FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
  ***GOD FORSAKEN SPAM***
Wersja do druku
Xeniph Płeć:Mężczyzna
Buruma

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
WIP
PostWysłany: 22-08-2005, 12:58   

LunarBird napisał/a:
Ożywienie Martwego to zwykłe zaklęcie i nie musi służyć do złych celów. Dlaczego więc niby Nieumarli mają być przeklęci?

Nie twierdzę, że nieumarli są "przeklęci". Twierdzę, że magia boska (przy której upierasz się, że nie jest magią) im szkodzi. To nie to samo. Żywemu człowiekowi szkodzą np. tlenek węgla czy ogień, jednak jakoś nikt nie twierdzi, żeby był z tego powodu "przeklęty" (a przynajmniej ja nic o tym nie słyszałem).

LunarBird napisał/a:
W rzadkich przypadkach utrzymuje się też elektryczne funkcje mózgu co też ze śmiercią jako taką nie ma chyba wiele wspólnego.

Jak wtedy wyjaśnisz istnienie chociażby liczów, które są rozumne, chociaż mózgu nie mają. Poza tym, jeśli to "nie ma ze śmiercią wiele wspólnego", to to nie jest nieumarły tylko po prostu istota magicznie podtrzymywana przy życiu.

LunarBird napisał/a:
inaczej z boga zrobimy czarownika a nie byt absolutny... Zupełny kretynizm jak dla mnie.

Jak już ktoś wspomniał: Tylko jeśli rozpatrujemy system podobny do katolicyzmu. Wtedy mogę się z tobą zgodzić. Jeśli jednak rozpatrujemy system grecki czy nordycki, który jest typowym systemem występującym w fantasy, takie podejście jest jak najbardziej na miejscu.

LunarBird napisał/a:
Nie wierzę by zaklęcie było w stanie odróżniać dobro od zła (to byłoby już rozpoznawanie abstrakcyjnych pojęć a więc inteligencja)

Samo zaklęcie raczej nie. Ale efekt zaklęcia? Czemu nie miałby być rozumnym bytem?

LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 22-08-2005, 13:07   

Redvampire napisał/a:
energia negatywan a boskie moce to pozytywna

Woda święcona na baterie -to jest to co lubię... :-> Jeśli siła przedmiotów poświęconych jest czymś zasilana to może się wyczerpać... Kolejny absurd... Albo coś jest poświęcone albo nie jest. Kropka. Czyli nie może mieć z tym nic jakakolwiek energia. I zarąbiste jest twierdzenie że źli (negatywni) bogowie też używają pozytywnej energii.
Nawiasem mówiąc chyba wyjaśniałem czemu ta teoryjka do mnie nie trafia więc nie zarzucaj mi zrozumienia. Twierdzenie że boskość (ta prawdziwa) jest zasilana jakąkolwiek energią to lekka bzdura jak dla mnie...

Niezmarli jak dla mnie są zupełnie areligijni. Cenzura mają wspólnego z pozytywną czy negatywną energią. To zwykły kawał mięcha poruszany zaklęciem. Tak jak poruszać można wszystkim. Tylko tyle, że materia organiczna (nawet martwa) ma jednak swoją specyfikę. I dlatego zwykle jest to odrębny dział magii...

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-08-2005, 13:19   

Znowu nie czaisz przeczytaj ty uważnie czasami to co ludzie piszą. Ja okreslałem boskoś jako źródło tej energi niewyczerpane źródło a nie że bogów coś zasila to oni zasilają mozna ich jak już koniecznie chce sie upraszczać bateryjkami. A karzdy bóg może używac karzdej energi tyle że ta pozytywan twoży , leczy wskrzesza a ta negatywna zabija , niszczy i budzi umarlaków do zycia ( ale oni niekoniecznie musza być źli )
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 22-08-2005, 13:38   

Cytat:
Po co ci woda święcona, Ynse? Czy wampiry koniecznie muszą być przeklęte? A nie mogą być zwykłymi Nieumarłymi ożywianymi przez Magię? Nie zwykłem przeklinać kogoś z góry i nie lubię ras *zawsze* złych lub *zawsze* dobrych.

Wampiry są wrażliwe na wodę, gdyż są duchami przeklętymi, co NIE ZNACZY złymi. Ja też nie cierpię szachownicy dobro-zło, wolę już starcie "ład-chaos", bądź cywilizacja-natura. Tak czy siak w każdym zestawieniu wampiry są po drugiej stronie niż bogowie, więc niszczy je boska moc.

