Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Sami siebie skazujemy na destrukcję... |
Czy jesteś za wprowadzeniem kodeksu Hammurabiego do sądownictwa? |
Tak! Bezprawie należy karać w surowy sposób! |
|
14% |
[ 1 ] |
Nie! |
|
71% |
[ 5 ] |
Nie mam zdania... |
|
14% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 7 |
Wszystkich Głosów: 7 |
|
|
|
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 23-12-2006, 13:53
|
|
|
Krytyka otoczenia, Ysen, otoczenia w ogóle. Nie chodzi mi od razu o cały kraj. Ale mam wrażenie, że dla wielu takich osób to nie robi różnicy - 40 milionów ludzi czy tylko dziesięciu.
Co do "tego typu" napadów agresji - jeśli Ci uwierzę, to muszę stwierdzić, że ja chodziłem do... no właśnie, gdzie ja chodziłem? Bo u mnie nie było niczego takiego (nie, Kononowicza też nie było :P), nawet z pobić zdarzyło się tylko jedno i to w dodatku była niewielka bójka między jednym uczniem a jednym gościem z osiedla. Więc gdzie ja chodziłem?
A że się pogorszyło, to ja sobie wyobrażam. Tym niemniej nadal uważam, że trzy miesiące paki i skopane święta to jest nic za taki czyn, a wszelkie próby złagodzenia tej "kary" to śmieszne pomysły.
Chyba Algieria. Ale Sahara jest sporo większa, połażę sobie zdowo :P. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 23-12-2006, 14:09
|
|
|
Cytat: | Nie chodzi mi od razu o cały kraj. |
A mi chodzi. Co innego słyszeć o sobie to i owo od ludzi, których opinia wisi i powiewa, a co innego mieć świadomość, że w oczach milionów uchodzi się za symbol zezwierzęcenia i powinno się zostać dożywotnio odizolowanym albo zlikwidowanym. Że każdy, nawet pani Lodzia ze szkolnego sklepiku, będzie patrzył jak na mordercę i gwałciciela. Już pomijając samo to, że śmieszna w ich mniemaniu zabawa zakończyła się tragedią. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 23-12-2006, 14:54
|
|
|
Powtórzę: mam wrażenie, że dla wielu takich osób to nie robi różnicy - 40 milionów ludzi czy tylko dziesięciu. Pod pojęciem "takich osób" mam na myśli rzeczonych delikwentów. Mam również inne wrażenie - że według Twoich słów wszyscy Polacy mają pamięć fotograficzną (i sporo innych zdolności) i pomimo upływu lat będą pacjentów rozpoznawać z daleka, zobaczywszy ich kiepskiej jakości zdjęcia raz albo dwa razy w życiu.
Gwarantuję, że jak tylko sprawa przycichnie, ludzie bez odpowiedniej motywacji przestaną reagować na nich. A im wystarczy, że za parę lat przeprowadza sie na drugi koniec kraju i przy odrobinie szczęścia będą mieli po kłopocie.
Poza tym EOT - nadal uważam, że obecna kara to i tak trochę za mało, a niektórym już się zdaje że za wiele. Przy takim podejściu do sprawy nic dziwnego, że jest jak jest. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-12-2006, 16:03
|
|
|
Wiesz Borek, Ty "uważasz" i "masz wrażenie", a ja studiuję prawo i już na iluś wykładach mi machali przed oczyma statystykami przestępczości, związkami wysokości kary z ograniczeniem przestępczości, dodając trochę wiedzy z socjologii i psychologii. Nie opieram tego co mówię na swoim subiektywnym podejściu, lecz staram się porównać przypadek z wiedzą zapamiętaną z zajęć i podręczników.
