Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-03-2009, 18:09
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Witam. Poszukuję jakieś serii obyczajowej, relaksującej i ciepłej. Ale żeby nie zawierała w ogóle dramatu (albo takie małe dramciki, ale w ostateczności), i nawet (lub szczątkowy) romansu. Potrzebuję spędzić pozytywną chwilę przed ekranem. Coś w stylu Someday's Dreamers, pod względem wydźwięku. Tak więc jeśli dojdzie do tego magia czy tam przygoda to nie ma sprawy. Potrzebuję się uśmiechnąć. :D :P |
Może nie seria, ale jednak godna uwagi rzecz: Minky Momo: Bridge over Dreams Dorzuciłbym jeszcze Fashion Lalę, zarówno serię tv jak i opowiadającą inną historię oavkę. |
|
|
|
|
|
Taikoubou
|
Wysłany: 22-03-2009, 20:52
|
|
|
coś podobnego do Dragon Ball i Bleach. głównie chodzi o efektowne walki. naruto grayman i one piece odpada. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 23-03-2009, 00:16
|
|
|
Może inuyasha? ewentualnie ranma lecz tam to już zbyt udziwnione walki aby je nazwać sztukami walki. No i nie za bardzo są tam demony (no może jeden stary demon). Ciekawe pojedynki są też w samurai champloo, obydwu jubei-chan oraz troszkę w innym stylu w noir.
Napisałem o walkach / pojedynkach bo moim zdaniem bleah i dragonbal mają tyle ze sobą wspólnego co kura i pieprz. Może się mylę niech ktoś mnie poprawi. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Waaagh!
Bo to zła kobieta była
|
Wysłany: 23-03-2009, 00:19
|
|
|
Taikoubou napisał/a: | coś podobnego do Dragon Ball i Bleach. głównie chodzi o efektowne walki. naruto grayman i one piece odpada. |
Efektowne walki znajdziesz w Fate stay night lub Shakugan no Shana. Takie " z wypiardem", dla koneserów sporej "rozpierduchy" - że się tak brzydko wyraże. Chociaż ogólna skala zniszczeń się jednak do DB i Bleacha nie umywa. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 23-03-2009, 00:44
|
|
|
Cytat: | coś podobnego do Dragon Ball i Bleach. głównie chodzi o efektowne walki. naruto grayman i one piece odpada. |
Najefektowniejsze sceny walki są w Samurai Champloo. Bardzo dobre są te z Cowboya Bebopa (dlatego animatorzy naruto sobie je pożyczyli przy tworzeniu bardziej dynamicznych pojedynków). Tyle, ze to nie są anime oparte jedynie na walkach.
Z takich bardziej shounenowych to fajne jest Tenjou Tenge (aczkolwiek manga jest fajniejsza). Całkiem przyzwoite walki są Bastard! i Claymore. |
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 23-03-2009, 00:56
|
|
|
Szukam anime które moją dobre pojedynki, ale też fabułę nad którą trzeba trochę pogłówkować. Bleach i Naruto odpadają |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-03-2009, 01:01
|
|
|
MegamanNoTsukaima, Fate/Stay Night - bardzo dobrze wykonane pojedynki, a przede wszystkim dość zawikłana fabuła. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
evin
|
Wysłany: 23-03-2009, 18:35
|
|
|
CHodzi mi o anime gdzie walczy sie mieczami bądź magią ;] pytam o to juz kilka razy ale ;] no cóż
Takie ogólnie jak claymore(nie musi byc krwawe ;] az tak )
berserk
Bądź w stylu shakugan no shana , Fate stay night.
i chodzi mi o anime podobne do elfen lied - cos tego typu ;] bo to anime jest po prostu genialne |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-03-2009, 18:41
|
|
|
Cytat: | i chodzi mi o anime podobne do elfen lied - cos tego typu ;] bo to anime jest po prostu genialne |
"Higurashi" i "School Days" powinny pasować. Opcjonalnie proponuję przejrzeć recenzje tytułów z gatunku "horror" |
|
|
|
|
|
Góral
Firefly/Serenity fanatic
|
Wysłany: 23-03-2009, 19:26
|
|
|
Taikoubou napisał/a: | coś podobnego do Dragon Ball i Bleach. głównie chodzi o efektowne walki. naruto grayman i one piece odpada. |
Przede wszystkim Yuu Yuu Hakusho i Hunter X Hunter, a poza tym Get Backers, Soul Eater, R.O.D. TV |
_________________ 9 na 10 otaku zaleca oglądanie Kemono no Souja Erin |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 23-03-2009, 19:36
|
|
|
evin napisał/a: | Takie ogólnie jak claymore(nie musi byc krwawe ;] az tak )
berserk
Bądź w stylu shakugan no shana , Fate stay night |
Bastard!, miecze to także Samurai Champloo i Kenshin. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 23-03-2009, 20:41
|
|
|
To jak już wpadliście w rytm odnośnie serii akcji, no to ja też szukam czegoś. Konkretnie szukam jakieś serii z cyklu akcja/sensacja. Może to także być coś z innego gatunku, co jednak zawiera sporo scen akcji (jak np. Seirei no Moribito). Seria ma spełniać do tego dwa wymogi (oba koniecznie, nic pośredniego lub spełniającego po trochu nie wchodzi w grę): ma mieć ciekawą, dobrze zarysowaną fabułę i dorosłych bohaterów (żadnych nastolatków, uczniów etc). I żeby jeszcze skomplikować sprawę, bez serii umiejscowionych w przyszłości. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 23-03-2009, 22:10
|
|
|
Costly napisał/a: | To jak już wpadliście w rytm odnośnie serii akcji, no to ja też szukam czegoś. Konkretnie szukam jakieś serii z cyklu akcja/sensacja. Może to także być coś z innego gatunku, co jednak zawiera sporo scen akcji (jak np. Seirei no Moribito). Seria ma spełniać do tego dwa wymogi (oba koniecznie, nic pośredniego lub spełniającego po trochu nie wchodzi w grę): ma mieć ciekawą, dobrze zarysowaną fabułę i dorosłych bohaterów (żadnych nastolatków, uczniów etc). I żeby jeszcze skomplikować sprawę, bez serii umiejscowionych w przyszłości. |
Hmm...
Patlabor OVA+filmy. Anime o drogówce dla mechów. Mimo mechów mamy dzisiejszy poziom technologiczny (zresztą nie mechy są ważne w tym anime).
12 Kingodoms, zdecydowanie jedno z najlepszych fantasy. Mamy sporo akcji i dojrzałą porządną fabułę (mimo, że bohaterką jest licealistka).
Kenshin OVA - realistyczne spojrzenia na przeszłość bohatera shounena.
Baccano! - wiadomo... (ile to razy było zachwalane na forum...) |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 23-03-2009, 22:26
|
|
|
Baccano i Kenshina widziałem. Patlabor odpada, mam ochotę na jakąś serie, a nie jednorazowy seans. A z drugiej strony Twelve Kingdoms jest za długie, nie zdarza mi się brać za serie powyżej 26 epizodów. Może komuś coś jeszcze przychodzi do głowy? |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 24-03-2009, 01:18
|
|
|
Costly napisał/a: | Patlabor odpada, mam ochotę na jakąś serie, a nie jednorazowy seans. |
Um... to jest 6 odcinków OVA + 3 filmy (czasowo wychodzi nawet więcej niż 12 odcinkowa seria) + ewentualnie seria tv 47 odcinków (która jest taka sobie) i jeszcze jedna seria OVA 16 odcinków (ta już jest całkiem fajna). Nawet w pakiecie podstawowym to nie jest jednorazowy seans.
Costly napisał/a: | Twelve Kingdoms jest za długie, nie zdarza mi się brać za serie powyżej 26 epizodów. | A 12 Kingdoms kiedyś w końcu zobaczysz i będziesz żałować, że nie obejrzałeś wcześniej z powodu tak błahej sprawy jak ilość odcinków (ja tak miałem i w sumie nie tylko ja, bo czytałem parę identycznych opinii).
Costly napisał/a: | Może komuś coś jeszcze przychodzi do głowy? |
Samemu jestem ciekaw...
Ps. Michiko no Hatchin właśnie się skończyło i w sumie też się nadaje.
Hmmm.... jeszcze Black Lagoon (ale to pewnie widziałeś, bo to znany tytuł), Noir i Nijuu-Mensou no Musume mogły by się nadawać. |
|
|
|
|
|
|