Cytat:
Jeśli siła przedmiotów poświęconych jest czymś zasilana to może się wyczerpać... Kolejny absurd...

Bóg jest nieskończony, to primo. Duo - niekoniecznie musi być zasilana. Powiedzmy, że zostanie zmieniona, tak że staje się żrącą trucizną dla umarłych.

Cytat:

Niezmarli jak dla mnie są zupełnie areligijni. Gówno mają wspólnego z pozytywną czy negatywną energią.

Dla ciebie. Ale to już zależy od założeń.

Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 22-08-2005, 13:48   

Redvampire napisał/a:
niszczy i budzi umarlaków do zycia

Tiaaa... Czyli tworzy i niszczy zarazem... Pięknie...
Powtarzam że dla mnie Nieumarły jest jak robot. Czy prąd zasilający robota może być pozytywny i negatywny? Nie. Albo jest prąd albo go nie ma. Albo jest energia albo jej nie ma. Nie uznaję pojęcia energii negatywnej. Energia jest *narzędziem* które może tworzyć i niszczyć wedle uznania. Każda energia jest taka.
Ysengrinn napisał/a:
Powiedzmy, że zostanie zmieniona, tak że staje się żrącą trucizną dla umarłych.

Wtedy zniszczyłaby ich. Co w oczywisty sposób jest przeciwne kontroli nad nimi.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 22-08-2005, 13:56   

LunarBird napisał/a:
Redvampire napisał/a:
Woda święcona na baterie -to jest to co lubię... :-> Jeśli siła przedmiotów poświęconych jest czymś zasilana to może się wyczerpać... Kolejny absurd...
Jeśli jakiemuś bogowi się zejdzie, to wszelkie relikwie i symbole z nim związane powinny przestać działać.
LunarBird napisał/a:
I zarąbiste jest twierdzenie że źli (negatywni) bogowie też używają pozytywnej energii.
Symbole złych bogów raczej nie mają niekorzystnego efektu na nieumarłych.

LunarBird napisał/a:
Niezmarli jak dla mnie są zupełnie areligijni. Gówno mają wspólnego z pozytywną czy negatywną energią. To zwykły kawał mięcha poruszany zaklęciem.
Można tak traktować zombie, ale wampiry, licze czy upiory to już zupełnie inna sprawa.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 22-08-2005, 13:58   

Cytat:
Nie uznaję pojęcia energii negatywnej.

Jak już pisałem - założenia. Ty zakładasz, że magia jest jak prąd, zawsze taka sama. O ile mi wiadomo nikt oprócz Ciebie tego tak nie przedstawia. Zawsze są co najmniej dwa jej rodzaje. Nie możesz się z kimś spierać narzucając mu swoich reguł, chyba, że gadacie wyłącznie o twoim świecie.

Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 22-08-2005, 14:05   

Ysengrinn napisał/a:
Zawsze są co najmniej dwa jej rodzaje.

Bo ja nie mówię że Czarna i Biała Magia to rodzaje magii. Ja to określam jako filozofie magiczne. I są też w/g mnie szarzy magowie a nie tylko biali i czarni.

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-08-2005, 14:09   

LunarBird napisał/a:
Redvampire napisał/a:

Niezmarli jak dla mnie są zupełnie areligijni. Gówno mają wspólnego z pozytywną czy negatywną energią. To zwykły kawał mięcha poruszany zaklęciem. Tak jak poruszać można wszystkim. Tylko tyle, że materia organiczna (nawet martwa) ma jednak swoją specyfikę. I dlatego zwykle jest to odrębny dział magii...

Tak ??? To wytłumacz mi, skąd taki wampir ma swoją świadomość a np zombie nie ?
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 22-08-2005, 20:25   

Jeśli się Wam będzie chciało, to kontynuujcie te dywagacje tutaj. Proszę nie zaśmiecać tamtego tematu.

Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-08-2005, 21:44   

LunarBird napisał/a:
Ysengrinn napisał/a:
Zawsze są co najmniej dwa jej rodzaje.

Bo ja nie mówię że Czarna i Biała Magia to rodzaje magii. Ja to określam jako filozofie magiczne. I są też w/g mnie szarzy magowie a nie tylko biali i czarni.

