Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-06-2010, 16:40
|
|
|
Kwestia zawartości scen erotycznych powinny być chyba rozstrzygane przez "Rating", a nie przez wyróżnik "Pierwowzór", kierując się logiką. Tak więc można po prostu użyć "Visual Novel", a ostrzeżenie przed zawartością scen 18+ umieszczać w "Ratingu" - byłoby to zwyczajnie logiczne. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 21-06-2010, 16:57
|
|
|
Costly napisał/a: | a ostrzeżenie przed zawartością scen 18+ umieszczać w "Ratingu" - byłoby to zwyczajnie logiczne. |
Nie, nie byłoby - gdyż fakt, że pierwowzór zawiera sceny 18+ (jak np. wspomniane Fate/Stay Night) nie ma nic do zawartości anime (Fate/Stay Night jako anime). |
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 21-06-2010, 17:04
|
|
|
Oczywiście, że nie ma nic do zawartości anime. Nie interesuje mnie zawartość Visual Novel, które jest pierwowzorem, mówię o sugerowaniu zawartości anime/mangi w Ratingu, zamiast dodawania nowych wyróżników (odpowiednie w Ratingu już istnieją).
Informacja na temat tego, czy Visual Novel będące pierwowzorem dla danego tytułu miało charakter 18+ czy nie jest w moim odczuciu wręcz szkodliwa. Bo teraz podstawmy sobie takie "18+" przy "czystym" tytule (zjawisko częste, większość ekranizacji eroge, z oczywistych przyczyn, jest seksu pozbawiona) - dla sporej części typowej widowni anime taki znaczek będzie jak lep na muchy, a potem przyjdzie im się zawieść. I zapewne o to pretensje będą mieli do recenzji. |
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 25-06-2010, 17:53
|
|
|
Visual novel chyba rozwiąże wszelkie problemy... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 25-06-2010, 22:42
|
|
|
Ok, w takim razie trzeba jeszcze opracować opis dla tego wyróżnika i można dokonać zmiany. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 26-06-2010, 08:26
|
|
|
Hm, wstawiając po prostu "visual novel" w miejsce "eroge" przy aktualnym opisie pozostaje to wystarczająco określone moim zdaniem. Tutaj doprecyzowano raczej słownictwo, niż zmieniono klasyfikacje. |
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-07-2010, 21:46
|
|
|
Sprawa była omawiana prywatnie i nie została rozwiązana, więc powracam z nią na forum. Nie wiem, czy wszyscy to wiedzą, ale sprawdzanie ogryzków, w których nie ma zawartych wszystkich potrzebnych informacji jest kłopotliwe. Mówię tu o przypadkach skrajnych, gdy podany jest jedynie tytuł, czasem nawet bez liczby tomów czy roku wydania (tak, z datą zakończenia bywa problem, ale to można znaleźć - nie zawsze, czasem sama mam z tym problem, ale najczęściej nie jest to takie trudne). I tak, uważam, że mamy prawo wymagać od użytkowników umiejętności wyszukiwania podstawowych informacji... Zwłaszca, gdy jest kilka mang o tym samym tytule. Zgłaszam potrzebę ustawienia obowiązkowych pól przed możliwością wysłania ogryzka do zatwierdzenia (tytuł, liczba tomów, rok wydania - początkowy wystarczy i okładkę - opcjonalnie, ale to wymaga najwięcej zachodu i jeżeli my jesteśmy w stanie znaleźć ją w przeciągu kilku minut, użytkownicy nie powinni być szczególnie poszkodowani... Jeśli naprawdę zależy im na dodaniu jakiegoś tytułu, postarają się). |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 14-07-2010, 13:34
|
|
|
Stronę temu stwierdziłam, że przydałoby się kilka dodatkowych punktów w FAQ, a ponieważ jest tak upalnie, że jedynie stukanie w klawiaturę nie sprawia mi problemu, oto proponowane teksty:
Cytat: | Co to są ogryzki?
Ogryzki to tytuły, które zostały dodane do bazy, ale nie doczekały się jeszcze recenzji. Powodów może być kilka: seria lub manga dopiero zaczęła wychodzić i jest zbyt mało materiału by móc napisać rzetelny tekst, nikt z redakcji i stałych współpracowników nie widział tego tytułu, nikt nie jest chwilowo zainteresowany napisaniem recenzji dla tego ogryzka.
Kto może dodawać ogryzki?
Właściwie wszyscy chętni, należy spełnić tylko jeden warunek: trzeba być zalogowanym na portalu Tanuki. Dzięki przyjaznemu w obsłudze panelowi dodawania, zajmuje to niewiele czasu i jest szalenie proste. Warto też wspomnieć, że im więcej pól zostanie wypełnionych, tym ogryzek szybciej znajdzie się na stronie, a osoby zatwierdzające będą kochały takiego użytkownika wielką i puchatą miłością (w przeciwieństwie do tych, którzy wrzucają tylko goły tytuł).
Skoro macie recenzje, to po co Wam opisy?
Opisy to rozwiązanie dla osób, które są zainteresowane tylko krótką informacją na temat fabuły i nie mają ochoty przebijać się przez ścianę tekstu. To także opcja dla użytkowników, którzy chcieliby coś napisać, ale dłuższa forma literacka jest dla nich zbyt przerażająca.
Po co mi konto na Tanuki?
Dla szpanu! Ale już zupełnie serio: konto pozwala na tworzenie listy obejrzanych/ przeczytanych tytułów, dodawania ogryzków i opisów. Dzięki niemu można łatwo powiązać użytkownika z jego komentarzami. Poza tym, co jakiś czas dodajemy nowe udogodnienia i „zabawki” dla osób zarejestrowanych, między innymi: graficzny licznik, który można umieścić w swoim podpisie na dowolnym forum czy nerdometr, mówiący ile czasu straciliśmy już na nasze hobby. |
Oczywiście wszelkie uwagi, poprawki, propozycje mile widziane. :) |
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 14-07-2010, 13:50
|
|
|
Może zamiast "po co mi konto na Tanuki" lepiej coś w stylu "Dlaczego warto mieć konto na Tanuki"? |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 14-07-2010, 14:55
|
|
|
Popieram Krwinkę, zapisane w ten sposób brzmi zdecydowanie lepiej.
Proponowane poprawki czerwoną czcionką:
Cytat: | Czym są ogryzki?
Ogryzki to tytuły, które zostały dodane do bazy, ale nie doczekały się jeszcze recenzji. Powodów może być kilka: seria lub manga dopiero zaczęła wychodzić i jest zbyt mało materiału aby napisać rzetelny tekst; nikt z redakcji i stałych współpracowników nie widział tego tytułu; nikt nie jest chwilowo zainteresowany napisaniem recenzji dla tego ogryzka.
Kto może dodawać ogryzki?
Właściwie wszyscy chętni, należy spełnić tylko jeden warunek: trzeba być zalogowanym na portalu Tanuki. Dzięki przyjaznemu w obsłudze panelowi dodawania zajmuje to niewiele czasu i jest szalenie proste. Warto też wspomnieć, że im więcej pól zostanie wypełnionych, tym ogryzek szybciej znajdzie się na stronie, a osoby zatwierdzające będą kochały takiego użytkownika wielką i puchatą miłością. Ogryzki zawierające goły tytuł mają duże szanse zostać odrzucone.
Skoro macie recenzje, to po co Wam opisy?
Opisy to rozwiązanie dla osób, które są zainteresowane tylko krótką informacją na temat fabuły i nie mają ochoty przebijać się przez ścianę tekstu. To także opcja dla użytkowników, którzy chcieliby coś napisać, ale dłuższa forma literacka jest dla nich zbyt przerażająca.
Dlaczego warto mieć konto na Tanuki?
Dla szpanu! Ale już zupełnie serio: konto pozwala na tworzenie listy obejrzanych/ przeczytanych tytułów, dodawanie ogryzków i opisów. Dzięki niemu można łatwo powiązać użytkownika z jego komentarzami. Poza tym co jakiś czas dodajemy nowe udogodnienia i „zabawki” dla osób zarejestrowanych, między innymi: graficzny licznik, który można umieścić w swoim podpisie na dowolnym forum czy nerdometr, mówiący ile czasu przeznaczyliśmy już na nasze hobby. |
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 14-07-2010, 15:29
|
|
|
FAQ zaktualizowane, dodałem też zwijanie długich list powiązanych tytułów. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 14-07-2010, 18:12
|
|
|
Enevi napisał/a: | Sprawa była omawiana prywatnie i nie została rozwiązana, więc powracam z nią na forum. Nie wiem, czy wszyscy to wiedzą, ale sprawdzanie ogryzków, w których nie ma zawartych wszystkich potrzebnych informacji jest kłopotliwe. Mówię tu o przypadkach skrajnych, gdy podany jest jedynie tytuł, czasem nawet bez liczby tomów czy roku wydania (tak, z datą zakończenia bywa problem, ale to można znaleźć - nie zawsze, czasem sama mam z tym problem, ale najczęściej nie jest to takie trudne). I tak, uważam, że mamy prawo wymagać od użytkowników umiejętności wyszukiwania podstawowych informacji... Zwłaszca, gdy jest kilka mang o tym samym tytule. Zgłaszam potrzebę ustawienia obowiązkowych pól przed możliwością wysłania ogryzka do zatwierdzenia (tytuł, liczba tomów, rok wydania - początkowy wystarczy i okładkę - opcjonalnie, ale to wymaga najwięcej zachodu i jeżeli my jesteśmy w stanie znaleźć ją w przeciągu kilku minut, użytkownicy nie powinni być szczególnie poszkodowani... Jeśli naprawdę zależy im na dodaniu jakiegoś tytułu, postarają się). |
To ja może powtórzę to, co mówiłem prywatnie. Osoba sprawdzająca tak czy owak MUSI dotrzeć do tych informacji i MUSI zweryfikować to, co wpisał użytkownik względem zaufanego źródła, więc żądanie wprowadzenia wszystkich danych nie jest wcale dużym ułatwieniem dla sprawdzającego - w końcu przepisanie paru literek i cyferek nie jest dużo bardziej angażujące, niż porównanie ich z wpisanymi gdzieś indziej. Zaś w przypadku, gdy wpisane przez użytkownika dane nie pozwalają jednoznacznie określić, jaki tytuł użytkownik miał na myśli - należy po prostu ogryzek odrzucić jako niejednoznaczny. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 19-07-2010, 18:32
|
|
|
Jakiś czas temu pytałam na ircu o możliwość wprowadzenia nowych wyróżników. Chodziło głównie o postacie i miały to być: pracownicy biurowi (szefowie dużych i małych korporacji, sekretarki, rekiny finansjery, pracownicy wydawnictw, zwykli urzędnicy, ale też prawnicy i duża część ludzi pod krawatami, w garsonkach i w ogóle), księżniczki/ książęta i pokrewne (koronowane głowy, cesarze, władcy, mniej i bardziej baśniowi) i ze strony Gonik padła jeszcze propozycja pracowników gastronomii (kucharze, kelnerzy, cukiernicy, piekarze, ale też uczniowie zgłębiający tajniki kulinarne czy osoby spędzające mnóstwo czasu wśród garnków). Przy czym to ostatnie można by zamienić ogólnie na kulinaria i dorzucać do serii, gdzie to gotowanie i jedzenie notorycznie się przewija i ma np. spore znaczenie dla fabuły, chociaż niekoniecznie z udziałem głównych bohaterów.
Ja wiem, że z wyróżnikami jest masa problemów, ale te trzy naprawdę by się przydały, bo czasami zwyczajnie nie ma co dodać w postaciach. Jednak oprócz studentów, magów, samurajów, nauczycieli i lekarzy są jeszcze ludzie, którzy zajmują się bardziej przyziemnymi sprawami. Może przy anime ten brak tak nie boli, ale w przypadku mang, byłoby to spore udogodnienie.
Ponieważ wychodzę z takim wnioskiem, pozwoliłam sobie przetrzepać listy recenzji i ogryzków na Mandze i Anime, i wypisać tytuły, do których można by, a nawet trzeba dodać nowe wyróżniki. Oczywiście na bank mogłam coś pomylić, o czymś zapomnieć. Nie wszystkie serie znam i kojarzę, a czasami opis nie daje jasnej odpowiedzi czy coś się kwalifikuje, także będę wdzięczna za poprawki i sugestie.
W załączniku listy z tytułami.
PS Przy okazji pisania ostatniej recenzji zauważyłam, że w "miejscu wydarzeń" z realnego świata, uwzględniamy tylko Azję, Europę i Ameryki, a co z innymi kontynentami. Ja akurat miałam Afrykę. Niby rzadkość, ale jakoś tak dziwnie to wygląda, nie dałoby się do któregoś z już istniejących dopisać "...i reszta świata"?
Księżniczki.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 57 raz(y) 3,87 KB |
Pracownicy gastronomii.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 1,18 KB |
Pracownicy biurowi.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 1014 Bajtów |
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-07-2010, 19:14
|
|
|
Ja byłbym raczej za, szczególnie pracownicy biurowi mogą się przydać. Dla książąt/księżniczek uważam za to, że trzebaby sprecyzować kryteria - czy wystarczy sam fakt bycia władcą/księciem/księżniczką czegoś (i wtedy łapie się m.in. Fate/Stay Night i chyba Tsukihime), czy oprócz tego musi mieć to jakieś znaczenie w serii (i wtedy się nie łapią), czy wystarczy sam taki motyw o dużym znaczeniu (i wtedy powyższe się nie złapią, ale złapie się np. Utena).
Na razie pobieżnie przejrzałem plik z w/w wyróżnikiem i myślę, że, tak czy tak, powinny dojść: - Legend of the Galactic Heroes;
- Code Geassy - oba;
- Crest of the Stars i pochodne;
- Opowieści z Ziemiomorza;
- Utawarerumono.
|
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 19-07-2010, 19:47
|
|
|
Znaczy chyba byłoby dobrze, gdyby miało to jakieś znaczenie dla faubły. Z drugiej strony, przesadne rozdrabnianie się też nie ma sensu. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|