Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Aino
|
Wysłany: 24-06-2012, 10:15
|
|
|
Silla - polecam Roberta M. Wegnera. Do tej pory zostały wydane dwa tomy opowiadań "Opowieści z meekhańskiego pogranicza" i pierwszy tom powieści. Naprawdę bardzo dobry kawał lektury :)
Możesz też sięgnąć po sagę "Cienie Pojętnych" autorstwa Tchaikovsky'ego. |
|
|
|
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 24-06-2012, 13:00
|
|
|
Dziękuję ślicznie za tytuły, jutro zrobię nalot na bibliotekę, a nóż widelec coś będzie (chociaż znając życie znowu znajdę na półce z fantasyką Norę Robers...). A tak idąc za ciosem, możecie jeszcze podrzucić ze dwa tytuły "tradycyjnego" fantasy: elfy, krasnoludy, magia, wielka przygoda - te sprawy? Oczywiście oprócz Tolkiena i Sapkowskiego, bo to już przerobiłam kilka razy. |
_________________ Dziwactwo rzecz względna.
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
|
Wysłany: 24-06-2012, 13:19
|
|
|
Może nie elfy, ale są istoty elfopodobne, epicki klimat, od zera do bohatera i tak dalej - Smoczy tron Tada Williamsa, cykl Pamięć, Smutek, Cierń. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-06-2012, 18:08
|
|
|
Czytał ktoś jakieś książki Elżbiety Cherezińskiej? Zauważyłem dziś w księgarni to (co prawda premiera ma jakoby być jutro, widać załapałem się na jakiś falstart) i zastanawiam się, czy warto się zainteresować. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-06-2012, 21:50
|
|
|
Ja się rozglądam za czymś wciągającym, niekoniecznie z gatunku fantasty. Teraz czytam Cień Wiatru miło się czyta, ale strasznie nie wciąga. Coś z gatunku kryminału, horroru? |
|
|
Asthariel
Lis
|
Wysłany: 25-06-2012, 21:59
|
|
|
Z kryminałów - książki Jo Nesbo. Niby najwcześniejsze chronologicznie są Karaluchy, ale można zacząć do Czerwonego Gardła, a najlepsze tomy to Pentagram i Wybawiciel. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 26-06-2012, 12:06
|
|
|
Shizuku napisał/a: | Ja się rozglądam za czymś wciągającym, niekoniecznie z gatunku fantasty. Teraz czytam Cień Wiatru miło się czyta, ale strasznie nie wciąga. Coś z gatunku kryminału, horroru? |
Rzuć okiem na Larssona. Jego Millenium, choć mocno reklamowane, wcale nie jest przereklamowane, zaś adaptacja pierwszego tomu z najgorszym Jamesem Bondem w dziejach jest zdecydowanie słabsza od książki.
A co do horroru - sprecyzuj gatunek. Stephen King to nadal klasa sama dla siebie, ale nie każdemu podpada jego styl pisania. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Mimesis
Gość
|
Wysłany: 26-06-2012, 14:44
|
|
|
Czytał ktoś może kryminały Natsuo Kirino? |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 26-06-2012, 15:28
|
|
|
Urawa - Millenium czytałam, bardzo mi się podobało - coś podobnego bardzo by mi odpowiadało, ale wiem, że o to trudno. Stephen'a Kinga też lubię, więc pójdę chyba tym tropem. |
|
|
Asthariel
Lis
|
Wysłany: 08-07-2012, 15:18
|
|
|
Polećcie mi jakiś kryminał - z naciskiem na wątek morderstwa i śledztwa, a nie sfery obyczajowej / społecznej, jak to sie teraz często spotyka. I żeby czytelnik razem z bohaterem miał szansę odgadnąć sprawcę, w przeciwieństwie do sytuacji, kiedy mordercą jest nowa postać, która wcześniej sie nie pojawiła. Książki Agaty Christie, Nesbo, Larssona, Mankella, Deavera już przeczytałem. |
|
|
|
|
|
Muchozol
---
Dołączyła: 06 Lip 2012 Skąd: Szczochowice Jabolskie Status: offline
|
Wysłany: 08-07-2012, 16:44
|
|
|
Asthariel napisał/a: | Polećcie mi jakiś kryminał - z naciskiem na wątek morderstwa i śledztwa, a nie sfery obyczajowej / społecznej, jak to sie teraz często spotyka. I żeby czytelnik razem z bohaterem miał szansę odgadnąć sprawcę, w przeciwieństwie do sytuacji, kiedy mordercą jest nowa postać, która wcześniej sie nie pojawiła. Książki Agaty Christie, Nesbo, Larssona, Mankella, Deavera już przeczytałem. |
Hej, ja ze swojej strony polecam książki Simona Becketta. Największa rozkmina nad przestępcą jest w "Zapisane w kościach" i tą część najbardziej polecam. Dobre są także "Szepty zmarłych". Z tym, że dla niektórych te powieści są obleśne, bo śledztwo przeprowadzają na podstawie analizy zwłok, ale mi taki temat podpasował.
Jeśli idzie o kryminały to ja lubię jeszcze Chandlera, ale też nie każdemu się mogą spodobać. |
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
|
Wysłany: 08-07-2012, 17:25
|
|
|
Becketta czytałem, pierwsza powieść była znośna, dwie pozostałe mnie rozczarowały. Chyba będzie trzeba spróbować Chandlera... |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
|
Wysłany: 08-07-2012, 18:39
|
|
|
Gardner, uważany za jednego z ojców kryminału amerykańskiego. Cykl o Perrym Masonie konkretnie. |
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 08-07-2012, 20:38
|
|
|
Asthariel, może Perez-Reverte? |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|