Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Darker Than BLACK |
Wersja do druku |
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 27-08-2009, 11:03
|
|
|
Kwik, kwik. Ja to amatorsko dziubałam na nasz język. I jako amator, celowo przetłumaczyłam 'keiyakusha' na 'kontraktor' w pełni świadoma, że w słowniku PWN nie ma takiego słowa. Ale żeby w telewizji stosowali takie słowotwórstwo... Poza tym nie odmieniają imion, auć. Już tam kij, że zmienili nazwę anime, bo "Brama Piekieł" jednak całkiem niezle odnosi się do całości, ale... dobrze, że nie mam C+ :3 |
|
|
Kazus
Puszczam ci oczko
Dołączył: 14 Kwi 2009 Skąd: Poznań okolice - wiocha o nazwie Przeźmierowo Status: offline
|
Wysłany: 27-08-2009, 18:41
|
|
|
Cóż, zwykle nie lubie oceniać serii powierzchownie prze4d ich ukazaniem, lecz jestem na 90% pewien że brak angażu kanno youko w tym sezonie, spowoduje nieodzowną zmiane charakteru darkera na bardziej mulisty, angstowy? albo Bóg wie co jeszcze. No bo przecież OST pierwszej serii jest po prostu wspaniały i ja po prostu nie rozumiem jak jej może tu zabraknąć. Odrazu za muzyke daje 5, bo... mogło być lepiej :P |
|
|
|
|
|
Lelouch
Black Knight
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 02-09-2009, 21:42
|
|
|
No cóż, DtB na cyfrze jednak okazał się z napisami. Za bardzo się nie zaskoczyłem.
Szkoda, bo AXN, dla przykładu dodaje lektora do swoich. |
_________________ Well then, Lelouch vi Britannia orders you to answer then.
|
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 03-09-2009, 05:51
|
|
|
Lelouch napisał/a: | No cóż, DtB na cyfrze jednak okazał się z napisami. Za bardzo się nie zaskoczyłem.
Szkoda, bo AXN, dla przykładu dodaje lektora do swoich. | A co, czytać ci się nie chce? Och jej...
O wiele lepiej jest, gdy słychać głos seiyuu, a nie monotonny głos lektora, odbiera się wtedy więcej emocji. |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 03-09-2009, 08:34
|
|
|
Pytanie porządkowe: pod jakim tytułem jest emitowane Darker than Black? Bo chyba powinniśmy go ustawić jako główny w bazie, zgodnie z naszymi zasadami... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-09-2009, 08:50
|
|
|
http://www.cyfraplus.pl/program/abo/?full/ACA-200909022235 Cytat: | BRAMA PIEKIEŁ
Darker than black: Kuro no keiyakusha
serial animowany
Japonia, 2007, 24 min
Reżyseria: Tensai Okamura
Emisje:
3 września, godz. 00:10 CANAL+ FILM / HD*
6 września, godz. 04:00 CANAL+ |
|
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
|
Wysłany: 03-09-2009, 18:49
|
|
|
...czy ja dobrze widzę godziny emisji? Powodzenia. |
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-09-2009, 18:57
|
|
|
Nanami napisał/a: | ...czy ja dobrze widzę godziny emisji? Powodzenia. |
To są powtórki pierwszego odcinka. Drugi będzie emitowany w kolejną środę o 22:40. |
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Lelouch
Black Knight
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 04-09-2009, 18:35
|
|
|
Easnadh napisał/a: | A co, czytać ci się nie chce? Och jej... |
Nie o to chodzi. Po prostu napisy można znaleźć na stronkach www, ale z lektorem już tak łatwo nie jest. Chyba starczy tego spamu... |
_________________ Well then, Lelouch vi Britannia orders you to answer then.
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-09-2009, 12:12
|
|
|
Usilnie przepraszam, ale nie pojąłem ostatniej wypowiedzi, zapewne przez to że się nie wyspałem. Tak więc: co ma jedno do drugiego?
Edit:
Swoją drogą ciekawe że serial nazwano "Brama Piekieł" a nie "Mroczniejszy niż CZARNY". Czyżby polscy tłumacze zaczęli być w pewnym stopniu kompetentni? |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-09-2009, 12:22
|
|
|
Mały offtop - gdybym absolutnie musiała trzymać się tłumaczenia oryginału, stawiałabym raczej na "Mroczniejsze od czerni" albo "Ciemniejsze od czerni" - przynajmniej jakoś gramatycznie to brzmi. Ale zgadzam się z przedmówcą, że w tym przypadku odejście od oryginalnego tytułu ma sporo sensu, bo tak czy inaczej brzmi to po polsku dość grafomańsko (przypominam "Wieczność, której pragniesz"). Pytanie oczywiście (nie znam serii), czy pasuje do zawartości. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-09-2009, 13:12
|
|
|
Pasować pasuje, bo odnosi się do jednego z głównych symboli świata "Darker than Black", przewijającego się przez całą serię. Więc przynajmniej nie jest to nazwa nijak mająca się do zawartości, choć i tak jakoś nie potrafię do niej przywyknąć. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 21-10-2009, 12:17
|
|
|
Nareszcie doczekaliśmy się kontynuacji, więc czas na akt nekromancji i odświeżenie tematu.
Nanami w temacie Jesień 2009 napisał/a: | I KWIK! Hei z długimi włoskami i zarostem!
| Oj nie służy mu odstawienie od Yin, nie służy. Do tego jeszcze molestuje inną! >:(
Piosenka w tle po wyznaniu Niki, i BGM z pozytywką do sceny w pokoju Shiona i rozmowy z tatą. WIN! Szkoda że niektóre inne tematy są... ummm... ciężke?
Speed po hamburgerach... YAY.
"Nie mam zamiaru mieć z tobą dziecka, więc spotykanie się nie ma sensu". Oh Tanya... XD
Fanserwis wiewiórkowy...
Co nie zmienia faktu, że z niecierpliwością czekam na ciąg dlaszy. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
|
Wysłany: 21-10-2009, 14:01
|
|
|
Ja w zasadzie Yin lubię, choć kompletnie nie widze jej w pairingu z Hei'em. Z tego też powodu w zasadzie ciesze sie, ze raczej nie bedzie odgrywać takiej roli, a z drugiej strony jestem strasznie ciekawa co się z nią stało. Ale fakt, Hei bez wsparcia 'kompanów' strasznie się zapuścił... Rasowy żul no. Aż dziw, gdy się przypomina tego 'niewinnego' młodzieńca Li-kuna... a teraz pedofil no :D
I tyaaa, jestem ciekawa jakie zastosowania bedzie mieć jeszcze wiewiórka. |
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 21-10-2009, 15:01
|
|
|
Takie małe pytanko z mojej strony. Wie ktoś jak nazywa sie kawałek z odcinka 1 kiedy to February wychodzi z baru i widać czyjeś nogi (Hei'a?) ? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|