Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 10-12-2007, 20:34
|
|
|
Czytałam lata temu, ale wspominam serię bardzo pozytywnie, przyjemnie się czyta, pomysły interesujące, jedynie ogólny wydźwięk przygnębiający. Bardzo dobra lektura dla młodzieży i starszych dzieci. |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-12-2007, 20:38
|
|
|
W skrócie: czyta się dobrze. Ma sporo naprawdę ciekawych rozwiązań, większych dziur fabularnych nie pamiętam, bohaterowie interesujący. Teoretycznie dla młodszego czytelnika, ale na moje oko doskonale spełnia funkcję "bajki dla dużych dzieci" - mrocznawe, z fantazją i niekoniecznie oczywistym "morałem". |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 14-12-2007, 15:40
|
|
|
Dalej czytam Chłapowskiego, dojechałem do powstania listopadowego. Okazuje się, że nie tylko za Napoleona, ale jeszcze nawet wtedy polska kokarda była biała, a nie białoczerwona.
*wyobraził sobie grupkę zdesperowanych muzealników z nożyczkami i nićmi, przyszywających bardziej poprawne politycznie i tru kokardki na historycznych mundurach* |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Pan B
hmm....
Dołączył: 16 Gru 2007 Skąd: ehhhh...szkoda gadać Status: offline
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:17
|
|
|
Nic nie przebije książek Terrego Pratcheta o świecie dysku i tym co sie tam dzieje.
Przedni angielski humor i niesamowite postaci. Najlepsze jest to że postaci pojawiają się częściej niż w 1 książce a wydarzenia opisane w książkach mają pewną chronologie.
Np:akcja "muzyka duszy" odbywa się po wydarzeniach z "ruchome obrazki".
Żeby w pełni zrozumieć trzeba przeczytać te 20-coś książek. |
_________________ Życie to takie czary-mary. Rzadziej czary częściej mary. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:29
|
|
|
Narvik 1940 -Eureka! Byli w czasie II WW jacyś Francuzi, którzy chcieli sie bić z Niemcami, a nawet (sic!), francuscy generałowie, którzy potrafili dowodzić. Całkiem ciekawa bitwa, przy okazji której Kriegsmarine dostało największy chyba łomot podczas całej wojny. Na dodatek nasi się tam całkiem pozytywnie zapisali. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:43
|
|
|
Pan B, a czytales juz Going Postal i Making Money? IMO ten watek jest jednak slabszy i tylko mieć nadzieję, że to chwilowe... |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-12-2007, 21:00
|
|
|
Mi tam Going Postal czytało się bardzo przyjemnie. Co prawda akcja czasem wydawała się być prowadzona trochę na siłę, ale jednak nowy cykl to jakiś powiew świeżości. Niestety z czytaniem Making Money będę musiał poczekać na wersję w miękkiej oprawie, gdyż nie uśmiecha mi się wydawać 95 zł na twarde wydanie. Btw, pomiędzy nimi było jeszcze na przykład bardzo dobre Thud, więc jeśli chodzi Ci o tendencję w nowszych książkach Pratchetta ogólnie, to chyba nie jest tak źle. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-12-2007, 21:09
|
|
|
Thud faktycznie było niezle.... wiec po prostu mam wrazenie ze watek MvL jest deczko naciagany, bo "autor chcial cos przekazac" i musial jakos bohatera przeprowadzic pomiedzy kolejnymi przekzami... |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-12-2007, 15:52
|
|
|
Po wielu latach sięgnąłem na nowo po "Opowieści o pilocie Pirxie" Lema. I choć pod wieloma względami książka ta może straszyć archaizmem (także technicznym), to jednak Lem potrafił pisac krótko i na temat, całkiem nieźle radząc sobie w formie opowiadania, niekiedy nawet lepiej niż w przypadku powieści. Litościwie nie ma już tu tych komunistycznych bredni, które zdarzały mu się na początku kariery. Pewne prawdy podstawowe i zagadnienia związane z science fiction wciąż zachowały swój uniwersalny charakter. I za to Lemowi chwała. |
|
|
|
|
|
Rhey
|
Wysłany: 23-12-2007, 14:32
|
|
|
Nie dawno skończyłem czytać "Diabła Łańcuckiego" Jacka Komudy. Książka rozgrywa się w moim ulubionym okresie czyli czasach złotej wolności szlacheckiej. W przeciwieństwie do książek takiego Sienkiewicza nie ma w niej idealizowania naszej szlachty co w sumie wychodzi na duży plus. A co najważniejsze czyta się ją bardzo przyjemnie i można się z niej dowiedzieć kilku ciekawych rzeczy np. czym była intromisja. |
|
|
|
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 28-12-2007, 13:04
|
|
|
Z braku jakichkolwiek innych jeszcze nieprzeczytanych książek pdo ręką (ja chcę następny tom Cyklu Barokowego!) sięgnęłam po Davida Copperfielda Dickensa. W oryginale. Mikroskopijnym druczkiem (czcionka 10 w porywach toto jest).
I chyba się starzeję, bo mi się to całkiem dobrze czyta. Wprawdzie jestem na jakiejś 30 stronie dopiero, ale mam szczerą chęć doczytania do końca. A pamiętam, że jak pierwszy raz wzięłam tę książkę do ręki parę lat temu, to odrzuciło mnie po jednocyfrowej liczbie stron.... Heh. Ciekawe. |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-01-2008, 10:39
|
|
|
Zachęcony przez Zega sprawiłem sobie "Wybór Broni". Dobra rzecz, w jeden wieczór przeczytałem połowę opasłego tomiszcza. Może ustępuje trochę takim książkom jak "Kocioł" czy "Szturm przez Gruzję", ale broń Hasturze, nie twierdzę, że jest zła. Pomysł fajny, czyta się lekko i przyjemnie. |
|
|
|
|
|
Saga
Półdiablę
Dołączyła: 01 Lut 2007 Skąd: Poznań, zasadniczo Status: offline
|
Wysłany: 09-01-2008, 20:02
|
|
|
"Dzieje wypraw krzyżowych" Stevena Runcimana - trzy knigi naszpikowane nazwiskami, datami i bitwami, a czyta się jednym tchem. Lepsze niż niejedna powieść przygodowa, a przynajmniej moja wiedza o tamtych wydarzeniach uległa pogłębieniu. Sir Steven ma co prawda swoich ulubionych bohaterów (i to wyraźnie widac w jego książkach), ale ja ich kupuję bez targowania. Od tej pory cesarz Aleksy Komnen jest moją drugą ulubioną postacią historyczną (po Ryszardzie III). |
_________________ Ci, którzy śnią za dnia widzą wiele rzeczy niedostępnych tym, co śnią nocą. |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 10-01-2008, 17:47
|
|
|
Laurence Rees - "Auschwitz - naziści i "ostateczne rozwiązanie""
Bardzo dobra książka, która wbrew tytułowi nie koncentruje sie wyłącznie na obozie oświęcimskim, ale opisuje dość dokładnie prześladowania Żydów przed i w trakcie drugiej wojny światowej przez nazistów oraz tok myślowy i decyzyjny, który doprowadził oprawców do takiego, a nie innego rozwiązania. Wszystko wzbogacone o przykłady pochodzące z zeznań byłych więźniów obozów i oprawców. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Saga
Półdiablę
Dołączyła: 01 Lut 2007 Skąd: Poznań, zasadniczo Status: offline
|
Wysłany: 12-01-2008, 00:43
|
|
|
Przed chwilą skończyłam "Azazela" Borysa Akunina. To pierwsza część przygód Erasta Fandorina. Książka typowo rozrywkowa, taki przyjemny kryminałek w stylu Arsena Lupina - w sam raz na weekend. Chociaż trzecia część serii, "Lewiatan", podobał mi się bardziej. |
_________________ Ci, którzy śnią za dnia widzą wiele rzeczy niedostępnych tym, co śnią nocą. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|