Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-12-2011, 10:00
|
|
|
Jest tak samo super robo jak Evangelion, może nawet bardziej. Ale jeśli chcemy być ściślejsi to w eurece wielkie maszyny człekokształtne są bio-mecha. I w zasadzie to od pilota zależy jak niezniszczalny jest dany mech (za wyjątkiem Nirvasha, który czasem...).
Jest jeden wyjątek Terminus B303 Devilfish - bardziej mechaniczny niż reszta. |
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 03-12-2011, 11:20
|
|
|
Jak to Star Driver nie podpada pod SR? Robot pojedynkujący się z innymi robotami co tydzień? Przecież to bardziej klasyczne być nie mogło.
O Shin Mazingerze zapomniałem jeszcze dodać, że wersja BD z dodatkowymi 2 minutami scen do każdego odcinka wciąż jest w trakcie tłumaczenia (dopiero od 3 miesięcy ktoś się za nią zabrał), proponuję zabrać się w pierw za inne tytuły. |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 03-12-2011, 14:12
|
|
|
kokodin napisał/a: | Jest tak samo super robo jak Evangelion, może nawet bardziej. Ale jeśli chcemy być ściślejsi to w eurece wielkie maszyny człekokształtne są bio-mecha. I w zasadzie to od pilota zależy jak niezniszczalny jest dany mech (za wyjątkiem Nirvasha, który czasem...).
Jest jeden wyjątek Terminus B303 Devilfish - bardziej mechaniczny niż reszta. |
Bioniczne mechy o niczym nie świadczą - Brain Powered je ma, a jest zdecydowanie Real Robot. Sam Evangelion jest ciężki do zakwalifikowania - jasne, machiny podpadają pod Super Robot, ale setting jest typowo Real Robot. RahXephon podobnie, ale tam elementów Super Robot jest więcej.
A jesli jesteśmy przy tym, to nie oglądałem go jeszcze, ale słyszałem wiele pozytywnych opinii o Dai-Guard - anime które, jak mówią, nie jest anie Super Robot ani Real Robot. Jest AWESOME Robot. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 03-12-2011, 16:36
|
|
|
Wytłumacz mi jeszcze te pojęcia bo szerząc herezję powiem, że robot to robot.
Czy Dolores to super czy real a może pinku robot? Kiedr robot staje się "super"? I ze zdziwieniem mogę jeszcze napisać: To kategoria mecha jeszcze się na coś dzieli? :P |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 03-12-2011, 16:41
|
|
|
Gamer2002 napisał/a: |
Jak to Star Driver nie podpada pod SR? Robot pojedynkujący się z innymi robotami co tydzień? Przecież to bardziej klasyczne być nie mogło. |
Ehm, nie oglądałem... i nie mówię, że nie podpada, tylko że nie wiedziałem że to Super Robot jest ^^' |
|
|
trix33
|
Wysłany: 03-12-2011, 19:45
|
|
|
Właśnie skończyłem oglądać Bakemonogatari, szczerze nadal nie wiem o co w tym tytule chodziło, ale w sumie podobał mi się, lecz było tam mniej miłości niż myślałem niż będzie po pierwszych 3 odcinkach, a więc szukam kolejnego romansu, żadnych specjalnych wymogów (chociaż gdyby związek nie zaczynał się w ostatnim odcinku, byłoby miło), mogą też być poruszane sprawy "dla dorosłych", w lekkim wydaniu (jak w Bakemonogatari tudzież Zero no Tsuikama, tylko bez zbędnego fanserwisu). W sumie to tyle, dzięki!
(lista ma w profilu mym się znajduję) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 03-12-2011, 22:19
|
|
|
Szczerze mówiąc nie wiem czego tak na dobrą sprawę poszukujesz. Przeszukaj listing z tagiem "since of life"(okruchy, proza życia) z dodatkiem romansu i obejrzyj recenzje wedle oceny. Akurat na malu nie wiem jak się to robi (zawsze można kliknąć na gatunek w jakiejś serii), ale na tanukach i anime-planet jest to w opcjach wyszukiwania (tag, gatunek) |
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 03-12-2011, 23:50
|
|
|
Cytat: | Wytłumacz mi jeszcze te pojęcia bo szerząc herezję powiem, że robot to robot. |
*Gamer wyciąga Wielką Księgę Mecha*
Twórcy serii gier Super Robot Wars, w swej nieskończonej mądrości, postanowili rozróżnić roboty w rodzaju Gundama, których podstawowym atutem w grze miało być zdolność uniku i zasięgowe ataki, od robotów w rodzaju Mazingera, których siła tkwiła w wytrzymałości i bezpośrednich ataków. Tak więc stworzyli terminy Real Robot i Super Robot, które przyjęły się tak bardzo, że zastosowano je też przez fandom do rozróżniania typów serii.
Niestety po zjedzeniu owocu z drzewa Poznania Super i Reala okazało się, że granica miedzy jednym a drugim nie jest oczywista. Albowiem istnieje niemała ilość serii których nie dało się rozpoznać jako jedno lub drugie. Tak więc Bóg widząc, że będzie z tego shitstorm kazał reszcie spadać z Ogrodu...
*Gamer zamyka księgę z hukiem*
Jeżeli tego nie rozróżniasz to się nie przejmuj :P Bazowo chodzi o to że Gundamy starają się być bardziej realistyczne a Mazingerom nie chce się tego robić. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 04-12-2011, 00:34
|
|
|
I tutaj kokodin otwiera leksykon gier w które nie zagra, bo nie są przetłumaczone na zrozumiałe języki...
Another Century's Episode, konkretnie część trzecia The Final
Gdzie w skład używalnych pojazdów wchodzą te z praktycznie wszystkich Gundamów, Eureki 7, Getter Robotów, Macrosów, Martian Successor Nadesico, i paru innych serii.
A celem gry jest dosłownie pozabijanie tych innych. Co prawda reanimują trupy, ale podobno kilka ładnych kampanii z któregoś universu jest do rozegrania. W takim razie stawianie na równi Nirvasha , Armadelosów i Shin Gettera ma jakiś sens :P Mecha to Mecha, w odpowiednich okolicznościach każdy z każdym wygra :]
Teoria podziału mecha przyswojona a czy zrozumiana to się dowiem jak już mój podczerepowy komputer przestanie dymić :P |
|
|
|
|
|
trix33
|
Wysłany: 04-12-2011, 00:52
|
|
|
kokodin napisał/a: | Szczerze mówiąc nie wiem czego tak na dobrą sprawę poszukujesz. Przeszukaj listing z tagiem "since of life"(okruchy, proza życia) z dodatkiem romansu i obejrzyj recenzje wedle oceny. Akurat na malu nie wiem jak się to robi (zawsze można kliknąć na gatunek w jakiejś serii), ale na tanukach i anime-planet jest to w opcjach wyszukiwania (tag, gatunek) |
No tak, trochę namieszałem. Po prostu szukam romansów, które są godne obejrzenia wg. Was, takich których jeszcze nie mam na liście. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 04-12-2011, 01:25
|
|
|
Jeżeli "Związek" odczytujesz jako oficjalne obwieszczenie światu i sobie na wzajem, że chłopak i dziewczyna są parą, to zdecydowanie nie znajdziesz wielu tytułów. Zwłaszcza, że sporą ich część już widziałeś. Chociaż ciągle nie widzę tam Ai Yori Aoshi, Ah My Goddes ani Fushigi Yugi a to w zasadzie czołówka klasyki.(i związek zaczyna się w pierwszych odcinkach) Bardzo smutną wizję miłości masz na przykład w Saikano,
Saiunkoku Monogatari jako przykład odwróconego haremu i w sumie potężnych uczuć. Shugo Chara! jest bardzo dobra pod względem właśnie wątku romantycznego, ale i fabularny jest lepszy, niż w nie jednym anime dla starszych widzów. Eureka Seven mechy, na których tle wątek miłosny i ogólnie przemiany bohaterów wypada świetnie, zwłaszcza, że z ekranu widać, że w ciągu serii bohaterom przybyło 2 lata wieku i sporo doświadczeń. No i skoro Maison Ikkoku z miejsca zostanie skreślone, to w takim razie Inuyasha, w którym watek miłosny rośnie jak korzenie drzewka. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 04-12-2011, 01:44
|
|
|
kokodin napisał/a: | Wytłumacz mi jeszcze te pojęcia bo szerząc herezję powiem, że robot to robot.
Czy Dolores to super czy real a może pinku robot? Kiedr robot staje się "super"? I ze zdziwieniem mogę jeszcze napisać: To kategoria mecha jeszcze się na coś dzieli? :P |
Tak dzieli się.
Super Robot jest starsze, mechy charakteryzują się w nich o wiele słabiej sprecyzowanymi zasadami działania, konflikty są prostsze a historia nie próbuje, zazwyczaj, wzbudzić sympatii do złoczyńców. Jest typowe dla nich by machiny były czymś niezwykłym i nienaturalnym, robiły rzeczy niemożliwe z logicznego punktu widzenia, niejednokrotnie zasilane są magią bądź jakąś niezwykłą mocą. Są Super Robotami Mazinger Z i jego pochodne, Getter Robo, GaoGaiGar, Tengen Toppa Gurren Lagann, G Gundam i Star Driver.
Real Robot stawia na realistyczniej przedstawione machiny, które częściej się psują, nie są tak potężne jak ich Super krewniacy, a nacisk w bitwie położony jest mocniej na strategię i umiejętności pilotów. Charakteryzują się też eksplorowaniem konfliktów zbrojnych, często toczą się w nich wojny pomiędzy dwiema ludzkimi frakcjami, mają też stosunkowo większą liczbę zgonów. Real Robot są wszystkie Gundamy za wyjątkiem G, Armored Trooper VOTOMS, Sokou no Strain, wszystkie Macrossy i Code Geass.
Oczywiście są też tytuły które przekraczajagranice gatunkowe. Neon Genesis Evangelion to Super Robot w real robot settingu, w kombinacji wychodzi 50:50. RahXephon podobnie, jednak tam elementy Super Robot są wyraźniejsze. Super Robot Wars to z definicji kombinacja Super i Real, więc obydwa anime łączą w sobie elementy z tych gatunków. Getter Robo Go (manga) to Real Robot w który ktoś wrzucił najbardziej badassowe Super Roboty. A Gundam SEED to real robot z kretyńskim Super Robotowym złocyzńcą. |
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 04-12-2011, 11:04
|
|
|
Cytat: | z kretyńskim Super Robotowym złocyzńcą |
Taki kretyński on nie był, motywację miał dobrą.
Ale i tak w końcowych odcinkach był lulzy co irytowało biorąc pod uwagę jaki był przez resztę serii :P
Cytat: | I tutaj kokodin otwiera leksykon gier w które nie zagra, bo nie są przetłumaczone na zrozumiałe języki...
Another Century's Episode, konkretnie część trzecia The Final |
AC można spokojnie grać bez znajomości japońskiego, część menusów jest bodajże po angielsku a jak nie to zawsze są porady na GameFAQs, tak samo jeżeli z jakiś nietypowych celów misji nagle wyskakuje ci GAME OVER możesz tam zajrzeć. Jedynie co będzie niezrozumiałe to co gadają postacie :P
Także w SRW da się grać po japońsku a jeżeli chce się fabuły to są świetne streszczenia MNeidengarda na GameFAQs, np do Z, które też ma Eureke 7. |
|
|
|
|
|
trix33
|
Wysłany: 04-12-2011, 11:33
|
|
|
kokodin napisał/a: | Jeżeli "Związek" odczytujesz jako oficjalne obwieszczenie światu i sobie na wzajem, że chłopak i dziewczyna są parą, to zdecydowanie nie znajdziesz wielu tytułów. Zwłaszcza, że sporą ich część już widziałeś. Chociaż ciągle nie widzę tam Ai Yori Aoshi, Ah My Goddes ani Fushigi Yugi a to w zasadzie czołówka klasyki.(i związek zaczyna się w pierwszych odcinkach) Bardzo smutną wizję miłości masz na przykład w Saikano,
Saiunkoku Monogatari jako przykład odwróconego haremu i w sumie potężnych uczuć. Shugo Chara! jest bardzo dobra pod względem właśnie wątku romantycznego, ale i fabularny jest lepszy, niż w nie jednym anime dla starszych widzów. Eureka Seven mechy, na których tle wątek miłosny i ogólnie przemiany bohaterów wypada świetnie, zwłaszcza, że z ekranu widać, że w ciągu serii bohaterom przybyło 2 lata wieku i sporo doświadczeń. No i skoro Maison Ikkoku z miejsca zostanie skreślone, to w takim razie Inuyasha, w którym watek miłosny rośnie jak korzenie drzewka. |
Tak wiem, że Japońcy mają tendencje do kończenia anime w najlepszym momencie, dlatego już powiedziałem, że się z tym pogodziłem i szukam po prostu kolejnych romansów (komedia/dramat), właśnie oto mi chodziło, byście mi po prostu podali kolejne warte obejrzenia tytuły o których mogłem jeszcze nie słyszeć. Więc na ten czas dziękuje, mam już parę tytułów. |
|
|
|
|
|
Kizvo
|
Wysłany: 05-12-2011, 22:49
|
|
|
Hej
Poszukuje anime w którym walczą między sobą imperia, państwa, planety, galaktyki itp. Głównym wątkiem mógł by być główny bohater, który w tym uczestniczy i przyczynia się do zwycięstwa/porażki pośrednio lub bezpośrednio. Nie chodzi tu o jakiegoś księżula, który wydaje tylko rozkazy tylko o prawdziwego żołnierza, który chce walczyć. Fajnie by było jak by był romans ale nie musi być. Elementy może zawierać wszystkie, głównym wątkiem jest walka i żołnierz a dokładniej jego losy. Znajdzie się takie anime? Może być to seria OAV, seria TV, film. Wszystko co da się obejrzeć:P Mam wielką nadzieję że będzie takie coś, byłbym bardzo wdzięczny za taki tytuł na zimowe wieczory:)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|