Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-01-2007, 08:04
|
|
|
Po wykopaniu 13 (!!!) botów z komentarzy do Papa to Kiss... proponuję strategizację priorytetów... I ustawienie na pierwszym miejscu jakiegoś antyspamu. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-01-2007, 09:05
|
|
|
Popieram. Crack, jest gdzieś dostęp do logów?
Jeśli te boty nie sprawdzają za każdym razem formularza, możnaby wprowadzić coś, co tak czy owak jest pozytywne z punktu widzenia bezpieczeństwa: bileciki. Polega to z grubsza na tym, że osoba wyświetlająca formularz otrzymuje od serwera jednorazowy bilet, który wykorzystuje przez wysłanie formularza. Jest to zupełnie nieinwazyjne, a pewną klasę botów załatwi. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 20-01-2007, 10:03
|
|
|
boty są wklejane w osobnym temacie, wczoraj/dzisiaj ok północy wlazło ich znów 10 do "Papa kiss..." ... ty razem włoskie ==
zaczęły się także pojawiać na Mangach. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-01-2007, 10:55
|
|
|
Same teksty wklejane przez boty to mało. Chciałbym obejrzeć log HTTP, aby zobaczyć, co robi bot zanim przyspamuje.
Na Luciferze pracuje już PHP 5.1 z backportu http://people.debian.org/~dexter/. Cracka (i resztę zresztą też) proszę o sprawdzenie, czy na testowym nic się nie pozajączkowało. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 20-01-2007, 11:33
|
|
|
Błąd parsowania XML: niezrozumiała seria znaków po elemencie dokumentu
Obszar: http://tanime.tilk.eu/strony/
Numer linii 2, kolumna 1:<b>Fatal error</b>: Using $this when not in object context in <b>/home/tilk/wanime/www/compile/%%F7^F7F^F7F34188%%header.tpl.inc</b> on line <b>11</b><br />
^ |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-01-2007, 15:04
|
|
|
OK, czyli stary Smarty źle działał z PHP5. Już zdaje się mniej więcej działać... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-01-2007, 16:21
|
|
|
Pomyślałem, że może warto by było utworzyć centralny system, w którym umieszczałoby się wszystko związane z rozszerzaniem Tanuki.pl, a który byłby przyjemniejszy pod tym względem od forum. Umieściłem coś takiego pod adresem:
http://tanukidev.tilk.eu/cgi-bin/trac.cgi
Po hasła zgłaszać się do mnie. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-01-2007, 20:31
|
|
|
Ja oczywiście jestem zainteresowana :) |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 20-01-2007, 21:04
|
|
|
/me chce
A co to jest? |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-01-2007, 21:26
|
|
|
Właśnie?
Ale też chce. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-01-2007, 22:28
|
|
|
Na traca dostęp dostali: Avellana, IKa, Serika, Bianca, Xeniph, Crack, Zegarmistrz, wa-totem. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 21-01-2007, 23:26
|
|
|
Usprawniłem parę rzeczy. Wyrzuciłem na stronę główną listę ticketów per serwis, w timeline'ie można wyświetlać informacje o zmianach w ticketach, działają powiadomienia o zmianach.
Systemik zdaje się działać sprawnie, więc proponuję wszelkie rzeczy do zrobienia zamieszczać właśnie tam. W trackerze znacznie łatwiej nad nimi zapanować. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-01-2007, 23:27
|
|
|
OK, spróbuję jutro się w tym połapać i może coś pokombinuję z tymi listami dla recenzentów. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-02-2007, 16:08
|
|
|
Nie wiem, gdzie to napisać, więc daję tutaj - najwyżej wydzieli się w osobny temat. Chodzi o prezentację wyróżników na stronie - czyli tak, jak to będą widzieli czytelnicy.
W zasadzie możliwe są trzy rozwiązania, zalety chyba są jasne, więc wymienię wady.
1. Tak jak obecnie, Gatunki i wyróżniki prezentować w pionowej kolumnie obok głównej zrzutki. Wada: jeśli wyróżników jest dużo (albo jeśli dużo jest czegokolwiek innego, np. powiązań albo alternatywnych) robi się dłuuuga kolumna.
2. Gatunki i wyróżniki zrzucić pod inne dane, dwa zdania i zrzutkę - tworząc wiersz o szerokości dwóch kolumn. Wada: jeśli danych jest mało, zrobi się "dziura" w kolumnie po prawej; poza tym będą się mniej wyróżniać.
3. Gatunki zostawić gdzie są, wyróżniki zrzucić jak w wariancie 2. Wada: układ może być nieczytelny dla userów.
Prezentacja
Dla Gatunków zachować obecną prezentację, np:
Gatunki: Kryminał, Fikcja
Dla wyróżników konieczne jest podanie tego wyższego szczebla podziału (proponuję zamiast "wyróżnik" stosować na stronie nazwę "kategoria")
Kategorie: Postaci: księża/zakonnice, demony, policja; Miejsce akcji: Japonia; Pierwowzór: manga
Zwracam uwagę na przecinki i średniki. Nazwy wyższego szczebla (Postaci, Pierwowzór etc.) nie będą linkami, można się zastanowić, czy stosować dla ich uwydatnienia kursywę; same wyróżniki (księża/zakonnice etc.) powinny tak jak obecnie gatunki prowadzić do filtrowania po danym terminie.
Uwaga do rozwiązania: koniecznie muszą być uwzględnione definicje poszczególnych gatunków i wyróżników! Powinny się wyświetlać na górze strony z filtrowaniem po danym gatunku/wyróżniku, ale nie wiem, czy nie warto by dodać jakiejś pojawiającej się "etykietki" po najechaniu na dany termin. Czy to bardzo lamerskie albo trudne? |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-02-2007, 17:17
|
|
|
Ja proponowałbyn "rozszerzenie" obecnej prezentacji.
Zwyczajnie pod Gatunkami (zostają jak obecnie) dochodziłyby kolejnymi wierszami nazwy kategorii wyróżników i same wyróżniki. Dla takiego Sky Girls byłoby to:
OBECNIE:
Gatunki: SF, Mechy
<dużo pustego miejsca bo 2 zdania są już skolumnowane pod zrzutką>
NOWY WARIANT:
Gatunki: SF, Wojskowe
Widownia: Shonen
Postaci: Obcy
[Rating: niewidowczny, bo tej serii nie nadano żadnej z 3 opcji]
[Pierwowzór: j.w.]
[Miejsce: j.w.]
Czas: Przyszłość (postapokaliptyczna)
Inne: Mechy
Co do nierównowagi... cóż, trzeba będzie przypilnować coby "dwa zdania o" były dość długie ;) Ale nie, na poważnie - OBECNIE mamy nierównowagę tyle że w drugą stronę, ewentualne odwrócenie tego mnie jakoś nie przeraża, a jak patrzę po takich seriach-przeciętniakach, jak Ray czy ZnT, to może się tylko poprawić. Zaburzenie będzie przy takich gundamach...
Inną opcją jest zastosowanie czegoś podobnego do 'zwijania' ratingów na ANN w odniesieniu do powiązań - bo to chyba to, co najbardziej 'rozwala' laya, jeśli już. Defaultowo mogłyby się pokazywać góra 3 powiązania, a jak więcej ich jest, to 2 i klikalne "pokaż więcej powiązań". Pytanie czy to nie za trudne, i czy warto się w to bawić dla jednego gundama i może slayersów jeszcze... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|