Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 05-10-2011, 14:58
|
|
|
Jak pisałem wyżej, ja łykam uniwersami, wiec na pierwszy rzut poleci seria tv z przełomu lat 70/80 a co. Potem załatwi się sprawę Gall Force i będzie się mieć odhaczone :P
Szczerze mówiąc to są tytuły z mojego koszyka "nie do końca chciałem je oglądać" znaczy się byłem zainteresowany, ale nie na tyle by zacząć. |
|
|
|
|
|
Kamil1993
Gość
|
Wysłany: 09-10-2011, 19:17
|
|
|
Cześć szukam podobnego anime do "Welcome to the NHK!" |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 09-10-2011, 20:47
|
|
|
Pytanie zasadnicze, w jakim kontekście?
Identycznego tytułu niema. Można się skupić na poszczególnych aspektach.
Wątek Hikikomori- czyli osób zamieszkujących samotnie swoje klitki i bezproduktywnie wegetuje- coś się znajdzie.
Powolny wątek romantyczny zakompleksionych osób- coś się znajdzie
Próby samobójcze, prochy i dramat - będzie ciężej ale też pewnie coś się znajdzie.
Ruszający się pudding - to akurat będzie łatwe :]
Niestety pełnego zestawu wątków raczej nie znajdziesz, wiem bo szukałem. |
|
|
|
|
|
Kamil1993
Gość
|
Wysłany: 09-10-2011, 21:38
|
|
|
W takim radzie szukam 3 wątków
1.O Hikikomori
2."Powolny wątek romantyczny zakompleksionych osób"
3. Te próby samobójce fajnie by było jakby to był jakiś romans
Z góry dzięki za odp. |
|
|
|
|
|
Luik
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 09-10-2011, 22:13
|
|
|
ChäoS;HEAd - w zasadzie to co powyżej plus jeszcze kilka fajnych elementów. I zakończenie do niczego, ale trudno.
Chibits - punkt 1 i 2 się znajdzie. Poza tym naprawdę dobra komedia z głępszym nieco sensem.
Genshiken - bardzo dobra produkcja o otaku. Tylko samobójstw to się nie spodziewaj tu.
Sayonara Zetsubou Sensei - punkt 2 pozostaje raczej w sferze delikatnych sugestii |
|
|
|
|
|
Spike
Ar-Raszid
|
Wysłany: 09-10-2011, 22:42
|
|
|
W Chobits było coś o Hikikomori? Nie przypominam sobie ale anime fajne. |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 09-10-2011, 23:50
|
|
|
Kamil1993 napisał/a: | W takim radzie szukam 3 wątków
1.O Hikikomori
|
Może podpasować druga połowa Zettai Shounen. W Rozen Maiden główny bohater też jest hikkikomori, ale na tym podobieństwa do NHK właściwie się kończą. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Spike
Ar-Raszid
|
Wysłany: 10-10-2011, 00:01
|
|
|
Właśnie sobie przypomniałem że jeżeli chodzi o wątek romantyczny to może Clannad, Kanon i Air. Też bardzo fajne ale Clannad chyba najleprzy z tych 3. |
|
|
|
|
|
Luik
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 10-10-2011, 00:33
|
|
|
W Chibits może nie do końca hikikomori, ale jest kilka postaci odludków, a i główny bohater chyba mógłby być do tego grona zaliczony.
Co do romansów, to chyba raczej nie chodzi o jakieś tam losowe romanse, tylko takie pod pewnymi względami przypominające Welcome to the NHK!
Takich sobie zwykłych, to mogę listę kilkudziesięciu wypisać, ale po co, skoro nie o to chodzi? |
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 10-10-2011, 18:28
|
|
|
Witam.
Ostatnio obejrzałem anime pod tytułem "Spice and Wolf" i szczerze bardzo mi się spodobało.
Dlatego szukam czegoś podobnego, a dokładniej chodzi mi o tą więź między głównymi bohaterami, niby nie razem ale prawie :P.
I nadal szukam jakiegoś anime w którym główny bohater z powodu straty popada w depresje albo zamienia się w zimno krwistą osobę którą nic i nikt nie obchodzi. |
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 10-10-2011, 18:40
|
|
|
LooQ napisał/a: | I nadal szukam jakiegoś anime w którym główny bohater z powodu straty popada w depresje albo zamienia się w zimno krwistą osobę którą nic i nikt nie obchodzi. |
Wolf's Rain
Cowboy Bebop
Last Exile
W każdym z nich ten motyw się przewija (czasem przez chwilę, czasem dłużej), ale niekoniecznie dotyczy głównego bohatera. Plus w każdym wymienionym tytule "strata" następuje przed wydarzeniami z serii. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 10-10-2011, 19:00
|
|
|
LooQ napisał/a: | Dlatego szukam czegoś podobnego, a dokładniej chodzi mi o tą więź między głównymi bohaterami, niby nie razem ale prawie :P. |
Paradoksalnie Black Lagoon - tam też para głównych bohaterów ma dość swoistą więź. O tym, że całe miasto uważa ich za oficjalny pairing nie wspominając...
W sumie w Seirei no Moribito też jest para bohaterów pasująca do opisu. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 10-10-2011, 19:05
|
|
|
LooQ napisał/a: | Dlatego szukam czegoś podobnego, a dokładniej chodzi mi o tą więź między głównymi bohaterami, niby nie razem ale prawie :P. |
Patlabor (Goto + Shinobu) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 10-10-2011, 20:05
|
|
|
LooQ napisał/a: | niby nie razem ale prawie :P. |
gryząc z innej strony Saiunkoku Monogatari
Luik, jako małe sprostowanie
chobits - serial o którym myślisz
chibits - odcinek specialny do tego serialu |
|
|
|
|
|
Spike
Ar-Raszid
|
Wysłany: 10-10-2011, 21:13
|
|
|
Albo Hoshi no koe Voices of a distant star - w sumie to związek na odległość ale jak by nie patrzeć są razem ale niby nie są:P |
|
|
|
|
|
|