FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 26, 27, 28  Następny
  Powrót z alternatywnego świata.
Wersja do druku
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 07-05-2004, 15:06   

Niekoniecznie. Ciekawe rozwiązanie problemu rozbierzności w upływie czasu w różnych światach było w książce "Lew, Czarownica i Stara Szafa": w "tamtym" świecie czas płynie normalnie i bohaterowie starzeją się w normalny sposób, jednak w chwili powrotu do "naszego" świata automatycznie cofają się do stanu dzieciaków...

Chimeria Płeć:Kobieta
Wiedźma co nie wygląda

PostWysłany: 07-05-2004, 16:05   

Dobre, ale wyobraźcie sobie, że jesteście dwa lata w takim świeci i nagle (nie ważne jak) wracacie do swojej rzecywistości w takim wieku w jakim go opuściliście (zrozumiał ktoś?^^""").
Z jednej strony- fajnie bo nikt niczego nie pozna.
Z drugiej strony, ja jednak bym tak nie chciała.>_< Wracać dwa lata do tyłu? Ne... (moralitet jakiś czy co?^_^)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5342274
Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 07-05-2004, 16:23   

Ale można na to spojrzeć z innej strony.... Przecież to sposób na wieczną młodość i nieśmiertelność! Wystarczy raz na parę/parenaście lat skoczyć sobie do takiego świata na kilka sekund - i wrócić. Jeśli nie ma jakiegoś specjalnego ograniczenia, można by było tak w nieskończoność!

Numer Gadu-Gadu
1051667
Ryuzoku Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 07-05-2004, 16:37   

no niby nieśmiertelność, ale na krótki okres bo w obu światach w końcu będzie sie starcem...
to tylko takie przedłużenie życia...ale takie wyprawy po których powrocie nie mijają nawet sekundy były by lepsze...nikt nie musiał by o nich wiedzieć:)
i taka np: Serika pilna uczennica w rzeczywistości dniami przesiaduje w jakimś innym świecie zajmując się szukaniem i wybijaniem demonów:P
a wydaje sie że to nei możliwe:P
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wiedźma co nie wygląda

PostWysłany: 07-05-2004, 16:39   

W sumie racja, ale jeszcze jedna rzecz jest ważna. W jakim wieku wracamy do baśniowego świata?
Załóżmy, że mając 17 lat wpadliśmy właśnie do takiego magicznego świata. Byliśmy tam sobie 20 lat i wracamy do szarej rzeczywistości.
Hura, znów mamy 17 lat. Ale po roku wracamy do Cephiro...ee...^^"...tzn. do magicznego świata. I ile mamy wtedy lat?
Czy 37 czy znów 17????A może 18 bo w rzeczywistym świecie minął rok?
Jeśli 37...hm,hm...;P No cóż...
Jeśli 17 to nigdy nie będziemy pełnoletni!!!!!!!!;PPPP
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5342274
Yumegari Płeć:Kobieta
Feministka szowiniska

PostWysłany: 07-05-2004, 17:25   

Ależ nasza pełnoletność nie ma chyba tak wielkiego znaczenia w tym wypadku... W końcu, będąc tam, wcale nie mamy pewności, w jakim wieku osiąga sie dojrzałość prawną.

Myślę jednak, ze ją osiągnęliśmy. OSTATECZNIE urodziliśmy się w tym świecie i według jego praw działamy - czyli że gdy jesteśmy w nim, czas upływa dla nas normalnie, a w chwili przeniesienia, nasz wiek w innym świecie jest taki, w jakim opuściliśmy nasz. Poza tym, ładnie widac to we wspomnianych "Opowieściach z Narni". Kiedy bohaterowie ponownie tam się dostają, maja tyle samo lat, co mieli w naszym świecie w chwili przejścia. Gdyby było inaczej, zmarliby niechybnie, według teorii Chimerii. Przecież minęło parę tysięcy lat od chwili, kiedy byli tam ostatnio - a wątpię, żeby nawet w świetach tak fantastycznych istota ludzka mogła żyć tak długo.

