Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-06-2006, 21:32
|
|
|
Hm, po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że jednak nie chcę czytać Eragona, oddam go jutro :P
Dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi podjąć tą jakże nieznaczącą decyzję ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 09-06-2006, 22:22
|
|
|
Keii, słusznie :) Znaczy, możesz zaczać, przeczytaj ze 20 stron i zdecyduj. Ja odpadłam po 50 i zmusiłam się do kolejnych 50 przywiązując się do krzesła - żeby wiedzieć, za co krytykować. Dalej nie poszło... Dokładnie te same zarzuty, co Bianca. |
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 09-06-2006, 22:26
|
|
|
Hm, szczerze mówiąc, Eragon nigdy mnie nie pociągał, pożyczyłem go tak "na zaś", a przy aktualnym stanie rzeczy nie przeczytanie go podnosi po prostu prawdopodobieństwo na nabycie nowej książki Ewy Białołęckiej :> |
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 10-06-2006, 20:49
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Udai Iran nie jest krajem arabskim. Autor wyraźnie zaznaczył, że Irańczycy są szyitami, czyli, że stoją w opozycji do większości Arabów. |
Fakt to mój błąd chociaż jednocześnie Arabowie stanowią dość znaczną grupę etniczną w Iranie, co do szyitów to chciałem zauważyć że wszystkie znane mi źrodła podają że stanowią oni ponad grubo ponad 55% mieszkańców Iraku, który jest zaliczany do krajów arabskich, więc nie jest to jedyne kryterium podziału na kraje arabskie i nie arabskie. Jak widać sytucja w tamtym regionie jest zawsze bardzo skomplikowana - nawet jeśli chodzi o kwestie czysto terminologiczne ;).
Ysengrinn napisał/a: | Ciekawostka, dość absurdalna, z "Mitologii Iranu" Marii SKładankowej (przedmuzułmańskiej, która jednak miała spory wpływ na szyizm) - jako, że Hitler za rasę panów uznał Aryjczyków, czyli jakby nie patrzeć - Irańczyków, część mieszkańców Iranu uznała go za swego rodzaju mesjasza/mahdiego/saoszjanta. Gdy rozeszły się wieści, że nie żyje, twierdzono, że to nieprawda, że ukrył się na dnie oceanu i kiedyś powróci. |
Ja tez mam jedną ciekawostkę pochodzi ona z "Rozmów z Katem" Kaziemierza Moczarskiego - jej autor miał raczej umowną przyjmność przebywania w jednej celi z wysoko postawionym zbrodniarzem nazistowskim Jurgenem Stroopem - i ten raczy go swoim światopoglądem mówiącym o tym że Jezus był etnicznie aryjczykiem, Czesi to nordycy, żydzi to z biologicznego punktu widzenia istoty niższe. I to było stanowisko Europejczyka - Więc jak widzisz każdy region świata wymyślał i co gorsza wierzył w jakieś absurdalne filozofie - i nie ma się co dziwić że nie wykształceni i ciągle kontrolowani przez władze Irańczycy uwieżyli w coś takiego. |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 11-06-2006, 17:19
|
|
|
Skończyłem Róże...
Irian - przestraszyłaś mnie, nie wiem po co...
Opowiadania o Slerbergach to przerobione, potterowskie ficki? Rzeczywiście troche widać. Ale co tam... Jak mówiłem są nieco chaotyczne, ale za to śmieszne i sympatyczne. Czyli takie, jakie być powinny. Rodzeństwo naprawdę da się polubić. Opowiadania o smoczycy i smokobójcy, pisane z punktu widzenia obydwu bohaterów chyba są lepsze, dobry kawałek klasycznego fantasy z niewielkim przymróżeniem oka. "Saga o ludziach MOD-u" także nie jest zła... Jak cała książka - dwa sympatyczne, śmieszne opowiadania.
Bardzo ciekawa pozycja... W znaczący sposób wyróżnia się wśród polskiej fantastyki zdominowanej przez różne ponurackie utwory o jesiennym deszczu padającym nawet na wiosne i krwii krzepnącej w świetle księżyca. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 11-06-2006, 18:31
|
|
|
No cóż, może po prostu jak się to wszystko czytało wcześniej, to trochę inaczej się do tego podchodzi... Mimo wszystko spodziewałam się czegoś nowego, nie odświeżanego. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 11-06-2006, 21:13
|
|
|
No to teraz czekam tylko na dalszy ciąg sagi o Kamyku i spółce.
Ma ktoś może jakieś informacje, kiedy się ukaże? :> |
|
|
|
|
|
coyote
prof. zombie killer
|
Wysłany: 14-06-2006, 21:28
|
|
|
A mi się Róża Selerbergu niesamowicie podoba... Jeszcze nie skończyłam, ale wychodzę z założenia, że jeżeli pękam ze śmiechu już od pierwszej strony i potem już nie przestaję, to przeczytać warto xD
EDIT: Do błędu z naleciałościami potterowskimi się przyznaję, Slytherinady nie czytałam przyznaję się bez bicia ^^
Poza tym - ach, być piętnasto- i szesnastolatkiem... To przecież było tak niedawno (cztery i trzy lata, lol XD) i wciąż jeszcze doskonale to pamiętam i ledwo się fotela trzymam ^^
A opowiadania o Ourze i Erilu owszem, znam już, ale zawsze mi się podobały więc nie widzę najmniejszego problemu czytać jeszcze raz ;D
No i nie mówiąc o przepięknych ilustracjach - zaprawdę, ciężko się od nich oderwać. |
_________________ I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sweep alone
Sweep the streets I used to own |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-06-2006, 05:27
|
|
|
to ja sie moze z tych hymnow pochwalnych wylamie.... Grisznakowi z tytulu "najlepszej polskiej pisarki" moge zwrocic komplement za "malego Ksiecia" - ja rozumiem ze dzisiejsza mlodziez nieiele czyta wiec cokolwiek bardziej ambitnego od Harryego Pottera moze byc dla niej za trudne w odbiorze, ale nawet w fantasyce sie znajdzie troche conajmniej pare autorek piszacych kilka poziomow wyzej od tego co prezentuje soba "Roza..."......
(uwaga: powyzsze zdania tycza sie tylko Grisznaka ktory swojego czasu wyraznie uznal ze jesli komus nie podobaja sie te ksiazki co "powinny" to wyraznie odstaje od jego, Griznaka, poziomu rozwoju/oczytania. a pomiedzy ogolnym "ksiazka jest sympatyczna/zabawna/podoba mi sie" i grisznakowym "ksiazka jest doskonala/swiadczy o niebywale wysokim poziomie autorki" istnieje dosyc wyrazna roznica w skali oceny)
a wracajac do ksiazki....
coz, obawiam sie w porownaniu do poprzednich ksiazek tej samej autorki cisnie mi sie na usta "porazka", i tylko te prerobki potterowskie powoduja ze nie dodam "kompletna"
=========
opowiadanie o "narzeczonej" wzglednie ratuja tylko stosunki "miedzyrodzenskie" - chyba ze autorka ma jakies przekonujace uzasadnienie faktu ze dwojka bohaterow skadinad pozytywnych rujnuje zycie komus tylko a to ze sie zachowuje tak jak oni (czyli usmiecha sie i wdzieczy bo przeciez rodzice kazali)... tylko ze nie planuje wbijania komus noza w plecy. no bo fakt, nie byloby pomyslu na opowiadanie gdyby bohater na przyklad powiedzial "nie", tylko ze on wybiera takie "nie" za ktore placic bedzie nie on a kto inny. i obawiam sie ze "aura tajemniczosci" nie za bardzo takim wytlumaczeniem jest - bo przyciagie awanturnikow a bynajmniej nie spokojnych i statecznych kandydatow ktorych zycziliby sobie panna i jej rodzice.
i nie, bynajmniej nie uwazam ze wszystko co sie pisze musi niesc w sobie wysokie tresci i/lub moral... natomiast bardzo nie lubie kiedy ktos sprzedje bezmyslne okrucienstwo i hipokryzje jako "cos zabawnego"
============
opowiadanie o "agentce dolu" - wyraznie sie sypie w szwach i ma braki potezne braki w "kontaktach miedzyludskich" - gdyby mi ktos zaproponowal randke "bo w sumie szef ma racje i powinien" to lecialby lotem koszacym w sina dal. widac wyraznie ze byl pomysl na "szkolne perypetie" ale cala reszta jest po prostu naciagana (a w szczegolnosci ze "a to moj/jej chlopak" nie padlo gdzies tak na samym poczatku pobytu diablicy w szkole albo na "pamietnym" wieczorku tanecznym - bo jak na kogos kto prowadzi obserwacje agentka wykazala sie kompletnym brakiem spostrzegawczosci)
=================
opowiadania o smoczycy.....
polecam smoki z "kamyka i spolki" albo "male wredne szmagargowe" na czytelni, albo prawie dowolny inny tekst o smoku udajacym czlowieka. bo obawiam sie ze ja za 'kotlet odgrzewany" uznaje wlasnie cos takiego - zebranie do kupy moze i dobrych ale juz N razy uzytych pomyslow bez dodania czegokolwiek wlasnego/nowego.
=================
do "agentow" juz nie doszlam - po smoczycy ksiazka poszla w kat i tam zostala (jako jedna z naprawde niewielu tych ktore mam na papierze)..... po prostu mi szkoda czasu, chyba jednak wole takie polkrasnoludy i pokrewne (znowu czytelnia). a zeby nie bylo, "kamien..." czytalam swojego czasu z prawdziwa przyjemnoscia - wiec to bynajmniej nie jest tak ze mam cos do autorki |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 15-06-2006, 10:01
|
|
|
Bianca pisz ciut składniej, bo mam problemy z rozszyfrowaniem o co Ci chodzi momentami... Książką się pewnie bedę musiał zainteresować choćby tylko z przekory, acz na "Tkaczu Iluzji" swego czasu poległem.
Niedawno w Empiku zajrzałem do "michałka" (czyli knigi sygnowanej nazwiskiem Andrzeja Michałka, znanego z paskudnych rysunków i czasami kontrowersyjnych, a czasami zwyczajnie wziętych z sufitu teorii) o Bizancjum (teoretycznie, autor zaczął w starożytnym Rzymie i do Bizancjum prawie nie dotarł...). Facet postawił "nieco" odważną tezę, że praktycznie cała ludność Cesarstwa ulegała coraz większej degeneracji - stawali się coraz niżsi, brzydsi, słabsi, głupsi i bardziej bezpłodni. Co ciekawe dotyczyło to podobno nawet osiedlających się w imperium barbarzyńców, których potomkowie z 2-3 pokolenia również byli karłowaci. Teoria jakoby oparta na odkryciach archeologicznych oraz analizie tekstów z epoki.
Teraz najlepsze - autor nie podał żadnej możliwej przyczyny powyższego. Co ja mam z tym zrobić? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-06-2006, 12:03
|
|
|
Udai napisał/a: | Teraz najlepsze - autor nie podał żadnej możliwej przyczyny powyższego. Co ja mam z tym zrobić? |
Wyśmiać. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 15-06-2006, 12:08
|
|
|
Zeg, na Boga, skąd Ci się tam wziął Udai?! A wyśmiać mam zamiar, ale wpierw chętnie się dowiem skąd mu się to wzięło... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-06-2006, 12:10
|
|
|
Oftop:
Nie wiem... Błąd maszyny chyba. Użyłem szybkiego cytowania i tak już się zrobiło. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-06-2006, 17:15
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Bianca pisz ciut składniej, bo mam problemy z rozszyfrowaniem o co Ci chodzi momentami... Książką się pewnie bedę musiał zainteresować choćby tylko z przekory, acz na "Tkaczu Iluzji" swego czasu poległem. |
przepraszam, ale o 5 rano po srednio przespanej nocy mnie bylo srednio stac ;)
a co do ksiazki - moze razej slytherinade wez, IMO jednak lepsza jest.... |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 15-06-2006, 17:53
|
|
|
Heh, nie liczyłabym na to, że Ysen się weźmie za Slytherinade ^^''
Przeżył zbyt traumatyczne przeżycia, których dostarczyłysmy mu z Maieczką kiedyś (i czasem dostarczamy nadal =P ) i teraz na słowo "Sunio" krzyczy "APAGE SATANAS!!!"
me kupiła "Róże..." przejrzała, stwierdziła, że jednak jest przeróbka, i odłożyła na razie na bok, za "Dobrym Omenem", i "Wyprawą Wiedźm" które własnie są na tapecie, a o które mi piszczą za plecami ^^ |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|