FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 196, 197, 198 ... 284, 285, 286  Następny
  Bo Zupa Była Za Słona!!! - wszystko co złe...
Wersja do druku
Morg Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-10-2010, 16:56   

I tak w temacie:

I po co ja dzisiaj wstawałem tak wcześnie? == Na wykładzie z prawoznawstwa i tak się nic nie dowiedziałem, bo profesor się spóźnił, potem pół godziny opowiadał jakieś anegdoty, następne pół godziny zajęły mu kwestie formalne (co sprowadzało się do kilku ogółów, które można było sprawdzić w zasadach studiowania + tego, żebyśmy o resztę zapytali ćwiczeniowców, a jakie są kryteria dopuszczenia do egzaminu zerowego to powie nam w styczniu, bo teraz nam to niepotrzebne), potem zrobił przerwę i zostało mu 5 minut podczas których powiedział co będzie na następnym wykładzie...

Mogłem się wyspać. >.>

Numer Gadu-Gadu
8137449
Irian Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 05-10-2010, 17:01   

Athi, zainwestuj w zdrowie psychiczne, kup dyktafon... Wtedy pozostaje tylko przerysowywać wykresy i wzory.

Athi Płeć:Kobieta
Apple Girl

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 05-10-2010, 17:14   

Iran napisał/a:
Athi, zainwestuj w zdrowie psychiczne, kup dyktafon... Wtedy pozostaje tylko przerysowywać wykresy i wzory.

Tyle, że nasza kochana pani profesor zabroniła dyktafonów, a muszę siedzieć w miarę blisko by móc coś nagrać co ona mówi, no i przerysować wykresy. Raczej będę musiała zainwestować w kurs szybkiego pisania.

Till time went and told me to say hello but wave goodbye

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3568587
Piotrek Płeć:Mężczyzna
Nikt niezwykły

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 06-10-2010, 11:20   

Bo spalił mi się zasilacz i jestem zmuszony korzystać ze starego komputera, należącego obecnie do mojej siostry. Grrm wszystko mnie tutaj drażni - pokój, klawiatura, monitor i sam "superszybki" komputer. Na szczęście jutro powinienem mieć już nowe PSU, ale prawie 300zł w portfelu mniej...
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Tren Płeć:Kobieta
Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 06-10-2010, 12:42   

Mój brzuch... argh! Czuję się paskudnie i wcale nie pomaga, że mam jeszcze dzisiaj zajęcia.

Shadow Dancer Płeć:Kobieta

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-10-2010, 12:57   

Bo zaczynam nienawidzić każdej minuty spędzonej tu, gdzie teraz jestem...

PostWysłany: 06-10-2010, 13:54   

Athi napisał/a:
Tyle, że nasza kochana pani profesor zabroniła dyktafonów

Na jakiej podstawie? Nie wolno być naprawdę pilnym studentem, czy też zdarza jej się na egzaminie uznawać inne odpowiedzi, niż te podane na wykładzie? Studiowanie oznacza naukę, a nie nadwyrężanie nadgarstków dla czyjegoś widzimisię. ;]

Nawet tak spokojny dzień jak dziś potrafi wypluć kilka fcuk-upów. :D

Ostatnio zmieniony przez BOReK dnia 06-10-2010, 17:29, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 06-10-2010, 14:05   

Kiedy ja studiowałam, część wykładowców także nie pozwalała na dyktafony. O ile dobrze pamiętam, rzecz polegała na tym, że zazwyczaj ich stosowanie nie miało nic wspólnego z byciem "pilnym studentem" - studenci uznawali, że można pstryknąć guziczek i zająć się czymś innym, a w skrajnym przypadku nawet stlenić się z dalszego wykładu. Nie będę zaprzeczać, że inteligentnej osobie dyktafon może pomóc (szczególnie jeśli wykładowca zasypuje danymi), ale samodzielne robienie notatek naprawdę ułatwia bieżące zrozumienie i przyswojenie materiału. Nie mówiąc o tym, że wykład to przecież rodzaj "performance" - liczy się nie tylko sam tekst, ale też narracja, ruch, interakcja. Istnieje jakiś powód, dla którego studentów posyła się na wykłady, a nie zadaje im do przeczytania rozdziały z podręcznika. Więc w tym przypadku ja zostaję jednak przy dziewiętnastowiecznych metodach i zalecam zainwestowanie nie w dyktafon, a w dobrze leżący w ręku długopis i segregatory.

Apple Girl

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 06-10-2010, 15:08   

BOReK napisał/a:
Na jakiej podstawie? Nie wolno być naprawdę pilnym studentem, czy też zdarza jej się na egzaminie uznawać inne odpowiedzi, niż te podane na wykładzie? Studiowanie oznacza naukę, a nie nadwyrężanie nadgarstków dla czyjegoś widzimisię. ;]

Na jakiej podstawie to ja nie wiem. Ale np inna pani profesor wpadła na pomysł wrzucania na platformę politechniki wykłady i my mamy sobie je drukować i podczas tego wykładu pisać dodatkowe rzeczy na tych drukach. Jeśli mnie więcej osób poprze to może panią od ochrony też się uda na to namówić.

No i z tym co piszeAvellana też się zgadzam, a co najgorsze raczej niewielu profesorów pozwala z sobą dyskutować. :(

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3568587
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 06-10-2010, 17:23   

Zepsułam prawą stopę. AŁA.

PostWysłany: 06-10-2010, 17:29   

Avellana napisał/a:
samodzielne robienie notatek naprawdę ułatwia bieżące zrozumienie i przyswojenie materiału.

Owszem. Nagranie z wykładu wcale temu nie przeszkadza, a stanowi dodatkowy (i całkiem dokładny) zapis treści wykładu. Dzięki temu można szybko uzupełnić materiał, jeśli się czegoś nie napisało dość precyzyjnie, a często sami nie potrafimy odgadnąć własnych skrótów myślowych po paru godzinach. ;]

Segregatory i dobrze leżący długopis to jedno, a bezsensowny wysiłek, gdy można coś zrobić prościej i skuteczniej - drugie. Work smart, not hard.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 06-10-2010, 17:47   

I tam. Nigdy w życiu nie używałam dyktafonu, a na jakość swoich notatek nie narzekam. Szybkie pisanie oczywiście jest w cenie, ale warto przy tym opracować sobie szereg intuicyjnych skrótów (np. jeśli coś rośnie, to strzałka w górę zamiast "rośnie", "zwiększa się" itp., jeśli wynika - strzałka jak przy implikacji...) Takie drobiazgi naprawdę pomagają i przyspieszają notowanie :) Poza tym pisz w punktach, jeśli prowadzący coś przegapi i potem doda - strzałka w odpowiednie miejsce. Da się, serio.

Poza tym jeśli nie masz nic specjalnie przeciwko, siadaj z przodu. Koniecznie. Po pierwsze lepiej słychać, po drugie, łatwiej zastopować prowadzącego, jeśli czegoś nie dosłyszałaś albo zgubiłaś wątek. "Przepraszam, czy mógłby pan powtórzyć to na temat blablabla" jest Twoim przyjacielem i nie bój się korzystać.

Numer Gadu-Gadu
1051667
Apple Girl

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 06-10-2010, 18:12   

Serika napisał/a:
Poza tym jeśli nie masz nic specjalnie przeciwko, siadaj z przodu. Koniecznie. Po pierwsze lepiej słychać, po drugie, łatwiej zastopować prowadzącego, jeśli czegoś nie dosłyszałaś albo zgubiłaś wątek. "Przepraszam, czy mógłby pan powtórzyć to na temat blablabla" jest Twoim przyjacielem i nie bój się korzystać.

Może warto, w końcu to nie jest matematyka od której trzeba uciekać (w moim przypadku).

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3568587
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 06-10-2010, 18:18   

Serika napisał/a:
"Przepraszam, czy mógłby pan powtórzyć to na temat blablabla"

Ostrzeżenie- w przypadku logików mów: "Proszę powtórzyć." Bo na "czy mógłby pan" mogą odpowiedzieć "Mógłbym." i przejść dalej.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
ka_tka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 07-10-2010, 06:45   

Keii napisał/a:
Kilkadziesiąt minut na zajęcie wszystkich miejsc to i tak dużo - czasem bardziej oblegane grupy/przedmioty są pełne w ciągu kilku minut...

I tak zazdroszczę, nasze miejsca konczą się w kilka sekund, zwlaszcza, kiedy ktoś wpadnie na genialny pomysl podziału 16-osobowych grup na dwie częsci, bo przeciez wrzesniowi w nagrodę za starania (b. łatwy kierunek, odpada "nie podołałem" i zastąpione zostaje przez "nie chciało mi się zaglądać") powinni dostać te same szanse. Każda grupa to zupełnie inny kurs, wiec to naprawdę robi roznicę, na co się zapiszesz :( W tym roku postanowiono zrezygnować z 'archaicznej' ("bo tylko my na calym uw tak mamy!") metody rankingowej w kolejnosci od 5 do 2 roku, my jako rocznik licencjacki jesteśmy wkurzeni (część osob nie chce robic mgr, a chciałoby zaliczyć konkretny kurs, no i sam licencjat wymaga od nas wyrobienia konkretnych specjalizacji), ale wolę nie wyobrażać sobie, jak czują się roczniki z magisterskich, ktore latami czekały na wymarzone kursy (wczesniej starsze roczniki zabieraly im co ciekawsze), w tym roku przegrywając na rzecz drugiego roku. Zdaje się, że jedyne co instytutowi dał ten zabieg, to ogromna nienawiść do skąd innąd niewinnych drugorocznych :)

*powiedziała, po czym poszła na zajęcia, ktore jej nie są do niczego potrzebne i dzięki ktorym nie wyrabia materiału do zaliczenia toku studiów, ale innych-już-nie-było, bo rejestracja spoznila się o kilka sekund, co wywołało u niej panikę "o nie, to chyba nie ta podstrona!" i desperackie wycieczki po zamulonym usosie <333333*
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Strona 197 z 286 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 196, 197, 198 ... 284, 285, 286  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi