Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 03-09-2006, 11:21
|
|
|
Złodzieja czasu nie czytałam, ae nawet jakby był denny, to i tak trzy świetne ksiazki na cztery to wspaniałe perspektywy. No i w Złodzieju główną postacią jest zdaje się znowu Susan. Fajna jest.
Poza tym mam wrażenie, że robi się coraz geściej. Między poprzednimi bywały kilkuletnie przerwy, te cztery mieszczą się w niecały rok. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-09-2006, 12:16
|
|
|
Złodziej Czasu jest wg. mnie jedną z najlepszych książek Pratchetta. Nocna Straż też bardzo dobra, tak samo The Truth ;)
Za to Piąty Słoń mi się nie podobał... Jakaś taka bezpłciowa ta książka :P
No i Going Postal też warte uwagi, mało w nim znanych postaci, ale trzyma poziom ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 03-09-2006, 12:48
|
|
|
Bardzo mi się podobało Going Postal. Wprawdzie Pratchett ma skłonność do przepakowanych postaci a Moistowi dał talenty niemal patrycjuszowskie - co się sprawdza u Vetinariego jako postaci na ogoł drugoplanowej, a u głównego bohatera trochę irytuje to wieczne cudem-i-charyzmą-mu-się-udało - ale i tak bardzo przyjemnie się czytało. A co z "Monstrous Regiment"? Dobre? Masę fanartów do tego widziałam, przeważnie yurystycznych.^^
Słoń mi się podobał, głównie ze względu na Colona i jego kapitaństwo. Szkoda, że Marchewa załagodził wszystko i zepsuł końcówkę. No i ze względów patriotycznych. |
Ostatnio zmieniony przez Beryl dnia 03-09-2006, 13:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 03-09-2006, 12:55
|
|
|
Ukryj spoilery z Going Postal może XD
Monstrous Regiment... Hm, nawet niezłe, na pewno lepsze od 5tego Słonia, dużo śmiesznych sytuacji i spostrzeżeń (jak to zwykle w Pratchecie ;), ale jednak nie jest to jedna z jego najlepszych książek moim zdaniem.
Może niedługo dorwę "Thud!", jak tylko wyjdzie w miękkiej oprawie i szwagier już przeczyta ~~ |
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 03-09-2006, 13:26
|
|
|
Ach, nazwisko bohatera i jego zdolności to zaiste spojler jak diabli... Czy jak napiszę, że podobały mi się te wszystkie "Rodział dwunasty, w którym nasz bohater dowiaduje się, jak to jest całowac się z popielniczką" też zaspojleruje potwornie?^^
Ja chcę Moją krowę -z opisu wygląda na coś cienkiego i z obrazkami, ale i tak pewnie będzie zabawne. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 05-09-2006, 20:46
|
|
|
Napisałem parę dni temu do wydawnictwa Runa maila z pytaniem, kiedy ukaże się nowa część "Kronik Drugiego Kręgu" Ewy Białołęckiej, pod tytułem "Czas Złych Baśni".
Oto odpowiedź, którą otrzymałem:
Cytat: |
Szanowny Panie,
autorka dopiero zaczęła pisać tę książkę. Jeśli wszystko pójdzie dobrze,
w sprzedaży pojawi się ona najwcześniej latem 2007 r.
Z poważaniem, |
|
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 05-09-2006, 22:21
|
|
|
Znając autorkę - to pierwszy tom tej książki najwyżej się ukaże. Podobno ma zamiar kogoś wykończyć, ale na szczęście nie Promyczka ( tak sądziłam zresztą). I podobno bardzo o wojnie ma być... |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 05-09-2006, 22:25
|
|
|
Ale ta książka sama w sobie jest 4tym tomem "Kroniki drugiego kręgu", a że o wojnie, a raczej o dylematach bohaterów to jest na stronie w jej opisie i w tym temacie parę stron wcześniej (przeklejkę zrobiłem ;) |
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 07-09-2006, 10:28
|
|
|
Możliwe. Mnie dziewczyny popolconowo o tym wspominały.^^ |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-09-2006, 10:59
|
|
|
Jaroslaw Grzedowicz, Popiol i Kurz.
coz, jak czytalam Pana logowego ogrodu, to nie miglam sie odpedzic od mysli, ze ksiazka jest wspaniale zrobiona technicznie.... tylko ze w srodku taka cholernie nijaka. ale na Popiele... sie nie zawiodlam - dobry pomysl i mistrzowskie wykonanie. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 14-09-2006, 21:10
|
|
|
Yay, nowy Discworld do przeczytania - "Thud" ^^ |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 15-09-2006, 08:00
|
|
|
Keii napisał/a: | Yay, nowy Discworld do przeczytania - "Thud" ^^ |
Od wczoraj w sprzedarzy jest Piąty Elefant (inaczej tego nie dało się przetłumaczyć, żeby nie zabić nawiązania). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-09-2006, 08:20
|
|
|
Keii napisał/a: | Yay, nowy Discworld do przeczytania - "Thud" ^^ | hard cover czy soft cover? |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 15-09-2006, 09:08
|
|
|
Soft cover, wyszedł niedawno (Corgi Books). Szczerze mówiąc nie chce mi się tracić kasy na HC :P |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-09-2006, 09:53
|
|
|
Keii, kasa to kasa, mi sie nie chce tracic sil na targanie tego ze soba! ale sc......... HM *planuje wycieczke* |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|