FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
  Yaoi - zboczenie czy hobby jak wshystkie inne ?
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 19-04-2005, 16:33   

Uprzejmie proszę, żeby od tego postu licząc, skończyć w tym temacie uwagi dotyczące:

1. Redvampire'a

2. Feminizmu

3. Równouprawnienia płci

4. Wszystkiego innego

w kontekstach nie mających związku z tematem. Krótko mówiąc, proszę, żeby tu się teraz nie zaczęła kłótnia.

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 19-04-2005, 18:21   

Zeg --> coz, mam jedno pytanie. Jak to jest, dla "przedstawiciela heteroseksualnej czesci spoleczenstwa" Yuri jest zrozumiale, a yaoi to zboczenie. Czy "z powodow spolecznych" nie nalezaloby uznac, ze skoro faceci "moja rozumiec i interesowac sie yuri" kobiety (z powodow absolutnie analogicznych) maja prawo na zainteresowanie yaoi? Wiec coz, mowienie ze "yuri to ew. dopuszczamy a yaoi to zboczenie"..........
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 19-04-2005, 19:34   

Ech... Nigdy nie traktowałem Yaoi jako zboczenia. To dla mnie po prostu zbiorek serii o hermetycznej tematyce, którym paru nawiedzeńców przyczepiło metkę Super Ambitne, a których z wymienionych wyżej powodów nie mam ochoty oglądać.

Tolerować nie znaczy ani automatycznie oddać pokłon, ani wstrzymać się od krytyki.

Numer Gadu-Gadu
1271088
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 19-04-2005, 20:13   

Wracając do tematu, powiem tak... yaoi traktuję jak każdy inny gatunek. Oglądnęłam (liczy...) kilka pozycji zarówno yaoi jak i shounen-ai. (Fake, Ai-no kusabi, Chimera, Gravitki, i coś czego nie pamietam). I żyję. I to nie znaczy, że automatycznie rzucę sie na każdą pozycję z taką nalepką, śliniąc się zawzięcie, oraz będę sie doszukiwac kontekstów yaoistycznych wszędzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 19-04-2005, 23:46   

Bianca napisał/a:
Zeg --> coz, mam jedno pytanie. Jak to jest, dla "przedstawiciela heteroseksualnej czesci spoleczenstwa" Yuri jest zrozumiale, a yaoi to zboczenie. Czy "z powodow spolecznych" nie nalezaloby uznac, ze skoro faceci "moja rozumiec i interesowac sie yuri" kobiety (z powodow absolutnie analogicznych) maja prawo na zainteresowanie yaoi? Wiec coz, mowienie ze "yuri to ew. dopuszczamy a yaoi to zboczenie"..........

Dużą cześć heteroseksulanej wiekszości yuri też brzydzi wiec diabelnie nie generalizuj
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 20-04-2005, 00:18   

Redvampire napisał/a:
Bianca napisał/a:

Dużą cześć heteroseksulanej wiekszości yuri też brzydzi wiec diabelnie nie generalizuj

Ja komentowalam post Zega i jego poglady, nie heteroseksualna wiekszosc
Powrót do góry
Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 20-04-2005, 01:35   

Przeklejam tutaj częśc mojej wypowiedzi która przenisiono do innego działu wprowadzając chaos jeszcze większy niż był :

Beryl napisał/a:
nie epatują tak seksualnością, nie będzie żadnych pantyshotów czy wyzywających strojów - bo i dla kogo?

Ale generalizujesz , w takiej seri gundam wing w której nota bene tez jest romans Relena i Hero to jakos niema pantshotów i wielkich biustów a Relena do super pięknych postaci żeńskich nie należy.

Bianca napisał/a:
hmm......... to faktycznie, to dla kobiet tez jest plus yaoica - brak wyzywajacego fanserwisu, biustu rozmiarow sredniego arbuza i blyskajacej bielizny (ani innych "radosnie szowinistycznych" wstawek)
Ale generalizujesz. Tylko mi wytłumacz dlaczego wiekszośc tej bielizny i biustów rysują kobiety ?? Mam pytanie do jakiego gatunku feministek ty należysz tych stricte za zrównaniem praw czy tych co chca zrównania wtedy kiedy im wygodnie.

Beryl napisał/a:

Większość jak się zdaje. Jeśli bycie mężczyzną jest w społeczeństwie uważane za coś wyższego, sprowadzenie go do roli kobiety przez innego mężczyznę to już całkowita klęska i życiowy dramat, a na to właśnie bycie podporządkowanym w związku homoseksualnym wygląda

Nieweim w jakim "mondrym" opracowaniu to przeczytałas ale nie chodzi tu o sprowadzanie do roli kobiety. Tu chodzi o uwarunkowanie psychologiczne że taki zwiazek jest sprzeczny. I lęk prze tym ze takie pedały moga sie czaic gdzies w okolicy a my mozemy przypadkiem im podac reke , co prawda jest na podłozy zanalnym. Ale mimo wszystko nie chodzi tu o dominację. Ba w brew pozorom w normalnym zwiazku damsko meskim facet czesto potrafi się bez problemu sprowadzić do roli kobiety ( pod warunkiem oczywiscie że nie ma tutaj represyjnego wpływu otoczenia) , np ja bez problemu mugłby siedziec w domu i wychowywać dziecko jakby moja żona miała lepiej płatna prace ( mimo iz moja przeszlo jakby podać sie feministycznym stereotypom wskazywała by że pozuje na macho, zwłaszcza jak to okresliła avelana w swojej aluzji co o mnie mysli, ja nie tylko potrafię odrużnic rożne rodzaje broni białej i nia władać ale potrafię rozpoznac w którym roku zmontowano dany model AK-47 czy AKM tylko na podstawi drobnych różnic w mechaniźmie spustowym i budowie zamka) , ja nie wstydził bym sie wyjsc z wuskiem czy sprzatac mieszkanie podczas gdy kobieta jest w pracy w roli "meskiej", Szczerze wychowałem się w tradycyjnym śląskim modelu rodziny w którym w brew pozorom mimo iż faceci pracują to jednak baby są dominujące bo to one trzymaja kase rodziną i jak facetowi coś się nie podoba to on wylatuje za drzwi mimo iż prawnie to jego mieszkanie.

Beryl napisał/a:

( choć spotkałam się z teorią, że facetów denerwują geje, bo lepiej toto się dogaduje z kobietami, a nigdy nie wiadomo, kiedy z takiego wylezie wreszcie biseksualista i dobierze się do jego kobiety).

Właśnie przedzej to a najgorsze by było jakby sie dobierał i do faceta i do jego kobiety
Beryl napisał/a:
A powinno być na odwrót teoretycznie, prawda? Yaoi to wtedy, kiedy ci idioci dobrowolnie oddają innym zwycięstwo w wyścigu po samice, a yuri to te, co nie dość że mają nas gdzieś, to jeszcze podrywają nasze kobity. Chyba, że faceci faktycznie wierzą, że gdyby się pojawili, to panienki natychmiast rzucą się na nich.

Yuri i yaoi nie cierpię po równo

Beryl napisał/a:
Znam to, znam, te młode piszczące istoty. Ale w końcu z dragonballowców i pokemonowców wyrastają normalni mangowcy,

Szowinizm w czystej postaci , a to ja jestem ten zły , dziecinny i niedorosły.

Beryl napisał/a:

Po co wobec tego ubierać panienkę w minispódniczkę, jeśli wiadomo, że widok się zmarnuje? Inna sprawa, że panie właśnie lepiej patrzą na skromnie odziane przedstawicielki swojej płci ( patrz badania nad skłonnością przyjęcia do pracy w zależności od tego, jak ubrana jest osoba zatrudniana).

Oj chyab podjełas się nadinterpretacji. Tu nie chodzi o skromnośc tylko o schludnosc i porżadnosc, przeciez niekt nie przyjmnie wypudrowanej pop girl do pracy w urzedzie podatkowym. Prosze o przeczytanie raczej samych wyników takich badań a nie tylko interpretacji niektórych naukowców.

Beryl napisał/a:

No i pod prysznicem będą wplały raczej faceta niż panią w negliżu.

Żeby był facet w negliżu pod pryszniecem wcale nie potrzeba jajojstwa.
Powrót do góry
Beryl Płeć:Kobieta
jej mroczny majestat

PostWysłany: 20-04-2005, 09:10   

Tak, ale z robieniem yaoi będzie jak z robieniem pisma dla kobiet - nie będziesz tam wciskał działu o motoryzacji i majsterkowaniu, jeśli pań to nie interesuje. Dlaczego? Bo kobieta chętniej kupi gazetę, gdzie te strony poświęci się na coś ciekawszego. Tak samo w filmie będzie wolała w negliżu faceta, nie babkę. Nie twierdzę, że to jedyny powód oglądalności yaoi wśród pań, tak jak nie kupujesz gazety tylko z powodu ładnej okładki, ale z pewnością podnosi przyjemność oglądania czegoś takiego. Bieliznę i biusty kobiety rysują dlatego, że rysują kobiety, a te dziwnie wyglądałyby bez. No i robią to z większym realizmem - uczennica nie nosi do szkoły koronek, a jak panienka opaliła się podczas pływania, to ma ślady po kostiumie, a nie seksowną gładką opaleniznę nawet tam, gdzie słońce nie mialo szansy dotrzeć.
Cytat:
Oj chyab podjełas się nadinterpretacji. Tu nie chodzi o skromnośc tylko o schludnosc i porżadnosc, przeciez niekt nie przyjmnie wypudrowanej pop girl do pracy w urzedzie podatkowym. Prosze o przeczytanie raczej samych wyników takich badań a nie tylko interpretacji niektórych naukowców.

Nie, bo właśnie tego dotyczyły badania - że kiedy posłali na rozmowę panienkę wymalowaną, w mini i farbowanym fryzie i taką szarą myszkę - dbając, by miały podobne referencje i życiorys, ta pierwsza była na ogół zatrudniana, gdy decydował mężczyzna, a odsyłana z kwitkiem przez panie. I na odwrót w przypadku tej drugiej. Zajrzyj zresztą do yaoi jakiegokolwiek - co tam mamy? Nowość. Uczennice w mundurkach za kolana. Kobiety w eleganckich kostiumach. Choćby wydany u nas Wild Rock - czasy prehistoryczne, idealne żeby pokazać jakąś laseczkę w tygrysim bikini. I co? Guzik. W długich szatach, nic nie widać. Tylko facet w przepasce biodrowej. Ze dwa razy widziałam babeczki w samym ręczniku czy prześcieradle, ale było to ściśle uzasadnione fabułą. Jeśłi ta skromność nie jest czymś, co podoba się dziewczynom, to dlaczego jest tak w tych najpoczytniejszych seriach?
Czemu większość miłośniczek Slayersów lubi Linę, natomiast prawie wszystkie, które o to pytałam, niespecjalnie cenią Naagę?

Cytat:

Nie potrzeba. Ale skoro komiks nie jest czytany przez facetów, to po co się krępowac i nie zrobić takiego ładnego przejazdu po ciele kąpiącego się młodzieńca? W zwykłej serii istniałoby ryzyko, że odstraszy to ewentualnych męskich odbiorców, ale tak?

Red, a teraz czekam w takim razie na twoje propozycje odnośnie do tego, czemu yaoi jest takie popularne.
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 20-04-2005, 09:31   

Pytanie wręcz banalne: bo niesie w sobie pierwiastek tzw "zakaznego owocu" czegoś, co jest nieakceptowalne a dzięki temu dodatkowo podniecające dla osób tym zainteresowanych. Bo nie wierzę, żeby chodziło tu o treść i przedstawiane tam problemy - wtedy jaoi powinni czytać geje a nie śliniące się nastolatki, prawda ?
Owszem, jak już wyżej wspomniano, dochodzi do tego zwyczajna moda na homoseksualizm, którą od kilku lat możemy obserwować.
W końcu można przyjąć, że bizony faktycznie spełniają jakąś tam część kobiecych zachcianek - choć znam sporo kobiet zajmujących się mangą, które na hasło "bizon" robią minę wyrażającą niesmak.
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 20-04-2005, 11:04   

Cytat:
Zeg --> coz, mam jedno pytanie. Jak to jest, dla "przedstawiciela heteroseksualnej czesci spoleczenstwa" Yuri jest zrozumiale, a yaoi to zboczenie.

Mylisz pojęcia. nie rozumieć to nie to samo co uważać za zboczenie.

Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 20-04-2005, 14:00   

Beryl napisał/a:
Tak, ale z robieniem yaoi będzie jak z robieniem pisma dla kobiet - nie będziesz tam wciskał działu o motoryzacji i majsterkowaniu, jeśli pań to nie interesuje. Dlaczego? Bo kobieta chętniej kupi gazetę, gdzie te strony poświęci się na coś ciekawszego. Tak samo w filmie będzie wolała w negliżu faceta, nie babkę. Nie twierdzę, że to jedyny powód oglądalności yaoi wśród pań, tak jak nie kupujesz gazety tylko z powodu ładnej okładki, ale z pewnością podnosi przyjemność oglądania czegoś takiego

Akurat prasoznastwem zajmuję się już prawie zawodowo wiec powiem ci że 70% kupujacych czasopisma kobiece kupuje je własnie z powodu okładki. A poza tym wiekszosc wpółczesnych czasopism kobiecych jest własnie bardziej do oglądania niż do czytania , Jednym z niewielu czasopism kobiecych do poczytania była stara "Przyjaciółka" jeszcze za czasów socjalizmu.

Beryl napisał/a:

Bieliznę i biusty kobiety rysują dlatego, że rysują kobiety, a te dziwnie wyglądałyby bez. No i robią to z większym realizmem - uczennica nie nosi do szkoły koronek, a jak panienka opaliła się podczas pływania, to ma ślady po kostiumie, a nie seksowną gładką opaleniznę nawet tam, gdzie słońce nie mialo szansy dotrzeć.

Oj byś się bardzo zdziwiła

Beryl napisał/a:

Nie, bo właśnie tego dotyczyły badania - że kiedy posłali na rozmowę panienkę wymalowaną, w mini i farbowanym fryzie i taką szarą myszkę - dbając, by miały podobne referencje i życiorys, ta pierwsza była na ogół zatrudniana, gdy decydował mężczyzna, a odsyłana z kwitkiem przez panie.

Dziewczyno kto robił te badania , gdzie i kiedy i w jakim opracowaniu tos wyczytała. Mnie uczona że karzdy szanujacy sie szef bez wzgledu na płeć zatrudni osobę bardziej shludna przez co wzbudzająca zaufanie, a taka wypudrowana, w mini i o farbowanym fryzie może podniecac ale nie wzbudza zaufania. A z drugiej strony szara myszka też odpadnie nawet u kobiet bo w nawet w stosunku do kobiet działa efekt halo wiec szara myszka ubrana jak w dziewietnastym wieku i mruczaca cos cicho pod nosem tez odpadnie bo trzeba jednak miec pewną dozę asertywności i przebojowości tylko wszystko musi byc zrównoważone. Przynajmniej mnie na psychologii tak uczyli

Beryl napisał/a:

Zajrzyj zresztą do yaoi jakiegokolwiek - co tam mamy? Nowość. Uczennice w mundurkach za kolana.
Nowosć ?? w już chocby w durnej SM to było tak jak w wielu innych nie jajoistycznych mangach.

Beryl napisał/a:

Czemu większość miłośniczek Slayersów lubi Linę, natomiast prawie wszystkie, które o to pytałam, niespecjalnie cenią Naagę?
ty robiłas badania na jakiejśc okreslonej docelowej grupie jajoistek ?? Szczerze ankiety nie przeprowadzałem ale z tego co czytalem na forach jak i słyszałem od znajomych wiele dziewczyn lubi nage tak samo jak line a wile uwielbie smiech Nagi . Poza tym tak samo wiele lubi Amelię.

Beryl napisał/a:

Cytat:

Nie potrzeba. Ale skoro komiks nie jest czytany przez facetów, to po co się krępowac i nie zrobić takiego ładnego przejazdu po ciele kąpiącego się młodzieńca? W zwykłej serii istniałoby ryzyko, że odstraszy to ewentualnych męskich odbiorców, ale tak?

ee tam a tak btw wiesz żę według japońskich badań marketingowych ponad 43% odbiorców tych komiksów to jednak mniejszości seksualne

Beryl napisał/a:

Red, a teraz czekam w takim razie na twoje propozycje odnośnie do tego, czemu yaoi jest takie popularne.

Popularne w wąskich grupach docelowych. Dziewczyno na jakiej podstawie ty wysuwasz swoje wnioski , z całym szacunkiem ale mi się wydaje że na podstawie własnych kompleksów

Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 20-04-2005, 16:25, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 20-04-2005, 15:55   

Cytat:

Ech... Popularny jest hiphop. Popularna jest Samoobrona. Popularny jest również brukowiec Fakt, skoro jest jedną z najpoczytniejszych gazet. Wreszcie popularne są hamerykańskie seriale typu Słoneczny Patrol, Nocny Patrol czy Nagi Patrol. Wszystkie te zjawiska są popularne. Myślę, że nie muszę wyciągać wniosków...

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 20-04-2005, 18:13   

Ysen -> no nie. zapominasz o paru rzeczach:

1) w srodowiskach "homo" najbardziej widoczni sa ci, co robia najwiecej halasu. wiec (to akurat do Polski jeszcze nie doszlo dzieki bogom) to tez jest cool
2) wczesnonastoletnie panienki bardzo leca na "cool"
Powrót do góry
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 20-04-2005, 18:33   

Redvampire napisał/a:

ee tam a tak btw wiesz żę według japońskich badań marketingowych ponad 43% odbiorców tych komiksów to jednak mniejszości seksualne

Możesz podać jakiś link do tych badań? Z moich informacji wynika zupełnie co innego. Duża część produkcji Yaoi jest adresowana do kobiet. Przeważająca większość mang/anime należących do kategorii josei to właśnie Yaoi (ew shounen-ai).

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 20-04-2005, 20:21   

znalazłem to w nastepującym artykule:
"Kobieta w Japonii: od gejszy do feministki. Analiza kulturowej konstrukcji płci/rodzaju z punktu widzenia współczesnej antropologii" - Dr Joanna Bator
babka wykłada na SWPS w warszawie wiem że był linnk w artykule i kiedys na stronie do pewnego instytutu PR w Osace bodajże który przeprowadził badania. Jak znajdę to dam znać.
Poszukam na stronie uniwersytetu w osace może coś znajdę

PS jedno pytanie czemu wy się zawsze sugerujecie jakimiś publikacjami na stronach o mandze i anime a nie publikacjami nukowymi normalnych instytucji w ktorych sa nawiazania do omawianych przez nas problemów ??
Powrót do góry
Strona 7 z 9 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi