Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 18-05-2009, 22:25
|
|
|
Chyba już Cowboy Bebop ma w sobie więcej kina drogi niż Michiko... |
_________________ Kolorowe groszki. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-05-2009, 22:51
|
|
|
Dred napisał/a: | Dzień bobry, jestem Chrobry. ;]
Takim oto optymistycznym akcentem postanowiłem zacząć pisanie posta. Ale do rzeczy.
Szukam jakiegoś fajnego "anime drogi", tzn grupka (lub jeden osobnik) osób podróżuje sobie jakimś pojazdem kołowym po kraju/krajach. Szukam czegoś wymagającego od widza, a nie jakiejś "przelatywajki" (jedną stroną wleci treść, trochę się pośmieję, a drugą wyleci - jakieś "catharsis" by się przydało).
Uprzedzam, Kino no Tabi widziałem. REasumując, coś w ten deseń. |
Z tego co wiem, jakoś tam tą definicję spełnia Sayiuki, ale raz, że to stado bizonów, dwa, że kolejna wariacja na temat "Legendy o małpim królu". |
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 18-05-2009, 23:38
|
|
|
Dred, Casshern Sins - anime drogi jak najbardziej, minus pojazd kołowy, plus sceneria postapokaliptyczna. Wprawdzie udaje, że ma jakiś główny wątek fabularny, mimo to polecam skupić się na pierwszej połowie serii, składającą się z odcinków poświęconych napotkanym po drodze robotom/ludziom. Tu seria zdecydowanie osiąga szczyt swoich możliwości. |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Virgil
|
Wysłany: 19-05-2009, 09:46
|
|
|
Dred, możesz spróbować Kaze no Na wa Amnesia. Może specjalnie wybitne to to nie jest, ale mamy głównego bohatera, który jeździ sobie po wyludnionym świecie w towarzystwie jedynej inteligentnej osoby którą udało mu się spotkać, podczas gdy reszta społeczeństwa wróciła mentalnie do epoki kamienia łupanego. Całość opiera się na tym, że podczas podróży bohaterowie spotykają różnych ludzi, a to chyba chodziło. A że jest to nie za długa kinówka, to możesz spróbować i sam się przekonać |
|
|
|
|
|
jasioxxx
Gość
|
Wysłany: 19-05-2009, 11:58
|
|
|
Szukam dobrego anime najlepiej romantycznego i milosci :D |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 19-05-2009, 13:26
|
|
|
Oj Jasiu musisz sprecyzować. Bo ktoś może ci polecić gej partu, kto inny komedię romantyczną a trzecia osoba dramat o miłości na poważnie. Wszystkie trzy mogą być wyśmienite ale wszystkie zarazem mogą trafić w próżnię. Pomyśl nad tym o co ma się ta dobrość serii opierać. Każdy lubi co innego i każdy inaczej ocenia te same anime. Niema więc uniwersalnego określenia dobrości. Nie to żebym nie chciał pomóc ale trzeba się o coś oprzeć. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 19-05-2009, 14:57
|
|
|
Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytanie.
Chyba sięgne po anime zaproponowane przez Grisznaka i Vrigil. Cassherna jakieś pół roku temu oglądałem i był dobry. Chętnie bym porównał go z pierwszym animcem w cyklu (ten z lat '70), ale niestety suberzy nie zabrali się za tłumaczonko. :(
Co do propozycji Króliczka - sięgnę, o ile nie jest to space opera przypominająca Gwiezdne Wojny. ;] ;] ;] |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
renfield
|
Wysłany: 19-05-2009, 16:09
|
|
|
jasioxxx napisał/a: | Szukam dobrego anime najlepiej romantycznego i milosci :D |
Może 'Chobits' albo 'School Rumble' by Ci odpowiadało, lekkie i często z przymrużeniem oka, poważnych tytułów raczej nie znam. |
|
|
|
|
|
Shans
|
Wysłany: 19-05-2009, 21:27
|
|
|
Jestem po maturze i mam bardzo duzo czasu miedzy praca a wyjazdami, wiec szukam jakiegos dobrego anime.
Ostatnio co ogladalem, co mnie wciagnelo maksymalnie to
Green Green/
Spice and Wolf/
Otome wa Boku ni Koishiteru.
Ogolnie prosze o cos podobnego + jakies komedie (moga byc w stylu green greena czyli ze szkoly) |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-05-2009, 21:36
|
|
|
Onegai Teacher albo Happy Lesson powinny pasować. |
|
|
|
|
|
Piotrek
Nikt niezwykły
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 19-05-2009, 22:13
|
|
|
spróbuj School Rumble, Nogizaka Haruka no Himitsu, Suzumiya Haruhi no Yuuutsu
dobrze by było, gdybyś podał jaki typ Cię najbardziej interesuje, bo pozycji mających coś wspólnego z tymi wymienionymi przez Ciebie jest sporo |
|
|
|
|
|
Shans
|
Wysłany: 19-05-2009, 22:37
|
|
|
Hmm typ. W sumie to nie wiem co dokladnie :)
Nie chce dlugiego tasiemca (naruto, bleach i one piece mi starcza).
Najwazniejsze to by seria miala elementy komediowe i przygodowe. (cos ala Spice and Wolf)
Wcale nie musi dotyczyc szkoly.
Moze rowniez byc akcja jak np w Claymore? |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 20-05-2009, 01:20
|
|
|
Komediowe i przygodowe hmm... All Purpose Cultural Cat Girl Nuku Nuku (ova) Stare krótkie i niewiarygodnie inne od obecnych moeblobów. Oczywiście to nie wszystko , Jubei-chan, samurai champloo, Saber Marionette J, Vandread, Mahoromatic lub moon phase też mogą się podobać. Każde prezentuje trochę inny charakter komediowo akcyjny. Odpowiednio zwariowany wynalazek, nastoletnia współczesna NIE samurajka , Japonia feudalna w stylu funky, harem na planecie mężczyzn , harem na statku kosmicznym kobiet, Bojowa pokojówka robot oraz młoda wampirzyca i jej NIE niewolnik. Oczywiście można stoczyć się jeszcze niżej w stronę komedii jak np paniponi dash, exel saga lub hare + guu ale to już ekstremalne przypadki, akcja tam ogranicza się do siepaniny. Jeżeli w stronę romansu to ouran high scool host club, Lovely Complex lub scool rumble (które jest parodią komedii) pasowały by flagowo. I Yamato Nadeshiko Shichi Henge jeśli bisze nie odstraszą. Poszukaj sobie po recenzjach i napisz który rodzaj podoba się najbardziej to może wygrzebiemy więcej. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
|
|
|
|
Ponury
Grim Greetings
Dołączył: 27 Lip 2006 Skąd: ....diabli wiedzą Status: offline
|
Wysłany: 20-05-2009, 10:00
|
|
|
Jeśli komedia to Furi Kuri (bardziej szalonej nie znam)
A jeśli komedia-przygodowa to Abenobashi Mahou Shotengai
Obydwa to samo studio, GAINAX, i obydwa świetne (przygotować się na znaczną dawkę absurdu) |
_________________ Live fast, die young,
make a pretty corpses |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|