FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 360, 361, 362 ... 397, 398, 399  Następny
  Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie?
Wersja do druku
lunarna Płeć:Kobieta

Status: offline
PostWysłany: 18-08-2011, 01:28   

Poproszę jakieś anime, które będzie zawierało ciekawy, rozbudowany świat, czyli:
-polityka
-kultura
-fauna i flora
Ostatecznie może zawierać dwa z powyższych. Ma być sf, albo fantasy. Może być akcja, albo romans, albo miks. Wojna i oklepane schematy też przyjmuję. Dowolny przedział wiekowy.
(Bo widziałam Dwanaście królestw i mi się podobało.)

PS: jeśli znacie wiele takich anime, mogę dalej sprecyzować, bo osobiście znam tylko Juuni Kokuki.

Numer Gadu-Gadu
1876100
Potwór Latacz Płeć:Mężczyzna
Czajnik w Mroku

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 18-08-2011, 03:28   

lunarna, anime które może Ci się spodobać to Seirei no Moribito. Dopracowany świat fantasy, trochę wszystkiego łącznie z polityką, akcją i co tam jeszcze. Klimatem moim zdaniem zbliżone do 12 Królestw
Być może także klasyk: Księżniczka Mononoke. Dużo fauny i flory, to pewne. Polityka - jakaś się znajdzie.
A i Spice and Wolf. Przyjemna seria z rozbudowanym wątkiem handlowym.

Z SF.. może Code Geass. Ale jeżeli chodzi o ciekawy świat to polecam Ergo Proxy i Bounen no Xamdou.

"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora

Numer Gadu-Gadu
25993346
kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 18-08-2011, 06:30   

To więc tak:
Pięknie namalowany świat + polityka + akcja = Last Exile
Figure 17 = fauna i flora Hokkaido, zmieniające się pory roku, miejscową kulturę ludzi i odrobinę aroganckich najeźdźców z kosmosu, dzięki którym cała fauna, flora i cywilizacja mogą zniknąć.
Adaptacje ludzi do dziwnych obyczajów w nowym świecie, są rzeczywiście w 12 królestwach ale i w Kyo Kara Maoh!(chociaż tutaj najczęstszym słowem jest Yozaku!)
Mahou Shoujo Tai Arusu bardzo ciekawy świat przedstawiony. A dla dodatkowych wrażeń Kemono no Souja Erin.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
vries Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-08-2011, 09:16   

lunarna
kokodin napisał/a:
Pięknie namalowany świat + polityka + akcja = Last Exile

+1 - szczególnie, że niedługo druga część.

Potwór Latacz napisał/a:
anime które może Ci się spodobać to Seirei no Moribito

+1 - aczkolwiek dla mnie to anime ma troszkę zbyt wolno toczącą się akcję. Jednak Kemono no Souja Erin na podstawie powieści tej samej autorki wlecze się jeszcze bardziej.

Planetes - paradoksalnie dostajemy pewien stopień normalności jaki jest obecny w 12 Królestwach. Bardzo fajny, bo stosunkowo realistyczny świat sf. Jest trochę polityki, ale moim zdaniem najważniejszym aspektem są bohaterowie i relacje między nimi.

Rurouni Kenshin: Tsuiokuhen - co prawda nie fantasy, a historical-fiction, ale nadal jedno z najlepszych anime jakie powstało.

Poza tym moja osobista lista klasyki filmów SF:
Ghost in the Shell - film. Minęło ponad 15 lat i nadal jest to najbardziej solidne anime SF jakie powstało.
Patlabor - Pierwsza seria OVA, by zapoznać się z postaciami (sams w sobie jest całkiem niezła). I trzy świetne filmy. I ewentualnie seria TV i jej kontynuacja w formie OVA (niestety seria tv jest dość marna, dopiero OVA mają jakąś klasę).
Magnetic Rose - jedyny horror w historii anime, który mogę bez strachu polecić każdemu. Świetna opowieść SF.

Z twojego plan to watch:
Xam'd: Lost Memories
Jin-Roh: The Wolf Brigade (aczkolwiek ten film był dla mnie na początku dość trudny)

Co do:
Super Robot Taisen OG: Divine Wars - NIE OGLĄDAJ TEGO o ile nie grałaś w grę na GBA. Jest to jedno z najsłabszych anime o mechach jakie kiedykolwiek widziałem. Nabiera sensu dopiero, gdy gdy trochę się pogra. Z drugiej strony druga część jest dwie klasy lepsza, ale nadal trzeba mieć minimum obeznania w postaciach.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Gamer2002 Płeć:Mężczyzna
Bezdennie Głupi

PostWysłany: 18-08-2011, 10:35   

Cytat:
Super Robot Taisen OG: Divine Wars - NIE OGLĄDAJ TEGO o ile nie grałaś w grę na GBA.

Dałem streszczenie, jest gdzieś w alfabecie i można sięgnąć po nie z mej recenzji The Inspector i móc spokojnie oglądać sequel. Moja recenzja ogólnie dostarcza wszystkich potrzebnych informacji na temat postaci, trza tylko w necie wyszukać ich grafiki by wiedzieć jak wyglądają ;P
Ale tam nie ma zbytnio kultury (może poza jednym odcinkiem), fauny (może nie licząc tego że jest tygrys i smok) i flory (możne nie licząc tego że jedni obcy są roślinowaci) ;o

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
Fanimator Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-08-2011, 14:02   

Tak więc znowu ja, w poszukiwaniu nowych wrażeń. Tym razem szukam czegoś poważniejszego, nie typowych popierdółkowych komedii, bez fanserwisu itd. Odpowiadałby mi klimat a la Kara no Kyoukai - (tak wiem, to anime jest tak dobre, że być może proszę o niemożliwe) krew mile widziana (szataaaan agresjaaa), może być jakiś wątek miłosny ale lekko zaznaczony, porządna kreska również mile widziana. Elfen Lied, Higurashi, DtB, Deathnote oglądałem, tak jak wcześniej pisałem: szukam czegoś poważniejszego. Poza wszelkimi tajemnicami, mrokami i hektolitrami krwi bardzo chętnie obejrzałbym sobie coś refleksyjnego, pod wzór Byousoku 5cm.

Z góry dziękuję za propozycje!

@lunarna
Myślę że mogłoby spodobać Ci się Kino no Tabi jednak polityki jest tam tyle co nic. Bardziej pasowałoby pod rozbudowany świat, jednak jest to zazwyczaj świat fikcyjny ale... mimo wszystko, ta seria ma to coś, wciąga. Teraz coś pod politykę, dobrym wyborem byłoby Code Geass (uwaga, zawiera mechy co nie wszystkim się podoba) lub też Eden of the east. Można do tego dorzucić jeszcze film The place promised in our early days z przepięknymi widokami. Polecam.

Ostatnio zmieniony przez Fanimator dnia 18-08-2011, 14:12, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lunarna Płeć:Kobieta

PostWysłany: 18-08-2011, 14:08   

Seirei no Moribito widziałam. Od czegoś jest animelist ;) To na prawdę piękne i ciekawe anime, ale dla mnie trochę za wolne.

Last Exile... zaczęłam, rzuciłam po dwóch odcinkach. Ale chyba wrócę, bo co rusz o nim słyszę.

kokodin, vries, na pewno pokuszę się o przejrzenie tytułów :) Dzięki!!

A, vries, Jin-Roh już obejrzałam, a właściwie przejrzałam, bo film był bardzo trudny i nie dotrwałabym do końca. Bałagan na MAL'u =.=

Numer Gadu-Gadu
1876100
seshiro Płeć:Kobieta

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 18-08-2011, 14:24   

Fanimator napisał/a:
Odpowiadałby mi klimat a la Kara no Kyoukai - (tak wiem, to anime jest tak dobre, że być może proszę o niemożliwe) krew mile widziana (szataaaan agresjaaa

Lunar Legend Tsukihime
Fanimator napisał/a:
chętnie obejrzałbym sobie coś refleksyjnego, pod wzór Byousoku 5cm.

Beyond The Clouds, Voices of a Distant Star

Bezdennie Głupi

PostWysłany: 18-08-2011, 14:42   

Cytat:
krew mile widziana (szataaaan agresjaaa)

Dowolna OVA Getter Robo, może być New Getter Robo.

kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside

Grupy:
PostWysłany: 18-08-2011, 16:53   

vries napisał/a:
Ghost in the Shell - film. Minęło ponad 15 lat i nadal jest to najbardziej solidne anime SF jakie powstało.

Nie licząc reprodukcji pod tytułem "ghost in the shell 2.0", która może i jest hade, ale te tandetne wstawki animacji 3d niszczą cała przyjemność. Są gorsze niż innocense i applesed razem wzięte.

Fanimator, sieczki szukasz czy tragedii, dreszczy i tak dalej. Hektolitry krwi nie są zbyt straszne, gdy wie się ile tego płynu mieści się w człowieku, natomiast film zawierający mało lub kompletny brak czerwonych wytrysków, może być jeszcze bardziej przerażający.
Now and Then, Here and There, Wolfs Rain
A takie klasyczne kałuże krwi są w Baccano! i GANTZ
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Fanimator Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 19-08-2011, 00:20   

Sieczka sama w sobie nie jest czymś ciekawym, chyba że jest powiązana albo z dobrymi dreszczami albo dobrą tragedią, a tego własnie szukam ;).

Dzięki za odpowiedzi! Poproszę o więcej tytułów :D.
Powrót do góry
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 19-08-2011, 00:20   

kokodin napisał/a:
Są gorsze niż innocense i applesed razem wzięte.

O ile jabłuszko naprawdę było słabe, o tyle Niewinność to, w mojej opinii, uczta dla oczu, zwłaszcza przy krajobrazach.

Ninjaa
Gość
PostWysłany: 24-08-2011, 17:19   

Yooo.
Szukam jakieś zwariowanej komedii szkolnej i dobrego seinena.
Powrót do góry
Luik Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 24-08-2011, 17:57   

Komedie szkolne. Zwariowane...
Azumanga Daioh
Lucky Star
Te dwa to klasyka.

Bgata H kei - zwariowane i komedia. Pytanie tylko ile jesteś w stanie wytrzymać z dwojgiem uczniów liceum, którzy chcą, a nie mogą się się ze sobą przespać...
Seitokai Yakuindomo Bardzo pokręcona rzecz. Humor w znacznej mierze erotyczny (choć to chyba zbyt delikatne słowo)

Kaichou wa Maid-sama! Bardzo sympatyczna rzecz.
Special A Klimatem bardzo przypomina poprzednie.
Te dwa są raczej pozytywnie zakręcone, niż zwariowane.

Seitokai no Ichizon Przejaskrawione postacie oparte na stereotypach. Całość daje dość ciekawy efekt.

Minami-keNie do końca komedia. A może raczej nie tylko. Ale zakręcone, pozytywne i bardzo przyjemne widowisko.

Sayonara Zetsubou Sensei Poryta rzecz.

To tyle na razie. Podałem te z lepszych mi znanych. Jak zabraknie, to mogę podać potem jeszcze kilka.
Powrót do góry
Bezdennie Głupi

PostWysłany: 24-08-2011, 19:08   

Zwariowana komedia szkolna: Haruhi

Strona 361 z 399 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 360, 361, 362 ... 397, 398, 399  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi