Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki (Wszechbiblia) Anime! |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 14-06-2005, 20:09
|
|
|
tilk napisał/a: | Indeks piosenek, z funkcjonalnością identyczną z indeksem anime (sortowanie, stronicowanie, filtrowanie) |
Avellana napisał/a: | Co do indeksu piosenek: niezbędne są tytuł i tytuł anime. Z twórcami jest taki problem, że przy więcej niż jednym i tak nie daloby się tego sortować. Istotna jest kategoria - żeby od razu z listy było widać, czy to opening, czy tylko jakaś piosenka w tle, bo zwykle ludzie szukają konkretnej rzeczy (i zwykle openingu lub endingu). Można dać jeszcze datę dodania (bez godziny), i ewentualnie tłumacza. |
IMHO data mniej istotna, może bardziej tłumacz...
Z góry przepraszam, ale nie mam takiego jak wy doświadczenia i nie wiem na ile coś jest realne czy nie - w razie czego olejcie moje pomysły ^_^;
obok powiązanego anime ('sortuj wg anime') i typu piosenki za BARDZO istotnego uważam wykonawcę. Nie widzę aby któraś z piosenek go nie miała, jest to niemal podstawowa informacja i dla wielku istotniejsza od reszty - sam za RahXephona wziąłem się tylko dlatego, że usłyszałem że w muzyce maczała palce Yoko Kanno i Maaya Sakamoto... (==; no co? nie śmiejcie się...). Możliwość szybkiego wyłowienia piosenek danego wykonawcy (Maaya! Maaya!) uważam za ważną.
Kolejna rzecz - z góry zastrzegam że nie mam pojęcia czy jest to wykonalne - to dostępne wersje językowe.
A zatem:
Anime
Wykonawca
Typ
Tytuł
języki
coś tak:
Rahxephon - OP - Maaya Sakamoto - Hemisphere - wa-totem - pl, ja, ja-kanji
Tsubasa Chronicle - ED - Maaya Sakamoto - Loop - wa-totem - pl, ja, ja-kanji
Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - OP - Hana*Hana - Kaze no Hana - Mizuumi - ja, pl
Wolf's Rain - BGM - Joyce - Run, wolf warrior, run - Xeniph - ang, pl
sortowanie po 1szych 5 pozycjach, dostępne języki niekoniecznie. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 14-06-2005, 20:23
|
|
|
wa-totem napisał/a: | obok powiązanego anime ('sortuj wg anime') i typu piosenki za BARDZO istotnego uważam wykonawcę. (...) Możliwość szybkiego wyłowienia piosenek danego wykonawcy (Maaya! Maaya!) uważam za ważną. |
Wykonawców może być dowolna ilość x∈N, co wyklucza wyświetlenie ich w tabeli. Ale można według wykonawcy filtrować.
wa-totem napisał/a: | Kolejna rzecz - z góry zastrzegam że nie mam pojęcia czy jest to wykonalne - to dostępne wersje językowe. |
W tym momencie niewykonalne - informacja o wersjach językowych jest tylko w treści tekstu, skąd jest trudna do wyciągnięcia. |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 15-06-2005, 13:07
|
|
|
A czy kiedy juz zrobimy baze dla piosenek, to wtedy w dziale redakcje pojawi sie ilosc przetlumaczonych piosenek (podobnie jak recenzje)?
Wtedy chyba sensowniej byloby dodac pola w desen proponowany przez Totema-san
wa-totem napisał/a: | Tsubasa Chronicle - ED - Maaya Sakamoto - Loop - wa-totem - pl, ja, ja-kanji
Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - OP - Hana*Hana - Kaze no Hana - Mizuumi - ja, pl
Wolf's Rain - BGM - Joyce - Run, wolf warrior, run - Xeniph - ang, pl |
Niekoniecznie z jezykami. Bo skoro wychodzimy z zalozenia, ze ktos szuka recek po autorze, to czemu nie tlumaczen?
I , Tilk, nie krzycz tak glosno *tuli i glaszcze pieszczotliwie po wloskach* Totem sie z tymi piosenkami kapnal po czasie. A to nie jest takie superhipermegakonieczne. :) |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
tilk
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-06-2005, 15:13
|
|
|
Moim zdaniem taki indeks piosenek wystarczy. Jeśli ktoś chce filtrować według wykonawcy, może to robić przez podstronę, tak jak teraz jest z twórcami anime. To samo dotyczy tłumacza. Więcej kolumn tylko utrudniałoby czytanie.
A swoją drogą można kiedyś - ale to kiedyś - pomyśleć o rozbudowaniu wyszukiwania o szukanie twórców, ale to by było z kilku względów dość złożone, więc lepiej to na razie zostawić. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 15-06-2005, 15:21
|
|
|
czytelnie, prosto, ładnie. Można znaleźć tak piosenki z anime, jak piosenkę po tytule i określić typ, a ze strony piosenki znaleźć inne piosenki tego samego wykonawcy. Jak dla mnie - super ^__^ |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 15-06-2005, 16:14
|
|
|
Ja mam małą prośbę... Czy mógłby ktoś zrobić porządek w "technicznych" działach? ==' Bo ja się już gubię, co gdzie i jak =='
W każdym razie na Tanuku właściwym w komentarzach do Arjuny wyszedł mi taki oto error (nie robiłam nic specjalnego, kliknęłam po prostu na odnośnik w "ostatnio dodanych". Lay się pojawił, ale zamiast tekstu było to co poniżej)
DB Error: unknown error
db_error Object
(
[error_message_prefix] =>
[mode] => 16
[level] => 1024
[code] => -1
[message] => DB Error: unknown error
[userinfo] => select title, lang, preferred from animes left join titles on animes.preftitle = titles.tid where aid=2 [nativecode=server closed the connection unexpectedly
This probably means the server terminated abnormally
before or while processing the request.]
[backtrace] => Array
(
[0] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/pear/DB.php
[line] => 748
[function] => pear_error
[class] => db_error
[type] => ->
)
[1] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/pear/PEAR.php
[line] => 536
[function] => db_error
[class] => db_error
[type] => ->
)
[2] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/pear/DB/common.php
[line] => 500
[function] => raiseerror
[class] => pear
[type] => ::
)
[3] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/pear/DB/pgsql.php
[line] => 635
[function] => raiseerror
[class] => db_pgsql
[type] => ->
)
[4] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/pear/DB/pgsql.php
[line] => 186
[function] => pgsqlraiseerror
[class] => db_pgsql
[type] => ->
)
[5] => Array
(
[line] => 953
[function] => simplequery
[class] => db_pgsql
[type] => ->
)
[6] => Array
(
[line] => 1142
[function] => execute
[class] => db_pgsql
[type] => ->
)
[7] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/lib/database.php
[line] => 117
[function] => query
[class] => db_pgsql
[type] => ->
)
[8] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/animecomments.php
[line] => 38
[function] => wanime_get_preftitle
)
[9] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/lib/page.php
[line] => 127
[function] => display
[class] => wacomments
[type] => ->
)
[10] => Array
(
[file] => /home/wanime/public_html/anime/animecomments.php
[line] => 62
[function] => run
[class] => wacomments
[type] => ->
)
)
[callback] => errhndl
) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 15-06-2005, 16:39
|
|
|
Mai: jest to "niespodziewany błąd bazy danych", czyli zapewne problem serwera. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|