I kolejny przypadek podobny do porzednie znowu nastepny teoretyzujacy o , teori istnienia czegoś czego w teori i praktycze nie ma mówiacy o zasadach czegos bez zasad odnoaszcz sie do naszych zasad a jednoczesnie od nich uciekajac, Czyli demagogia do potegi

Facet utrzymaj sie jakiegoś wzglednie przyjetego schematu albo odpusc bo to już smolenie bez sensu skoro przyjety przez wszystkich schemat pozytywnej i negatywnej energi ( tak jak z materią i antymaterią jing i jang) to możesz sie go trzymac a nie wyjeżdzać ze swoim wyssanym z palaca subiektywny przykładem
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-08-2005, 22:29   

Redvampire napisał/a:
I kolejny przypadek podobny do porzednie znowu nastepny teoretyzujacy o , teori istnienia czegoś czego w teori i praktycze nie ma mówiacy o zasadach czegos bez zasad odnoaszcz sie do naszych zasad a jednoczesnie od nich uciekajac, Czyli demagogia do potegi

A co w tym złego Red? Jak się ludzie bawią, to niech się bawią, choćby w konkurs demagogiczny.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 22-08-2005, 22:44   

Ale tu się bawi jeden ludź, który nie daje sobie wytłumaczyć swoich błędóww rozumowaniu. Reszta się raczej średnio bawi, bo zamiast dyskutować na temat kłócimy się w stylu "u mnie na kartce kwadraty są czarne, więc to różowe u ciebie to nie mogą być kwadraty, bo nie są czarne".

IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-08-2005, 13:51   

Tak sobie chodzę po forum, patrzę z uśmiechem na różne matactwa i nagle... BUM!!!
Nie, to nie był piorun, to był ten temat...

Dlaczego ludzie koniecznie potrzebują czegoś w co mogliby wierzyć?! PO CO?! Czy wiara w najgorszą bzdurę...

[Powaliła mnie synteza jądrowa a w grunt wbił fakt że nie bardzo wiem jak wytłumaczyć że zachodzić absolutnie nie może...
Wiem że istnieje odpowiedź prosta, przygniatająca oczywistością a przede wszystkim poprawna ale jakoś nie mogę na nią wpaść w tej chwili i jakoś nie bardzo może reszta -_-']

...byle wiara to już coś!? Co jest złego w ateiźmie!?!?

Przepraszam już się uspokoiłam.
Ale naprawde fascynuje mnie pytanie dlaczego każda rasa, cywilizacja, nawet niektóre ideologie poyrzebują bogów, istot wyzszych albo widealizowanych do rangi nadludzkiej pobratyńców?
Dlaczego w historii jest tak mało istot które jasno i zdecydowanie stwierdzą że nie wierzą w nic poza sobą?
Dlaczego, chciaż każdy uważa inczej wciąż są istoty które utrzymują ze bóg jest jeden tylko dla każdego inny?
Dlaczego wreszcie słaba ludzka natura nie potrafi przyjąć do wiadomości że nic i nikt nie ponosi winy za jej błędy i tragedie?

Czy ludzkość zawsze będzie tak głupia i prymitywna jak była u zarania?

Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
9838391
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-08-2005, 14:34   

IT. napisał/a:
Czy ludzkość zawsze będzie tak głupia i prymitywna jak była u zarania?

Tak.

IT. napisał/a:
Dlaczego w historii jest tak mało istot które jasno i zdecydowanie stwierdzą że nie wierzą w nic poza sobą?

Hazard Pascala - Bóg może jest, a może go nie ma. Wierząc w boga nie tracę nic - próc ewentualnie życia, które i tak przyjdzie mi utracić, a istnieje szansa, że zyskam w zamian drugie życie / dobre plony / co tam jeszcze.

IT. napisał/a:
Dlaczego ludzie koniecznie potrzebują czegoś w co mogliby wierzyć?!

Ponieważ w konwencji Hig Magic, Techno, Epic Fantasy w jakiej jest to forum biegają osobnicy, którzy być może sami nie są bogami (pomijając fakt, że Administracja i Moderacja w tej kosmologii pełni raczej funkcje Nadbogów), to z całą pewnością lali takich po pyskach i przeczyć istnieniu ich celów ćwiczebnych nie ma sensu.

Na ziemi natomiast wiara daje oparcie i nadzieje na odmiane swego losu.

Dochodze do wniosku że generalnie ateistom w Fantasy można być. Tak samo, jak np. można na Ziemi nie wierzyć w np. istnienie kontynentu amerykańskiego. Nie mniej jednak oba te systemy (nie) wierzeń są niezgodne z faktami empirycznymi.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Strona 3 z 8 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi