FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 383, 384, 385 ... 397, 398, 399  Następny
  Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie?
Wersja do druku
kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside

Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 03-12-2011, 10:00   

Jest tak samo super robo jak Evangelion, może nawet bardziej. Ale jeśli chcemy być ściślejsi to w eurece wielkie maszyny człekokształtne są bio-mecha. I w zasadzie to od pilota zależy jak niezniszczalny jest dany mech (za wyjątkiem Nirvasha, który czasem...).
Jest jeden wyjątek Terminus B303 Devilfish - bardziej mechaniczny niż reszta.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Gamer2002 Płeć:Mężczyzna
Bezdennie Głupi

PostWysłany: 03-12-2011, 11:20   

Jak to Star Driver nie podpada pod SR? Robot pojedynkujący się z innymi robotami co tydzień? Przecież to bardziej klasyczne być nie mogło.

O Shin Mazingerze zapomniałem jeszcze dodać, że wersja BD z dodatkowymi 2 minutami scen do każdego odcinka wciąż jest w trakcie tłumaczenia (dopiero od 3 miesięcy ktoś się za nią zabrał), proponuję zabrać się w pierw za inne tytuły.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
616 Płeć:Mężczyzna
From GARhalla

Grupy:
PostWysłany: 03-12-2011, 14:12   

kokodin napisał/a:
Jest tak samo super robo jak Evangelion, może nawet bardziej. Ale jeśli chcemy być ściślejsi to w eurece wielkie maszyny człekokształtne są bio-mecha. I w zasadzie to od pilota zależy jak niezniszczalny jest dany mech (za wyjątkiem Nirvasha, który czasem...).
Jest jeden wyjątek Terminus B303 Devilfish - bardziej mechaniczny niż reszta.

Bioniczne mechy o niczym nie świadczą - Brain Powered je ma, a jest zdecydowanie Real Robot. Sam Evangelion jest ciężki do zakwalifikowania - jasne, machiny podpadają pod Super Robot, ale setting jest typowo Real Robot. RahXephon podobnie, ale tam elementów Super Robot jest więcej.

A jesli jesteśmy przy tym, to nie oglądałem go jeszcze, ale słyszałem wiele pozytywnych opinii o Dai-Guard - anime które, jak mówią, nie jest anie Super Robot ani Real Robot. Jest AWESOME Robot.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
evilest fangirl inside

Grupy:
PostWysłany: 03-12-2011, 16:36   

Wytłumacz mi jeszcze te pojęcia bo szerząc herezję powiem, że robot to robot.
Czy Dolores to super czy real a może pinku robot? Kiedr robot staje się "super"? I ze zdziwieniem mogę jeszcze napisać: To kategoria mecha jeszcze się na coś dzieli? :P
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Daerian Płeć:Mężczyzna
Wędrowiec Astralny

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 03-12-2011, 16:41   

Gamer2002 napisał/a:

Jak to Star Driver nie podpada pod SR? Robot pojedynkujący się z innymi robotami co tydzień? Przecież to bardziej klasyczne być nie mogło.

Ehm, nie oglądałem... i nie mówię, że nie podpada, tylko że nie wiedziałem że to Super Robot jest ^^'

Numer Gadu-Gadu
3291361
trix33 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 03-12-2011, 19:45   

Właśnie skończyłem oglądać Bakemonogatari, szczerze nadal nie wiem o co w tym tytule chodziło, ale w sumie podobał mi się, lecz było tam mniej miłości niż myślałem niż będzie po pierwszych 3 odcinkach, a więc szukam kolejnego romansu, żadnych specjalnych wymogów (chociaż gdyby związek nie zaczynał się w ostatnim odcinku, byłoby miło), mogą też być poruszane sprawy "dla dorosłych", w lekkim wydaniu (jak w Bakemonogatari tudzież Zero no Tsuikama, tylko bez zbędnego fanserwisu). W sumie to tyle, dzięki!

(lista ma w profilu mym się znajduję)
Powrót do góry
evilest fangirl inside

Grupy:
PostWysłany: 03-12-2011, 22:19   

Szczerze mówiąc nie wiem czego tak na dobrą sprawę poszukujesz. Przeszukaj listing z tagiem "since of life"(okruchy, proza życia) z dodatkiem romansu i obejrzyj recenzje wedle oceny. Akurat na malu nie wiem jak się to robi (zawsze można kliknąć na gatunek w jakiejś serii), ale na tanukach i anime-planet jest to w opcjach wyszukiwania (tag, gatunek)
Bezdennie Głupi

PostWysłany: 03-12-2011, 23:50   

Cytat:

*Gamer wyciąga Wielką Księgę Mecha*
Twórcy serii gier Super Robot Wars, w swej nieskończonej mądrości, postanowili rozróżnić roboty w rodzaju Gundama, których podstawowym atutem w grze miało być zdolność uniku i zasięgowe ataki, od robotów w rodzaju Mazingera, których siła tkwiła w wytrzymałości i bezpośrednich ataków. Tak więc stworzyli terminy Real Robot i Super Robot, które przyjęły się tak bardzo, że zastosowano je też przez fandom do rozróżniania typów serii.
Niestety po zjedzeniu owocu z drzewa Poznania Super i Reala okazało się, że granica miedzy jednym a drugim nie jest oczywista. Albowiem istnieje niemała ilość serii których nie dało się rozpoznać jako jedno lub drugie. Tak więc Bóg widząc, że będzie z tego shitstorm kazał reszcie spadać z Ogrodu...

*Gamer zamyka księgę z hukiem*

Jeżeli tego nie rozróżniasz to się nie przejmuj :P Bazowo chodzi o to że Gundamy starają się być bardziej realistyczne a Mazingerom nie chce się tego robić.

evilest fangirl inside

Grupy:
PostWysłany: 04-12-2011, 00:34   

I tutaj kokodin otwiera leksykon gier w które nie zagra, bo nie są przetłumaczone na zrozumiałe języki...
Another Century's Episode, konkretnie część trzecia The Final
Gdzie w skład używalnych pojazdów wchodzą te z praktycznie wszystkich Gundamów, Eureki 7, Getter Robotów, Macrosów, Martian Successor Nadesico, i paru innych serii.
A celem gry jest dosłownie pozabijanie tych innych. Co prawda reanimują trupy, ale podobno kilka ładnych kampanii z któregoś universu jest do rozegrania. W takim razie stawianie na równi Nirvasha , Armadelosów i Shin Gettera ma jakiś sens :P Mecha to Mecha, w odpowiednich okolicznościach każdy z każdym wygra :]

Teoria podziału mecha przyswojona a czy zrozumiana to się dowiem jak już mój podczerepowy komputer przestanie dymić :P

PostWysłany: 04-12-2011, 00:52   

kokodin napisał/a:
Szczerze mówiąc nie wiem czego tak na dobrą sprawę poszukujesz. Przeszukaj listing z tagiem "since of life"(okruchy, proza życia) z dodatkiem romansu i obejrzyj recenzje wedle oceny. Akurat na malu nie wiem jak się to robi (zawsze można kliknąć na gatunek w jakiejś serii), ale na tanukach i anime-planet jest to w opcjach wyszukiwania (tag, gatunek)

No tak, trochę namieszałem. Po prostu szukam romansów, które są godne obejrzenia wg. Was, takich których jeszcze nie mam na liście.
Powrót do góry
evilest fangirl inside

Grupy:
PostWysłany: 04-12-2011, 01:25   

Jeżeli "Związek" odczytujesz jako oficjalne obwieszczenie światu i sobie na wzajem, że chłopak i dziewczyna są parą, to zdecydowanie nie znajdziesz wielu tytułów. Zwłaszcza, że sporą ich część już widziałeś. Chociaż ciągle nie widzę tam Ai Yori Aoshi, Ah My Goddes ani Fushigi Yugi a to w zasadzie czołówka klasyki.(i związek zaczyna się w pierwszych odcinkach) Bardzo smutną wizję miłości masz na przykład w Saikano,
Saiunkoku Monogatari jako przykład odwróconego haremu i w sumie potężnych uczuć. Shugo Chara! jest bardzo dobra pod względem właśnie wątku romantycznego, ale i fabularny jest lepszy, niż w nie jednym anime dla starszych widzów. Eureka Seven mechy, na których tle wątek miłosny i ogólnie przemiany bohaterów wypada świetnie, zwłaszcza, że z ekranu widać, że w ciągu serii bohaterom przybyło 2 lata wieku i sporo doświadczeń. No i skoro Maison Ikkoku z miejsca zostanie skreślone, to w takim razie Inuyasha, w którym watek miłosny rośnie jak korzenie drzewka.

Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
616 Płeć:Mężczyzna
From GARhalla

Grupy:
PostWysłany: 04-12-2011, 01:44   

kokodin napisał/a:
Czy Dolores to super czy real a może pinku robot? Kiedr robot staje się "super"? I ze zdziwieniem mogę jeszcze napisać: To kategoria mecha jeszcze się na coś dzieli? :P

Tak dzieli się.

Super Robot jest starsze, mechy charakteryzują się w nich o wiele słabiej sprecyzowanymi zasadami działania, konflikty są prostsze a historia nie próbuje, zazwyczaj, wzbudzić sympatii do złoczyńców. Jest typowe dla nich by machiny były czymś niezwykłym i nienaturalnym, robiły rzeczy niemożliwe z logicznego punktu widzenia, niejednokrotnie zasilane są magią bądź jakąś niezwykłą mocą. Są Super Robotami Mazinger Z i jego pochodne, Getter Robo, GaoGaiGar, Tengen Toppa Gurren Lagann, G Gundam i Star Driver.

Real Robot stawia na realistyczniej przedstawione machiny, które częściej się psują, nie są tak potężne jak ich Super krewniacy, a nacisk w bitwie położony jest mocniej na strategię i umiejętności pilotów. Charakteryzują się też eksplorowaniem konfliktów zbrojnych, często toczą się w nich wojny pomiędzy dwiema ludzkimi frakcjami, mają też stosunkowo większą liczbę zgonów. Real Robot są wszystkie Gundamy za wyjątkiem G, Armored Trooper VOTOMS, Sokou no Strain, wszystkie Macrossy i Code Geass.

Oczywiście są też tytuły które przekraczajagranice gatunkowe. Neon Genesis Evangelion to Super Robot w real robot settingu, w kombinacji wychodzi 50:50. RahXephon podobnie, jednak tam elementy Super Robot są wyraźniejsze. Super Robot Wars to z definicji kombinacja Super i Real, więc obydwa anime łączą w sobie elementy z tych gatunków. Getter Robo Go (manga) to Real Robot w który ktoś wrzucił najbardziej badassowe Super Roboty. A Gundam SEED to real robot z kretyńskim Super Robotowym złocyzńcą.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bezdennie Głupi

PostWysłany: 04-12-2011, 11:04   

Cytat:
z kretyńskim Super Robotowym złocyzńcą

Taki kretyński on nie był, motywację miał dobrą.

Ale i tak w końcowych odcinkach był lulzy co irytowało biorąc pod uwagę jaki był przez resztę serii :P

Cytat:
I tutaj kokodin otwiera leksykon gier w które nie zagra, bo nie są przetłumaczone na zrozumiałe języki...
Another Century's Episode, konkretnie część trzecia The Final

AC można spokojnie grać bez znajomości japońskiego, część menusów jest bodajże po angielsku a jak nie to zawsze są porady na GameFAQs, tak samo jeżeli z jakiś nietypowych celów misji nagle wyskakuje ci GAME OVER możesz tam zajrzeć. Jedynie co będzie niezrozumiałe to co gadają postacie :P
Także w SRW da się grać po japońsku a jeżeli chce się fabuły to są świetne streszczenia MNeidengarda na GameFAQs, np do Z, które też ma Eureke 7.

PostWysłany: 04-12-2011, 11:33   

kokodin napisał/a:
Jeżeli "Związek" odczytujesz jako oficjalne obwieszczenie światu i sobie na wzajem, że chłopak i dziewczyna są parą, to zdecydowanie nie znajdziesz wielu tytułów. Zwłaszcza, że sporą ich część już widziałeś. Chociaż ciągle nie widzę tam Ai Yori Aoshi, Ah My Goddes ani Fushigi Yugi a to w zasadzie czołówka klasyki.(i związek zaczyna się w pierwszych odcinkach) Bardzo smutną wizję miłości masz na przykład w Saikano,
Saiunkoku Monogatari jako przykład odwróconego haremu i w sumie potężnych uczuć. Shugo Chara! jest bardzo dobra pod względem właśnie wątku romantycznego, ale i fabularny jest lepszy, niż w nie jednym anime dla starszych widzów. Eureka Seven mechy, na których tle wątek miłosny i ogólnie przemiany bohaterów wypada świetnie, zwłaszcza, że z ekranu widać, że w ciągu serii bohaterom przybyło 2 lata wieku i sporo doświadczeń. No i skoro Maison Ikkoku z miejsca zostanie skreślone, to w takim razie Inuyasha, w którym watek miłosny rośnie jak korzenie drzewka.

Tak wiem, że Japońcy mają tendencje do kończenia anime w najlepszym momencie, dlatego już powiedziałem, że się z tym pogodziłem i szukam po prostu kolejnych romansów (komedia/dramat), właśnie oto mi chodziło, byście mi po prostu podali kolejne warte obejrzenia tytuły o których mogłem jeszcze nie słyszeć. Więc na ten czas dziękuje, mam już parę tytułów.
Powrót do góry
Kizvo Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-12-2011, 22:49   

Hej
Poszukuje anime w którym walczą między sobą imperia, państwa, planety, galaktyki itp. Głównym wątkiem mógł by być główny bohater, który w tym uczestniczy i przyczynia się do zwycięstwa/porażki pośrednio lub bezpośrednio. Nie chodzi tu o jakiegoś księżula, który wydaje tylko rozkazy tylko o prawdziwego żołnierza, który chce walczyć. Fajnie by było jak by był romans ale nie musi być. Elementy może zawierać wszystkie, głównym wątkiem jest walka i żołnierz a dokładniej jego losy. Znajdzie się takie anime? Może być to seria OAV, seria TV, film. Wszystko co da się obejrzeć:P Mam wielką nadzieję że będzie takie coś, byłbym bardzo wdzięczny za taki tytuł na zimowe wieczory:)
Pozdrawiam
Powrót do góry
Strona 384 z 399 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 383, 384, 385 ... 397, 398, 399  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi