Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 21-02-2009, 14:12
|
|
|
Cytat: | Chciałbym obejrzeć jakąś dobrą, pozytywną komedię romantyczną. Nie dziecinną, ale też bez tony fanserwisu. Najlepiej w stylu ToraDory, lecz bynajmniej nie chodzi mi o tsundere w roli głównej, ale raczej ogólnie pojętą jakość |
Ok, no to tak pozytywnych komedii romantycznych troszkę jest. Parę też już w twojej liście zauważyłem, ale podam z pamięci te, które znam, a których nie znalazłem u ciebie.
Special A
Ajimu Kaigan Monogatari
Seto no Hanayome (wiem, że masz w drop, ale warte obejrzenia imo)
Ultra Maniac
Nodame Cantabile: Paris Chapter
Final Approach
Chobits
Melancholia Haruhi Suzumiyi
Gravitation (shounen-ai)
Kasimasi: Girl Meets Girl (shoujo-ai)
Candy Boy
Lamune
Onegai Twins + OVA
Aishiteruze Baby (lukier+cukier+polewa czelokadowa, mega kawaii)
Maison Ikkoku (troszkę stare, ale jare ;] )
Kimagure Orange Road (jak wyżej)
Love My Life (shoujo-ai, film!)
HEN (ale raczej kiepskie)
Karin (imo troszkę z dolnej półki, ale może się spodoba)
To tyle co pamiętam z głowy. Widziałem więcej, jak co to dopiszę ci jeszcze. Zresztą to temat rzeka jest :D. Najlepiej daj w Szukaj na Tanuki w gatunkach Romans i Komedia, wszystkie rodzaje (TV,OVA itp) i lecisz. |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-02-2009, 14:23
|
|
|
Toshokan Sensou, Ajimu Kaigan Monogatari, Aishiteruze Baby lub Lamune powinno być w sam raz. Dobrą opcją mogło by też być Seto no Hanayome, które jest bardzo sympatyczną parodią gatunku. Większość dobrych rzeczy tego typu które widziałem już jest na twojej liście, ale ewentualnie dorzucić mogę jeszcze Special A, Nagasarete Airantou, Final Approach, które jednak w różnym stopniu mogą spełniać warunek odnośnie dziecinności i fanserwisu (zwłaszcza ten warunek i zwłaszcza Nagasarete) ale są nadal mimo to bardzo sympatycznymi przedstawicielami gatunku. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
KuniOl
|
Wysłany: 23-02-2009, 18:42
|
|
|
No więc szukam anime, które opowiadałoby historie studenta, który chce zmienić otoczenie w którym się znajduje na lepsze, niestety samemu zatracajac się bardziej w tym co robi, tracac przy tym bliskich ludzi wokół. Idealista. Coś w stylu Death Note. |
_________________ x: Bóg nas zbawi,
x: tak pisze w Biblii.
y: Windows się nie wiesza,
y: tak pisze na stronie Microsoftu...
http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/KuniOl.jpg |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 23-02-2009, 19:13
|
|
|
Z Lighta był taki idealista, jak ze mnie czarnuch. Znaleźć nic pasującego do twojego opisu nie mogą, włączając w to samo Death Note. Ale z anime Death Note przypominających możesz spróbować z Darker than Black, choć ma mało wspólnego z podanym przez ciebie opisem. |
|
|
|
|
KuniOl
|
Wysłany: 23-02-2009, 19:20
|
|
|
To chociaż coś o studencie, który znudzony codziennością zaczyna próbować nowych rzeczy i wkoncu przekonuje sie do nich lub posiadl niewyjasnione moce, które potem wykorzystuje do swych celów? |
_________________ x: Bóg nas zbawi,
x: tak pisze w Biblii.
y: Windows się nie wiesza,
y: tak pisze na stronie Microsoftu...
http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/KuniOl.jpg |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 23-02-2009, 19:24
|
|
|
Pewnie popełnię jakiś straszny grzech podając te tytuły ale coś mi z tym opisem w nich pasowało.
Crest/Banner of the Stars
Black Lagoon - może nie jest studentem ale jego ideały nie pasują po żadnej stronie
GANTZ
Now and Then, Here and There
i jeszcze Shikabane Hime |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 23-02-2009, 19:29
|
|
|
Jeżeli studenta zamienić na ucznia, to opis:
KuniOl napisał/a: | To chociaż coś o studencie, który znudzony codziennością zaczyna próbować nowych rzeczy i wkoncu przekonuje sie do nich lub posiadl niewyjasnione moce, które potem wykorzystuje do swych celów? |
nawet pasuje do School Days - o ile za niewyjaśnioną moc uznamy zdolność kompletnie ciapowatego gościa do rozkochiwania w sobie kolejnych dziewcząt, niekoniecznie nadprzyrodzoną, ale z pewnością nierealną ;) (właściwie wtedy pasowałaby każda haremówka, ale ta... jest po prostu specyficzna, była pierwszym, co przyszło mi na myśl kiedy przeczytałem zacytowanego powyżej posta - w każdym razie, z pewnością będziesz zaskoczony, choć niekoniecznie pozytywnie). |
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 23-02-2009, 19:40
|
|
|
Eh, studentów niestety mam w polecanej grupie zero, ale jest szkoła i uczniowie. Jeśli ma to być coś nowego, co na początku bohaterowi nie wychodzi, a potem się przekonuje to może być Hitohira, jeśli mają być niewyjaśnione moce Serial Experiments Lain, i może Girl Who Leapt Through Time |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 23-02-2009, 19:53
|
|
|
Cóż...
Fate/Stay Night - tutaj jest uczeń, który jednak znudzony niczym nie był, w pewne wydarzenia wplątany został przypadkiem. Seria skupia się bardziej na akcji, niż na bohaterze, który okazuje się w tym wszystkim niezachwianym w swojej wierze idealistą. Zdecydowanie zatracenia tutaj nie będzie. Tak czy inaczej jest uczeń, odkrywa w sobie pewne moce, wykorzystuje je do swoich celów. Choć tak górnolotnych i paskudnie idealistycznych, że aż głupio mówić, że swoich.
Tengen Toppa Gurren Lagann - nie ma uczniów, jest postapokaliptyczny świat. Ale jest dwójka bohaterów, która w życiu dążyć chce cały czas do przodu, pokonywając przeszkody na swojej drodze. Plus minus może to być to o co ci chodzi.
Kurenai - jest uczeń, ma pewne "moce" (choć to dość naciągane stwierdzenie, bliżej prawdy leży określenie umiejętności). Życiem jednak znudzony nie jest, a i zmian w nim gwałtownych nie ma. Żyje jak na ucznia jednak dość specyficznie i zmienia się mocno pod wpływem nowego zadania jakie przed nim stoi. Podobny wydźwięk w praktyce ma.
No...już totalnie w ostateczności jeszcze
Shakugan no Shana i w ogólnym założeniu też ma podobny motyw - uczeń, którzy zdobywa nagle pewne umiejętności i przełamują własne słabości, zmieniają swoje dotychczasowe życie zyskując nowy cel do osiągnięcia. ALE nie ma co liczyć ani na głębokich bohaterów, ani na powagę, ani tym bardziej na jakieś drugie dno, to jest zwykła seria przygodowa w praktyce. Ale to naprawdę BARDZO odległe skojarzenie i totalna ostateczność. |
|
|
|
|
klopas
|
Wysłany: 23-02-2009, 20:32
|
|
|
Witam!
Znowu proszę o kolejną porcję anime :)
obejrzałem to co wcześniej mi poleciliście ale niektóre mnie nie interesowały :P
zamieszczę moją listę anime :
http://myanimelist.net/animelist/klopas
teraz obejrzałem znowu Zero no Tsukaima i Elfen Lied, mam zamiar obejrzeć pozostałe sezony ZnT i jeszcze raz Death note... no i jeszcze obejrzę Baccano! ale i tak ja anime szybko "obrabiam" ;) (często poświęcam jakąś noc i zamiast spać zaliczam jakieś 13 odcinków a taka sytuacja zdarza się często...)
Oczywiście moje ulubione anime to ZnT, i to nie dlatego że jest o magii itd. bo te sprawy nie zbyt mnie interesują ale może być :P
nie lubię mechów, nie lubię Code Geass, obejrzałem Full metal panic ale mechy mnie w tym denerwowały :P
Ogólnie moje najlepsze anime to ZnT, Elfen Lied, Clannad (chyba znowu obejrzę :P ), Death note no i coś jeszcze by doszło :P
takie anime z stylu shakugan no shana i fate/stay night też są ok, ogólnie to wszystko co mam w liście jest fajne oprócz code geass, hellsing i jeszcze 5 Centimeters per Second nie zbyt mi się podobało...
z góry dzięki za pomoc :)
EDIT:
zakolejkowałem sobie School Days, podobno fajne :) więc podawajcie tytuły (najlepiej z 10-20 tytułów xD ) |
Ostatnio zmieniony przez klopas dnia 23-02-2009, 22:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
sib_88
Gość
|
Wysłany: 23-02-2009, 21:39
|
|
|
Witam.
Mam dosyc nietypowa prosbe a mianowicie prosze o tytuly anime, ktore naprawde warto obejrzec.
Gatunek nie gra tu roli, trawie doslownie wszystko, od komedii, przez horrory po dramaty.
Moga to byc zarowno tasiemce jak i krotkie serie, niestety sporo juz widzialem i mam coraz wieksze problemy ze znaleziem wciagajacego anime.
Za pomoc bardzo dziekuje. |
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 23-02-2009, 21:57
|
|
|
Walnąłeś jak łysy grzywką o kant kuli w tym momencie. Wymieniać można bez końca i każdy co innego...
Moje propozycje:
- Hellsing
- Death Note
- Elfen Lied
- Serial Experiments Lain
- FLCL
- Mushishi
- Slayers
- Suzumiya Haruhi No Yuuutsu
- Baśniowe anime Studia Ghibli (reszta taka jakaś średnia) |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-02-2009, 22:00
|
|
|
sib_88 napisał/a: | Mam dosyc nietypowa prosbe a mianowicie prosze o tytuly anime, ktore naprawde warto obejrzec. |
Prośba całkiem typowa. Tutaj masz link do odpowiedniego tematu:
http://forum.tanuki.pl/tematy10/1809.htm |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 23-02-2009, 22:02
|
|
|
Proszę, masz tu wszystkie zrecenzowane na Tanuki Anime produkcje ocenione na co najmniej 9, czyli co najmniej rewelacyjne. Proponuję lecieć alfabetycznie, a nim skończysz zapewne jeszcze niejedna nowa recenzja na 9 się pojawi. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Col. Frost
Samotny Wojownik
|
Wysłany: 23-02-2009, 22:19
|
|
|
Poszukuję jakiejś serii opowiadającej o mafii. O jej członkach, ewentualnym konflikcie z innymi gangsterami. No i, żeby byli to zwykli śmiertelnicy, a nie jacyś superherosi z mocami, żadnej magii, żadnego fantasy. Ew. sci-fic jakby akcja miała miejsce w przyszłości ;-) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|