FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
  ***GOD FORSAKEN SPAM***
Wersja do druku
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-08-2005, 13:38   

Podkreśliłem wyżej fakt, o którym Bianca zapomina;). Kościół to nie kler, ale ogół ludzi. W papieża się nie wierzy, papież jest tylko głową kościoła. Zresztą, o ile pamiętam, "oficjalnie" jesteś prawosławna, więc ciebie papież i tak nie dotyczy. Który odłam BTW (czysta ciekawość, bez związku z dyskusją)?

Sam nie do końca popieram wszystko, co robi kler katolicki. Ale takie wykluczanie się z kościoła jest dla mnie po prostu smutne. Nawet jeśli to o czym mówię to tylko symbole.

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-08-2005, 13:52   

ogol ludzi - zaraz........ to takie babcie co ci szepcza za plecami i lepiej od ciebie wiedza jak masz zyc i nie omieszkaja ci tego wytknac....

natomiast oficjalnie sie zgadzam. natomiast jakbym miala wybor to raczej bym byla nieochrzczona. ja nic do boga nie mam. on sobie, ja sobie.
Powrót do góry
IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-08-2005, 14:03   

Nie mam bladego pojęcia o czym mówiła Mai... Ja się musiałam wykuć Wieruju i miałam święty spokuj i prawie sześć z religii wydyskutowane sobie spokojnie i dla relaksu od obowiązków szkolnych. [nie sześć bo do crekwi nie chodziłam -_-']

Idea Kościoła jest w samym założeniu sprzeczna z moimi osobistymi przekonaniami. Jakakolwiek wspólnota wymaga zrozumienia i przyjęcia czegoś odgórnie. Zwłaszcza w religii. Jeśli w coś wierzysz wierzysz w to na swoich osobistych zasadach a z zasadami jak z rzycią, każdy ma własne i innym nic do tego.
Kościół katolicki [mówię z książek nie z osobistej opinii] jest wewnętrznie powiązany raczej luźno i dlatego nie sprawia większysz kłopotów utrzymanie go w kupie. Ja wiem że istnieją ciasne związki między klerem [tak cisne jak tylko ciasno mięśnie odbytu mogą objąć członek] ale to jest kler a nie kościół.
Proszę nie starać się odczytać tego na górze a jeśli już to nie bluzgać na mnie bo tak niestety myślę o klerze katolickim.

Człowiek musi w coś wierzyć. Ale nawet jeśli wierzy w to co wszyscy to wierzy trochę inaczej. Każdy chrześcijanin ma w głowie osobistą, małą hereję. Podobnie jak każdy inny wyznawca czegokolwiek.

Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
9838391
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-08-2005, 14:36   

Tak jak mówił Zeg, chrześcijaństwo opiera się na dwóch rzeczach: miłości Boga i miłości bliźniego. Miłość to również wybaczanie, w tym wybaczanie odmiennych poglądów.

Cytat:
ogol ludzi - zaraz........ to takie babcie co ci szepcza za plecami i lepiej od ciebie wiedza jak masz zyc i nie omieszkaja ci tego wytknac....

No niestety. Ludzie są tylko ludźmi, ale trzeba się starać iść do przodu. A żeby iść trzeba mieć wyobrażenie celu. Sam też nie jestem święty, moje uczucia względem sporej części ludzkości graniczą z pogardą, ale nie uważam, by to było godne naśladowania.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-08-2005, 15:31   

Panią IT. prosiłbym jednak o wyrażanie swych opini w mniej dosadnej formie.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-08-2005, 19:09   

IT. napisał/a:

Dziękuję za wyjaśnienie Zeg. Wątpię żeby ktoś to zrobił zgrabniej. 6_6

Satanizm wogule nie jest oryginalny. W końcu praktykują go długowłosi młodzieńcy którzy malują oczy i chłepcą kocią krew.

Ech jak ciebie czytam to nie wiem czy sie śmiac czy płakać

PS to idioci nie sataniasci z tego co mnie na teologi uczyli prawdziwi satanisci nie praktykuja żadnych obrzedów i ubieraja sie tak aby sie nie wyróżniać.

IT. napisał/a:

Z góry przepraszam jeśli kogoś tym urażę ale zawsze bawił mnie islam. Tyle zakazów i nakazów a gdzie odpowiednio wyważone kożyści?
Nie wime czemu ludzie na to lecą... Czy bliskość Boga jest aż tak zachęcająca? I czemu akórat tego boga?
Jakby sie zagłębić w historie teologi to by wychodziło że muzłumanie chrzescijanie i żydzi wieża w tego samego boga tylko na różne sposoby , a chrzescijanie jako jedyni wieża że zbawiciej juz sie narodził.

IT. napisał/a:
Logiczny umysł zaczyna zadawać pytania na które nikt nie ma ochoty odpowiadać a trudno wierzyć w coś co wydaje się niejasne...

Przynajmniej ja tak myślę.

Jakbyś tak naprade rozumiał filozofie i logike to byśw wiedziała że
a) bredzisz
b)logiczny umysł odpowiedzi na wiekszosć pytan potrafi znaleźć sam
c) kapłani sa czesto niedouczeni nawet w kwesti religii
d) czasami nie warto szukać odpowiedzi
e) wiara tez jest logiką

IT. napisał/a:
Pytania i odpowiedzi... Ja chyba kiedyś miałam w rękach takie żówienko... Były tam jakieś bzdurowate definicje aniołówm demonów świętych... To to to czego wy biedni musicie się naumieć!?

gdzie to znalazłąs i ja nie kojaże w szkole kiedyś jak jeszcze chodziłem na religie bym musiał sie "naumieć" definicji anioła.
IT. napisał/a:

I Tomasza i Augustyna przerabiałam na polskim i z Tomasz i Z Augustyna śmiałam się serdecznie.

Znaczy to że albo fatalnie teraz ucza czemu sie nie dziwie reforma edukacji i jej ofiary a poza tym na polskim o filozofi gu.... sie dowiesz. A po trzecie kojażysz "Cogito ergo sum" kartezjusza jak myśli od kogo on to zerżnoł ??. A Tomasz maiał nawet ciekawe podejscie.
Choć zdażało sie im bredzić jak karzdemu filozofowi.
Ale osmile sie dodac że jak czytam ciebie to tez serdecznie sie smieję gdyż zawsze bawił mnie intelektualizm nastolatek.

IT. napisał/a:

A panowe T. i A. ślicznie pokopiowali greckich filozofów dając swojemu ukochanemu wyznaniu jeszcze więcej bzdurnych przekazów.

A) niekonicznie ale do tego trzba pouczyć sie wiecej niż na polskim
B ) zapozyczał to augustyn
C) manga i anime to stek źle zrozumiałych zaporzyczeń ktore wydaja sie wrecz debilne a mimo to dla wielu z nas sa to pozycje wybitne lub dobre posiadajace przekaz merytoryczny
IT. napisał/a:

Ja się czasami dziwię jak ludzie mogą w takie bzdury wieżyć i im nie głupio...

Ja sie zastanawiam jak ludzie moga takie bzdury pisać i im nie głupio
Bianca napisał/a:
a co zrobil kosciol ze mam w niego wierzyc? zaraz........... rabowal, mordowal........... o tak, zasluguje to na bardzo gleboki szacunek i wiare. w boga......... coz, wg. pojec chrzescijanskich w boga tez nie wierze. uznaje fakt ze istnieje, tyle.

Pytanie to wina Boga czy ludzi że sa głupi i że maja ograniczony pukt widzenia ?? czego dowodem jestes też twoje słowa

Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 26-08-2005, 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-08-2005, 19:16   

Red - ja do boga nic nie mam. po prostu nie widze powodu dla ktorego mam w niego "wierzyc". to jest pewna roznica, bo widze sporo powodow dla ktorych nie chce wierzyc w kosciol.
Powrót do góry

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-08-2005, 19:47   

Offtopik:

Red ty też powściągnij słownictwo. Nie chce widzieć na tym forum ani żuwienek, ani gu... Wiem, że jest to forma ekspresji, ale poszukajcie sobie innej.

Na przykład używajcie onomatopei, albo czegoś takiego.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Ukochana żona orka

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-08-2005, 11:18   

To czasami pomaga w zaakceptowaniu własnej osoby. Znam z doświadczenia, przeszłam przez ten atap w około przedszkola i podstawówki i zakończyłam go z sukcesem zniechęcając do siebie większość otoczenia. J tak już zostało.

