Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Tirisfal
Książę Amberu
|
Wysłany: 08-12-2011, 01:44
|
|
|
Hej ludziska mam problem.
Szukam anime fantasy. Takiego typowego fantasy w stylu LotRa albo Wiedźmina. Najchętniej nie komediowego i opartego o laski którym co chwilę podwiewa sukienki i są zakochane w głównym bohaterze - tzn wątek romantyczny może być ale w miarę poważny. Z drugiej strony nie chcę poważnego ambitnego anime bo ostatnio takie mnie męczą. Innymi słowy szukam przyjemnego shounena w klimatach fantasy.
Link do mojej listy Moja Lista żeby odpowiedzi nie pokrywały się z tym co już widziałem.
Podobały mi się np. Legend of the Legendary Heroes czy 07-Ghost... i właśnie ostatnie życzenie ale wcale nie najmniej ważne... niech to będzie anime skończone - nie urwane gdzieś w środku jak np. Berserk.
Wdzięczny będę za wszystkie propozycje ;) |
_________________ "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to build bigger and better idiots. So far, the universe is winning."
- Rick Cook |
|
|
|
|
Ganossa
|
Wysłany: 08-12-2011, 19:01
|
|
|
Record of Lodoss War OVA - bardziej klasycznego fantasy nie znajdziesz. A i pozostałe twoje wymagania również spełnia. |
|
|
|
|
|
Mobile
Gość
|
Wysłany: 08-12-2011, 19:31
|
|
|
Wznawiam moje pytanie bo wcześniej nie uzyskałem odpowiedzi szukam podobnego anime do Shiki bardzo proszę o pomoc |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 08-12-2011, 19:33
|
|
|
@tristfal:
Slayers.
Magic Knight Rayhearth
Soul Hunter
Children Who Chase The Lost Voice From Deep Below
Księzniczka Mononoke
Laputa |
|
|
|
|
|
Tirisfal
Książę Amberu
|
Wysłany: 08-12-2011, 19:40
|
|
|
Dzięki wielkie ;)
Soul huntera widziałem resztę przejrzę. |
_________________ "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to build bigger and better idiots. So far, the universe is winning."
- Rick Cook |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 08-12-2011, 20:17
|
|
|
Twelve Kingdoms
Rune Soldier Louie |
|
|
trix33
|
Wysłany: 08-12-2011, 20:38
|
|
|
kokodin napisał/a: | Yamato Nadeshiko Shiki Henge aka Wallflower - tytuł godny polecenia, ale trzeba przeżyć pierwsze spotkanie z bohaterami i oglądać fabularną część a nie wizualną całej serii. Bo bizonus maximus x 4 daje po oczach.
Onegai Twins To tytuł inny niż poprzedni, postaci z poprzedniego serialu to tło nowego , bo miejsce akcji jest to samo, reszta to zupełnie inny serial. Mniej sf więcej dramy i trochę mniej chaosu.
Shingetsutan Tsukihime - to nie jest romans, ale ogląda się fajnie. W sumie wstęp do uniwersu Fate/Stay Night i Kara no Kyokai
Myself;Yourself - nudna haremówka
Iriya no Sora, UFO no Natsu - pierwsze anime po obejrzeniu którego byłem wkurzony. Da się zaspoilerować w kilku słowach i w sumie nic ciekawego tam niema
- Spoiler: pokaż / ukryj
- bad end
|
Okej, to mam zamiar teraz przez noc w robocie obejrzeć sobie obie części ef, potem spróbuje Wallflower, chociaż nie sądzę by spodobało mi się to. Jeżeli ktoś nadal ma jakieś propozycje romansu z komedią bądź dramatu to czekam ! :)
Dzięki za pomoc, kokodin, tobie najbardziej :) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 08-12-2011, 21:18
|
|
|
Nie wiem dlaczego, ja tu tylko trolluje :P
Mobile, nie wiem czy zauważyłeś, ale twoja prośba jest ignorowana. Pokrótce wytłumaczę dlaczego:
1 Suche podanie niszowego tytułu nie jest wcale łatwym problemem do rozwiązania. Anime ma multum elementów i każdy zauważy inne. Do tego nie każdy musi znać konkretny tytuł.
2 Brak jakichkolwiek wytycznych. Określenie co ci się w Shiki podobało nie boli ciebie a nam znacznie ułatwia i motywuje do pomocy. Nikt nie lubi pomagać leniuszkom.
3 Może nie jest to obowiązek, ale wiele osób lubi znać choćby najbliższą wymienionemu listę tytułów jakie już odhaczyłeś. Utrudnia to napisanie postu zwrotnego "co ty głupi , ja to już przecież widziałem" lub podobnych :P |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Kizvo
|
Wysłany: 09-12-2011, 00:15
|
|
|
kokodin napisał/a: | Owszem zdarzają się w shounenach :P, ale jest tendencja do całkowitego wykluczenia płci brzydkiej we wszystkich innych gatunkach (patrz Battle Girls: Time Paradox). W świetnych komediach romantycznych zazwyczaj świat widziany jest z perspektywy dziewczyny (lub na nią skierowanej). Niestety militarne potoczki z udziałem jakiegokolwiek ważnego indywiduum to nie jest dzisiejszy temat. Świat dąży ku stabilizacji a anime ku leczeniu kompleksów swoich grup docelowych.
Możesz obejrzeć ovki typu Blue Submarine no. 6 lub Tide-Line Blue(uwaga na skojarzenia wyglądu głównego knypka, są błędne) Poza tym Last Exile Jeśli to nie jest wpiep.. się w środek 3 frontowej wojny to ja nie wiem co jest. Claus jest chłopakiem i głównym bohaterem, Alex jest kapitanem najstraszniejszego okrętu wojennego a Dio to kompletnie nie wiadomo co ale fajny. Kobitki też są tam fajne. Oczywiście mówimy o tym pierwszym. |
Nie wiem czy tak można ale mógłbyś zaspoilerować co będzie w Last Exile? Bo po obejrzawszy kilku pierwszych odcinkach sądzę że nic ciekawego. Główny bohater to kurier. Nie wygląda mi on na żołnierza:P
Tide-Line Blue wygląd głównego bohatera i recenzja którą czytałem nie świadczy że jest to anime o walce :P
Dalej szukam anime w którym walczą między sobą imperia, państwa, planety, galaktyki itp. Główny bohater to żołnierz, anime opowiada o jego losach. Elementy wszystkie :) Jest coś jeszcze gdzieś na tym świecie? |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 09-12-2011, 01:36
|
|
|
Wredny spoiler
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Kurier na statku pirackim zostaje pobity przez kapitana i później zostaje na tym statku jako pilot bojowy a jego nawigatorka jako mechanik. Jego głównym przeciwnikiem będzie najfajniejsza postać serii Dio, szkolony pilot bojowy tych drugich (i jego kumpel Luciola) Akcja całkowicie przenosi się na statek piracki, który staje klinem między trzema frakcjami. By w końcu zaatakować Gildię i zatłuc ich monarchę
Generalnie nie spodziewaj się za dużo po Clausie,(chociaż chłopak trochę się jeszcze wyrobi, np w mock walkach z Tatianą) ale po wszystkich postaciach drugoplanowych oraz mechanikach. Sporo do powiedzenia maja tam tez szeregowi żołnierze jak Mullin oraz paskudna Gildia. |
|
|
|
|
|
Kizvo
|
Wysłany: 09-12-2011, 15:40
|
|
|
Dzięki kokodin. Seria mnie zaciekawiła bo wygląda super. Tylko mi ten Claus się nie podoba, ale cóż wszystkiego nie można mieć. Obejrzę do końca i zobaczę jak to będzie. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 09-12-2011, 15:50
|
|
|
Cytat: | Dalej szukam anime w którym walczą między sobą imperia, państwa, planety, galaktyki itp. Główny bohater to żołnierz, anime opowiada o jego losach. Elementy wszystkie :) Jest coś jeszcze gdzieś na tym świecie? |
Najlepszym pozostaje zdecydowanie Legend of Galactic Heroes (jedno z najlepszych anime w dziejach), poza tym są jeszcze Crest of the Stars, Tytania i prawie wszystkie Gundamy oraz Macrossy. Można także dorzucić Space Battleship Yamato. Jeśli jesteś masochistą, możesz zerknąć na Valkyria Chronicles, jako, dla odmiany, najgorsze chyba anime w tej klasie. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Zyll666
Ktoś tam
|
Wysłany: 10-12-2011, 11:33
|
|
|
Wiem, że to sprzeczne, ale... szukam shonena, w którym główny bohater jest dorosły. Istnieje w ogóle takie anime ? |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 10-12-2011, 11:44
|
|
|
Cóż, w DB Goku jest dorosły przez pewien czas (nie, żeby mu to wiele pomagało). Jeśli za shonen możemy uznać Kapitana Harlocka, to takoż, mamy głównego bohatera dorosłego. Nie wiem, jak w anime, w mandze główny bohater Mazingera był bliski dorosłości. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Goso
|
Wysłany: 10-12-2011, 11:51
|
|
|
Zyll666 napisał/a: | Wiem, że to sprzeczne, ale... szukam shonena, w którym główny bohater jest dorosły. Istnieje w ogóle takie anime ? |
Gintama? Samurai Champloo? Rurouni Kenshin?
Dziwnym trafem wszystkie są o samurajach. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|