Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-05-2010, 12:00
|
|
|
Tak dla zaawansowanych, nazwa kanału będzie linkiem: irc://irc.rizon.net/tanuki.pl |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 07-05-2010, 15:54
|
|
|
Przeszczep się powiódł, pacjent żyje ;) Na testowym pojawiły się komentarze pod profilami: http://tanuki.tilk.eu/profil/tilk Jeszcze sporo rzeczy może nie działać (w szczególności: stronicowanie, moderacja, linki do komentarzy), brakuje istotnych elementów (ukrywanie komciów przez użytkowników, powiadomienia o nowych komciach w profilu), poza tym mogłem zepsuć coś w komentarzach na anime/mangach (będzie trzeba dokładnie przetestować), ale coś już tam jest. |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-05-2010, 17:25
|
|
|
Propozycja wyglądu liczników, jeśli zwiększymy ilość wyświetlanych statystyk:
Widzę to w ten sposób, żeby przy wybranych wszystkich opcjach wyświetlało się jak w górnych grafikach. Przy jednej lub dwóch - jak w dolnych, z danymi w jednej linii. Opcje pośrednie są jeszcze do ustalenia, grafika w celach poglądowych. Padł też pomysł kilku wersji kolorystycznych, do zastanowienia.
Crack twierdzi, że napisanie tego tak, żeby pozycja elementów zmieniała się w zależności od tego, które są wybrane do wyświetlania, nie będzie problemem, więc w razie czego to jego wina :D |
|
|
Aver
|
Wysłany: 16-05-2010, 17:46
|
|
|
Cytat: | Padł też pomysł kilku wersji kolorystycznych, do zastanowienia. |
Pomysł dobry. Obecne sygnatury wyglądają bynajmniej dziwnie na forach o ciemnej kolorystyce.
Z sygnatury można by zrobić linka do profilu. Mile widziane byłoby też coś o większych rozmiarach. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 16-06-2010, 15:17
|
|
|
Mały wniosek, a właściwie pytanie. Były już porządki na anime i mangach, a co z Czytelnią? Nie chodzi mi o żadną rewolucję, ale czy nie wypadałoby chociaż zająć się stopką redakcyjną? Pytanie: na ile jest ona aktualna? Czy jeżeli osoba zainteresowana publikacją lub mająca jakiś problem zgłosi się do kogoś z podanej listy i przypadkiem nie będzie to IKa, jakie ma szanse na odpowiedź?
Poza tym, czy nie warto by wspomnieć gdzieś, np. w FAQ, o ogryzkach i opisach? Bo wprowadzamy dużo nowych funkcji, ale informacje o nich tak naprawdę można znaleźć tylko w newsach lub na forum. Trochę to niewygodne... |
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 16-06-2010, 15:56
|
|
|
Wiosek pierwszy zdecydowanie na tak, ale musi zrobić to IKa, bo ona się najlepiej orientuje, i dopiero wtedy zgłosić poprawki do wprowadzenia Crackowi lub Tilkowi.
Punkt drugi - zgodnie z zasadą, że jeśli rzucisz pomysłem w eter, to się nie doczekasz realizacji (zwłaszcza w naszym uroczo zmotywowanym gronie) - zaproponuj konkretne teksty do dodania, ewentualnie przynajmniej jakby to miało wyglądać.
Z dopisaniem krótkiego helpa "jak dodać ogryzek żeby ułatwić życie zatwierdzającemu" sama się noszę od jakiegoś czasu >.> |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 16-06-2010, 17:08
|
|
|
Okej, mogę pobawić się tekstami do publikacji i na razie nie widzę lepszego miejsca niż FAQ, w sensie chyba nie bardzo jest to gdzie indziej upchnąć. Natomiast twój "przewodnik" chyba najlepiej spełniłby swoją funkcję przy panelu wprowadzania. :)
A przy okazji poprawek na Czytelni, chyba warto uwzględnić w tamtejszym składzie redakcji np. Morga i Velga? Nie wiem, kto jeszcze się tam udziela. |
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-06-2010, 17:29
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | A przy okazji poprawek na Czytelni, chyba warto uwzględnić w tamtejszym składzie redakcji np. Morga i Velga? Nie wiem, kto jeszcze się tam udziela. |
Głównie Mitsurugiego. |
|
|
Morg
|
Wysłany: 17-06-2010, 10:02
|
|
|
Ja zasadniczo z funkcji na Czytelni zrezygnowałem w chwili w której zająłem się ściganiem plagiatów. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-06-2010, 17:15
|
|
|
W weekend wyślę uaktualnienie.
Teraz gryzę i to mocno. Proszę nie podchodzić |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 18-06-2010, 21:29
|
|
|
Zostałem poinformowany przez Evila o pewnej niedoskonałości wyróżników do oznaczania tytułów, których pierwowzorem są gry randkowe. Pojawiające się tam sformułowanie "eroge" sugeruje występowanie w grze elementów erotycznych, których w niektórych produkcjach (w tym wspomnianych przez Enevi grach otome) brak. Nie mam wystarczającego obycia z całym spektrum gier randkowych, w związku z tym chciałem zaczerpnąć waszych opinii.
Możliwych rozwiązań widziałbym kilka:
* Zmienić nazwę wyróżnika z "eroge" na "dating sim". Nie wiem, na ile to ma sensu - zgodnie z wikipediową definicją są eroge, które nie są dating simami. Można też zmienić na chociażby "eroge/dating sim", żeby nie było żadnych wątpliwości.
* Dodać obok "eroge" wyróżnik "dating sim", poprawić istniejące wystąpienia wyróżnika "eroge". Jest ich troszkę, ale wystarczająco niewiele, żeby dało się to przejrzeć w rozsądnym czasie. Być może niektóre tytuły musiałyby otrzymać oba wyróżniki.
* Oprócz powyższych, rozróżniać jeszcze według targetu bishoujo game/otome game - ale to już chyba byłoby przesadne rozdrabnianie się.
Oczywiście, są to tylko sugestie, jestem otwarty na propozycje osób lepiej zaznajomionych w temacie. |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 19-06-2010, 12:15
|
|
|
tilk napisał/a: |
* Dodać obok "eroge" wyróżnik "dating sim", poprawić istniejące wystąpienia wyróżnika "eroge". Jest ich troszkę, ale wystarczająco niewiele, żeby dało się to przejrzeć w rozsądnym czasie. Być może niektóre tytuły musiałyby otrzymać oba wyróżniki. |
Takie rozwiązanie byłoby chyba najlepsze, bo załatwiałoby dating simy bez scenek dla dorosłych (jak choćby Clannad), jak również eroge bez randkowania (choćby strategiczne Utawarerumono).
Podział na otome i bishoujo games byłby dla mnie już zbytnim rozdrabnianiem się. W przypadku tych pierwszych zwykle od razu pojawia się wyróżnik shoujo (więc wiadomo jaka jest grupa docelowa w domyśle również gry) i w recenzji zazwyczaj jest jakaś uściślająca wzmianka. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-06-2010, 12:18
|
|
|
W kontekście tego, nie lepiej byłoby użyć po prostu jednego określenia - Visual novel? Pokrywałoby ono wszystkie możliwości, nie tylko takie nieregularności jak Utawarerumono, ale też przypadki jak Fate/Stay Night (który teraz właśnie jako pierwowzór podany ma eroge). Pozostawiłoby to obecny poziom rozdrobnienia bez zmian, ale sprawiłoby, że uniknięto by błędu z tytułu używania nieprecyzyjnego nazewnictwa. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 21-06-2010, 15:20
|
|
|
Visual Novel to dobry pomysł, ponieważ i tak Eroge to podgatunek VN, a dating-sim to z kolei rodzaj eroge. Czyli nie każdy VN to eroge, każde eroge to VN, nie każde eroge to dating-sim, nie każdy dating-sim to eroge (Clannad). Ale z kolei nie określałoby to, czy gra miała treść erotyczną, choć przyznam, że nie wiem, na ile to istotne. Jednakże osobiście prędzej optowałbym za Visual Novel. |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 21-06-2010, 15:29
|
|
|
Może Visual Novel i podtyp "18+"? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|