Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Powrót z alternatywnego świata. |
Wersja do druku |
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 22-05-2004, 13:16
|
|
|
Zgadzam się z Satsu. Taki świat wcale nie byłby fajny. bardzo niebezpieczny (co off koz nie znaczy że teraz tak nie jest).
Ludzie mają teraz spore amicje i kto wie do czego to doprowadzi. Pamiętajcie, że nie wszystko dawało załatwić się magią. Teraz mamy nowoczesną technikę. Tak więc technika+magia= duże nieszczęścia. |
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 22-05-2004, 13:27
|
|
|
w pewnym stopniu macie rację, ale trzeba jeszcze pamietac że wtedy zmieniłaby sie psychika ludzka^^ zresztą pewna dawka niebezpieczeństwa jest ciekawa^^ |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 22-05-2004, 13:44
|
|
|
Sat ma racje...
Jak już pisałem na innym forum ludzie obdarowani mocą magiczną pawdopodobnie zachowywali by się tak samo jak ludzie... tylko obdarzeni. Większość chodziła by spokojnie i odpalała paierosy od magicznych ogni, względnie urzywałaby jasnowidzenia, by przewidzieć za ile minut przyjedzie ich ałtobus... Mniejszość... Cóż sami wiecie ile codziennie powstaje wirusów. Różnorakie świry spędzają miesiące, by stworzyć program który dokona zniszczenia, nie mając z tego niczego. Prawdopodobnie tak samo wyglądałaby sprawa z magią, tylko, że zamiast wirusów powstawałyby klątwy.
Ponadto uważam, że tak magiczny świat nie jest w stanie przetrwać... Prędzej czy później musi dojść w nim do katastrofy przez duże K. Dlaczego? Na pewnym forum policzono, że w samym Dungeons and Drgons, w trzech podręcznikach źródłowych opisano kilkanaście obiektów, które potencjalnie mogłyby posłuzyć do unicestwienia inteligentnego życia na ziemi... Począwszy od zdawałby się niegroźnych Cieni, na jeszcze bardziej niewinnym Bukłaku Nieskończonej Wody, który w nieodpowiednich rękach może wywołać powódź o skali kontynentalnej.
W rzeczy opisane np. w takim Book of vile Darkness nie zagłębialiśmy się.
Tymczasem w świecie, gdzie każdy ma moce magiczne równie groźne obiekty znajdowałyby się w rękach setek milionów ludzi... Tylko czekać aż ktoś stworzy Cienia i wypuści na miasto... (dla niezorientowanych: wszystkie istoty zabite przez Cienie zmienianiają się w Cienie, tempo rozmnarzania jest GIGANTYCZNE)
Xellass każda dawka niebezpieczeństwa jest groźna dla zdrowia i życia. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 22-05-2004, 13:56
|
|
|
a skoki na boungi?? też są niebezpieczne ale ludzie skaczą. Ale nie zamierzam sie o to kłucić^^'' Rozumiem o co wam chodzi. Wiec moze takie pytanie w naszym świecie jest magia posługują się nią jednak nielicznie po kilkuletnim treningu umysłu i ciała. Czy chcialibyscie nalezec do tych nielicznych. |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 22-05-2004, 14:13
|
|
|
Teoretycznie wszystko jest niebezpieczne. Picie herbaty też, możesz się zakrztusić i zalać płuca;P
Może chciałabym do takiej elity należeć... |
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
|
Wysłany: 22-05-2004, 14:25
|
|
|
ja na pewno^^ pod warunkiem że działałaby w imie ogólnie pojętego dobra^^ |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 22-05-2004, 16:25
|
|
|
Tak, chiałbym należeć do tych nielicznych.
Uprzedze jednak następne pytanie: nie, nie zamierzam uprawiać rzadnych podejrzanych praktyk, zgłębiac ezoteryki i magii. Przyjmuje możliwość, że w tym świecie działają siły wymykające się racjonalnemu poznaniu, ale jestem sceptykiem i jeśli ktoś uważa, że potrafi coś wyczarować, to niechrze wyczaruje. Najlepiej Kule Ognia. Jeśli tego nie potrafi to znaczy, że: a) kłamie b) nie kłamie, ale ta jego magia nie jest warta złamanego grosza, a tymbardziej czasu poświęconego na jej nauke.
Jeśli natomiast osoba ta w sposób niepodwarzalny dowiedzie swych możliwości, to naturalnie inna sprawa.
Acha, wszelkie próby zakładania tematów typu ,,zostań magiem ze mną" uznam za krzewienie zabobonu oraz niebezpieczeństwo dla forum i będę postulował ich kasacje. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 22-05-2004, 16:37
|
|
|
Xellas, pomysl, ze w pewnym momencie bedziesz bala sie wychodzic na ulice bo ktos moze chciec Cie troche podtopic. Ba! Bedziesz bala sie siedziec nawet w domu. I tak bez przerwy, bez przerwy. Caly czas. Spodobaloby Ci sie cos takiego?
Hmm.. umiec czarowac i zyc sobie tak ladnie i kulturalnie.. Prawde mowiac nie mam pojecia. Zalezy kim jeszcze moglabym byc w tamtym swiecie i wogole jaki to bylby swiat.
Xellas, w imie ogolnie pojetego dobra? A co by sie stalo, gdyby to ogolnie pojete dobro nie zgadzaloby sie z dobrem Twojego mniemania?
Jesli juz bym czarowala to w imie dobra swojego wlasnego. Kazdy zyje jak umie. A i czy inni by mi pomagali? No coz, wszystko zalezaloby zapewne od swiata... |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
|
Wysłany: 22-05-2004, 16:39
|
|
|
Zegarmistrzu->domyślam sie że to aluzja do mojego hobby-_-'' jeśli tak to wiedz, że ja w to wierze, ale nikogo nie namawiam, ani tym bardziej nie zmuszam do tego oraz nie popieram fanatyków-_-'.To tyle gwoli wyjaśnienia.
Sat-> mam ksenofobie wiec i tak boje się wyjść na ulicę, a w domu (publicznie powiem to tylko raz!)mogę siedzieć tylko wtedy jak nie ma mojego ojca! Jeżeli chodzi o życie w strachu to wiem coś o tym...
A gdyby była możliwość wyboru wolelibyście szkolić sie w magii czy mieczu? |
Ostatnio zmieniony przez xellas dnia 22-05-2004, 16:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 22-05-2004, 16:57
|
|
|
1) A wierzysz? Cóż, to coś nowego... Jak ci się uda wyczarować Kule Ognia (czego ci i sobie serdecznie życze) albo coś równie spektakularnego daj znać. A do tego czasu kwestie wierzeń zostawmy zamkniętom.
2) Będąc człowiekiem pragmatycznym wybrałbym magie. Spowodowane jest to przedewszystkim moją tenżyzną fizyczna, a raczej jej brakiem. Ponadto magia, w odróżnieniu od miecza nie nakłada specjalizacji... Czarami możesz równie dobrze zabijac wrogów co łatać garnki, a mieczem tylko zabijać wrogów.
3) Cóż, jak widać każdy ma swoje problemy... Naprawdę współczuje. |
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
|
Wysłany: 22-05-2004, 17:11
|
|
|
A co powiesz na kontrole pogody^^
A jeśli chodzi o mnie to zadowalam się przewidywaniem za ile będzie autobus albo kogo z niewielu znajomych spotkam^^Ewentualnie robie to samo co Hitomi z Escaflona:P |
|
|
|
|
|
Zegis Black Priest
Szary Wędrowiec
Dołączył: 04 Lut 2003 Skąd: z swoich opowiadań... Status: offline
|
Wysłany: 22-05-2004, 17:55
|
|
|
Wasze pomysły mnie przerażają...a zwłaszcza przeraża mnie stawianie na przykład "słabego sztukmistrza" Sylphil... no chyba że słaby znaczy "zdolny rzucić najpotężniejsze zaklęcia białej magii i jedno z najpotężniejszych czarnej"... zresztą ona w pierwszej serii trochę pod koniec rozwalała ściany Flare Arrowami, lecz co tu będę ofttopić?
Po mojemu świat magii i techniki byłby bardzo dobry pod warunkiem że osoba znająca się na magi nie mogła by za bardzo znać techniki jak w Arcanium :) Silne maszyny potrafiły osłabiać słabych magów i wice wersa.
W dzisiejszym świecie zgodził bym się na magię tylko jeśli było by to coś alternatywnego do sztuk walki. Kursy są powszechne ale nie każdy umie walczyć :)
co do samgo treningu to jako że jestem wszechstronny człowieczek uczył bym się miecza doskonaląc przy okazji magię :)
Chociaż sam pomysł jest straszny... kojażycie piosekę której tekst zawierał" "Death is everyhere..." ona by była wesoła w porównaniu z naszym światem. Bo zakładając że każdy policjant byłby poziomu takiego Halcyforma Białego, a każdy przestępca poziomu Zolfa to nie wiem czy było by jedno miasto mające więcej niż dwie nienaruszone ulice...
Zwłaszcza jeśli wziąść pod uwagę że Magia + słaba technika = możliwość tworzenia chimer i kopii.... to Magia + technika z naszego świata = koniec świata... zwłaszcza jeśli najpotężniejszą magią władały by osoby mojego pokroju... najpierw namiesza potem, podpuszcza ludzi by za niego wszystko zrobili :) |
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
|
Wysłany: 22-05-2004, 17:59
|
|
|
Zegiś skąd ja to znam?? Pozatym magia nie wyklucza techniki wręcz moglaby ją wspierać^^ |
|
|
|
|
|
Mazoku
|
Wysłany: 23-05-2004, 20:38
|
|
|
Xellas napisał/a: | Pozatym magia nie wyklucza techniki wręcz moglaby ją wspierać^^ |
Ależ takie założenie jest jednym z podstawowych pomysłów na Koniec Świata i Wielką Apokalipsę z Zagładą Rodzaju Ludzkiego gratis.
Nowoczesna technika - proszę bardzo, magia - jak najbardziej... Ale połączenie tych dwóch dziedzin dałoby ludziom zbyt wielką władzę nad rzeczywistością. |
_________________ You should never challenge mazoku for battle. There's nothing more reckless than trying to beat one ^-^ |
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
|
Wysłany: 23-05-2004, 20:45
|
|
|
Maz ty masz dzisiaj jakieś destrukcyjne myśli^^''
owszem mogłaby, ale chyba ludzie wtedy umieliby jakoś połączyć to tak zeby tak bardzo im niezagrażało |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|