Numer Gadu-Gadu
2513810
Wiedźma co nie wygląda

PostWysłany: 07-05-2004, 17:33   

No i właśnie. Przyszło mi na myśl jeszcze jedno pytanko. Gdyby jakimś sposobem osoba przeniesiona do magicznego świata tam zginęła co by się stało w rzeczywistym świecie? Przecież w MKR na ten przykład- gdy dziewczyny były w Cephiro w Tokio czas stał w miejscu. Gdyby zostały pokonane przez kogoś czas dalej by tak stał i stał w nieskończonośc??? Niemożliwe. Może wraz z ich śmiercią ruszyłby do przodu, a same dziewczęta w Tokio zostałyby uznane za zaginione?
Jaki wpływ na świat rzeczywisty miałaby śmierć bohatera?(osoby przeniesionej)
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5342274
Yumegari Płeć:Kobieta
Feministka szowiniska

PostWysłany: 07-05-2004, 17:46   

To ciekawe pytanie. Możliwe, że po prostu obudziłyby się w swoim świecie, tak jak stały i stwierdziłyby, że nic im nie jest. To sytuacja analogiczna do tego, że przecież w czasie wali z Emeraude odniosły (a przynajmniej Hikaru odniosła) dosy.ć poważne rany. Jak to się stało, że po powrocie nic im nie było? I skąd miały na sobie mundurki? Przeiceż kiedy przenosiły się do Cephiro, też były w nie ubrane - więc proszę mi nie wmawiać, że odpowiedni świat gwarantuje odpowiedni strój.

Po namyśle:
Hmmm... ale one przecież miały na sobie swoje ubrania do walki, które zawsze potem zamieniały sie spowrotem w zwyczajny mundurek. Ech, pokręcone to...

Właściwie to teraz rozumiem, dlaczego teoretycznie idea podróżowania między światami nie jest możliwa. Za dużo problemów do rozwiązania! Problem z czasem, z ubraniem, ze śmiercią... A mnie pójście na łatwiznę nie satysfakcjonuje. A jak wy wyobrażacie sobie takie przejście,zeby było jak najbardziej logiczne?

Numer Gadu-Gadu
2513810
Zegis Black Priest Płeć:Mężczyzna
Szary Wędrowiec

PostWysłany: 07-05-2004, 18:57   

Wiek i wygląd zależy od samego świata... Clief miał ponad 300 i wyglądał jak chciał, jeśli "nasz" światek zapewniał by coś podobnego <regulowanie wyglądu> to było by super :) tym bardziej że w nie których światach fantazy magicy żyją dłużej niż zwykli ludzie.
Dalej to mi się wydaje że tutaj to mamy taki milusi przykład na "podzielenie" się świata.
Wg. Mnie np. jakbym ja przeniusł się byle jak do jakiegokolwiek świata na ruchliwej ulicy to nasz świat i czas mógłby "podzielić się" na dwa. Względem nas, i względem gapiów na takiej ulicy. Względem nas czas w rzeczywistym świecie stanął by w miejscu a my byśmy żyli w tym fantazy, natomiast względem gapiów poprostu "zniknął bym" a życie toczyło by się dalej, dalej gdybym np. umarł to dla mieszkańców naszego świata nic by się niezmieniło, no może tylko "zniknął bym" ale ja umarł bym naprawde niezależnie od tego w którym świecie.
Druga możliwość:
--> Gdy jesteśmy w innym świecie czas w realnym stoi w miejscu, zaś gdy wracamy/umieramy w tym fantazy to odpowiednio wszystko wraca do normy/czas rusza zaś my nie pojawiamy się, lub pojawiają się nasze ciała tyle że jesteśmy martwi a z punktu widzenia medycyny, zmarliśmy np. na zawał.

"Do not fear in the face of your enemies, speak the truth always, even if it leads to your death, save helpless and do no wrong..."
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
3314312
Wiedźma co nie wygląda

PostWysłany: 07-05-2004, 19:01   

Akurat zmienianie ciuszków to sprawa magii.(Jak wyżej) Przecież jak zdobywały kolejną broń to i zbroja im się zmieniała. Myślę, że sprawa ran ma się podobnie. Ale czy w takim razie możliwa jest hipoteza, że w Cephiro były jedynie duchem?A dostały "zastępcze" ciało????
To pytanie właściwie nawiązuje do temtu głównego. Nieważne dlaczego, ale skoro bohater nie wraca do swojego świata to przecież ma to swoje konsekwencje prawda?
Ale...jak to tak? Świat nas olewa i idzie dalej?:(
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5342274

PostWysłany: 07-05-2004, 21:25   

włąśnie...co do magii, mi sie wydaje czy wszyscy zapomnieli że trzeba by najpierw by jej używać nieco postudiować tamtejsze arkany magii i skorzystać z jakowyś korepetycji?:P
w eventualności skoczyć do miejsckiej biblioteki po kieszonkowy tom księgi czarów dla ...khem..niezbyt pojętnych^^"
Zegis Black Priest Płeć:Mężczyzna
Szary Wędrowiec

PostWysłany: 08-05-2004, 08:18   

właśnie... problem magi...
więc kontra ;) a właściwie pytanie
"A w tym świecie była by magia? Czy tylko jakieś znaczki przywołujące siły natury <Glify na przykład>, lub technika?
Druga rzecz która się nasuwa to pewne ograniczenia... przecież z magii zwykle kożystają nieliczni... raczej trudno by znaleść w bibliotece książki o magi... a na czas nieokreślony/nieskończony też chyba nikt nie pożyczy :(
Zresztą po co korepetycje?
Najlepiej uczyć się samemu... bez jakiś starych reliktów ciągle próbujących odwrócić naszą uwagę... Edd Grenwood pokazał jak Elminster uczył... i nawet jakbym sam na sam z nim przebywał na bezludnej wyspie wolał bym uczyć się samotnie ;)

"Do not fear in the face of your enemies, speak the truth always, even if it leads to your death, save helpless and do no wrong..."
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
3314312

PostWysłany: 08-05-2004, 09:28   

Cytat:

przecież z magii zwykle kożystają nieliczni

Zegis-nie zapominaj że fantasy to w 90% średniowiecze i okres czasowo podobny więc wykształcenie nei jest zbyt znane, można by ująć że magię znają tam jedynie ludzie lekko uczeni...czyli z naszą wiedzą byli byśmy najsliniejszymi magami świata jakby sie dostać do jakiegoś źrudła:P

a co do technologii, zawsze mogło by być tak jak w takim Scrapped Pincess...

Cytat:
gdzie nie wiadomo do końca czy to magia czy w końcu jakiś kolejny program analogowo cyfrowy albo coś^^"

[edit=Avellana] Ryuzoku, ta uwaga o SP to spoiler... Mało kto to w końcu widział

aj!racja i przepraszam...lekko sie zapomniałem, a te ramki do spoileowania jakoś nigdy mi nie wychodzą[/color]
Wiedźma co nie wygląda

PostWysłany: 08-05-2004, 15:31   

Właśnie- problem korzystania magii... W zależności tego do jakiego świata by się trafiło, szukanie "korepetycji" czy "kieszonkowego tomu księgi czarów" mogłoby się zakończyć albo zwykłym skierowaniem do pobliskiej biblioteki, albo poscigiem z widłami i pochodniami w rękach >przecież średniowiecze nie?;P<
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5342274
xellas Płeć:Kobieta
Kolekcjonerka Wampirzyca

PostWysłany: 08-05-2004, 21:26   

dołącze do dyskusji^^
ja bym się od razu przeniosła za rodziną nie tęskniłabym bo ja ich nie obchodzę to czemu oni mnie by mieli obchodzić.
W takich innych światach zazwyczaj pojawiaja się osoby, które wiedzą że przybyli ludzie z innych światów i to oni zazwyczaj są nauczycielami więc problem nauki magii też rozwiązany^^

Strona 3 z 28 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 26, 27, 28  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi