Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 20-11-2011, 21:02
|
|
|
RahXephon jest w sumie romansem. Początkowo wątek romantyczny i jego konkluzja wydawała mi się dziwaczna, ale z dłuższej perspektywy zauważyłem, że to właśnie było problemem z którym bohaterowie cały czas się mierzyli.
Lol, kolejny post tutaj zaczynam tak samo ;P |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 21-11-2011, 00:06
|
|
|
Nie bój się, w sumie w tym temacie można każdy post zaczynać identycznie :P, pytania są zazwyczaj podobne. |
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 21-11-2011, 01:07
|
|
|
Szukam romansu, który ma widoczny koniec. Mam na myśli to, żeby nie było możliwość kontynuacji. Chciałbym obejrzeć jakieś anime, które będę dobrze wspominał, a nie zastanawiał się przez tydzień czy jest szansa na kontynuację. Prosiłbym o jakieś nowsze anime. Nie jestem przyzwyczajony do grafiki ze starych anime. |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 21-11-2011, 04:16
|
|
|
LooQ napisał/a: | Szukam romansu, który ma widoczny koniec. Mam na myśli to, żeby nie było możliwość kontynuacji. Chciałbym obejrzeć jakieś anime, które będę dobrze wspominał, a nie zastanawiał się przez tydzień czy jest szansa na kontynuację. Prosiłbym o jakieś nowsze anime. Nie jestem przyzwyczajony do grafiki ze starych anime. |
Gundam 08th MS Team. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 21-11-2011, 10:39
|
|
|
Cytat: | Szukam romansu, który ma widoczny koniec. Mam na myśli to, żeby nie było możliwość kontynuacji. Chciałbym obejrzeć jakieś anime, które będę dobrze wspominał, a nie zastanawiał się przez tydzień czy jest szansa na kontynuację. Prosiłbym o jakieś nowsze anime. Nie jestem przyzwyczajony do grafiki ze starych anime.
|
Eureka Seven i Katanagatari, a jeśli nie przeszkadzają ci bardziej zakręcone produkcje o miłości to Futakoi Alternative i FLCL (to ostatnie co prawda ma starszą grafikę, ale płynność animacji jest nieziemska, a sama seria naprawdę nie daje czasu, żeby sformułować choćby krótki sprzeciw). |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 21-11-2011, 17:03
|
|
|
LooQ, nie marudź na kreskę starą zwłaszcza w romansach jeśli szukasz czegoś z sensem i końcem. Akurat w tej dziedzinie kiedyś było lepiej. Obecne seriale romantyczne wręcz kończą się w połowie.(jak z resztą wszystko) I w większości są oparte o fanserwis a nie romans. Szczerze polecam obejrzenie Maison Ikkoku każdemu kto ma ochotę na dobry romans z zakończeniem. I z doświadczenia powiem, że grafika odrzuca tylko przez pierwszych kilka odcinków, później nawet zaczyna się podobać. Jeżeli to cię nie przekonuje, polecam najpierw zobaczyć Inuyashę z Final Actem. Wiem sporo odcinków, ale grafika jest z tych nowszych a kreska jest klasyczna Takahashi-owska. To samo co w Ranmie i Urusei Yatsura i podobnie jak w tamtych tu też kreska lekko ewoluuje.
Jeżeli może to być coś kompletnie oderwanego od naszej rzeczywistości to to co poleca Tren jest też doskonałym rozwiązaniem twojej prośby. (choć żadne z tych anime poza ostatnim sezonem Inuyashy i Katanagatari nie będzie HaDe) |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 22-11-2011, 08:46
|
|
|
Gamer2002, pięknie dziękować! |
|
|
|
|
|
uncaer9
|
Wysłany: 22-11-2011, 16:48
|
|
|
Widziałem Death Note, Fullmetal Alchemist Brotherhood i NHK ni Youkoso. Przeglądam własnie myanimelist i nie znalazłem jeszcze nic co by mnie zainteresowało, co polecacie w podobnych klimatach? |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 22-11-2011, 16:54
|
|
|
uncaer9 napisał/a: | Widziałem Death Note, Fullmetal Alchemist Brotherhood i NHK ni Youkoso. Przeglądam własnie myanimelist i nie znalazłem jeszcze nic co by mnie zainteresowało, co polecacie w podobnych klimatach? |
Jak podobało ci się Death Note, możesz zawsze spróbować z Code Geass, nie wiedzieć czemu fani jednego kochają się w drugim. Jeśli szukasz anime o fanach, to zawsze są Nogizaka Haruka no Himitsu, Genhiken czy Doujin Work. A shonenów typu FMA jest na pęczki, z Bleach czy Naruto na czele. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Gretowa
Mey
|
Wysłany: 22-11-2011, 17:41
|
|
|
uncaer9 Możesz sprawdzić Monster lub Darker than Black. |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 23-11-2011, 07:38
|
|
|
Jest może jakieś anime w klimatach podobnych do Doctor Horrible's Sing Along Blog?
uncaer9 napisał/a: | Widziałem Death Note, Fullmetal Alchemist Brotherhood i NHK ni Youkoso. Przeglądam własnie myanimelist i nie znalazłem jeszcze nic co by mnie zainteresowało, co polecacie w podobnych klimatach? |
Jak widziałeś DN to spróbuj:
Code Geass
Black Lagoon
Deadman Wonderland
Bokurano
New Getter Robo
Paranoia Agent
Gundam 080 War In The Pocket
Dla fana NHK:
Genshiken
Bakuman
A jak lubisz FMA to polecam:
Shin Mazinger
GaoGaiGar
Tengen Toppa Gurren Lagann
Kotetsushin Jeeg
Giant Robo: The Day The Earth Stood Still |
|
|
|
|
|
kamiltrol
|
Wysłany: 25-11-2011, 04:35 co polecicie??
|
|
|
witam, to mój pierwszy post u was na forum i mam takie pytanie:
co polecicie, interesują mnie tylko ambitne tytuły, a trawię wszystko co ma dobrą fabułę, oczywiście kreska, animacja, ścieżka dźwiękowa to dodatek, ale liczy się jedynie fabuła.
Ostatnio widziałem: Bokurano(genialne, ale za krótkie i ze spartaczonym wątkiem s-f, ale 10/10 zasługuje),Monster, Death Note(już dawno), Welcome w NKH, Durarara!!, Noein, Neon Genesis Evangelion (filmy, anime jest dla mnie klasykiem), Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho, Last Exile, Ergo Proxy, Bounen no Xamdou , Darker than BLACK, czy Clannad ...
a to tylko część z tych, które uważam za godne polecenia i warte obejrzenia, oczywiście każdy ma swój gust, ale sami wiecie, że czasem się ma chęć na dobrą komedyjkę, czasem na jakieś romansidło, dramat czy kryminał.
obecnie oglądam Fate/Zero - narazie trzyma poziom. A i od lat śledzę losy bohaterów Blecha, manga na bieżąco, a potem anime, ale odraczam fillery, bo anime to na podstawie mangi ma coś w sobie, pomimo, że czasem niektórzy bohaterowie irytują - jeden z lepszych tasiemców jakie widziałem:P
No więc reasumując polecicie dobrego, z dobrą fabułą, a i wolałbym coś nowszego, może być tasiemiec - bo lubię takie serie po 100 epków(np: D.Gray-man). A i wolę coś w stylu realizm/współczesność. |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 25-11-2011, 12:01 Re: co polecicie??
|
|
|
kamiltrol napisał/a: | witam, to mój pierwszy post u was na forum i mam takie pytanie:
co polecicie, interesują mnie tylko ambitne tytuły, a trawię wszystko co ma dobrą fabułę, oczywiście kreska, animacja, ścieżka dźwiękowa to dodatek, ale liczy się jedynie fabuła.
Ostatnio widziałem: Bokurano(genialne, ale za krótkie i ze spartaczonym wątkiem s-f, ale 10/10 zasługuje),Monster, Death Note(już dawno), Welcome w NKH, Durarara!!, Noein, Neon Genesis Evangelion (filmy, anime jest dla mnie klasykiem), Kumo no Mukou, Yakusoku no Basho, Last Exile, Ergo Proxy, Bounen no Xamdou , Darker than BLACK, czy Clannad ...
a to tylko część z tych, które uważam za godne polecenia i warte obejrzenia, oczywiście każdy ma swój gust, ale sami wiecie, że czasem się ma chęć na dobrą komedyjkę, czasem na jakieś romansidło, dramat czy kryminał.
obecnie oglądam Fate/Zero - narazie trzyma poziom. A i od lat śledzę losy bohaterów Blecha, manga na bieżąco, a potem anime, ale odraczam fillery, bo anime to na podstawie mangi ma coś w sobie, pomimo, że czasem niektórzy bohaterowie irytują - jeden z lepszych tasiemców jakie widziałem:P
No więc reasumując polecicie dobrego, z dobrą fabułą, a i wolałbym coś nowszego, może być tasiemiec - bo lubię takie serie po 100 epków(np: D.Gray-man). A i wolę coś w stylu realizm/współczesność. |
RahXephon - Jeśli podobał ci się Evangelion to in RahXephon powinien, do tego to dzieło twórców X'amd
Infinite Ryvious - Władca Much W KOSMOSIE
Giant Robo: The Day The Earth Stood Still - Główne motywy - dziedzictwo naszych ojców oraz pytanie czy szczęście można osiągnąć bez poświęcenia
Gundam Movie Trilogy - Klasyczna opowieść wojenna.
Gundam 080 War In The Pocket - 6 odcinków o tym czemu wojna jest zła
Gundam 08th MS Team - miłość i wojna
Code Geass - Zawiera w sobie elementy Gundama i Death Note ale idzie z nimi we własnym kierunku, rozbija wiele motywów klasycznych dla anime, może ci się spodobać
Baccano! - Jeśli podobała ci się Durarara!! to powinno i Baccano!
Black Lagoon - widzę na twojej liście Ergo Proxy, to drugi tytuł w którym jest sporo filozofii, głównie nihilistycznej.
Tiger & Bunny - superhero, spojrzenie bardziej ludzkie i życiowe.
Genshiken - Jeśli lubisz NHK to pewnie polubisz i to.
Legend of Galactic Heroes - lubisz tasiemce? To ma 110 odcinków + serie OVA, łącznie się składa na 150 odcinków, na początek wypróbuj film My Conquest Is The Sea Of Stars, sam jestem świerzo po jego seansie.
Puella Magi Madoka Magica - NGE Magical GIrls, scenariusz autora Fate/Zero
The Big O - Skomplikowana fabuła, duży trybut do klasyki kina sf
Cowboy Bebop - This this is created a new genre that is called "Cowboy Bebop".
Deadman Wonderland - za to mnie reszta zjedzie, bo tytuł nie jest tu popularny, ale ja uważam, że był dobry, chociaż urwany w połowie.
FLCL - komedia twórców Evangelion
Tengen Toppa Gurren Lagann - dużo pracy włożono w ten tytuł i to widać. Zadziwia przekręcaniem standardowych motywów i konformistycznej filozofii wielu anime, ma parę ciekawych interpretacji symbolicznych i dobre przesłanie.
REDLINE - aniamcja dla samej animacji, szczyt geniuszu.
O dziewczynie skaczącej przez czas - Inteligentny film
Haibane Renmei - Nie zdradzę motywów przewodnich bo spoiler
Steamboy - Czemu służy nauka?
Paranoia Agent - Co nieco na temat eskapizmu.
Millenium Actress - pogoń za miłością.
Je t'aime - Popłakałem się na tym
On Your Mark - jak wyżej
Ayakashi ~Japanese Classic Horror~ - Jak w tytule, klasyka grozy
Hoshi no Koe - 25 minut, robione w domu przez jednego człowieka, piękne.
Bartender - o życiu z nutką melancholii.
Ksiezniczka Mononoke - Czy człowiek i natura mogą żyć w zgodzie?
Laputa - antywojenne
Akira - klasyk
Negadon: A Monster from Mars - Stary człowiek postanawia odpokutować za dawne błędy.
Steins;Gate - walka z przeznaczeniem.
Sokou no Strain - Little Princess IN SPACE
Amon: The Apocalypse Of Devilman - krótkie, nieco niedorobione, ale dobre.
Gundam MS IGLOO - Wszystkie trzy serie, każda po trzy tragedie z wojny.
Memories - trzy filmy w jednym, któryś może ci się spodobać.
GaoGaiGar - to jak zechcesz odpocząć od cieższych tytułów, lekka historia o tym, że każdy z nas może być bohaterem. Polecam też kontynuację, GaoGaiGar FINAL.
Gunbuster - opowieść o dorastaniu w realiach kosmicznej wojny
Karas - Efektowne, o rozstaniu się człowieka z dawnymi tradycjami.
Star Driver - Czym jest miłość i szczęście? |
|
|
|
|
|
kamiltrol
|
Wysłany: 25-11-2011, 14:47 dzięki...
|
|
|
Dzięki wielki, widać, że niektórzy się znają i wiele widzieli, część z tych tytułów już widziałem, a kilka - jestem w trakcie tj. nie oglądam odrazu, ale co jakiś czas po 2-3 epki. No fakt wrzuciłeś kilka klasyków anime - dzieła, które nie muszą się podobać, ale należy je szanować.
Bebop jak i Legend of the galactic heroes - szczególnie ten drugi( fabuła i sposób przekazania widzowi - znakomite) - zostało mi jeszcze kilka epków.
Dziękuję bardzo za pozostałe tytuły. |
|
|
|
|
|
gościu
Gość
|
Wysłany: 25-11-2011, 16:32
|
|
|
kolejny raz zostaniecie poproszeni o to samo, komedia romantyczna. Tylko by spełniała takie wymagania:
-Śmieszne (nic trudnego chyba...)
-Miłość nie zaczynała się w ostatnim odcinku.
-Miłość, to romantyczne chwile, a nie każde zdanie kończy się na baka (jak w Nodame Cantabile), chociaż w Clannad, albo Toradora! było to fajnie przedstawione.
Ogólnie to jestem fanem takich "opowieści dla dziewczyn", oglądałem dotychczas: Nodame Cantabile, Honey and Clover, Clannad, Toradora, Bokura ga ita, Kimi Ni Todoke, Lovely Complex, Kaichou wa Maid-sama! |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|