FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następny
  Sami siebie skazujemy na destrukcję...

Czy jesteś za wprowadzeniem kodeksu Hammurabiego do sądownictwa?
Tak! Bezprawie należy karać w surowy sposób!
14%
 14%  [ 1 ]
Nie!
71%
 71%  [ 5 ]
Nie mam zdania...
14%
 14%  [ 1 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Wersja do druku
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 23-12-2006, 20:18   

Nie w tej podanej tutaj. Cóż, jeśli to prawda, to oczywiście nie ma o czym mówić.

Cytat:
No wiec mozesz powtorzyc jak papuga ze telepatia. Ale znam Totema. Niespodzianka, zrobilby to. Malo tego, ja tez.

Żeby było jasne - ja też, a przynajmniej czułbym się w obowiązku (jeśli mowa o legalnej egzekucji oczywiście, nie lataniu po mieście z tasakiem).

Jednak w stosunku do sukinkota, który wiedział co robi. W tym bowiem przypadku więcej winni są rodzice tych małych palantów, a chyba i Anii, bo jednak nie bardzo wierzę, że to samobójstwo nie było wynikiem sytuacji domowej.

Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 23-12-2006, 20:26, w całości zmieniany 1 raz
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-12-2006, 20:22   

Bianca:

Cytat:
A powiedz mi, usiadlbys przy stole ze swoja 10-letnia corka i panem, o ktorym wiadomo, ze zgwalcil i zabil dwie 8-latki? albo moze pozwolilbys mu mieszkac w swoim domu? Obok siebie?

Nie mieszaj kwestii. W ogóle nie widzę by to się miało jakoś do tego o czym pisałem, oprócz sprawiania pozorów. Nie powiem, w każdym razie, mocne. Sprawa jest o 14-latkach, którzy nie zabili bezpośrednio.

Cytat:
No wiec mozesz powtorzyc jak papuga ze telepatia.

Tak, dzięki wiem. I będę powtarzał na takie bezsensowne gdybania za każdym razem. Spokojna głowa.
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-12-2006, 20:25   

wiesz, ja w tym konkretnie przypadku bym najpierw uslyszala co chociaz jeden z tych chlopakow powie, a potem wydawala osad. Bo jakos tak od poczatku calej sprawy mamy rodzicow, wychowawcow, prawnikow, ale nie mamy samych "zainteresowanych". A prawnicy w szczegolnosci mowili ze to wszystko szum medialny, i w ogole nic takiego co pisze w gazetach tam nie zaszlo i to pomowienia.

Natomiast nie uwazam, ze "a oni zabili posrednio" bylo w tym przypadku jakimkolwiek argumentem. W zasadzie "oni zabili" rowniez. Jezeli to, co podano w gazetach, jest zgodne z prawda, oni za nic maja strach i cierpienie drugiej osoby - nie uznaja ja za istote ludzka. I tak, nie uwazam zeby pozbawienie "swiat z rodzina" bylo w taim wypadku jakos zbyt dotkliwa kara. SZCZEGOLNIE, ze psycholodzy z osrodkow, w ktorych przebywaja, zaopiniowali ich negatywnie. W szczegolnosci tez, nie uwazam, zeby przebywanie z rodzina, ktora po raz kolejny powtorzy im ze "w koncu nic takiego nie zrobili", odbilo sie jakos pozytywnie na ich moralnosci

W tej chwili natomiast patrze zarowno na obroncow jak i na atakujacych ze sporym dystansem, i sie zastanawiam skad jedni i drudzy maja te telepatie.... a w szczegolnosci szanowny przedmowca ktory widocznie wie lepiej ode mnie co bym zrobila a co nie.
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 23-12-2006, 20:34   

Cytat:
A prawnicy w szczegolnosci mowili ze to wszystko szum medialny, i w ogole nic takiego co pisze w gazetach tam nie zaszlo i to pomowienia.

Które konkretnie "to wszystko", bo kilka słyszałem? Serio pytam, każdy będzie myślał o innym "tym wszystkim" i dyskusja utknie w burdlu.
Cytat:

W szczegolnosci tez, nie uwazam, zeby przebywanie z rodzina, ktora po raz kolejny powtorzy im ze "w koncu nic takiego nie zrobili", odbilo sie jakos pozytywnie na ich moralnosci

A to jest jak najbardziej słuszna uwaga, choć gdyby się trzymać to trzebaby odebrać prawa rodzicielskie.

Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 23-12-2006, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-12-2006, 20:36   

Ysengrinn napisał/a:
Które konkretnie "to wszystko", bo kilka słyszałem? Serio pytam, każdy będzie myślał o innym "tym wszystkim" i dyskusja utknie w burdlu.

w ktorej wersji odprawnikowej czytalam, ze oni jej tylko lekko spodnice podciagneli i troche poszczypali, a cala reszte to se prasa dorobila - i szczerze powiem, ze gdyby rzecz sie 5 lat temu dziala, to bym uwierzyla. Bo mi sie w glowie nie miesci ze ani klasa nie zareagowala, ani sama Ania nic nie zrobila - ja wiem ze nie kazdy jest mistrzem sztuk walki, ale...
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 23-12-2006, 20:39   

Well, ja o tym nawet nie słyszałem, więc nawet nie chce mi się komentować.

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 23-12-2006, 20:47   

Co do dzisiejszych wypowiedzi:
Proszę o obniżenie temperatury dyskusji i nie narzucanie innym osobom swojego punktu widzenia, poglądów i sposobu postrzegania świata.

Dziękuję
IKa

Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 23-12-2006, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 23-12-2006, 21:15   

Niektorzy piszą o tych chłopcach jakby to były pięcioletnie dzieci, które faktycznie często robią coś złego nieświadomie, ale ci gówniarze maja po 14 lat, odrózniają dobro od zła i wiedzą skąd się biorą dzieci. Upokorzyli tą dziewczynkę w obrzydliwy sposób i nawet jeżeli traktowali to tylko jak zabawę, to zdawali sobie sprawę że tak się "bawić" nie wolno, w przeciwnym razie zachowywali by się tak również w obecności nauczyciela.
To nie była tylko ich wina, odpowiedzialność ponoszą także rodzice, nauczyciele i reszta klasy, co nie zmienia faktu, że na karę zasłużyli. Dzieci w tym wieku są bardzo wrażliwe, dlatego jestem w stanie uwieżyć, że Ania popełniła samobójstwo tylko z powodu tego zdarzenia, ale wydaje mi się, że sprawcy również mocno odczuwają tą sytuację i wiedzą, że zrobili coś złego.
Jeszcze przez długi czas po odbyciu kary otoczenie nie da im zapomnieć o tym wszystkim, ale jeżeli to ma być resocjalizacja to powinni ją odbyć bez taryfy ulgowej.
Moim zdaniem to nie jest zbyt surowa kara, tym bardziej, że Ani nic życia nie przywróci, jedne święta bez rodziców to nie tragedia (chociaż pewnie tak o tym myślą), biorąc pod uwagę że przez 3 dni utwierdzano by ich w przekonaniu że nic złego nie zrobili. Pomyślcie jak te święta- i kolejne będą spędzać rodzice tej małej, wiem że przemawia przeze mnie "sprawiedliwość ludowa", ale podchodzę do tego bardziej emocjonalnie niż racjonalnie.
Nie życzę tym chłopcom kary śmierci czy ciężkiej pracy w kamieniołomach, oni będą musieli żyć ze świadomością, że prawdopodobnie przez nich nie żyje osoba i to chyba najgorsza kara.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 24-12-2006, 00:22   

Ysengrinn napisał/a:
Ale ponieważ tego NIE ROBIĄ, to problem jest
Ysengrinn napisał/a:
W tym bowiem przypadku więcej winni są rodzice tych małych palantów
Serika napisał/a:
Totem, takie rzeczy jak brak szacunku do innych i ich uczuć wynosi sie z domu.
Innymi słowy, oboje - zresztą jak ja - widzicie problem przede wszystkim w DOMACH RODZINNYCH tych kryminalistów; domach które nie spełniły swej roli wychowawczej.

Jeżeli DOM nie działa, i doszło do poważnego przestępstwa, jest absolutnie racjonalne, że sprawcy zostali z tych domów USUNIĘCI i umieszczeni w zamkniętych ośrodkach wychowawczych, które z definicji mają właśnie korygować błędy wychowawcze takich dysfunkcjonalnych rodzin - a zatem prowadzić ukochaną resocjalizację. To teraz wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego uważacie że oni jednak powinni wrócić do rodzin, mimo że to właśnie one i ich błędne wychowanie uczyniły z nich przestępców?

Serika napisał/a:
Zastanów się, czy przypadkiem nie chcesz przekroczyć granicy pomiędzy sprawiedliwą karą mającą na celu uzyskanie jakiegoś pozytywnego rezultatu (to jest uświadomienia sobie błędu) a po prostu zwykłą, okrutną zemstą
Serika, tu nie ma się nad czym zastanawiać. Przede wszystkim, nie rozumiem jak możesz racjonalnie uzasadnić swój sprzeciw wobec umieszczeniu sprawców w zajmującej się resocjalizacją placówce opiekuńczej, skoro sama przyznajesz że zawinił dom. Skoro to są dysfunkcjonalne rodziny, przeniesienie tych szczeniaków do ośrodków wychowawczych celem resocjalizacji jest nie tylko uzasadnione, ale i pożądane i z korzyścią dla nich. Gdzie ty tu widzisz zemstę? To tylko resocjalizacja!

Po drugie, od czasów rzymskich obowiązuje stara zasada "dura lex, sed lex".
A ty zdaje się zapominasz, że kodeksowe pojęcie gwałtu obejmuje także "inne czynności" (art. 197 par. 2). A ponieważ sprawców było kilku (art. 197 par. 3), zaś czyn popełniono publicznie (art. 177), wyczerpuje on nie tylko znamiona gwałtu (do 10 lat więzienia) ale wręcz gwałtu ze szczególnym okrucieństwem (od 3 do 12 lat więzienia, czyli BEZWZGLĘDNE 3 lata paki). A ponieważ ofiara nie żyje, górna granica kary przesuwa się do 25 lat więzienia!
Skoro wszyscy obywatele mają być równi wobec prawa, prawo musi być takie samo dla wszystkich.
To znaczy, że za taki sam czyn wszystkim sprawcom ma grozić taka sama kara! Bez żadnych wyjątków, a już napewno nie dlatego że ktoś się w święta losem biednych małoletnich gwałcicieli wzHuszył!

Już sama zgoda by w przypadku tych nieletnich bandytów, bez badań psychiatrycznych, przyjąć za dobrą monetę twierdzenie że "nie wiedzieli że źle robią" i zastąpić areszt/więzienie umieszczeniem w placówce wychowawczej, stanowi poważne odstępstwo od zasady równości wobec prawa; i tyle naprawdę wystarczy.

Zanim jakiś legalista przypomni że procesu jeszcze nie było, to przypominam że śledztwo w toku, a stosowanie zasady aresztu w obliczu obawy matactwa TEŻ obejmuje zasada równości wobec prawa.
I dlatego, zgodnie z przepisami, 3 tygodnie temu księgowa umoczona w głośną aferę trafiła do mamra mimo że na 8 grudnia miała termin porodu. Bo porodówkę za kratami, jak każde europejskie państwo, też mamy, i tam właśnie trafiła.

moshi_moshi napisał/a:
Pomyślcie jak te święta- i kolejne będą spędzać rodzice tej małej
Ano właśnie! Jakoś nikt o tym nie myśli, za to wszystkich wzHusza że mali gwałciciele spędzą święta poza "domem"...

moshi_moshi napisał/a:
Nie życzę tym chłopcom kary śmierci czy ciężkiej pracy w kamieniołomach
Nikt do tego w tym konkretnym przypadku nie wzywa.

Ale mamy podobno być równi wobec prawa, a litera prawa jest w przypadku gwałtu zbiorowego/ze szczególnym okrucieństwem absolutnie jasna - 3-12 lat paki, podobnie jak w kwestii aresztu w stosunku do podejrzanych mogących mataczyć w sprawie gdzie toczy się śledztwo. Jeśli zamiast tego mamy ośrodek opiekuńczy, to to już poważne ustępstwo.

A cały problem w tym, że porządek społeczny w państwie prawa gwarantuje system, w którym samo istnienie prawa czy poczucie sprawiedliwości wystarcza przytłaczającej większości ludzi; tych kilka procent którym to nie starcza zastrasza się sankcjami karnymi, a parę promili tych, którzy mimo to przekraczają wszelkie granice, eliminuje się.
W zamożniejszych społeczeństwach modne jest eliminowanie oparte wyłącznie na uwięzieniu, niekiedy dożywotnim. Niestety, my nie mamy ani dość sprawnych sądów i policji, ani odpowiedniej liczby cel...

A skoro kary śmierci przywrócić ze względu na traktaty międzynarodowe nie możemy, może powinniśmy spróbować ubłagać prezydenta Putina o dzierżawę kilku hektarów pod kolonię karną na jakiejś wyspie za kręgiem polarnym? Np. na Nowej Ziemi? Miejsce gdzieś między składowiskiem zardzewiałych reaktorów floty radzieckiej a rezerwatem białych niedźwiedzi byłoby w sam raz...

EDITs: goddamned literówki >_<

Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 24-12-2006, 02:01, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3869750
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-12-2006, 00:44   

Cytat:
To teraz wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego uważacie że oni jednak powinni wrócić do rodzin, mimo że to właśnie one i ich błędne wychowanie uczyniły z nich przestępców?

Totem, pokaż mi fragment twojego wcześniejszego postu, w którym pisze o resocjalizacji, bo go nie widzę. Widzę tylko żądania kary i dużo krzyku, natomiast o resocjalizacji przypomniałeś sobie teraz. Podobnie zresztą Borek.

Jeśli specjaliści ustalą, że dzieciaki faktycznie nie rokują, to powinny zostać w ośrodku aż rokować zaczną. Ale dlatego właśnie, że mają wrócić na łono społeczeństwa, a nie jako kara.

Cytat:
A ty zdaje się zapominasz, że kodeksowe pojęcie gwałtu obejmuje

A Ty dalej wyjeżdżasz z kodeksem, który ich nie obejmuje... Będzie ich obejmował dopiero po skończeniu 15 lat i gdy środki właściwe dla nieletnich nie poskutkują.

┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 24-12-2006, 01:51   

Ysengrinn napisał/a:
pokaż mi fragment twojego wcześniejszego postu
Ysengrinn napisał/a:
Widzę tylko żądania kary i dużo krzyku
Fakt, widzę dużo - twojego - krzyku, że "to zbyt surowa KARA". I właśnie dlatego, pierwszy w całej dyskusji od postu Grisznaka, postanowiłem przypomnieć że dyskusja o karze i odpowiedzialności swoją drogą, ale jak na razie to delikwenci karani wcale nie są. Chyba że to TY pokażesz mi kawałek któregoś z TWOICH licznych postów, gdzie NIE określasz bieżącego stanu faktycznego - poddania reedukacji w ośrodku wychowawczym - karą?

Ysengrinn napisał/a:
A Ty dalej wyjeżdżasz z kodeksem, który ich nie obejmuje...
A Ty dalej nie pojmujesz że to czy obejmuje czy nie, może się zmienić w zależności od klasyfikacji czynu przez prokuratora i decyzji sądu?
A precedensy są - jak na przykład sprawa zbiorowego gwałtu (i później morderstwa) na czternastolatce ze Szczecina w 2003 roku. Tam też nieletnich sprawców, właśnie ze względu na zarzut gwałtu ze szczególnym okrucieństwem, zdecydowano sądzić jak dorosłych.
Zajrzyj czasem do działu "orzecznictwo" w Lexie. Warto.

Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 24-12-2006, 01:56, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3869750
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-12-2006, 01:56   

Ile ci ze Szczecina mieli lat? Mniej niż 15?
Cytat:

Chyba że to TY pokażesz mi kawałek któregoś z TWOICH licznych postów, gdzie NIE określasz bieżącego stanu faktycznego - poddania reedukacji w ośrodku wychowawczym - karą?

Polecam lekturę pierwszego mojego postu w wątku, na zimno. Dokładnie w nim napisałem czego moim zdaniem trzeba, przy okazji odnosząc się do trzech wypowiedzi przede mną. Na pewno nie napisałem, że uważam ich pobyt tam za karę.

Ty oczywiście musiałeś zaatakować standardowym Odłamkowym Granatem Antylewackim, który miotasz profilaktycznie do każdego tematu gdzie padnie słowo "kara", nieważne, czy lewacy tam faktycznie byli czy nie, a dopiero potem wchodzisz i włączasz się do dyskusji. Słyszałeś kiedyś określenie "friendly fire"?!

Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 24-12-2006, 02:16, w całości zmieniany 2 razy
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 24-12-2006, 02:04   

jeden miał 17 jak ruszył proces, a to było ponad rok temu. Ostatecznego, prawomocnego wyroku wciąż chyba nie ma.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-12-2006, 02:12   

To jego KK jak najbardziej obejmuje. Nie obejmuje natomiast NIGDY 14-latka, pod pewnymi warunkami może objąć 15-latka.

Kod:
Art. 10. par. 1. KK
Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełna czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat.

Poza tym Polska to nie Stany, sąd nie może wyjść poza ustawę.

┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 24-12-2006, 09:31   

Ta... ale on miał 17 jak zakończono część dowodową procesu, i zaczęto przewód sądowy, a przestępstwo popełnił w 2003, więc wtedy miał w okolicach 15. A sądzą go - wraz z 2 lata starszym wspólnikiem - jak dorosłego, bo w oparciu o akta sprawy, i kwalifikację czynu przez prokuraturę taką decyzję podjął sąd.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Strona 9 z 13 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następny
Odpowiedz do tematu