Reduś wiem że uważasz mnie za mało inteligentną, młodocianą kretynkę. To widać nawet jeśli tego dosłownie nie napiszesz. I ja już ci kiedyś powiedziałam że jestem z tego dumna i myślałam że temat zamknięty. Nie ważne co napiszesz. Jesteś słodki więc cię lubię.

Ja TEŻ wiem czym charakteryzują się Wyznawcy Szatana. Ale mówiłam o satanistach mój drogi i tak też napisałam jak mi się wydaje.

Mam wrażenie że Red nas po prostu nie lubi ale nie ma serca nas zostawić więc czeka aż go wywalimy żeby nie mieć wyżutów sumienia.
I czyż nie jest słodki w tym zagubieniu?

Zeguś nie sądzisz że troszeczke, naprawdę nieznacznie, przesadzasz? Jak można dyskutować o religii nie wużywając od czasu do czasu wulgarnego określenia ekskrementów? Przecież niekture zagadnienia to istotnie czyste (cenzura). A niekażdy lubi gwiazdki. Wolność słowa to przecież moze też być od czasu do czasu wolność przeklinania. Przecież nikt tu co drugie słowo nie wstawia (cenzura) tak że tekst jest nie czytelny. Trochę brązu tylko ubarwia ogule zestawienie kolorystyczne wypowiedzi.

Koniec żartów. Jak ja nie mogę używać słowa - cytuje - "kupa" w komentarzach, to wam nie wolno stosować i gwiazdek. Mamy kolejną uczestniczkę wyścigu. = edit Zeg.

Te Im ilne ke aono

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9838391
Raul Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 27-08-2005, 11:56   

Bianca napisał/a:
a co zrobil kosciol ze mam w niego wierzyc? zaraz........... rabowal, mordowal........... o tak, zasluguje to na bardzo gleboki szacunek i wiare.

Czy Matka Teresa kogoś mordowała? Czy to, że poświęciła swoje życie biednym to nie jest coś niesmowitego? Ze za jej przkladem poszly inne? A co z Caritas, czy to tez jest zlo Kosciola? A to tylko wybrane przyklady.
Nie chce wybielac, ale Kosciol uczynil tez wiele dobrego. Sprawiedliwosc wymaga zeby o tym pamietac.

Bianca napisał/a:
w boga......... coz, wg. pojec chrzescijanskich w boga tez nie wierze. uznaje fakt ze istnieje, tyle.

Kazdy wierzy na swoj sposob, juz dawno przestalem myslec o ludziach przez pryzmat ich wiary czy jej braku. Wierzac ze Bog istnieje nie czekam az sprawi cud, ja moge sprawic cud codziennie. Cud usmiechu, cud pomocy bardziej potrzebujacym.

Ostatnio zmieniony przez Raul dnia 28-08-2005, 10:57, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 28-08-2005, 17:26   

Ludzie, popatrzcie na pierwszych chrześcijan. Mordowali się nawzajem? Nie. Przeciwnie -to ich mordowano a oni się nawet nie bronili. Pomagali sobie nazwajem? A owszem i to na niespotykaną skalę. Przecież nie na darmo mówiono "patrzcie jak oni się kochają".

Czy to jest ta straszliwa i godna pogardy religia katolicka? No to ja chcę być takim zbrodniarzem do końca życia! ^_______^

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 29-08-2005, 12:32   

IT. napisał/a:
Odkąd pamiętam jestem zwolenniczką teorii że w kodzie genetycznym są zapisane wszystkie cechy pozytywne i negatywne.

Innymi słowy to nie wina rodziców tylko "taki się udał", hę? Wygodnictwo, ot co. :)
IT. napisał/a:
uważam że młodość słóży przede wszystkim roznoszeniu genów.

Tiaaa... Używajmy sobie jak zwierzątka i jeszcze mówmy że tak trzeba... Tylko że my nie jesteśmy zwierzątka ITEKROPKO ;) Jesteśmy ludźmi i posiadamy zdolność abstrakcyjnego myślenia w przeciwieństwie do zwierząt.
IT. napisał/a:
Jedynym warunkiem istnienia w chrześcijańskim świecie, a więc posiadania możliwości wypełnienia misji, są sakramenty i przestrzeganie praw.

