Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 28-03-2011, 19:23
|
|
|
Klasyka to już od 2005 w dół? ;p
Jeżeli chcesz być hardcorowym hipsterem jak ja, proponuję Zanbota 3.
TU BĘDZIE MOJA RECENZJA |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
Linvelin
|
Wysłany: 28-03-2011, 20:08
|
|
|
Cytat: | Klasyka to już od 2005 w dół? ;p |
Zabezpieczyłem się, żeby nikt nie wyskoczył z klasykiem typu "kołd gijas" czy inny "ded nołt".
Dzięki Wam za propozycje, część już znałem i zamierzałem obejrzeć, ale chociażby taki Trigun i Onizuka wypadły mi z głowy. No i ten Zanbot brzmi kusząco :P |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 29-03-2011, 01:30
|
|
|
Linvelin napisał/a: | Jako że ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł, żeby pooglądać jakieś starsze, klasyczne anime poszukuję czegoś w tym właśnie typie. Nie chodzi o to, czy jakiś tytuł jest wybitnie dobry lub interesujący- po prostu szeroko rozumiana klasyka. Coś w stylu Bebopa czy Evangeliona. Najlepiej od 2005 roku w dół.
Zacząłem sobie od Elfen Lied (w końcu wypada znać), teraz oglądam Lain, w kolejce jeszcze któryś .hack// czeka.
Moja lista: http://myanimelist.net/animelist/Linvelin
Z góry dzięki za wszystkie propozycje. |
Mogę porzucać więc też animcami których nie widziałem, ale mają opinie klasyków w takim razie.
Cała saga Gundam UC (oryginalny Gundam/filmy kompilacyjne, Zeta, ZZ, CCA) + 08th MS Team, War In The Pocket i Stardust Memory.
Mobile Fighter G Gundam
Space Runaway Ideon
GaoGaiGar i GaoGaigar FINAL
Gunbuster
Super Dimensional Fortress Macross
Amored Troper VOTOMS
Mazinkaiser
Legend Of Galactic Heroes.
RaphXephon
Millenium Actress
Laputa
A Girl That Leapt Through Time
New Getter Robo
Shin Getter Robo: Armageddon
Shin Getter Robo Vs Neo Getter Robo
Berserk
Giant Robo: The Day The Earth Stood Still |
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 30-03-2011, 16:59
|
|
|
616, jak już tak wrzuciłeś listę to mógłbyś z łaski swojej dopisać czego dane anime jest klasyką. Tak dla ułatwienia oczywiście. |
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 30-03-2011, 17:11
|
|
|
Tutaj chyba nie było by wielkich odstępstw, bo wszystkie to chyba jedno wielkie mecha :P Od siebie jesczcze Zone of the Enders Dolores I. Różowa mechagodzilla pokoju. |
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 30-03-2011, 17:21
|
|
|
Berserk i LoGH to nie mecha :P |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 30-03-2011, 17:58
|
|
|
Wymienione filmy Studia Ghibli niby też nie ale zdecydowana większość... |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 31-03-2011, 00:56
|
|
|
Tabris napisał/a: | 616, jak już tak wrzuciłeś listę to mógłbyś z łaski swojej dopisać czego dane anime jest klasyką. Tak dla ułatwienia oczywiście. |
Wnioskuję po obserwowaniu fandomu i tego jak te tytuły traktują. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 31-03-2011, 10:13
|
|
|
616 napisał/a: | Jako że ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł, żeby pooglądać jakieś starsze, klasyczne anime poszukuję czegoś w tym właśnie typie. Nie chodzi o to, czy jakiś tytuł jest wybitnie dobry lub interesujący- po prostu szeroko rozumiana klasyka. Coś w stylu Bebopa czy Evangeliona. Najlepiej od 2005 roku w dół.
Zacząłem sobie od Elfen Lied (w końcu wypada znać), teraz oglądam Lain, w kolejce jeszcze któryś .hack// czeka.
Moja lista: http://myanimelist.net/animelist/Linvelin |
To zależy jak rozumiesz klasykę. Czy chodzi ci o klasykę dla "niemytych mas" międzynarodowego światka otaku (a może chodzi jedynie o Polskę?), czy też o to, co jest klasyką dla Japończyków. Jest tu niestety spora przepaść.
Jeśli o to pierwsze, to polecam:
Gundam Seed (nie lubię tego Gundama, ale jest chyba najpopularniejszym na zachodzie)
Cowboy Bebop
Evangelion
Ghost in the Shell (właściwie cała seria jest już klasykiem, ale najważniejsze są filmy Oshiego. Inne filmy Oshiego też są ciakawe i dobrze zrobione, lecz mniej znane)
Dzieła Makoto Shinkai (uważany jest za mistrza klasycznego romansu. Mnie to nie interesuje, w zasadzie nie trzeba oglądać wszystkiego)
Kolejne ważne nazwisko to Satoshi Kon, który zmarł w zeszłym roku. Tworzył wszytko i tworzył świetnie. Chyba najbardziej znany u nas jest Perfect Blue.
FLCL - dość zwariowana historia, chyba najlepsze dzieło studia Gainax.
Monster - Serial na podstawie mangi Naoki Urusawy. W zasadzie najlepszy kryminał jaki pojawił się w świecie anime. Urusawa jest docenianym twórcą na całym świcie, również w Japonii, gdzie zbiera sporą ilość nagród za swoje dzieła.
LoGH - space opera. Nie aż tak znana, ale coraz bardziej znana.
Akira - w zasadzie bardzo ważny film, któy został zauważony na zachodzie. Coraz mniej osoób o nim dziś pamięta, bo troszkę się zestarzał.
Filmy studia Ghibli.
Gamer2002 napisał/a: | Berserk |
Nie warto oglądać anime. W tym roku ma zacząć wychodzić remake w postaci serii OVA.
A jeśli chodzi o to, co podoba się Japończykom i przeszło do klasyki... Na razie nie chcesz tego oglądać. Obejrzyj tytuły dla "niemytych mas".
Bardzo ważne tytuły to Prince of Tenis, Gundam UC (616 raczył powymieniać tytuły, niektóre z nich są męczące, ale moim zdaniem jest to lepsza propozycja od Seeda), Yawara, Mazinger, VOTOMS, Cobra, Haidi, Urusei Yatsura, Hokuto no Ken, Maison Ikkoku, Golgo 13 i pewnie całkiem sporo tytułów, których nie widziałem i których nie chce mi się przypominać.
Jak odróżnić prawdziwego klasyka od zwykłego anime?
a) Producenci nie zapominają o tytule po 10 latach i powstają kontynuacje, remaki, spinoffy.
b) Tytuł mimo, że teoretycznie lata świetności ma za sobą jest obecny w grach komputerowych, parodiuje się go w przeróżnych komediach, pojawiają się nawiązania.
Innymi słowy, są wiecznie żywe w świadomości Japończyków. |
|
|
|
|
|
Linvelin
|
Wysłany: 31-03-2011, 15:54
|
|
|
Temat o klasykach gdzieś tutaj na forum jest, tylko że zerknąłem na kilka stron i większość podawała tytuły jak "Code Geass" czy "Death Note", dlatego napisałem tutaj. Właśnie chodziło mi bardziej o coś takiego jak Eva i Bebop (które notabene już widziałem) i dzięki Wam za wszystkie propozycje, w wolnym czasie sobie poprzeglądam :P |
|
|
|
|
|
gundam
Gość
|
Wysłany: 01-04-2011, 10:54
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich fanów anime,
Mam jedną prośbę, czy ktoś mógłby polecić mi jakieś ambitne anime, coś podobnego do produkcji Makoto Shinkaia lub Yasuhiro Yoshiury.
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Gucia
|
Wysłany: 01-04-2011, 13:24
|
|
|
gundam
Może asatte no houkou i House of five leaves. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-04-2011, 14:20
|
|
|
gundam, Hayao Miyazaki może być twórcą, który spełni twoje oczekiwania. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 01-04-2011, 15:56
|
|
|
gundam napisał/a: | Witam serdecznie wszystkich fanów anime,
Mam jedną prośbę, czy ktoś mógłby polecić mi jakieś ambitne anime, coś podobnego do produkcji Makoto Shinkaia lub Yasuhiro Yoshiury.
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam |
Nie widziałem tego o czym mówisz, ale kiedy mówię ambitne, myślę Millenium Actress, więc mógłbyś spróbować. |
|
|
|
|
|
gundam
Gość
|
Wysłany: 01-04-2011, 16:40
|
|
|
Gucia, Costly, 616, dziękuję za propozycję, chętnie się z nimi zapoznam.
Jakby kiedyś wpadło coś jeszcze komuś do głowy to bardzo proszę napiszcie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! :) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|