Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Nau
Gość
|
Wysłany: 26-03-2011, 21:03
|
|
|
Durarara!! widziałam, mniej więcej o coś takiego mi chodzi.
Ga-rei -Zero oglądałam obejrzeć, ale chyba jednak preferuję wątek przyjaźni między facetami. Uważam, że 3/4 dziewcząt w anime to postacie bardzo niewiarygodne, a już, gdy przychodzi do poważnych kwestii uczuciowych. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 26-03-2011, 21:13
|
|
|
Haha, niewiarygodne, bo na nich skupia się więcej uwagi - faceci nie są bardziej wiarygodni, są po prostu słabiej zarysowani, co - mniej lub bardziej - maskuje ich płytkość :P
No ale, skoro ograniczeni jesteśmy do postaci męskich... Bounen no Xamdou może się nadać, tylko że tam ten wątek zostaje ostatecznie ucięty tak w połowie serii. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 26-03-2011, 21:26
|
|
|
Cytat: | No ale, skoro ograniczeni jesteśmy do postaci męskich... Bounen no Xamdou może się nadać, tylko że tam ten wątek zostaje ostatecznie ucięty tak w połowie serii.
|
Tak ale, był to dość "mocny" wątek.
Nau jeśli Cię nie przerażają krótkie serie to polecam Macross Plus. |
|
|
|
|
|
Nau
Gość
|
Wysłany: 26-03-2011, 22:20
|
|
|
Costly napisał/a: | Haha, niewiarygodne, bo na nich skupia się więcej uwagi - faceci nie są bardziej wiarygodni, są po prostu słabiej zarysowani, co - mniej lub bardziej - maskuje ich płytkość :P |
Możliwe, a nawet bardzo prawdopodobne, ale nie od dziś wiadomo, że jeżeli chce się tworzyć dobre postacie, to trzeba mieć albo niesamowita wrażliwość, albo stosować sztampowe i ograne schematy.
Dziękuję wszystkim, z pewnością wiele z tych tytułów obejrzę, chociaż dalej jestem otwarta na propozycję z nadzieją, że ktoś zaproponuje coś, co rzuci mnie na kolana. |
|
|
|
|
|
peregrinus
wol(no/ny) myśliciel
|
Wysłany: 26-03-2011, 23:12
|
|
|
Nau do głowy mi jeszcze przychodzą:
Black Rock Shooter - konflikt dwóch przyjaciółek dla wytrwałych, ale radzę najpierw recenzje przeczytać i tym samym dowiedzieć się czy nie szkoda czasu.
Densetsu no Yuusha no Densetsu - konflikt dwóch przyjaciół jest, ale na samym końcu i ucięty w najciekawszym momencie
Ichiban Ushiro no Daimaou - przyjaciele to król demonów i jego pogromca bohater
Wspomniany wyżej Bounen no Xamdou jest jednak dużo lepszy. |
|
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 27-03-2011, 00:24
|
|
|
Nau zobacz może Gundam Seed.
W Pandora Hearts też jest taki konflikt... z tym, że Jack i Glen to postaci drugoplanowe, a anime zostało zrobione na podstawie wciąż wychodzącej mangi, więc zakończenie jest takie, jakie jest, otwarte i niczego niewyjaśniające. |
|
|
|
|
|
seshiro
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 27-03-2011, 02:16
|
|
|
Nau w X Tv też jest motyw konfliktu między przyjaciółmi z dzieciństwa. No i wspomniany już Gundam seed i Bounen no Xamdou |
_________________ Just open your eyes and see that life is beautiful.
|
|
|
|
|
magnat
|
Wysłany: 27-03-2011, 10:06
|
|
|
Witam,
poszukuję romansu innego niż wszystkie klasyczne, cukierkowe pozycje, gdzie para bohaterów po wielu zmaganiach, dramatach itd. w końcu, w finałowym epizodzie, wyznaje sobie miłość, często dopiero wtedy widzimy pierwszy (i zarazem ostatni) w serii pocałunek. No i dalej oczywiście happy end i żyli długo i szczęśliwie, bla bla...
Byłoby to dla mnie ciekawe jeszcze za drugim razem, ale jak się obejrzy więcej takich pozycji to mogą w końcu się znudzić. Szukam zatem anime podobnego do School Days, takiego trochę bardziej życiowego
- Spoiler: pokaż / ukryj
- (jeżeli przymknąć oko na świszczące w powietrzu noże i latające głowy :-D)
. Coś w czym jest i zdrada i miłość i seks i śmiech i łzy itd.
Najlepiej żeby była to seria realistyczna, bez żadnej magii ani fantasy.
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 27-03-2011, 10:37
|
|
|
Na tym polu bezkonkurencyjna jest Nana. Główne dlatego, że romans to tylko mała cząstka życia bohaterek.
- Spoiler: pokaż / ukryj
- W życiu by nie przypuszczał, że to właśnie ta grzeczna jest taka rozwiązła :P
Pzza Yamada :P
Jak jest coś jeszcze to inni niech przyniosą :P |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 27-03-2011, 11:45
|
|
|
Bym podpisał się pod Naną... gdyby nie przytoczenie School Days jako "życiowego romansu", bo to dla mnie był zawsze ideał klasycznie beznadziejnego animowego romansu, gdzie doczepiono seks i przemoc, co by grupa docelowa łatwiej łykała. Jeżeli to ma być podobne do SD, to Nana jest tak inna, jak to tylko możliwe.
W ten deseń to celuje Myself;Yourself, ale widzę, że już to na liście masz. Na taką ewentualność zaryzykowałbym Iriya no Sora, Ufo no Natsu - równie proste u podstaw, choć w zupełnie innej lidze. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
magnat
|
Wysłany: 28-03-2011, 15:53
|
|
|
Dzięki za propozycje, nigdy bym nie podejrzewał, że NANA będzie tego typu anime :P , jeśli chodzi o Iriya no Sora, Ufo no Natsu to również wygląda ciekawie, jednak wolałbym pozycje bardziej realistyczne (bez magii, fantasy, kosmitów i tym podobnych), co nie zmienia faktu, że jako romans może być niezłe. Za propozycje jeszcze raz dziękuję. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły chętnie je poznam :).
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Linvelin
|
Wysłany: 28-03-2011, 16:16
|
|
|
Jako że ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł, żeby pooglądać jakieś starsze, klasyczne anime poszukuję czegoś w tym właśnie typie. Nie chodzi o to, czy jakiś tytuł jest wybitnie dobry lub interesujący- po prostu szeroko rozumiana klasyka. Coś w stylu Bebopa czy Evangeliona. Najlepiej od 2005 roku w dół.
Zacząłem sobie od Elfen Lied (w końcu wypada znać), teraz oglądam Lain, w kolejce jeszcze któryś .hack// czeka.
Moja lista: http://myanimelist.net/animelist/Linvelin
Z góry dzięki za wszystkie propozycje. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 28-03-2011, 17:05
|
|
|
Kurcze, szczerze mówiąc zabiłeś mi niezłego klina. Po przeczytaniu tego posta z myślą o sypaniu tytułami jak z rękawa, zerknąłem do listingu i zaniemogłem :P. Z takich co lubię "bo tak" z tego okresu (w dół czyli do?) polecił bym na pewno GTO, Mahoromatic, Planetes, czy też Vandread. |
|
|
|
|
|
Gucia
|
Wysłany: 28-03-2011, 18:47
|
|
|
Linvelin,
Kare kano- koniecznie. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 28-03-2011, 19:15
|
|
|
Zdecydowanie FLCL - to jest jedno z tych anime, które wypada znać i na dodatek jest w swoim szaleństwie całkiem dobre. Ewentualnie myślę, że coś z twórczości Rumiko Takahashi byłoby dobre - może Inuyasha (to jedyna adaptacja o której wiem, że ma zakończenie, bo niedawno je dokręcano, ale znaczna część serii jest starsza), ale inne dzieła tej pani też są raczej godne polecenia.
Poza tym w sumie można by chyba podliczyć Wolf's Rain (choć osobiście nie rozumiem zachwytów nad tym tytułem...), Trigun (tu podobnie...) i Princess Mononoke. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|