Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 28-07-2009, 12:07
|
|
|
Przyznam, że trochę czekałem na zasadzie "a może samosię", ale jednak nie ma innego wyjścia jak poruszyć sprawę tutaj. Mianowicie, czy można zrobić coś, aby ograniczyć plagę błędów na forum? W temacie dotyczącym zgłaszania błędów wyraźnie widoczny jest znaczny wzrost ilości błędów od mniej więcej połowy czerwca 2009, i zaprawdę, wstawienie zabawnego komunikatu nie rozwiązuje problemu.
Z góry zaznaczam, że do rozwiązań w rodzaju "niedługo będzie nowe i lepsze forum" podchodzę bardzo sceptycznie, szczególnie biorąc pod uwagę, że tego rodzaju plany mają tendencję do wielomiesięcznego opóźnienia. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 28-07-2009, 17:45
|
|
|
Ja przepraszam bardzo, ale ja mam prośbę. Czy nie możnaby nad panelem dodawania komentarzy na anime zamienić sformułowanie:
"Komentarze odnoszące się do recenzji prosimy zamieszczać w odpowiednim dziale Forum Tanuki - dla założenia tematu nie jest wymagana rejestracja. "
na pogrubione: Komentarze odnoszące się do recenzji prosimy zamieszczać w odpowiednim [dziale Forum Tanuki -"Pytania, komentarze, opinie"]. Tematy można założyć samodzielnie, nie jest wymagana do tego rejestracja na forum. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 30-07-2009, 08:38
|
|
|
Tilk, miałabym pilną prośbę. W panelu administracyjnym, na liście anime, w części "Publikacja automatyczna" przydałaby się bardzo obok każdego tytułu data, w jakim ma się opublikować - przy większej kolejce bardzo by mi to ułatwiło życie... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 16-08-2009, 19:45
|
|
|
Źródłem problemów 1, 2 i 4 były nie przetestowane, błędne szablony listy recenzji alternatywnych dla tomików. Natomiast problem numer 3 jest wredniejszy i wynika z tego, że do listowania recenzji jest używana lista tomików (lub mang), która nie zauważa recenzji alternatywnych. Zamiast wprowadzać na szybko jakąś mało elegancką poprawkę, proponowałbym usprawnić indeks, aby uwzględniał recenzje alternatywne - wtedy rozprawimy się z tym problemem, a przy okazji zwiększymy widoczność recenzji alternatywnych. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-08-2009, 20:00
|
|
|
Tym razem coś dla Cracka - otóż na zjeździe w pewnym momencie została zameldowana jedna rzecz: że na "kolorowych" layach (czyli głównie tych ciemnych) nie każdy kolor czcionki jest widoczny. Jest to o tyle problemem, że moderacja ma zwyczaj wpisywać się w postach rozmaitymi ulubionymi kolorami.
W związku z tym padł postulat, żeby - jeśli to możliwe - specjalnie dla grupy Moderacja utworzyć jakiś tag "moderowanie", który będzie ustawiał jakiś określony kolor/kształt czcionki, zmienny zależnie od skórki tak, żeby zawsze był dobrze widoczny. W ten sposób moderacja straci swoje kolorki indywidualne, ale za to lepiej będzie widać ich interwencje. |
|
|
|
|
tilk
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 19-08-2009, 23:35
|
|
|
Zmiany poszły na główny. Gdyby coś wybuchło, krzyczeć. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 19-08-2009, 23:46
|
|
|
Jest pewien problem. Mianowicie, z tego co widzę, obecnie wyświetlane są w indeksach wyłącznie recenzje, brakuje pustych wpisów. Na Anime nie jest to tak widoczne, na Mangach wycięło sporo tytułów. Efektem ubocznym było zniknięcie działu "Zapowiedzi" - http://manga.tanuki.pl/strony/manga/zlista/year/1/ |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-08-2009, 09:07
|
|
|
Już jest OK. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 22-08-2009, 16:56
|
|
|
Kierowany ciekawością napisałem prosty skrypcik do analizy logów, dzięki któremu sprawdziłem, czy dodanie odnośników do recenzji alternatywnych w indeksach dało jakiś mierzalny efekt. Otóż dało - wejść na recenzje alternatywne jest jakieś 30% więcej. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 31-08-2009, 12:12
|
|
|
Pomyślałem, że poprzekopuję się przez biedne, stare, zapomniane pomysły, i trafiłem na pomysł umieszczenia toplist gatunkowych na stronach recenzji. Wrzuciłem wstępną wersję, z dwoma modyfikacjami w stosunku do oryginalnego pomysłu. Po pierwsze, dodałem odnośnik do odpowiednio posortowanego i przefiltrowanego indeksu, który pełniłby rolę rozszerzonej wersji toplisty, gdyby komuś 10 pozycji nie wystarczało. Po drugie, gatunki do toplisty losuję (pomijając inne restrykcje) tylko z gatunków przydzielonych do danego anime - bez tego mogłoby się skończyć na tym, że na stronie o jakimś familijnym anime wyskoczyłaby toplista do wielkich biustów czy inna bzdura. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 31-08-2009, 12:40
|
|
|
A które oceny są brane pod uwagę - recenzenta czy użytkowników? |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 31-08-2009, 13:03
|
|
|
Tak jak w oryginalnej propozycji, oceny użytkowników. Podejrzewam, że w ocenach redakcji jest zbyt dużo "remisów", żeby takie toplisty miały jakiś sens.
A, i szybkie pytanie - ma ktoś projekt paska dla serwisów stowarzyszonych? Panel może jeszcze zaczekać, ale ten pasek jednak warto dodać - choćby ze względów estetycznych i większej widoczności. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 31-08-2009, 13:36
|
|
|
Projekty graficzne nie do mnie, niestety...
Toplisty obmacałam, na ile się dało. Wygląda, że o to chodzi. Zastanawiam się tylko, jak będą wyglądały przy tych króciuteńkich recenzjach, których mamy mało, ale jednak trochę mamy. Tutaj - http://tanime.tilk.eu/strony/anime/197-inukami-the-movie/rec/188 - widać, o co mi chodzi - miewamy krótsze recenzje, a te toplisty nie są kompletne, a i tak trochę rozpychają. Jak patrzę na te maleństwa (swoją drogą, podmieniłoby się to wszystko, gdybym tylko umiała pisać rozszerzenia własnych recenzji...) - http://anime.tanuki.pl/strony/anime/14-kanojo-to-kanojo-no-neko/rec/14 - to chyba przykład skrajny. Widać, że layout właściwej strony sięga bardziej w dół (maskotka, reklamy), więc miejsce jest, ale jednak na jedną toplistę, bo dwie by paskudnie rozciągnęły. Więc może wyświetlać po jednej albo jakoś uzależnić to, czy pojawi się jedna, czy dwie, od ilości miejsca? Chociaż to mi się wydaje mało możliwe.
Za to z możliwych drobnych ulepszeń: można by dodać im przycisk do losowania. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|