Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Yaoi - zboczenie czy hobby jak wshystkie inne ? |
Wersja do druku |
Aori Takera
Shonenai maniac^^
Dołączyła: 06 Paź 2004 Skąd: Z samego serca chaosu- czyli Warszawy.. Status: offline
|
Wysłany: 09-10-2004, 22:04
|
|
|
jadz i ka.. witaj^^ Ja też uwielbiam parkę Syriusz/ Remus... Raz w ęce mamy dostał się shoneiaiowy rysunek z nimi^^ zpaytała się czy to faceci, a gdy poparłam, zapytała sieczy ze mną wszystko w porządku^^" pozaa tym... najchętniej czytam szczerze mówiąc douijshiny shonenaiowe.. chociaż yaoiowymi też nie gardzę X3 hm.. na przykład< oprócz cudnej parki R/L> taki Xell i Zel... off.. jeszcze dodając cuudne kolorki... raj dla oczu.. Albo Inu i Sessh..:3 ojeeeej *____* rozmarzyłam sięX3 |
_________________ Nigdy nie poddawaj się przeznaczeniu,
nawet wśród płaczu i złości
jest cos tak potężnego, że nie zdołasz sie oprzeć.
Takie jest prawo miłości.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 11-10-2004, 22:56
|
|
|
<z trudem zahamowany odruch wymiotny>To już jest obrzydliwe... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 12-10-2004, 07:43
|
|
|
Nie jest obrzydliwe jest nowe,inne, ja nie popieram tego rodzaju parek bo oni nie mogą znaleźć prawdziwego szczęścia>3 ale czasami takie parki wyglądaą lepiej niż jakby były normalne
np. właśnie Zel/*_*Xell*_* lub Zel/Val>]
<off>Ysen pisz bardziej rozbudowane wypowiedzi bo sam kiedyś wypominałeś to użytkownikon>]</off> |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 12-10-2004, 12:03
|
|
|
Nie liczy się ilość, liczy się jakość, odnośnie postów. A co do yaoi to nie mam nic przeciwko, mam za to coś przeciwko Inu/Sessh. Homoseksualizm jedno - kazirodstwo drugie. |
|
|
|
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
Dołączyła: 06 Paź 2004 Skąd: Z samego serca chaosu- czyli Warszawy.. Status: offline
|
Wysłany: 12-10-2004, 19:14
|
|
|
ojeeej.. ale żeby tematów nie mylić- mi o shonen ai chodzi== a to nie yaoi< a właściwie yaoi, tylko ,,lżejsze tak jak np. ecchi jest ,,odłamem" hentai> więc naprawdę.. nie wiem co tu wymiotowac, np. w FY jak Amiboshi i Suboshi sie całowali to nic takiego-- hm.. więc ma ktoś może linki do stron ze skanami Gravitation..?
ahaa.. co to za kazirodztwo.. no może teraz ja przesadzam^^' ale mówie- zależy o czym mówimy, a mi o shonen ai chodziło.. Ale.. każdy ma inny wymiar wewnętrznej hm.. estetyki i wybiera ten rodzaj mangi, który go nie brzydzi^^ ja akurat ani w sa ani w yaoi nic złego nie widzę^^ |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 12-10-2004, 19:49
|
|
|
Aori Takera napisał/a: | ahaa.. co to za kazirodztwo.. |
Kazirodstwo to miłość członków tej samej rodziny. To tak na wypadek gdybyś nie wiedziała. I zdecydowanie jestem przeciwko. |
|
|
|
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
|
Wysłany: 13-10-2004, 06:27
|
|
|
wiem co to kazirodztwo^^nie spytałaam Co to jest kazirodztwo, tylko co to za kazirodztwo.. moze w częście jest, ale bez przesady^^ naprawdę, zależy na co sie trafi^^A ja nie mówię, że masz być za i że moje myslenie jest najlepsze^^ kazdy uważa jak chce, nie? forum ma dawać możliwość przedstawiania swoich mysli.. no tak mi się wydaje== |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 13-10-2004, 07:56
|
|
|
Ok, zwykłe nieporozumienie. A kazirodstwo stąd, że Inuyasha i Sesshoumaru to bracia. |
|
|
|
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
|
Wysłany: 13-10-2004, 14:40
|
|
|
oj przecież wiem i rozumiem, czemu tak myślisz.. ale mówię jeszcze raz- to shonen ai, a nie yaoi. a jest maaalutka różnica. W koncu.. co tu szkodzi malutki buziaczek?^^ nyo, ale to już kwestia gustu jak wcześniej pisałam, więc nie ma się co kłócić. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 14-10-2004, 14:20
|
|
|
W zasadzie (po namyśle) doszłam do wniosku, że dyskusja pasuje do tematu. Więc kasować jej nie zamierzam, a do Ysena mam złośliwą uwagę (jako osoba skądinąd nie przepadająca za yaoi i shonen-ai): kazirodztwo jest źle widziane głównie dlatego, że dzieci z takiego związku są zbyt blisko spokrewnione. A tu, jakby nie patrzeć, dzieci nie będzie... Ale nie rozwlekajmy tego wątku.
Natomiast pytanie (do Ysena, ale też i do innych). Całe mnóstwo serii zawiera coś w rodzaju yaoiowego "fanserwisu" w postaci rozmaitych podtekstów. Żadnych wątków tego typu w fabule nie ma, ale od czasu do czasu raczy się widzów (zapewne bardziej widzynie) jakimiś scenkami w wykonaniu męskich bohaterów... Które to scenki stają się potem podstawą ożywionej twórczości fanfikowej. Zauważyliście? I co o tym myślicie? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Soy
Siwa Wiedźma...
Dołączyła: 09 Sie 2004 Skąd: Morze Chaosu... Maksymalne odludzie... Status: offline
|
Wysłany: 14-10-2004, 14:41
|
|
|
niezbyt podchodzi mi taki punkt widzenia... ale masz rację == Nie byłoby spekulacji jajojowych, gdyby nie było delikatnych sugestii o takowych skłonnościach wśród bohaterów. Ale w sumie homoseksualizm jest w pewnym sensie wrodzony... Ale ja nie o tym :P Pewnie znowu nikt mnie nie zrozumie...
Szczerze mówiąc, nie uważam yaoi za coś obrzydliwego, odstręczającego ani nic w tym guście, po prostu nie podcjodzi mi perspektywa... Czy ktoś czytał "Midare Somenishi"? O tym tytule chyba nie potrafiłabym się wypowiedzieć, a jest przecież jednym z flagowych przedstawicieli gatunku...
ostatecznie to połowa historii to wcale niezłe gadanie o miłości... Choć nieco banalne.
I jedna mysl na koniec tej jak zwykle chaotycznej wypowiedzi... Czy ktoś ma pojęcie, dlaczego yaoi rysują prawdopodobnie wyłącznie kobiety? |
_________________ The pain, your blood, your broke inside...
Screams you're in love...
Gacek jest dziwny... Ja też chcę czerwone okulary i maszynkę do rozciągania! Ale nie chcę chodzić nago po mieszkaniu, nah .___. |
|
|
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
|
Wysłany: 14-10-2004, 18:36
|
|
|
Soy.. Hm.. feministyczna odpowiedź może brzmieć- kobiety mają większą wrażliwość i są w stanie narysować coś ,,romantycznego".. ale to tylko jedna strona medalu^^ Ale chyba wiadome tez jest, że nie kazde yaoi ma skomplikowana fabułę, czasami jest po prostu, żeby przedstawić pewne.. sceny.. ale to w każdym gatunku są pozycje bardziej i mniej ambitne.. A małe pytanko..< do fanów/fanek yaoi> za co kochacie ten rodzaj mangi? |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-10-2004, 08:29
|
|
|
Szowinistyczne wyjasnienie męskiego seksisty brzmi: dwóch facetów = podwójna dawka seksu. Byłoby do przyjęcia, gdyby nie fakt, że rozmaite dziełka lesbijskie również są częściej adresowane do kobiet niż niewyżytych mężczyzn. Jest to trend międzynarodowy, obserwowany nie tylko w Japonii. Przykładem niech będzie dość średniej klasy, acz popularna pisarka fantasy Mercedess Laskey. Jest ona obdarzona bardzo bójną wyobraźnią jeśli chodzi o stosunki męsko - damskie w wykonaniu par o naprawdę ciekawych konfiguracjach płciowych, wiekowych i chyba nawet gatunkowych z uzyciem i bez użycia ostrych przedmiotów (choć to domena tych złych). Na obronę jej powiem, że w innych dziedzinach jej twórczości prezentuje równie wybujałą fantazję - wymyśliła na przykład trójpłuciowe, telepatyczne psy.
Skąd to się bierze? Nie mam zielonego pojęcia. Wymieniona pani Lackey prawdopodobnie przelewa na papier swoje fantazje - co właściwie nie jest naganne, temu przecież fantastyka służy - połączone z wyczuwalnymi w jej prozie feministycznymi tendencjami (co ciekawe w jej książce nie ma faceta, który nie byłby gejem, fajtłapą wymagającym kierowania kobiecą ręką, gwałcicielem - mordercą lub ofiarom takowego) oraz religijnymi ciągotami do Bogini. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 15-10-2004, 09:02
|
|
|
Avellana napisał/a: | kazirodztwo jest źle widziane głównie dlatego, że dzieci z takiego związku są zbyt blisko spokrewnione. A tu, jakby nie patrzeć, dzieci nie będzie... Ale nie rozwlekajmy tego wątku. |
Niby racja, ale dla mnie są i inne powody. Ja mam dwóch braci ciotecznych:P.
Cytat: | Natomiast pytanie (do Ysena, ale też i do innych). Całe mnóstwo serii zawiera coś w rodzaju yaoiowego "fanserwisu" w postaci rozmaitych podtekstów. Żadnych wątków tego typu w fabule nie ma, ale od czasu do czasu raczy się widzów (zapewne bardziej widzynie) jakimiś scenkami w wykonaniu męskich bohaterów... Które to scenki stają się potem podstawą ożywionej twórczości fanfikowej. Zauważyliście? I co o tym myślicie? |
Pewnie że zauważyłem. Nawet w takim, zdawałoby się, niedziewczyńskim Naruto to było. Co o tym myślę? W Naruto mnie dobijało:P. Ale pocieszałem się, że ta seria jest w 100% komercyjna więc takie rzeczy są normalne:P. A co do twórczości fanfikowej: do tego motywacji nie trzeba. Widziałem już fika Gendou/Fuyutsuki, a to znaczy, że jakakolwiek forma przyjaźni daje podstawę do tego typu twórczości-_-.
Soy napisał/a: | Czy ktoś ma pojęcie, dlaczego yaoi rysują prawdopodobnie wyłącznie kobiety? |
Z prostego powodu. Większość yaoi to romansidła. Mężczyźni nie mają talentu do romansideł, zwłaszcza zaś nie mają zdolności tworzenia ich hurtowo:>. Za to kobiety mają często "telenowelową" wyobraźnię, jaka jest potrzebna do tego typu twórczości.
Aori napisał/a: | A małe pytanko..< do fanów/fanek yaoi> za co kochacie ten rodzaj mangi? |
Co prawda niepytany, ale odpowiem. W każdym siedzi jakaś dewiacja:P. Można to ukrywać pod płaszczykiem zainteresowania skomplikowaną fabułą, analizą ludzkiej psychiki czy nowego spojrzenia na sprawy miłości, ale prawda jest prozaicznaXD. |
|
|
|
|
|
Aori Takera
Shonenai maniac^^
|
Wysłany: 15-10-2004, 14:18
|
|
|
Cytat: | Można to ukrywać pod płaszczykiem zainteresowania skomplikowaną fabułą, analizą ludzkiej psychiki czy nowego spojrzenia na sprawy miłości, ale prawda jest prozaicznaXD. |
ależ to w większości przypadków prawda. Ale nie można też na tym poprzestać, ponieważ naprawdę są mangi, które są prawdziwie khu.. romantyczne i niekoniecznie tam tylko o jedno chodzi^^ prawda..? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|