Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 07-08-2011, 16:49
|
|
|
Asthariel napisał/a: | moshi_moshi, nawet warto. Przyjemna lektura, choć niezbyt ambitna. |
Mnie się jedyna pierwsza część podobała. Następne były już dla mnie trochę zbyt męczące. Ale zawsze lepiej jest się samu przekonać i książkę przeczytać. |
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 01-09-2011, 02:38
|
|
|
Rozglądam się za czymś wciągającym, niekoniecznie super ambitnym (choć jeżeli istnieje coś ambitnego w tych klimatach to będę mile zaskoczony) zawierającym anioły i demony w sporych ilościach. Mile widziane coś długiego, najlepiej parotomowego, bonus za osadzenie fabuły we względnej współczesności, duży bonus za porządnie przedstawionego i odpowiednio epickiego Lucyfera. Ktoś ma jakieś sugestie? |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 01-09-2011, 07:06
|
|
|
Siewca Wiatru + sequel tegoż autorstwa Kossakowskiej czytałeś? Co prawda Lucyfer jest tam średnio epicki, ale aniołów jest zatrzęsienie, a za Lampkę nadrabia Abaddon.
Na zachętę (?) dodam jeszcze, że Siewca jest jedną z moich ulubionych książek w ogóle. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 01-09-2011, 07:26
|
|
|
Może być jeszcze Kłamca Jakuba Ćwieka - 3 tomy, czwarty powstaje już od kilku lat i powstać nie może. Lucyfer pojawia się dosyć późno, ale nawet fajny jest. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 01-09-2011, 14:39
|
|
|
Podpisuję się pod postem Keiia, Siewca jest genialny! A Lampka może nie epicki, ale za to uroczy, i ma Asmodeusza, który jest jedwabisty. Do tego jest jeszcze zbiór opowiadań Żarna niebios. |
|
|
Spike
Ar-Raszid
|
Wysłany: 04-10-2011, 13:19
|
|
|
Polecam następujące tytuły:
Alicja w krainie czarów
Wiedźmin (wszystkie tomy) - Najlepsze co jest w tej serii to bohaterowie, po prostu są ludzcy.
Trylogia husycka
Trylogia czarnego maga(czy jak to się zwało w każdym razie Trudi Canavan napisała).
No a na sam koniec któraś z części przygód Jakuba Wyndrowycza, obojętnie która bo wszystkie są fajne. |
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 19-10-2011, 21:01
|
|
|
Asthariel napisał/a: | Może być jeszcze Kłamca Jakuba Ćwieka - 3 tomy, czwarty powstaje już od kilku lat i powstać nie może. Lucyfer pojawia się dosyć późno, ale nawet fajny jest. |
This.
On the other news, ponieważ Kindle powędrował, z zawartością, do Nony, zostałem bez książek. A że skończyłem właśnie Yukikaze Chōhei Kambayashi - pytanie będzie dotyczyło czegoś podobnego. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Pani House
|
Wysłany: 27-10-2011, 10:26
|
|
|
Moją ostatnio przeczytaną książką jest "Mroczny Sekret" autorstwa Libby Bray. Fantasy osadzone w realiach epoki wiktoriańskiej - bardzo wciąga. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 19-11-2011, 14:24
|
|
|
Czytał ktoś "Dworzec Perdido" Meville'a? Jak wrażenia? Warto? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
czosneczek
|
Wysłany: 24-02-2012, 11:20
|
|
|
Ja polecam Zafona, Chmielewską, a z fanatstyki Trudi Canavan. |
|
|
|
|
|
Aino
|
Wysłany: 18-03-2012, 17:32
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Czytał ktoś "Dworzec Perdido" Meville'a? Jak wrażenia? Warto? |
Oj warto, warto! |
|
|
|
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 24-06-2012, 08:55
|
|
|
Po przeczytaniu Berserka mam ochotę na jakieś porządne fantasy - mroczne i brutalne, aczkolwiek nie obraziłabym się też za lżejsze tytuły. A jakby też coś trafiło się w klimatach wiedźmina, to byłabym prze szczęśliwa. Poratuje ktoś? |
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 24-06-2012, 09:08
|
|
|
Może ni klimat Berserka, ale mroczne i brutalne...
Mój ulubiony cykl - Malazańska Księga Poległych Stevena Eriksona, rozpoczęta Ogrodami Księżyca, recenzja. Cykl kocham, ale ostrzegam, nie jest dla każdego. Autor nie trzyma za rączkę, tylko od razu wrzuca czytelnika w obcy świat z kilkudziesięcioma bohaterami, i sami kombinujcie, o co tu chodzi. W pierwszym tomie styl jest mocno średni i bohateorwie mocno średni, ale pod koniec się rozkręca, i zaczyna epickość, która nie znika aż do końca serii. Naprawdę warto spróbować. Egz. pierwszego tomu się skończyły, wznowienie 13 lipca.
Druga propozycja - Samo ostrze Joego Abercrombiego. cecha charakterystyczna - każdy główny bohater jest mniejszym lub większym dupkiem, krew sie leje, zdrada zdradę pogania. Książki świetne, tylko dwie wady - po pierwsze, autor napisał trylogię, ale trzeciego tomu wciąż nie ma w Polsce, i dwie powieści samodzielne osadzone w tym samym świecie, ale wydane przez inne wydawnictwo. Po drugie, tłumaczenie pierwszego tomu jest słaaabe. Mimo to, szerze polecam. |
Ostatnio zmieniony przez Asthariel dnia 24-06-2012, 10:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 24-06-2012, 09:11
|
|
|
Silla napisał/a: | Po przeczytaniu Berserka mam ochotę na jakieś porządne fantasy - mroczne i brutalne, aczkolwiek nie obraziłabym się też za lżejsze tytuły. A jakby też coś trafiło się w klimatach wiedźmina, to byłabym prze szczęśliwa. Poratuje ktoś? |
Do koloru, do wyboru:
K. E. Wagner - cały cykl (cztery tomy opowiadań, o ile dobrze pamiętam) poświęcony Kane. Główny bohater jest megaprzepakiem, jest nieśmiertelny i wyjątkowo sk...syński, ale trudno go nie lubić.
G.R.R. Martin - Pieśń Lodu i Ognia (jak na razie pięć tomów, z czego dwa pierwsze zekranizowane) - na początku niewiele fantastyki, ta pojawia się stopniowo. Machania mieczem też nie aż tak dużo, za to świetne kreacje postaci i świata.
R.E. Howard - jakby nie patrzeć, bez niego i Conana nie byłoby niczego.
G. Cook - Czarna Kompania - bodaj najlepsze, typowo wojenne dark fantasy. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 24-06-2012, 09:57
|
|
|
Pieśn lodu ognia i Malazańska Księga Poległych są moim zdaniem podstawą i wybijają się ponad większość serii fantasy. Jestem wielkim fanem tej drugiej serii. Czarna kompania jest klasykiem i sam na nią poluje(trudno zdobyć), a Kane jest bardzo dobry dla początkujących z jednym z fajniejszych antybohaterów fantasy w tle.
Warto wylukać na tej stronie tytuły. Niestety część nie wyszła w Polsce. Warto skupić się na rekomendacjach tych dwóch pierwszych serii
http://bestfantasybooks.com/top25-fantasy-books.php
Gorąco polecam Imię Wiatru Patrick Rothfuss, które skupia się na emerytowanym legendarnym czarnym charakterze, który opowiada swoje dzieje kronikarzowi w swojej karczmie. Na samym początku powiedziałbym taki Dark Harry Potter dla starszej widowni i akcja się rozkręca z czasem bardzo ładnie. Trudno odczepić się od książki |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|