Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 08-03-2009, 20:55
|
|
|
Horo_ napisał/a: | Witam, czy komuś z forumowiczów przychodzi na myśl anime podobne do "Ghost Hunt"? Poszukuje właśnie czegoś w tym klimacie, więc jeżeli ktoś mógłby polecić coś podobnego będę niezmiernie wdzięczna. |
Mitsurugi napisał/a: | - gatunkowo jeszcze (komedia/Kryminał) Yakushiji Ryouko no Kaiki Jikenbo |
Zupełnie niepodobne anime, nawet nie ma co porównywać, chociaż obie pozycje uwielbiam. Od siebie moge polecić Ayatsuri Sakon i Tantei Gakuen Q - również nieco inna tematyka niż w GH, ale zbliżone klimatem z bardzo sympatycznymi bohaterami, jakoś tak mi się kojarzą ze sobą. A jeżeli szukasz horroru, to zdecydowanie Mononoke. |
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
reven1010
|
Wysłany: 08-03-2009, 21:04
|
|
|
Tak wiem patrzyłem już na to. Ja pytam co mi polecicie i co waszym zdaniem jest dobrym anime. Żeby sam spis z ocenami wystarczył to to forum nie miałoby racji bytu. |
|
|
|
|
|
zmario
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-03-2009, 21:11
|
|
|
Cytat: | Tak wiem patrzyłem już na to. Ja pytam co mi polecicie i co waszym zdaniem jest dobrym anime. Żeby sam spis z ocenami wystarczył to to forum nie miałoby racji bytu. |
Jak najdziesz myszką na spis, to zobaczysz, że to są linki, po kliknięciu w które pokazują się rozbudowane opisy... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 08-03-2009, 21:14
|
|
|
Wiesz, ja choćby napisałem recenzje alternatywną Shingetsutan Tsukihime, w której zająłem zgoła stanowisko, aniżeli autorka recenzji. To obrazuje względność ludzkich gustów. Jeżeli zaczniemy się kłócić o to, co jest dobrym anime, temat ten zamieni się w śmietnik 8)
A jeśli chcesz wiedzieć, co zdaniem userów jest dobrym anime, polecałbym skorzystanie (późniejsze, bo teraz MAL nie działa) z odnośników "M-A lista" w profilu. Mają zwyczaj prowadzić do list obejrzanych serii, które w większości są przez userów ocenione.
Edit: A przy okazji muszę się całkowicie zgodzić z Zegarmistrzem. |
|
|
reven1010
|
Wysłany: 08-03-2009, 21:21
|
|
|
hmm ja też się z nim całkowicie z nim zgadzam :p ale nie jest to żadne odkrycie. Ja po prostu proszę o pomoc w wyborze, to wszystko.
aaa jeszcze jedno co to jest ten "MAL"? bo jestem tu nowy i nie bardzo się orientuję |
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 08-03-2009, 21:42
|
|
|
Chodzi o MyAnimeList. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 08-03-2009, 22:54
|
|
|
reven1010, dobre anime z happy endem, poza tymi które wymieniłem ostatnio, gatunek nie jest taki ważny. Celować będę w te lżejsze, bo z tego co pisałeś wcześniej wynikało, że raczej takie rzeczy preferujesz.
No dobra więc: Futakoi Alternative, Midori no Hibi, Kannagi, Suzumiya Haruhi no Yuuutsu, Shigofumi, Tsubasa Chronicle, Kamen no Maid Guy (do środy nie ma recenzji na tanuki ;p), Minami-ke, Suzuka, Love Hina, Ghost Hunt, True Tears, Fruits Basket, Tsukuyomi, Last Exile, Vandread, Shakugan no Shana, Utawarerumono.
Uff. Gatunku różne, wszystko z happy endem (w kilku wypadkach też z dość otwartymi zakończeniami). |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Horo_
|
Wysłany: 08-03-2009, 23:01
|
|
|
Dziękuje wszystkim(choć niewielu:P) za odpowiedź. I mam jeszcze jedno pytanie. Czy zna ktoś anime gdzie bohaterami są "zimny", tajemniczy, władczy, milczący, opanowany itd chłopak i jakaś radosna dziewczyna (oczywiście na odwrót tez by mogło być). Tak jak np w "Ghost Hunt" lub w "Special A"(chociaż na końcu Kei zmiękł) "Touka Gettan".Najlepiej komedia i romans. Lubie większość gatunków anime więc nie ma dla mnie większego znaczenia gdzie będzie toczyć się akcja(tylko nie przepadam za Sci-Fi). Mam nadzieje, że komuś przychodzi na myśl jakieś anime, które takich bohaterów posiada. Z góry dzięki i sorry za rozpisanie się ale mam nadzieje ze forumowicze są tolerancyjni i przymkną oko na moją "gadatliwość" oraz brak umiejętności jasnego przekazu informacji. |
Ostatnio zmieniony przez Horo_ dnia 08-03-2009, 23:10, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-03-2009, 23:06
|
|
|
W .hackach główni bohaterowie zazwyczaj są milczący i zemoceni oraz mają przy sobie dla kontrastu zawsze uśmiechniętą postać. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 08-03-2009, 23:14
|
|
|
Itazura na kiss jak najbardziej.
Edit: Velg - według mnie aż takie złe nie było (w skali subiektywnego odczucia tak 6/10), w przeciwieństwie do moshi potrafię tolerować chamstwo, a słodkie idiotki do kwadratu to nie tylko mnie nie dziwią, ale i w normalnym życiu spotykałem gorsze ;P
Edit 2 :P
Anime jako jedno z niewielu które widziałem nie ogranicza się tylko do "zostali parą i żyli długo i szczęśliwie", potrafi śmieszyć i jest trochę innym spojrzeniem na typowy romans ze słodką idiotką w tle. Dlatego albo podejdzie, albo nie podejdzie, ze swojej strony dodam tylko tyle, że oglądane z tygodnia na tydzień było co najmniej do przełknięcia :) |
Ostatnio zmieniony przez Paweł dnia 08-03-2009, 23:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 08-03-2009, 23:16
|
|
|
Paweł napisał/a: | Itazura na kiss jak najbardziej. |
Tyż chciałem to napisać, ale niestety to shit (tytułem ostrzeżenia). ;)
Edit: Paweł, współczuję Ci spotkania gorszych idiotek. :D A chamstwo też tolerować potrafię, niemniej IMO po prostu nie ma żadnego powodu, by zabierać się za tą serię. Chyba, że chce się szukać rekordów kretynizmu. Ale de gustibus... ;) |
|
|
Horo_
|
Wysłany: 08-03-2009, 23:28
|
|
|
Jeszcze niedawno, po przeczytaniu recki tego anime na tanuki postanowiłam to obejrzeć na przekór tego co napisane było w recenzji.. Niestety z przykrością zgadzama się z opinią recenzentki. No ale cóż nie każde anime musi się każdemu widzowi podobać :). Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje, bo już umieram z braku fajnych tytułów :)? |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|