Co z tego, że za jakiś czas nikt nie będzie tego pamiętał? Mówimy o nauczce mającej miejsce teraz, nie do końca życia. Mającą im uświadomić, że zrobili coś bardzo złego i bardzo głupiego, a nie, że są śmieciami niegodnymi oddychania tym samym powietrzem, co zdrowe społeczeństwo. Jeśli zaś uznają, że społeczeństwo nimi gardzi i najchętniej by się ich pozbyło, to będzie im po prostu wszystko jedno - będą bić, gwałcić, rabować, bo przecież wszyscy ich nienawidzą, nieważne co robią. A jak przypominam po raz nie wiem który - oni mają po 14 lat i słowo "kara" w ich przypadku nie ma racji bytu, bo nie są specjalnie odpowiedzialni za swoje czyny. I ważne jest, by byli zdolni do życia w społeczeństwie, gdy się staną. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 23-12-2006, 16:23
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | oni mają po 14 lat i słowo "kara" w ich przypadku nie ma racji bytu |
To co ma? Uderzyć nawet kwiatkiem nie wolno, zamknąć na parę miesięcy widać też już nie wolno, świąt zepsuć nie wolno... owszem, wychowanie ich w jakiś sposób jak najbardziej musi mieć miejsce. Ale powinni chyba poczuć jakieś cierpienie, nie? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-12-2006, 16:35
|
|
|
Cały czas staram się Ci powiedzieć, że noszenie na sobie wściekłego wzroku całego kraju JEST cierpieniem. Przemijającym, ale silnym. Bo taki łobuz ma głęboko gdzieś, co o nim sądzą "frajerzy" i "wapniaki", czyli otoczenie, do momentu, w ktorym wszystkie wapniaki w kraju nie zaczynają mówić tylko i wyłącznie o nim, a na ulicy okładka każdej gazety rząda egzekucji/deportacji/kastracji. Tylko tak się wydaje, że niewiele im się oberwało. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 23-12-2006, 16:43
|
|
|
Hmm, może i racja. O ile to coś w nich faktycznie zmieni, ale w tym wieku może i jest to skuteczne.
Oczywiście do wniosku psychologów itp. czuję niezmienioną awersję. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 23-12-2006, 18:40
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | mniej ważne jest, czy to sprawiedliwe, bardziej to, by odniosło prawidłowy skutek | ROFL.
Przez takich jak ty oni sobie potem myślą tak:
"Na oczach całej klasy rozebraliśmy tą małą żeby ją saobie pomacać i sfilmować komórką. Wprawdzie się powiesiła, ale co z tego? Nawet nas nie zamknęli na dłużej, na święta byliśmy w domu. Bo zaraz znaleźli się tacy, co wyli że to nieetyczne zamykać KWIAT MŁODZIEŻY który chciał sobie tylko laskę pomacać. W końcu w socjaliźmie wszystko wspólne, laski też! Nie nasza wina, żeśmy na niespołeczną, przeczuloną moherówę trafiłi. A że rodzice już z nią świąt nie spędzą? A co z tego?! To którą robimy następną?"
Ysengrinn napisał/a: | że są śmieciami niegodnymi oddychania tym samym powietrzem, co zdrowe społeczeństwo | No, bo niestety są.
Ysengrinn napisał/a: | będą bić, gwałcić, rabować, bo przecież wszyscy ich nienawidzą, nieważne co robią | Nie. Będą to robić, bo potem i tak ktoś ich będzie głaskał po główce, że to nie oni tylko takie czasy. Z pierdla ich zaraz wyciągną obrońcy, a kary śmierci nie ma, więc czego mają się bać?
Ysengrinn napisał/a: | oni mają po 14 lat | I co z tego? Mamy trupa. W bezpośrednim następstwie ich działań.
Ysengrinn napisał/a: | "kara" w ich przypadku nie ma racji bytu, bo nie są specjalnie odpowiedzialni za swoje czyny | Bzdura. Mit lewicowych ideologów, tych samych którzy wymyślili "bezstresowe wychowanie". Jeśli rodzice poświęcają dziecku czas i uwagę zamiast sadzać przed TV, i od małego uczą odpowiedzialności, uczciwości i szacunku dla innych, oraz tego że jak jest wina to niechybnie będzie też kara, to nie ma problemu. Jak - zgodnie z twoją spaczoną ideologią - bez przerwy okazują permisywizm z równie kretyńskiego powodu jak taki a nie inny wiek delikwenta, to potem są takie efekty.
Bo co niby zmienia 14 czy 18 lat? Przed wojną 'dojrzałość' to było 21 lat, i tyleż - całkiem niedawno, do lat 90tych - dla facetów, do ożenku. Wiek przyzwolenia to obecnie 15 lat, ale w tym wieku taka Louise de la Valliere to była już kochanką Ludwika XIV, i zresztą tylko i wyłącznie w tym celu starsi dołączyli ją do świty Henrietty Anny Stuart, jej zamężnej rówieśniczki...
Zdolność myślenia przyczynowo-skutkowego i pojmowania abstrakcyjnych pojęć u większości homo sapiens występuje w okolicy 11-12 roku życia, a bywa że i wcześniej. Trzeba tylko odpowiednio wychowywać, a nie pozwalać na wszystko 'bo to dziecko przecież'...
Ysengrinn napisał/a: | noszenie na sobie wściekłego wzroku całego kraju JEST cierpieniem. | Gdzie są nazwiska i twarze? Kara wymierzona anonimowo, gdy nikt tych winnych naprawdę nie identyfikuje, nie jest żadną karą. Jeżeli odbyłby się proces, udowodniono by winę i upubliczniono nazwiska i twarze winnych, to zgadzam się. Ale to że prasa drze się, nic nie znaczy bo oni de facto wciąż pozostają anonimowi.
A swoją drogą, ciekawe że tak bezkrytycznie wierzysz swoim wykładowcom. Zwłaszcza w statystyki, które zawsze są mniejszym bądź większym kłamstwem, tym większym im mniej rozkład zbliżony jest do normalnego...
Nie przyszło ci do głowy że wzrost przestępczości i załamanie poczucia bezpieczeństwa publicznego ostatnich dekad dziwnie zbiega się w czasie z wcielaniem w życie postulatów tych twoich profesorków? No bo to autorytety są, co nie? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 23-12-2006, 23:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-12-2006, 19:13
|
|
|
Ysengrinn:
Cytat: | Mówimy o nauczce mającej miejsce teraz, nie do końca życia. Mającą im uświadomić, że zrobili coś bardzo złego i bardzo głupiego, a nie, że są śmieciami niegodnymi oddychania tym samym powietrzem, co zdrowe społeczeństwo. Jeśli zaś uznają, że społeczeństwo nimi gardzi i najchętniej by się ich pozbyło, to będzie im po prostu wszystko jedno - będą bić, gwałcić, rabować, bo przecież wszyscy ich nienawidzą, nieważne co robią. |
Dokładnie, lepiej bym tego nie ujął, a kto myśli inaczej wg mnie jest po prostu w głębokim błędzie.
To np. też, że mogą wyjechać gdzieś i rozpocząć nowe życie jest również pozytywną opcją, dzięki której ludzie mogą zmieniać siebie, a tylko o to chodzi po zakończeniu kary. Jeśli człowiek zdaje sobie sprawę, że może podjąć życie na nowo, po tym jak doznał mocnego bólu za to co zrobił i nikt mu tego dodatkowo nie utrudnia (co nie zmienia faktu, że tylko od odpowiedzialności za siebie człowiek może się zmienić, to że inni utrudniają, nie jest wytłumaczeniem, ale oznaką nie wystarczająco mocnego zaangażowania) - sytuacja zmienia się na lepsze.
Tutaj jeszcze rozjaśnię na zaś, co byśmy teraz nie przechodzili ze skrajności w skrajność. To co powyżej można odebrać (a przynajmniej przez niektórych), jakby Ci 14-latkowie byli już święci i tylko my musimy im zapewnić warunki do rozwoju, najlepiej wyjazd na Karaiby, żeby pokazać jak im społeczeństwo kibicuje:) Zdecydowanie, jak wiadomo, nie o to chodzi.
wa-totem:
Cytat: | Przez takich jak ty oni sobie potem myślą tak |
Gratuluję zdolności telepatycznych.
Cytat: | No, bo niestety są.
|
Polecam teraz przedsięwziąść odpowiednie kroki, gdyż przez takich nigdy czuć się bezpieczny mógł nie bedziesz. Najlepiej zabić, w końcu znasz prawdę absolutną, czemu ma to robić ktoś inny skoro sam już wiesz jak jest. Natomiast inne wyjście to dążyć przez politykę do zmiany stanu, czyli wprowadzenia kary śmierci. Potem samemu wykonuj egzekucje, po co ktoś inny ma je wykonywać skoro Ty będziesz mógł - to i tak śmiecie nie warte życia.
Cytat: |
Trzeba tylko odpowiednio wychowywać |
Nie piszemy o zapobieganiu, ale o tych, którzy już wychowani źle są. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 23-12-2006, 19:35
|
|
|
achiever napisał/a: | Potem samemu wykonuj egzekucje, |
Przeciwnicy kary śmierci zawsze zapędzają jej zwolenników do wykonywania wyroków. Czemu by ich samych nie zapędzić do resocjalizowania skazanych? To bardzo łatwo krzyknąć "to sam go zabij".
Krewny ofiary pewnie by to zrobił, spokojna głowa. |
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-12-2006, 19:50
|
|
|
BOReK:
Cytat: | Krewny ofiary pewnie by to zrobił, spokojna głowa. |
Telepathic ability returns.
Cytat: | Przeciwnicy kary śmierci zawsze zapędzają jej zwolenników do wykonywania wyroków. Czemu by ich samych nie zapędzić do resocjalizowania skazanych? |
Hmm, zabijanie, resocjalizowanie - tak czynności podobnej wartości... Od drugiego już są ludzie, nie muszą zaprzątać sobie gowy dylematami moralnymi (co więcej, jesto to działalność jawnie dobra o ile wykonywana przez dobrych specjalistów - a tu jest jak wszędzie), a ponadto zawód to wcale interesujący. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-12-2006, 19:55
|
|
|
Cytat: | Jeśli rodzice poświęcają dziecku czas i uwagę zamiast sadzać przed TV, i od małego uczą odpowiedzialności, uczciwości i szacunku dla innych, oraz tego że jak jest wina to niechybnie będzie też kara, to nie ma problemu. |
Ale ponieważ tego NIE ROBIĄ, to problem jest, więc bądź łaskaw liczyć się ze słowami. Naturalnie, gdyby założyć, że od każdego można wymagać rozumienia swych czynów, to sam byłbym za dożywociem dla nich. Ludzie w tym jednak kierują się rozsądkiem przerażająco rzadko i przerażająco często widać tego konsekwencje. Gdyby było inaczej powinni mieć prawa wyborcze. |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 23-12-2006, 20:01
|
|
|
Totem, takie rzeczy jak brak szacunku do innych i ich uczuć wynosi sie z domu. Owszem, wyraźnie tym smarkaczom nikt nigdy nie uświadomił, że ktoś może się bardzo przejąć publicznym upokorzeniem - ale podejrzewam, że teraz wiedzą to aż za dobrze. I o to chodziło. Zastanów się, czy przypadkiem nie chcesz przekroczyć granicy pomiędzy sprawiedliwą karą mającą na celu uzyskanie jakiegoś pozytywnego rezultatu (to jest uświadomienia sobie błędu) a po prostu zwykłą, okrutną zemstą, bo "dobrze im tak". Moim zdaniem cieżko przesadzasz. Nie twierdzę, że powinno im ujść na sucho, ale jeżeli zrozumieją, co zrobili źle i więcej to się nie powtórzy, to taki wymiar kary mnie zupełnie satysfakcjonuje. Wbicie im do głowy, że są śmieciami takiego efektu nie da - co najwyżej to, co napisał wcześniej Ysen. |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 23-12-2006, 20:04
|
|
|
Abstrahując od dyskusji...
Totem proszony jest o spuszczenie z tonu i zaprzestanie zwracania się do pozostałych użytkowników jak do niedorozwiniętych dzieci, którym ktoś dał nóż. Posiadanie zielonego nicku zobowiązuje min. do nie prowokowania kłótni i nie obrażania innych użytkowników. Przypomnę też, że niejakiemu Dembolowi za podobny ton sam chciałeś dać ostrzeżenie.
Czy wyraziłam się jasno? |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-12-2006, 20:05
|
|
|
achiever napisał/a: | Cytat:
Krewny ofiary pewnie by to zrobił, spokojna głowa.
Telepathic ability returns. |
No wiec mozesz powtorzyc jak papuga ze telepatia. Ale znam Totema. Niespodzianka, zrobilby to. Malo tego, ja tez. A powiedz mi, usiadlbys przy stole ze swoja 10-letnia corka i panem, o ktorym wiadomo, ze zgwalcil i zabil dwie 8-latki? albo moze pozwolilbys mu mieszkac w swoim domu? Obok siebie?
Bo, niespodzianka, od zabijania tez sa ludzie ktorzy nie maja watpliwosci czy ich "podopieczny" na nastepnej przepustce nie zabije kolejnej staruszki. A strasznie fajnie powiedziec "a jak chcecie zabijac to zrobcie to sami, a resocjalizacja ktos sie za mnie zajmie"
I jeszcze inny drobiazg, nie wiem czy Ysen i Serika zwrocili uwage na czesc tego artykulu (nie pamietam w ktorej wersji), ktora mowila co nastepuje: "dwojka z tych nastolatkow zostala zaopiniowana przez osrodek, w ktorym przebywaja. opinia byla negatywna". |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|