Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Abon
|
Wysłany: 15-05-2011, 23:37
|
|
|
Kizvo, po twojej liście domyślam się, że słabo cenisz anime z wyszukanymi fabułami.
Z "fight for the win" mech:
Isekai no Seikishi Monogatari,
Kiss Dum: Engage Planet,
Kurogane no Linebarrels,
Dragonaut: The Resonance - shounen jakich mało.
Vandread - to może już być trochę zbyt "skomplikowane".
Jeżeli się mylę, to powiedz, podam kilka innych. |
Ostatnio zmieniony przez Abon dnia 17-05-2011, 09:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 16-05-2011, 00:33
|
|
|
Cytat: | Poszukuję anime o mechach |
Na ten dźwięk pieczara się otwiera...
Hmm, przeanalizujmy listę... 00 oceniony wysoko, TTGL i EVA średnio, CG nie przypadło ci do gustu a Heroman widocznie był dla ciebie zbyt uczciwie dziecięcym anime. Jeszcze oglądałeś Heroic Age i Demonbane które ja nie oglądałem.
Trudno zakwalifikować twe preferencje ale widocznie podoba ci się mainstream, na co wskazuje twoja ocena Naruto i Bleacha.
I pytasz o mechy które mają najbardziej hipsterski zbiór fanów :P
Masz parę kategorii.
Zamierzasz oglądać mechy i nie oglądałeś TEGO?!
Mobile Suit Gundam
Bierz filmową trylogię. Żadnego "to stare". To jest pierwszy Gundam. W trzech filmach.
Osobiście uważam że przynajmniej filmowa trylogia powinna się znajdować na liście każdego kto w ogóle ogląda anime. To jest tym dla anime czym Gwiezdne Wojny oryginalna trylogia są dla filmów zachodnich, o.
Współczesna Dynamiczność Lat 70 by Dynamic Pro
Shin Mazinger
Chyba najlepsza rzecz na wprowadzenie w klimaty lat 70 a Mazinger jest dla mechów tym, czym Superman jest dla superbohaterów. Pierwszego odcinka nie załapiesz, po tym masz wieloodcinkową pierwszą bitwę a następnie fabularne szaleństwo z zakończeniem którego nie przewidzisz. Wydanie BD/DVD ma poprawioną grafikę i dodatkowe sceny których wersja TV nie miała w ramach działalności anty-pirackiej, ale subbów do niej nie znajdziesz z tego co wiem.
Mazinkaiser SKL
Nie związany z poprzednimi Mazinkaiserami. 3 odcinkowa OVA będąca rambo z wielkimi robotami. Mazinkaisery inne są takie sobie i mogą ci się nie spodobać i lepiej brać Shin Mazingera, choć film był niezły ale z lekko rozczarowującym zakończeniem.
New Getter Robot
I inne OVY Gettera. Te serie to psychiczni ludzie robiący psychiczne rzeczy. Jak ci się spodoba Mazinkaiser SKL to to ci się też spodoba.
Wielkie Roboty Się Tłuką
Mobile Suit Gundam Stardust Memory
Świetnie animowana OVA gdzie tłuczą się Gundamy a fabuła to pomost pomiędzy MSG a Zeta Gundamem, ale jest pełna klisz. Średnio-denni bohaterowie skopani w końcówce.
Super Robot Taisen OG: The Inspector
Ogromna różnorodność maszyn. Wymagana znajomość poprzedniej części ale wystarczą streszczenia. Ta seria to masa robotów rozwalająca siebie na wzajem, fabuła jest przepakowana wątkami i postaciami ale średnia. Choć jeżeli chcesz jak najlepszą animację czekaj na wydanie BD/DVD.
Perypetie bohaterów którzy pilotują wielkie roboty
RahXephon
RahXephon ma pewne podobieństwa z Evangelionem. Lubię go bardziej od Evy bo ma bardziej sympatyczniejszą obsadę. Evangelion jednak ma lepsze walki, ta seria nie jest serią akcji.
Star Driver
Późno, nie będę się rozpisywać, masz reckę z którą się zgadzam w 95%.
Martian Successor Nadesico
Komedia parodiująca różne rzeczy, głównie roboty z lat 70 ale także generalnie anime. Jeżeli myślisz że jesteś w stanie przewidzieć zdarzające się wysoki fabularne w niespodziewanych kierunkach obejrzyj trzy pierwsze odcinki. Posiada OVE związaną z parodią robotów z lat 70. Posiada film kontynuację ale o nim nie rozmawiam.
Inne
Full Metal Panic!
Oglądałem tylko pierwszą serię, nie jest złe, ale średnio-dobre, choć może się spodobać realistyczne podejście do walk, choć dla mnie nie w pełni wykorzystano potencjał tego podejścia, może lepiej w dalszych seriach które nie były robione przez Gonzo. FMP to komedia przeplatana z amerykańskim dramatem wojennym który dla mnie był dość ciągnięty, FMP?F! to w pełni komedia a FMP!TSR to dramat. Świetny główny bohater.
Tekkaman Blade
Trochę fillerów ma to to, ale zawsze jak jest poruszony główny wątek seria jest wielka. Świetny główny bohater, animacja z lat 90 ale trudno, niezły klimat. Posiada sequel, ale średnio-denny. |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
Kizvo
|
Wysłany: 16-05-2011, 15:06
|
|
|
Dziękuje za wszystkie propozycje, na pewno skorzystam.
@ Abon co masz na myśli wyszukana fabuła?
@Gamer2002
nie lubię zbytnio anime ze starszą kreską, no chyba że ma niezła fabułę i ogólnie jest tego warta.
@down
oceniłem Code Geas na 2 gwiazdki ponieważ w anime o mecha szukam walki a nie jakiś skomplikowanych wątków jak to dobrze urodzony gnojek chce obalić rząd okupanta (chociaż w tym się z nim zgadzam) takie wątki można poruszać w anime psychologicznych lub realistycznych itp. Dlatego spytałem się co według Ciebie oznacza wyszukana fabuła. Wiem o tym że forum to nie wyszukiwarka ale miejsce gdzie można się powymieniać swoimi opiniami :) Przepraszam że na pytane odpowiedziałem pytaniem. Co do twoich propozycji Dragonaut: The Resonance i Vandread obydwa anime były niezłe. Pozostałych nie widziałem ale pewnie z chęcią zobaczę. Dzięki za propozycje.
Pozdrawiam :) |
Ostatnio zmieniony przez Kizvo dnia 16-05-2011, 20:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Abon
|
Wysłany: 16-05-2011, 16:34
|
|
|
Kizvo, odpowiadanie pytaniem na pytanie do niczego nie prowadzi.
Nie wiem do czego ci mój proces zgadywania, ale chciałeś to masz.
Z anime, które oceniasz na 4-5 gwiazdek nie widziałem Fairy Tail, Mobile Suit Gundam 00, Demonbane TV, a o całej reszcie mogę powiedzieć, że są całkowicie nieskomplikowane - chodzi w nich przede wszystkim o walke "dobra" ze "złem" (nie tylko o to, ale jest to element łączący je wszystkie). Heroic Age, Code Geass nie skupiają się już tak bardzo na samych walkach i oceniłeś je najniżej.
Wystarczy krótko napisać: "podoba mi sięmi się to, to, to i to, a nie lubię tego, tego, tego i tego", a ty napisałeś, że szukasz jakiejkolwiek bajki mecha i podałeś swoją listę byśmy mogli sobie poodgadywać. Jeszcze raz napiszę, FORUM TO NIE WYSZUKIWARKA, byś mógł sobie podać tag i czekał na wylistowanie. Jak ja mam czas na dekodowanie twoich preferencji, to ty naprawdę możesz odpowiedzieć trochę sensowniejszą odpowiedzią, niż pytaniem "ale o co chodzi?". |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 17-05-2011, 00:18
|
|
|
troll mode on
A ja dodam, że forum to nie Tokio i wielka wojna potworów też nie jest nań mile widziana.
troll mode off
Kizvo, Pewnie już to kiedyś mówiłem.
Eureka 7 !!!
I olać wiek bohaterów, Renton to nie jedyna postać. Z resztą akcja serialu trwa 2 lata! i bohaterowie w międzyczasie się starzeją. Ja żałuję , że z mangi nie przeszła jedna scena, jak jeden Novak drugiemu kataną ścina ramię. Moim zdaniem najlepszy shounen od Bones jak do tej pory widziałem mimo całego tego bełkotu pod koniec.
Poza tym muzyka!!! "Storywriter" w momencie skoku z urwiska pasuje idealnie, nie mówiąc już o openingach, które są niezłym mylącym spoilerem.
troll mode on
Abon, nie żebym się czepiał ale się uczepię. Po to jest w kreatorze linków miejsce na wpisanie tekstu, by nie pokazywać gołych adresów. Bardzo kuje w oczy kolumna myanimelist.... tytuł gdzieś w tym ginie.
troll mode off |
|
|
|
|
|
K4tsuperu
|
Wysłany: 18-05-2011, 18:27
|
|
|
Witam,
Poszukuję tym razem anime w którym bardzo dużą wagę chcę położyć na główną postać, a mianowicie zależy mi aby był charyzmatyczny, gdy potrzeba nie miał skrupułów, ale też aby był interesujący (coś na półce z Raito i Lelouch'em). Fabuła również jest dla mnie ważna, ale szczególny nacisk kładę na postacie. Mogą być również jak ci z Durarara czy Bramy Piekieł. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 18-05-2011, 18:33
|
|
|
Cytat: | aby był charyzmatyczny, gdy potrzeba nie miał skrupułów |
Pierwsze co mi do głowy przyszło to Alucard z "Hellsing", ale on z wymienionymi wyżej pajacami nie ma zbyt wiele wspólnego. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Abon
|
Wysłany: 18-05-2011, 20:11
|
|
|
K4tsuperu, na pierwszy odstrzał sprawdź - Jyu Oh Sei.
Z anime, w których postacie są całkiem dobrze wykreowane i główny bohater nie "cacka" się z ludźmi stojącymi mu na drodzę, mogę jeszcze podać:
Densetsu no Yuusha no Densetsu - nie znajdzie się tu nić nowego, ale mimo wszystko całkiem nieźle wykonane.
Ichiban Ushiro Daimaou - jak wiele innych - zaczyna się humorem, a kończy "dramatem".
Chrome Shelled Regios.
Terra e... - kilka "drobnych" błędów jak w Death Note, ale fabuła dość oryginalna i ciekawa. |
|
|
|
|
|
nmrc
Człowiek Idealny
|
Wysłany: 19-05-2011, 10:58
|
|
|
K4tsuperu, może Hei z Darker than Black? jeśli nie oglądałeś to polecam. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 19-05-2011, 12:10
|
|
|
Nmrc, K4tsuperu wymienił nawet darkera w swoim poście, czytaj ze zrozumieniem :P Co prawda był to polski oficjalny tytuł, ale jednak był już wymieniony. Nie sadzę aby Hei z Bramy Piekieł, różnił się czymkolwiek od tego z Darker than Black |
|
|
|
|
|
Kasia.n
|
Wysłany: 19-05-2011, 14:31
|
|
|
Witam
Poszukuję anime z gatunku dramat + romans + proza życia. Jednak nie chodzi mi tutaj o panienki biegające wokół jednego faceta, ani typowe, bez nuty świeżości romansidła. Anime, które obejrzałam i była pod sporym wrażeniem to Air i Bokura ga Ita. Drugi przykład to dowód na to, iż nie zależy mi na kresce ale na fabule.
Z góry mówię, że nie uznaję żadnego science- fiction, czy też wampirów i innych człekopodobnych. Jednak odrobina magii przyjęta zostanie, za przykład daję tutaj przepiękne Air. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 19-05-2011, 19:49
|
|
|
Z ostrzejszych rzeczy Nana.
Z lekko magicznym początkiem fabuły Asatte no Houkou.
Natomiast typowe bez nuty świerzości romansidła jakie mogę polecić to święty trójkąt bermudzki: Wallflower, Lovely Complex i Kimi ni Todoke. :P |
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 20-05-2011, 11:00
|
|
|
Polecam: Clannad i Kanon 2006, jednakże są to haremy, więc nie wiem czy ci się spodobają ale uważam, że naprawdę warto sprawdzić.
Z tych nie haremowatych polecam: Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora |
|
|
|
|
|
Biała Rosa
Gość
|
Wysłany: 20-05-2011, 19:14
|
|
|
Cześć ;)
Szukam filmu przedstawiającego współczesny obraz Japończyka.
Chciałabym go zestawić z "Harakiri" ("Seppuku") Kobayashiego.
Macie jakieś pomysły?
Serdecznie pozdrawiam,
Biała Rosa. |
|
|
|
|
|
Yesta
Gość
|
Wysłany: 20-05-2011, 22:27
|
|
|
Szukam anime, gdzie główny bohater (lub możliwie mu najbliższy) jest geniuszem, najlepiej kontrolującym pozostałe postaci lub w ogóle je zwalczając. Coś takiego, jak Detah Note czy Code Geass, w sumie też trochę Durarara!! czy Draker Than Black. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|