Pomijasz fakt że ta misja to osiągnięcie prawdziwego i trwałego szczęścia wolnego od ziemskich niedoskonałości. Zaiste koszmar... :P A że ma to cenę to oczywiste -nie daje się nagród za darmo.

A na marginesie IT. to chyba strasznie denerwuje cię mnogość bogów różnorakich w fantasy. Tak jak mnie co najmniej. :P Ja tam wolałem bogów zamienić na Nieśmiertelnych którzy roszczą sobie prawa do bycia bogami (na mniejszą skalę) ale i są tacy co im skutecznie pokazują gdzie ich miejsce. Tak chyba bezpieczniej bo wiadomo kto jest kto i nikt mnie za pogańskie inklinacje nie posądzi. :P

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 29-08-2005, 12:47   

IT. napisał/a:
Jedynym warunkiem istnienia w chrześcijańskim świecie, a więc posiadania możliwości wypełnienia misji, są sakramenty i przestrzeganie praw.

Mylisz się. Jedynym warunkiem jest Łaska Boga. Ja bym ją interpretował jako nagrodę za udział i pomoc w realizacji Planu, jakikolwiek by nie był.

Naturalnie jest to możliwe bez formalnej pomocy kościoła, znajomości bibli jego nauk itd. Kościół po prostu ma instrukcje, mówiącą jak łaski dostąpić.

PS. Z tematu usunięto nic nie wnoszące posty.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Ukochana żona orka

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 30-08-2005, 11:00   

To na co się wyrasta nie jest winą rodziców. W identycznych warunkach wychowawczych dwie niezależne acz spokrewnione jesdnostki rozwijają diametralnie różniące się osobowości więc rodzice nie mają na to żadnego wpływu. Wiem. I nikt mi nie udowodni że tak nie jest.

Nie wiem co masz na myśli kiedy mówisz o mnogości bogów. Inny świat, inny bóg. Trudno wymagać od autorów żeby ujednolicali bogów między sobą, nie? Co świat to bóg a częściej bogowie i nie ma się o co wkurzać. Chyba że masz na myśli mnogość bogów w jednym świecie. Taa... Wtedy to się zaczynają paranoje. Pamiętam że czytałam kiedyś kasiążkę w której ostatecznie było tyle kultystów i kultów że nie mogłam się zorientować kto jest kto i czy dobry czy zły. Frustrujące.

Nieśmiertelność, zwłaszcz tak zawana nieśmiertelność Tolkienowska to według mnie największe świństwo jakie autor może zrobić bochaterowi. Nawet jeśli jest się bogiem to powinno się mieć otwartą furtkę do ponownego nadejścia. I mieć nadzieję ze forma jaką ono przybierze będzie bardziej urzyteczna.

Te Im ilne ke aono

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9838391
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 30-08-2005, 11:44   

IT. napisał/a:
To na co się wyrasta nie jest winą rodziców. W identycznych warunkach wychowawczych dwie niezależne acz spokrewnione jesdnostki rozwijają diametralnie różniące się osobowości więc rodzice nie mają na to żadnego wpływu. Wiem. I nikt mi nie udowodni że tak nie jest.
Sama sobie przeczysz. Gdyby osobowość zależała tylko i wyłącznie od genów, to wszystkie bliźniaki (jednojajowe) miałyby zawsze taki sam charakter (a to często nie jest prawdą). Wychowanie to nie tylko rezultat wpływu rodziców, ale ogół doświadczenia - wpływ oddziaływania na nas wszystkich osób z którymi się spotykamy. Owszem, geny mają na nas pewien wpływ, ale nie można za ich pomocą wszystkiego tłumaczyć.

PS: jeśli dzieci to nie są bliźniaki, to nawet w obrębie tej samej rodziny nie będzie identycznych warunków wychowawczych (bo chłopca traktuje się inaczej niż dziewczynkę, bo ich wiek się różni - więc jedno jest starsze, a drugie młodsze itp.)

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 6 z 8 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi