Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki (Wszechbiblia) Anime! |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 08-04-2004, 20:00 Tanuki (Wszechbiblia) Anime!
|
|
|
Prawdopodobnie już wszyscy słyszeli. Poczta pantoflowa to potęga.
Ale może ktoś się gdzieś jakimś cudem uchował, więc na wszelki wypadek napiszę, o co chodzi.
Jakiś czas temu znalazła się grupa ludzi z forum, chętnych do zrealizowania idei Martina - czegoś, co łączyłoby stronę z recenzjami anime, ze stroną zawierającą fanfice, a nawet piosenki. Nazwa nasunęła się jedna - wiadomo, skąd jesteśmy - Agit wyraziła zgodę na jej użycie i tak oto powstał zalążek "Wszechbiblii Anime"!
Wczoraj wreszcie światło sieci ujrzała Wersja Beta. Nie zawiera jeszcze wszystkich danych, jakie zawierać powinna i nie zawiera żadnego materiału ilustracyjnego. To będzie w wersji ostatecznej. Ale to, co było najtrudniejsze do przygotowania - czyli teksty - są i to są w postaci (mam nadzieję) ostatecznej. Niniejszym podaję link:
http://slayers.pwii.pl/w_pages/p_anime_idx.php
Nie jest to ostateczna strona. Dopiero początek. Dlatego to raczej rzecz pół-oficjalna, nie właściwa premiera, a pokaz z montażowni. Ale chcieliśmy pokazać, że już coś jest (nie ukrywam, dumni jesteśmy...). Poza tym oczywiście należy toto przeglądać, patrzeć, czy nie ma jakiejś literówki i zgłaszać wszelkie uwagi i komentarze...
A gdyby ktoś doszedł do wniosku, że jakiejś znanej mu wspaniałej serii brakuje, to oczywiście każda nowa recenzja będzie mile widziana - w razie czego powiadomić mnie (bo może ktoś to ma zarezerwowane do opisania) i można się bawić.
edit=23.12.2004
Na wszelki wypadek przypominam jeszcze raz właściwy adres:
http://anime.wszechbiblia.net |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere...
Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 16-06-2005, 13:26, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-04-2004, 21:24
|
|
|
Ja już powtarzałam wiele razy, ale powiem jeszcze raz:
Iiiiiii-haaaaaaaa! ^_______^
Pomysł był znakomity. Nie wierzyłam zupełnie, ze może wypalić... A jednak najwyraźniej mamy coraz więcej i stronka ma ogromne szanse ruszyć. Mało tego - stać się jednym z największych, o ile nie największym serwisem w Polsce. Ja tam czuję motywację do roboty :> |
|
|
Inai Nerse
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 08-04-2004, 21:39
|
|
|
Jutro napiszę endlessa, a teraz biorę się za czytanie i w miarę możliwości wyłapywanie błędów, jeśli jakieś będą ^^
Choć widząc, ile tego jest, troche wątpię w przeczytanie tego w krótkim czasie ;)
Ale będę dużo wiedzieć o anime ^________^ |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 08-04-2004, 23:05
|
|
|
Ha! Machina ruszyła! Fajerwerki, szamp(o/a)n i te sprawy. Niezmiernie mnie cieszy fakt, że projekt wypalił. W dużej mierze to zasługa Avellany, która nieraz goniła zespół do roboty i podtrzymywała nas na duchu. No i zebrała się miarka ziaren zwanych recenzjami. Teraz może być już tylko lepiej. Martin stanął na wysokości zadania i beta już jest. Jesteśmy już bliżej niż dalej premiery :).
No i miłej lektury :P. |
|
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 09-04-2004, 07:22
|
|
|
Bravo!!!!Cała masa tekściorów!!!!!*___* TO JEST COŚ XD |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-04-2004, 07:59
|
|
|
Kurcze, nie wiedziałem, że aż tyle tego jest! Dodać jeszcze tytuły alternatywne, to naprawdę gigantyczna masa...
Wiosna będzie nasza! A potem Lato, Jesień i Zima, Pora Deszcowa i Sucha o Nocy i Dniu Polarnym nie wspominając! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 09-04-2004, 09:03
|
|
|
Ave-co do tego tematu, mozę być nawet w tym topicu bo na grupie naprawde wszystkich rzeczy chyba mało kto czyta, co można zostawić przy tym że ktoś dodał recenzję (wystarczy ją sobie wtedy odchaczyć) to potem pojawia sie w drugiej części postu jakeiś ważne pytanie czy cośi nikt go nie czyta...jestem za ale u góry bym wtedy prosił uprzedzać że post jest tylko o recenzji naprzykład, albo jest to jakaś uwaga bądź też oba naraz... |
|
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 09-04-2004, 09:45
|
|
|
Ślicznie, ślicznie... Co do tematu technicznego, uważam to za bardzo dobry pomysł. |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
Alira14
Wielkie Prych
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Draminion gdzie normalnym wstęp wzbroniony!;) Status: offline
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 09-04-2004, 19:41
|
|
|
Ile recenzji anime! Ile czytania!*_* Jeśli chodzi o błędy to mogę szukać. Nie będę się nudzić i zrobię coś pożytecznego ^^v
Nie wiem czy to jest błąd, ale recenzja "Rycerze Zodiaku" nawiązuje tylko do tego co było na RTL7. A nie wiem czy wiesz, Avellana, ale "kochani francuzi" od których to kupiono, zmienili większość dialogów, wycięli większość scen, zmienili płeć niektórym bohaterom (podczas walki Shuna z Afrodytem(Afrodytą?) nie mogłam się połapać jakiej on jest płciXD. Ciągle używał końcówek męskich i żeńskich. W końcu uznałam, że to obojniakXD. Nie mówiąc o tym co zrobiono biednemu rycerzowi Barana... Bez hełmu-babski głos, hełm na głowie-męski, gruby głos. T-r-a-g-e-d-i-a XD.) Nie mówiąc też o polskim tłumaczeniu==. No, ale przynajmniej jakaś rozrywka byłaXD. A jeśli chodzi o serię z Posejdonem... Miała 15 odcinków, ale 2 odcinki kooochani francuzi tak pocięli, że musieli połączyć w całość. Oryginalna wersja, jest podobno dużo lepsza. (Niestety, ja będę miała ją w łapkach, jeżeli szczęście będzie sprzyjać to za 2 miesiące==).
W Ippatsu Kikimusune powtarza się dwa razy początek zdania.
W Tales of Ethernia ciągle pojawia się słowo "gra". To trochę denerwuje. |
_________________ "Lepszy jest brak weny niż bycie Chuckiem Austenem"
Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy
Daria, 2x06 -"Monster" |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 09-04-2004, 19:58
|
|
|
Rycerze Zodiaku - ja się celowo starałam nie nawiązywać do jakości francuskiego dubbingu... Jakiej płci był nieszczęsny Afrodyta to ja się też zastanawiałam, ale ostatecznie rozpracowałam drania. Powiem coś lepszego, w pierwszych kilku odcinkach Shun zapycha dziewczyńskim głosem i jest per "ona", a potem mu zmieniają dubbera... Ale nawet gdyby to była wersja nieokrojona, to i tak moja opinia o tym byłaby taka sama... Tyle, że więcej krwi by było. Ale może warto dodać, że w wersji, która była pokazywana, usunięto co nieco...
Pozostałe dwie jutro przejrzę, dziś jestem już nieprzytomna - ale dzięki, o to właśnie mi chodzi! |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 10-04-2004, 12:57
|
|
|
Stworzenie jakiegoś tematu kontaktowego rzeczywiście jest dobrym pomysłem, zwłaszcza że wtedy wszyscy byśmy wiedzieli co się dzieje (btw. ja zasze mogę pomóc w sprawach technicznych ^^").
Co do oznaczeń wersji:
alfa - wersja zupełnie początkowa, nie wypuszczana najczęściej na światło dzienne (do wewnętrznych testów)
beta - wersja testowa, dla betatesterów, zwykle już publicznie dostępna
RC (Release Candidate) - rzadko używana (odpowiednik beta), ogólnie wersja przeznaczona do testów, nie zawsze publicznie dostępna |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 10-04-2004, 13:25
|
|
|
Znalazłem mały błąd: Love Hina ma 25 odcinków, a nie 24. Jeste też mały byczek: Chriastmas przez dwa s (Love Hina: Christmass Special)
Można by też jakoś oznaczać jeszcze nie zakończone serie, bo liczby w tabeli mogą zmylić. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-04-2004, 13:52
|
|
|
Christmas poprawione.
A Love Hina wg Animenfo ma 24 odcinki, a wg Anime News Network 25... I teraz pytanie, która wersja jest prawdziwa (pewnie obie, podejrzewam, że wlicza sie jakiś special albo inny recap).
Jedyną niezakończoną serią w tej chwili jest Inuyasha. Ale trzeba będzie pomyśleć nad oznaczeniami, wiemy o tym. Tylko trudno co dwa tygodnie zmieniać, jak dochodzą nowe odcinki... |
|
|
|
|
Martin
Wszechbiblia.Net Admin
|
Wysłany: 10-04-2004, 14:04
|
|
|
A wiec po kolei ^_^
Love Hina ma 25 odc. a prezentuje sie to tak.
1-25 - Love Hina TV
26 - Christmas Special
27 - Spring Special
28 - Final Selection
Crack ma racje. Najpierw jest Alfa, potem Beta.. a potem przechodzi sie w faze RC, az do Final Version. ktorej to potem nadaje sie kolejne mumery.
Modul ciekawostek bedzie dzis. Prawie gotwy tez jest modol z tekstami piosenek. Studio i kategorie sa opracowywane.
.. wracam do pracy.. -_-" |
_________________ http://www.wszechbiblia.net |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-04-2004, 14:38
|
|
|
Propozycje pisania nowych recenzji i wszystko, co z tym związane poszło do tematu "Wszechbiblia Anime - recenzje" w Propozycje i uwagi. Tu niech już zostaną ogólne komentarze i zgłoszenia poprawek. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|