a po powrocie mam zamiar zabrać się za stronę zbiorczą. Proponuję czas mojej nieobecności wykorzystać na stworzenie listy rzeczy które się tam powinny znaleźć. Obecnie pamiętam tylko że potrzebujemy encyklopedii, artykułów i jakiejś zbiorczej listy redakcji poszczególnych części Tanuka.

Tak więc:

• co dokładnie chcemy mieć na stronie zbiorczej
  • jak w przybliżeniu ma to wyglądać i działać, mile widziany również naszkicowany ołówkiem zarys wyglądu poszczególnych części
  • gdzieś tu lata czarny layout, zdaje się że miał posłużyć właśnie do strony zbiorczej, ma ktoś?
  • przydadzą mi się wszystkie grafiki jakie mamy do Tanuka zapisane w jakimś bezstratnym formacie, moja kopia zniknęła wraz z awarią pendrive'a; jeśli nie macie nic na dyskach to po powrocie przeszukam całe Tajne

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 11-07-2007, 19:02   

punkty 1 i 2:

wzorem strony z Anime:
menu górne: Forum Czytelnia Anime Mangi, Szukaj
(czy ten ostatni jest potrzebny i co miałby wyszukiwać nie zostało jeszcze ustalone)

menu boczne: Strona Główna, Artykuły (?), Słowniczek, Redakcja, Współpraca, Linki
(Artykuły zdaje się miał Xen na czytelnię wprowadzać - jeśli tak to stąd wyciąć albo zlinkować bezpośrednio tam - do ustalenia)

główna część strony: lay podobny do anime (a właściwie do 2 pierwszych bloków)
4 bloki - kolejno:
"Ogłoszenia Parafialne" (jak wstępniak z Anime, być może z linkiem do "archiwum ogłoszeń" - znów do ustalenia)
RSS Anime (układ jak newsy z kasumi, ew patrz na koniec)
RSS Manga (j.w.)
RSS Czytelnia (j.w.)

3 ostatnie bloki ewentualnie mogą mieć układ trochę zmodyfikowany:
1 kolumna rss-ów, zamiast drugiej kolumny losowy wybrany obiekt z danej części portalu (losowe anime, losowa manga, losowy fik) - wtedy trzebaby bardziej wyeksponować oczywiście.

punkt 3: czarny lay był na Anime Konkursy (które jak wiadomo nigdy nie wypaliły). Z tego co wiem części osób się nie podoba

Punkt 4: pytać IKi (ale z tego co wiem może z tym być kiepsko)

PS: Odnośnie "Ogłoszeń" - dobrze by było, by dały się wprowadzać/edytować z poziomu panelu redakcyjnego

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lady of Autumn

PostWysłany: 11-07-2007, 22:10   

O ile pamiętam, to mniej więcej coś takiego, jak ustalaliśmy.

Generalna kolejność: Anime, Czytelnia, Manga, Forum - według popularności i zasięgu. Faktycznie chodzi o to, żeby oprócz suchego RSS dać coś "na zachętę". W przypadku Anime i Mangi to może być losowa recenzja/losowe wydanie - w przypadku losowej recenzji miniaturka zrzutki i tytuł, w przypadku wydania - okładka i tytuł. (Wada: trzeba by uzupełnić miniaturki do wszystkich recenzji, ale to JEST do zrobienia, nawet jeśli *** uciążliwe, to na tyle proste, że nie wymaga kwalifikacji). W przypadku Czytelni "na zachętę" byłby tytuł, autor, seria - tak jak w tej chwili w kawałku "Losowy utwór" na Czytelni. Ze względu na zróżnicowanie rozmiarów trzeba by to z sensem rozplanować...

Laya nie mam :)

Lady of Autumn

PostWysłany: 25-07-2007, 12:21   

Do zrobienia przed wyjazdem:

Na stronie głównej Tanuka dodać następujący tekst (wytłuszczony!)

W związku z zasłużonym urlopem Redakcji Tanuki-Anime, od 4 do 15 sierpnia strona nie będzie aktualizowana. Zapraszamy po przerwie!

P.S. Moderacja bohatersko pozostaje na posterunku.

Wbrew pozorom wyliczenie jest dobre - w przyszłym tygodniu jeszcze dodam recenzje, a od 16 będzie już IKa, której wyślę to, co będzie mogła zamieścić po powrocie.

Poza tym, tak na bis, oznajmiam, że w ramach przygotowań do stworzenia "zbiorówki" uzupełniłam wszystkie brakujące miniaturki :)

Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 10-09-2007, 09:14   

W związku ze zmianami na Tanuki Manga, pojawiło się kilka spraw, które trzeba załatwić.

1) Aktualizacja informacji na stronach:
http://manga.tanuki.pl/strony/wspolpraca
Załatwione - podziękowania dla Tilka.

http://manga.tanuki.pl/strony/linki
Bezwzględnie trzeba wyrzucić linki do stron, oferujących pirackie materiały. Są to Manga.pl, Polska Strona Flame of Recca.
Trzeba także wyrzucić linki nieaktualne:
Załatwione - dzięki.

2) Skala ocen. W tej chwili na Tanuki Manga jest ta sama skala ocen, co na Tanuki Anime. Byłoby dobrze opracować nową - tylko dla mang, bo trochę dziwie czytać o jakiejś mandze, że to "słabe anime".

3) ISBN. Problem z ISBNami rozwiązany. Dzięki, Tilk :)

4) Zrzutka przy informacji o nowej recenzji na stronie głównej.
Załatwione.

Ostatnio zmieniony przez Teukros dnia 23-11-2007, 14:57, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 11-09-2007, 00:19   

1) Usunąłem informację o poszukiwaniu redaktora, zmieniłem link.

3) Poprawiłem bazę, dodatkowo dopisałem również sprawdzaczkę sumy kontrolnej. Proszę sprawdzić, czy działa poprawnie. Zmiana ta jest o tyle istotna, że wiele literówek w ISBNach zostanie automatycznie wyłapanych.

5:D) Uruchomiłem wyróżniki, ponadto poprawiłem (a właściwie zatuszowałem) problem z niewyświetlaniem nazwy wyróżnika przy filtrowaniu listy - był on również na T-A.

A poza tym...

Jak łatwo zauważyć, zapał już mi się skończył. Satysfakcji z pracy nad stroną nie mam (tylko same utarczki z językiem dla dzieci uczących się programowania na skróty), wyzwania też już żadnego, zwyczajnej wdzięczności też prawie nie widać. Poczucia, że ta praca jest w ogóle potrzebna, też nie widzę - bo co to ma być, żeby na stronę, nad którą spędziłem dość sporo czasu, pisano średnio raz na miesiąc, a redaktor znajduje się po roku?!? Zaś ekipa traktuje mnie jak jakiegoś odszczepieńca i robi, co może, żeby się przypadkiem nie odezwać w innej sprawie, niż jakieś przeróbki na stronie. Aż sam się sobie dziwię, że jeszcze nie rzuciłem tego wszystkiego w cholerę... Więc nie dziwcie się, proszę, że na rzeczy nie wymagające natychmiastowej reakcji musicie czasem zaczekać.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 12-09-2007, 23:12   

Kolejne sprawy do załatwienia.

5) System wyszukiwania. Na dzień dzisiejszy jest on bardzo uproszczony, i nie uwzględnia wszystkich informacji wpisywanych przy dodawaniu nowej mangi bądź woluminu. W szczególności brakuje wyszukiwania przez ISBN oraz przez datę wydania.

6) Brak wyróżnika. "Anime".
Problem rozwiązany, dzięki Avellana.

7) Sprawa kosmetyczna - ISBN woluminu wyświetla się z opisem "ISBN serii".
Załatwione, dziękuję bardzo :)

Ostatnio zmieniony przez Teukros dnia 24-09-2007, 09:48, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 12-09-2007, 23:53   

Teukros napisał/a:
7) Sprawa kosmetyczna - ISBN woluminu wyświetla się z opisem "ISBN serii". Może to być mylące, bo faktycznie niekiedy ISBN nadawany jest serii (jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi - nie bardzo się na tym znam), ale w informacjach o woluminie jest wpisywany ISBN konkretnego tomiku.

Zmieniony.

W kwestii (4) - proszę się zastanowić nad kwestią wymiaru zrzutki. Niestety, to jest taka rzecz, która musi być dobrze wymierzona, a pionowość skanów wcale tego nie ułatwia.

Co wiąże się z dodatkową kwestią - umieszczenie "Dwóch zdań o" w recenzji. Moim zdaniem, z powodu proporcji skanów, jest zupełnie niewłaściwe. Może należałoby je pisać w pełnej szerokości, pod wszystkim?

Numer Gadu-Gadu
1543661
Strona 7 z 34 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 32, 33, 34  Następny
Odpowiedz do tematu