Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Yaoi - zboczenie czy hobby jak wshystkie inne ? |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 18-04-2005, 11:41
|
|
|
Cytat: | Słuchaj, ja czytałam masę opracowań na temat homoseksualizmu. Wiem, jak to naprawdę wygląda.
|
Tak mi się wydawało:P. Ponieważ jednak nie zaznaczyłaś, że to nie twoje własne zdanie "na wszelki wypadek" cię przyatakowałem. Sorry.
OK, a tej zmiana tematu...
UWAGA KRYĆ SIĘ, YSEN WPADŁ NA POMYSŁ!!!
Grecja antyczna i Japonia miały jeden wspólny mianownik - upośledzona pozycja kobiet. Czy nie wydaje się wam, że stąd właśnie się bierze większość wątków homoseksualnych w kulturach? I czy to nie przez zderzenie egzotycznej dla nas umysłowości Japonii z naszą własną powstała taka dzika popularnośc yaoi? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-04-2005, 11:51
|
|
|
Dobra, Wiktoriańska anglia TEŻ miała upośledzoną pozycję kobiet. W ogóle od zakończenia średiowiecza kobiety w Europie miały przerąbane (średniowiecze cieszyło się względnym równouprawnieniem w brew temu, co się mówi), a jakoś wielka kultura homoseksualna nie powstała.
Inna kwestia, że w Japonii było chyba i tak lepiej, niż w Grecji.
W prawdzie słyszałem o licznych przypadkach homoseksualizmu w Turcji i innych krajach Islamskich, ale to raczej nie jest wynik upośledzenia roli kobiet w tym obszarze, co postępującej dekadencji na tamtejszych dworach.
(Za to arabusami przez 50 lat trząsła ukraińska chłopka, która miała szczęście zostać porwaną przez tatarów i sprzedaną do haremu sułtana). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 18-04-2005, 11:53
|
|
|
Ysengrinn, nie rozumiem za bardzo, o co Ci chodzi...
Niektóre kultury silnie patriarchalne faktycznie miały skłonności do idealizowania homoseksualizmu. Czemu trudno się dziwić. Skoro kobieta w ich ujęciu była czymś słabszym, mniej doskonałym, a przede wszystkim znacznie głupszym od mężczyzny, to trudno, żeby nawiązywać z nią partnerski związek... Co innego z kimś "równym", z innym facetem. Pogląd nie przeszedł tylko w kulturach wyrosłych wokół religii żydowskiej - czyli judaizmie, chrześcijaństwie i islamie, bo już w Starym Testamencie homoseksualizm uchodził za wyjątkowo ciężki grzech. Stąd faktycznie pewna "egzotyka" tego tematu.
Muszę się zgodzić z Beryl w kwestii popularności yaoi jako ostoi "miłości zakazanej". Faktycznie, w dzisiejszych czasach jeśli chłopakowi podoba się dziewczyna, to przeszkody mogą być tylko czysto zewnętrzne (rodzina etc.). Sami zainteresowani raczej nie będą mieć problemu "czy wolno im się w sobie zakochać", który jest szalenie romantyczny i doskonały do eksploatowania w romansie. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 18-04-2005, 12:24
|
|
|
Cytat: | Grecja antyczna i Japonia miały jeden wspólny mianownik - upośledzona pozycja kobiet. Czy nie wydaje się wam, że stąd właśnie się bierze większość wątków homoseksualnych w kulturach? |
Tak, plus jeszcze jedna rzecz - nie była w niej dominująca ideologia chrześcijańska, czyli ta, według której homoseksualizm jest sprzeczny z bożą wolą. Wiktoriańska Anglia pochwały homoseksualizmu się nie dorobiły, bo to grzech i wiadomo, dżentelmenowi nie wypada. Poza tym, w tamtych kulturach kobietę uważało się za niższą, ale sam seks nie, w czasach wiktoriańskich kobieta bytła niższa jako naczynie grzechu, zwodzące mężczyzn fizycznym pociągiem - zły był sam seks.
Inna rzecz, która kobiety może przekonywać do yaoi - więcej postaci męskich i to nie takich z najeżonym fryzem i ambicję zbawiania świata, a myślących bardziej po kobiecemu, w sposób dla nas zrozumiały ( choć nie do przesady z tym skobieceniem - na forum yaoistek wszystkie miały ubaw wytykając, że w yaoiowych mangach i fanfikach trochę trudno się spotkać z sytuacją, gdy postać się goli - a już zarośnięty uke to rzecz, na którą w ogóle się prawie natknąć nie można). Dwa - damskie postacie w yaoi często mają styl, klasę i niekoniecznie muszą sie z miejsca zakochiwać w głównym hero. A jeśli tak, to zwykle potrafią z klasą odejść. Jeszcze inna rzecz - kobieca zazdrość. Jeśli już jakoś bohater się fance podoba, to zwykle nabiera bardzo negatywnych uczuć do partnerki tegoż bohatera. W yaoi nie ma takiego problemu, bo "partnerka" to zwykle ktoś nad kim można się poślinić także. No i mogą się wymieniać. W pairingach hetero mamy z góry ustalony podział ról, tutaj czasem na starcie nie da się ocenić, kto będzie pełnił jaką rolę.
No i nie wiem, jak inne czytelniczki, ale w moim przypadku pewną rolę odgrywa też pewna doza sadyzmu i chęci odegrania się, za te wszystkie biedne dziewczątka, porywane, gwałcone, porzucane, poddane i zdobywane w rozmaitych seriach, anime czy nie. Ha. Niech faceci też tego popróbują. Poza tym jest coś słodkiego w facecie postawionym w damskiej roli - czemuż taką popularnością ciesza się historie pt facet któremu ni z tego ni z owego spada na głowę dziecko i on musi się nim zająć. |
Ostatnio zmieniony przez Beryl dnia 18-04-2005, 12:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-04-2005, 12:27
|
|
|
Cytat: | Ysengrinn, nie rozumiem za bardzo, o co Ci chodzi...
|
O nic specjalnego, tylko stwierdzenie faktu i podzielenie się z innymi wnioskami:P. W żadnym wypadku nie piję do Beryl, zaznaczyłem, że zmieniam temat. Co do miłości zakazanej to ja też się z nią zgadzam, ale to powiedziała w innym poscie niż ten którego się czepiłem:P.
Cytat: | W ogóle od zakończenia średiowiecza kobiety w Europie miały przerąbane (średniowiecze cieszyło się względnym równouprawnieniem w brew temu, co się mówi), a jakoś wielka kultura homoseksualna nie powstała. |
Tobie Zeg odpowiedziała na pytanie Ave: kultura europejska czerpie z żydowskiej, w której homoseksualizm był ciężkim grzechem.
Cytat: | ale to raczej nie jest wynik upośledzenia roli kobiet w tym obszarze, co postępującej dekadencji na tamtejszych dworach. |
Oj chyba nie. Podobno w takim Iraku jest normalne, że młodzi faceci się publicznie całują i trzymają za ręce. Nie mówię, że to na pewno świadczy o tym co mówię, ale chyba jesteśmy już blisko... |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-04-2005, 16:24
|
|
|
Jajoistka aktywistka o typowych objawach , oraz metodzie agitacji , bedzi spokojana dopuki nie napotka jakiegos zdecydowanego oporu , i dopuki wszyscy będa udawać że wysłuchują co mówi. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 18-04-2005, 17:12
|
|
|
Niekoniecznie RV. Spotkałam kilka nieco mniej nawiedzonych yaoistek, które nie tylko wysłuchiwały moich argumentów, ale nawet się nie narzucały szczególnie. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-04-2005, 18:36
|
|
|
Może poprostu nie nadepnełaś im az tak na odcisk ?? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-04-2005, 18:37
|
|
|
Cóż, jak na razie Beryl napotkała na opór i jakoś nie zmieniła się w obślinionego berserkera, nie nasłała na mnie ABS-ów czy coś takiego. Co więcej, wykazała się trzeźwym spojrzeniem na sprawę. Dlatego myśl sobie co chcesz, Red, ale bez wycieczek osobistych. Bo możesz się przypadkiem znaleźć po złej stronie miecza inkwizycji:P. |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-04-2005, 21:03
|
|
|
Uwież mi to jeszcze nie jest opór a poza tym gdzie ty widzisz wycieczki osobiste ?? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-04-2005, 21:31
|
|
|
Ja tylko ostrzegam na przyszłość. Bo jak sam wiesz, a moment of laxity spawns a lifetime of heresy:P. |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-04-2005, 21:36
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Ja tylko ostrzegam na przyszłość. Bo jak sam wiesz, a moment of laxity spawns a lifetime of heresy:P. |
znaczy wyprzedzasz fakty ktore nie są jeszcze dokonane i nie będa to zakrawa na pewna doze paranoi :P pod wzgledem politycznej poprawnosci.
Szkoda bo chciałem zdać pewne pytanie drogiej Beryl by sprawdzić do którego gatunku jajoistek ona należy. |
Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 18-04-2005, 21:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 18-04-2005, 21:37
|
|
|
Wiesz... Jeśli komuś wytykasz, że jest "yaoistką-aktywistką o typowych objawach", chociaż jako żywo dziewczyna nikogo nie usiłowała przekonać, że yaoi to najwspanialszy gatunek świata, to to są wycieczki osobiste. To była normalna dyskusja, nikt nikogo nie atakował i zupełnie nie rozumiem, skąd wniosek. Spokojniej trochę! - -" Ja rozumiem, że nie lubisz yaoi - ale w takim razie nikt Cię nie zmusza, żebyś sledził ten temat, prawda?
(i proszę o skończenie tej dyskusji) |
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-04-2005, 21:41
|
|
|
echh nie rozumiesz różnicy pomiędzy jajoistką aktywistką a jajoistka fanatyczka z syndromem SM. A ktywistki to te co zaczynaja spokojnie , i w spósob przemyslany przedstawiają swoje poglądy. Z nich czasami ewentulanie gdy natrafia na twardy opór wychodzą jajoistki fanatyczki ale nie zawsze te mądrzejsze wolą odpuścić. Problewm w tym że tutaj koleżanka jeszcze nie spotkała oporu skrajnego w druga stronę.
Ale przyjdźmy do konretów Beryl mówi że dziewczynom ( ciekawe czy chodzi o wszystkie czy o tylko jedną wyalienowaną grupę ) podobają się związki yaoi dlatego że pokazuja czysto platoniczną miłość bez popedu ?? To wtakim razie jak wytłumaczą te mangi jaoi w których jest od groma scen ?? A co do tego że nawet homo to też poped to juz zostalo wyjaśnione powyżej. Kolejna sprawą wyłuszczona przez beryl jest to że moga sie polampic na tych swoich mangowych "ukochanych" a jednoiczesnie nie znienawidzić ich partnerów ( jak to jest w wypadku gdy partnerami są dziewczyny) tylko tez się na nich lampić. Ale czy tu nie ma wewnetrznej sprzecznosci tak czy siak jakikolwiek partner obiektu zainteresowania to zawsze będzie konkurencja którą dazy się niechecią to po pierwsze, a po drugie to jak mozna za obiekt adoracji obierać sztuczny narysowany twór ?? to już chyba choroba wzdychać do obrazka przedstawiojacego istote anatomicznie bardziej zbliżona do szarego aliena z X Files niż do człowieka.
I jeszcze jedno pytanie do beryl czy jestes w stanie tolerowac osobe która wszelkie objawy homoseksualizmu uważa za bład w naturze , wypaczenia , aberację która nalezy wyeliminowaic , osobe która gyby wynalezionao jakiś sposób leczenia tej aberacji najchetniej by wydał przymus leczenia sie karzdemu choremu. Osobę która uważa że obecne prawa mniejszosci homoseksualnych to juz za dużo , a co dopiero ich zwiększenie.
Osobe która uwaza że zainteresowanie takimi watkami jak np Yaoi jest chore i świadczy najprawdopodobniej o własnym nieukierunkowaniu seksualnym gdyz jest to szukanie usprawiedliwienia że skoro w tym jest taka czysta miłośc to nie może być to złe.
Ciekawe czy taka osobe jesteś w stanie tolerować. |
Ostatnio zmieniony przez Serika dnia 18-04-2005, 22:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 18-04-2005, 21:56
|
|
|
Rozumiem, że na wszelki wypadek lepiej sprawdzić, czy jeśli ją przyciśniesz, nie zamieni się w maszynę do zabijania, która zagrozi, że zacznie nam podkładać bomby pod domy, jeśli nie nawrócimy się na "jedyną wiarę yaoiową"?
Daj spokój, nie naskakuj na kogoś tylko dlatego, ze ośmielił się wspomnieć w Twojej obecności o "gatunku, którego imienia nie wolno wymawiać". Nie prowokuj, to nikt nie będzie próbował Ciebie (ani nikogo innego) atakować, proste. Bo jak na razie to Ty wcinasz sie w dyskusję oskarżając dziewczynę o potencjalny fanatyzm - ja na jej miejscu bym się ostro wkurzyła, nawet jeśli ten Zetsuai byłby jedynym yaoi, jaki widziałam w życiu na oczy. Atak najlepsza obroną, czy jak? Bez sensu.
I czuj się ochrzaniony. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|