Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Harry Potter i Książe Półkrwi - SPOILERY!!! |
Wersja do druku |
Gato
Skeletofiliac
|
Wysłany: 12-03-2006, 16:38
|
|
|
Ja też myślałam, że Harry i Luna byliby ładną parą, ale też nie mam nic do Ginny. ^^' A VI tom - szok! - podobał mi się. Yup. Może mam spaczony gust. |
_________________ http://monstersgame.pl/?ac=vid&vid=17017396
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-03-2006, 17:48
|
|
|
Dobra... skończyłam 6 tom.
Wygląda tak, jakby pani Rowling zgromadziwszy materiał nagle sobie przypomniała, że jednak to jest przedostatni tom, i musiała powywalać i poobcinać co nieco -> gdzby to właściwie rozegrać, starczyłoby na dwa porządne tomy... Tak jak napisał Grisznak - zostawic poczatek i koniec + historię Voldiego i byłoby przywoicie na jedna część, a tak całość leci lotem koszącym w dół -> świadectwem jest to, że przeczytanie porzednich części zajmowało mi dzień... tom 6 czytałam ponad tydzień ><
Część 6 w porówaniu do pozostałych wypada zdecydowanie najsłabiej - fajnie, że wiadomo coś więcej o Tomie, przeszłości, dziedzictwie czy czym tam jeszcze... ale czy potrzeba było tylu "miłosnych zapychaczy"??? Mało Snape'a! (choć dziewczątka, które obrały go za cel wzdychania i pairingów z Wiadomo Kim należy zastrzelić >< ) Wątek Malfoya aż krzyczy o rozwinięcie, tak jak cała masa innych - naliczyłam co najmniej 4-5 podstawowych, które powinno sie rozwinąć, nie wspominając juz o pobocznych - zakończenie wszytkiego w jednym tomie jest fizycznie niemozliwe, i naprawdę zaczynam się zastanawoać, czy czasem tom 7 nie będzie pukał w dno od spodu. Albo będzie miał 2 tysiące stron... Lub powstanie druga seria...
Sprawa śmierci - jest to najbardziej idiotyczna, kretyńska i dobijająca samym faktem zaistnienia, doprowadzenia do niej i sposobem wykonania scena śmierci w całej serii - podłożenie się W TAKI sposób woła o pomstę do nieba!!!
Jedynym plusem jest fakt, że teraz mi sie klaruje co najmniej kilka możliwości zakończenia tomu 7 i całej serii... *3vil Grin & 3vil plotting in progress*
No, chyba, że przeżyją, a Harry zostanie nauczycielem i w kolejnych 7 tomach będzie Tropił i Mścił się na... kims tam [;}~ |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 12-03-2006, 18:00
|
|
|
Dalej twierdzę, że Snape powie sakramentalne "Harry... I... Am your father..."
Cytat: | choć dziewczątka, które obrały go za cel wzdychania i pairingów z Wiadomo Kim |
Nie wiadomo. Jedyne pairingi jakich nie widziałem to chyba Snape/Dumbledore i Snape/Hagrid. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 12-03-2006, 18:05
|
|
|
Ja WIDZIAŁAM pairing Snape/Dumbledore co wyraźnie wskazuje na to, że niektórzy są dziwni. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 12-03-2006, 18:09
|
|
|
Co nie zmienia faktu, że pairingi w Potterze są ZUE! zarówno homo-fanowskie, jak i hetero-rowlingowskie i powodują, żę człowieka podczas czytania coś trafia, ponieważ zamiast rozwinąć wątek Malfoya/Snapea/ [wstaw odpowiednie imie] pani R. zabawia sie w Lawendowo-Ronową mackologię stosowaną... i traci czas na opisywanie bzdur. o! |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-03-2006, 18:48
|
|
|
Wszystko dobrze, zgadzamy się w zasadniczych kwestiach, ale...
Z tego co zaobserwowałem, to dzieciakom to się podoba. Już od kilku usłyszałem, że szóstka jest najlepszym tomem - prawda, nie powiedział mi tego nikt kto skończył 17 - 18 lat, ale to przecież do nich jest to "dzieło" adresowane....
W ostatnim tomie Harry powinien kaput a w raz z nim ta lafirynda z którą chodzi. Poza tym zwróćmy uwagę na pewną ciekawostkę - akcja wszytskich tomów dzieje się w Hogwarcie, zaś z końcówki szóstki może wynikać, że akcja siódemki będzie działa się poza Hogwartem. Idę o zakład, że skończy się na jakiejś Górze Przeznaczenie, do której Harry strąci Voldemrota po czym sam do niej skończy....Przed śmiercią wybaczy Snape'owi, który ożeni się z Hermioną i będą żyli długo i szczęśliwie. |
|
|
|
|
|
Amra
This is not the end...
|
Wysłany: 12-03-2006, 18:50
|
|
|
Grisznak, moze powinienes zastapic pania R. bo Twoje zakonczenie jest bardzo ciekawe! Ale plotki mowily, ze Harry jednak przegra walke z Voldemortem, jednak chyba nic z tego... |
_________________ Save me from the nothing i've become... |
|
|
|
|
Lain ^^
Gość
|
Wysłany: 12-03-2006, 19:55
|
|
|
Cytat: | Ale plotki mowily, ze Harry jednak przegra walke z Voldemortem, jednak chyba nic z tego... |
Nie wydaje mi się żeby HP zginął już prędzej pewnie zginie ktoś z trójkąta Ron - Hermiona - Ginny, jako że to jego najbliżsi, osobiście trzymam kciuki za śmierć jego Mary Suewatej dziewczyny. Zastanawiam się tylko jak HP tą swoją miłością pokona LV ? |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 12-03-2006, 20:11
|
|
|
tja... a w ostatniej chwili Snape się poświęci, bo pewno złożył jeszcze kilka Przysiąg różnym osobom i niestety Potter przezyje >< po czym potter zostanie aurorem i będzie ganiał po świecie za voldim, poniewaz NA PEWNO nie uda mu sie go pokonac :P |
|
|
|
|
|
Kamjia
|
Wysłany: 12-03-2006, 20:44
|
|
|
Jest jeszcze jedna zgodna rzecz,a mianowicie to że wszyscy uważają Ginny za swołocz
i świetnie! Bo jest idiotyczna. Może R. zbytnio chciała, żeby panienka była lubiana, ale wyszło dokłądnie odwrotnie. tak to już jest. Poza tym :
Amra napisał/a: | ze Harry jednak przegra walke z Voldemortem, |
to byłoby piękne! Tak włąśnie być powinno, ale oczywiście nic z tego i raczej zginą oboje a conajmniej sam V.
Niestety Harrt to nie japoński produkt.
Poza tym ustrzeliłabym rodziców Pottera.
(Syriusz był niezgorszy.)
Na szczęśie jest różnica między byciem szczególnym a stawaniem się szczególnym co zmiata Szczególność Pottera z podestu chwały w moim mniemaniu.
Jak się zastanowić to jeszcze nigdy HP nie wywoływał u mnie takiej niechęci.
Poza tym to żenada a nie książka dla 17-18 latków. To po prostu uwałacza naszej godności i inteligencji jeśli te miłosne, wyprane zapychacze miały być interesujące.To jest po prostu cios poniżej pasa.
Śmireć Potterowi, życie Riddlowi: co niestety kłóci się z fabułą dobra i zła, jaką to stosuje autorka. W tym wypadku nie pogniewałabym się gdyby Dobry Potter poszedł w diabły. |
_________________ Walk while you have the light,
lest darkness overtake you;
he who walks in darkness
does not know where he is going. |
|
|
|
|
Irian
|
Wysłany: 12-03-2006, 21:10
|
|
|
Przypuszczam, że Snape rzeczywiście widowiskowo zginie w obronie dobrej sprawy, a szkoda. A w Harrym najbardziej mnie denerwuje 'Chłopiec, Który Miał Rację', jeżu w borze, nóż się w kieszeni otwiera, a w szóstym tomie to już w ogóle. Wewnętrzne oko jakieś ma, może nauczycielem Wróżbiarstwa zostanie. >.>
A co do pairingów - czy ja jestem jedyną osobą, która uważa, że Harry i Hermiona do siebie pasują? Bo nawet fików takich dużo nie widziałam... (a, właśnie, Ysen, WIDZIAŁAM fika Snape/Hagrid. Co prawda tylko wspomniany, i co prawda parodia, ale było takie cudo. Bój się.) |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 13-03-2006, 09:23
|
|
|
Cytat: | Ale plotki mowily, ze Harry jednak przegra walke z Voldemortem, jednak chyba nic z tego. |
Plotki nie mówiły, że Harry przegra z Waldemarem, tylko, że "Mroczny Pan jednak zwycięży Chłopca z Blizną". Ja stawiam, że pobity Waldemar będzie na kolanach błagał Harrego o zycie, śliniąc się, płaszcząc i obiecując poprawę, a Harry zakatrupi go w sposób o tyle skuteczny co chaniebny.
Cytat: | Poza tym ustrzeliłabym rodziców Pottera. |
Za późno.
Mnie osobiście nie pasuje podział postaci na Te Dobre i Te Ze Slytherinu. To, że przez 6 tomów jeden z domów składa się nieodłącznie z żałosnych, pełnych nieuzasadnionej dumy kundli psuje całość. DOdatkowo forma fabularna "na początku semestru Harry odkrywa coś mrocznego, przez cały rok i liczne lekcje to śledzi, by rozwalić to podczas wręczenia świadectw" nieco mi nie pasuje.
Ile razy jeden chłopiec może zmierzyć się z Waldemarem, zanim mu uwierzą? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-03-2006, 11:17
|
|
|
Przecież Potter musi zginąć na końcu...przynajmniej w moim odczuciu. W końcu ostatnim horkurusem ( czy jak mu tam ) zapewne jest właśnie on bądź też ta nieszczęsna blizna. Tak więc by ostatecznie kaput Voldemorta trzeba będzie zdekapitować Pottera - richitg ? |
|
|
|
|
|
Amra
This is not the end...
|
Wysłany: 13-03-2006, 15:33
|
|
|
Moze sie pozabijaja wzajemnie, wtedy bedzie swiety spokoj... No i koniec dalszych czesci ksiazki, ktore beda sie po prostu robic nudne... |
_________________ Save me from the nothing i've become... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-03-2006, 15:43
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Przecież Potter musi zginąć na końcu...przynajmniej w moim odczuciu. |
Za dużo się anime naoglądałeś. To nie japoński serial, tylko europejska przygodówka dla młodzieży! |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|