Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-06-2009, 19:43
|
|
|
Chemia Śmierci Simona Becketta skończona. Rzecz o patologu sądowym, i morderstwach w angielskiej pipidówce. Fajnie się czyta, ale zbyt przewidywalne. Postać mordercy mnie wkurzyła:
- Spoiler: pokaż / ukryj
- no tak, postać, która pojawiła się 2 razy, i powiedziała z jendo zdanie.
A na półce już czeka piękny, 912stronowy
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Triumf Endymiona.
Yay! |
|
|
|
|
|
subrealic
Dance with techno viking
|
Wysłany: 20-06-2009, 08:19
|
|
|
Sven Hassel
Polecam wszystkim tę serie znakomitego pisarza. |
_________________ Nie pójdzie się do przodu bez schylenia karku
Ostatnio zmieniony przez subrealic dnia 20-06-2009, 09:18, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 20-06-2009, 08:35
|
|
|
Użytkownika subrealic uprzejmie proszę o stosowanie w postach zasad interpunkcji i ortografii, jak również o nie wklejanie artykułów z innych stron lub publikacji. Jest to naruszenie prawa autorskiego. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-06-2009, 09:10
|
|
|
Cytat: | śmieszne sytuacje z życia jego kompani karnej. |
Czy tylko ja wyczuwam w tym zdaniu sprzeczność? |
|
|
|
|
|
Akira1980
Kolekcjoner.
|
Wysłany: 20-06-2009, 12:06
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Cytat: | śmieszne sytuacje z życia jego kompani karnej. |
Czy tylko ja wyczuwam w tym zdaniu sprzeczność? |
Dlaczego? Przecież można być po uszy w "gie" i się z tego śmiać :) Chyba że chodzi ci o poprawność zdania, bo wtedy wynikałoby że śmieszne sytuacje miała JEGO Kompania Karna. Ale jak dodamy literę W, to wtedy on miałby w tejże Kompanii śmieszne sytuacje. |
_________________ "Życie to sen wariata, a jak się przyprawi, to zmienia się w kolorowy telewizor."
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 20-06-2009, 16:51
|
|
|
Ja właśnie kończę moją nowiuteńką książkę "Triumf Endymiona" (miażdży!) i skończyłem czytać z serii Dragonlance "Bursztyn i żelazno", i niedługo powinienem się zabrać za "Wspomnienie Lodu. Tom 1. Cień Przeszłości" Stevena Eriksona, bo koleżanka polecała. :) . Ech....a jeszcze tyle przede mną :D :D |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 24-06-2009, 23:34
|
|
|
Buhahaha, dopadłem właśnie CAŁY cykl Koło Czasy Roberta Jordana!! 19 Książek jednej z najlepszych sag fantasy. No to dopiero będą wakacje! :D :D |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-06-2009, 18:05
|
|
|
Anthony Beevor, Walka o Hiszpanię 1936-1939 - czyli o tym jak społeczeństwo ukształtowane przez kilkaset lat Rekonkwisty, a następnie skamieniałe w rozwoju, postanawia się pozabijać. Nie ma tu tak wielkich hekatomb jak w Rosji, ale z kolei jest nieopisany chaos - nie dość, że każda frakcja polityczna (anarchiści, anarchosyndykaliści, socjaliści, komuniści, faszyści, katoliccy reakcjoniści i kto tam jeszcze) ma swoje oddziały zbrojne (nie wspominając o armii i innych rządowych siłach zbrojnych), to jeszcze prawie każdy ma broń, a jeśli ktoś kogoś nie lubi najmuje pistoleros. Przy okazji zupełnie odwrotna sytuacja niż w Rosji - tam ze skłóconymi i niezdyscyplinowanymi generałami białych walczyli niemal sekciarscy bolszewicy, tutaj z zorganizowanym spiskiem zwolenników autokratycznego centralizmu ściera się szalona koalicja lewicowych kurioziów.
Dopiero zaczynam książkę, więc za wcześnie na jakieś wnioski. Powiem tylko, że jak na kraj, w którym armia od zawsze wtrącała się do władzy i prawie niweczyła próby jakiegolwiek postępu, to rząd Republiki darzył ją absurdalnie dużym zaufaniem. Aha - sposób ukazania nacjonalistów w filmie Labirynt Satyra jako tępych sadystów okazuje się mieć niemałe podstawy historyczne (acz szlachetni i dumni czerwoni z tegoż są w dalszym ciągu z zupy wyjęci). |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 25-06-2009, 21:10
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Buhahaha, dopadłem właśnie CAŁY cykl Koło Czasy Roberta Jordana!! 19 Książek jednej z najlepszych sag fantasy. No to dopiero będą wakacje! :D :D | Zasadniczo 11 (+ 1 prequel), tylko u nas wydawali każdy tom w 2 częściach (a to naprawdę warto czytać w oryginale). Ostatni tom (w 3 częściach) właśnie się pisze - pierwsza część powinna być pod koniec tego roku. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 02-07-2009, 13:47
|
|
|
A ja skończyłam wreszcie dzisiaj drugi tom Twelve Kingdoms. I jest mi mrucznie. Historia Taikiego, mimo że mi znana z anime, była niezwykle fascynująca, bo oczywiście dała też możliwość poznania tej samej historii ale z innej strony, z większą ilością informacji o rozterkach młodego, więcej o Keikim czy wreszcie o samym świecie. Bosko. No, ale z kolejnym zakupem z tego cyklu poczekam do marca/kwietnia 2010 kiedy to wydadza kolejna ksiazke by od razu dwie naraz zamówić. A w 2011 jeśli w ogóle dożyje, to zaczna wydawać te niezekranizowane części *______* |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 03-07-2009, 00:30
|
|
|
Skończyłem drugi tom Mrocznych Materii Pullmana. Niewątpliwie bardzo dobra książka, choć mam trochę mieszane uczucia. Momentami trochę się dłużyło, a pod koniec dramatyzm osiąga poziomy wręcz zabawne, powodując u mnie niekoniecznie oczekiwane reakcje. Co nie zmienia faktu, że intryga rozwijana była świetnie i naprawdę trzymała w napięciu. Cóż, czytam dalej i oczekuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Swoją drogą o ekranizacji drugiego tomu słuch coś zaginął. Cieeekaaaweee czeeemuuu]:>. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Krwawisz
Blood & Belief...
|
Wysłany: 08-07-2009, 06:50
|
|
|
Kupiłem sobie pierwsze trzy tomy "Koła czasu" Jordana. Jak na razie nie mam pytań. Vol. 1 wgniata w fotel. |
_________________ Our fortress is burning
Charred birds escape from the ruins and return as cascading blood
Dying bloodbirds pooling, feeding the flood
The god of man is a failure
And all of our shadows are ashes against the grain
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 09-07-2009, 16:41
|
|
|
Czytam właśnie pierwszą część zebranych opowieści o Conanie. Oryginalnych, autorstwa Roberta Howarda, nie tych popłuczyn co powstały później. Jak na razie jest super. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-07-2009, 20:42
|
|
|
"Ostatni rejs "Fevre Dream" - w skrócie: wampiry, parowce i JRR Martin jako autor - czego chcieć więcej? |
|
|
So_Dakki
~FOXY LADY~
|
Wysłany: 09-07-2009, 23:14
|
|
|
Daerian, bardzo konstruktywna wypowiedź :/ A mógłbyś napisać coś więcej? Czy książka trzyma w napięciu, jak wygląda od strony fabularnej, czy urzekli Cię bohaterowie? Bardzo lubię tematykę wampirów i będę wdzięczna za szerszą opinię na temat książki ;] |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|