Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-03-2006, 17:21
|
|
|
Dziś w Empiku trafiłem na fajną książkę, rozważającą, co w "Kodzie Leonarda..." było prawdą historyczną. Wniosek jest prosty - trochę prawdy tam owszem było, ale przemieszanej z taką ilością bzdur, iż wyraźnie widać, że autor żywcem zerżnął z innych mondrych ksionrzek nawet nie weryfikując.
Co do Marii Magdaleny i jej małżeństwa z Jezusem, to autor przytomnie zauważył, że gdyby faktycznie nią była, to wołali by ją Maria żona Jezusa. Przydomek Magdalena dano jej bowiem tylko po to, by odróżnić od innych kobiet o imieniu Maria. I wtedy nie powstałoby to jakże piękne imię żeńskie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Kamjia
|
Wysłany: 07-03-2006, 20:38
|
|
|
Zdaje się autor nie ukrywał, że treść Kodu to po prostu kupka jego własnych bzdur i szczerze mówiąc tak jak ludzie zachwycają się tą książką tak mnie ona wcale nie przekonuje i to nie w sensie chrześcijańskiem, ale już zwykłej rozrywki jaką jest czytanie takich książek. Treść tego dzieła jest dla mnie w jakiś sposób irytująca nawet, bo z goła bredliwa. Ale uważam tak pewnie dlatego, że po prostu obraża moje uczucia religijne.
Mai_chan napisał/a: | Mam problemy z odróżnieniem prawej strony od lewej |
Norma, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje nawet wtedy kiedy próbuję się skupić. To samo jest z otwieraniem drzwi w sklepach. To jakaś parodia, żeby czytając "pull" czy "ciągnij" a robić dokłanie odwrotnie.
Cóż, pożyczyłam "Księcia Półkrwi". który to zekomo miał "dorastać wraz z czytelnikiem" (właściwie sama nie wiem po co mi kolejny zapychacz czasu) i co? Ja tam nie zauważyłam, żeby dorastało tam cokolwiek. Już dla siedemnastolatków to jakieś nie teges, a dla trzynastolatków z kolei w jakiś sposób niebezpieczne, bo nabijają sobie głowy głupotami.. cóż na razie po prostu czytam.. |
_________________ Walk while you have the light,
lest darkness overtake you;
he who walks in darkness
does not know where he is going. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-03-2006, 10:18
|
|
|
Ostatni KOntynent - Pratchet, nawet słaby jest i tak lepszy od większości książek fantasy. Ostatni Kontynent jest całkiem fajną, zabawną lekturą, ma kilka niezłych pomysłów i jedną wadę - dzieje się W Miejscu Które Nie Jest Australią. Oparty jest na popularnym, anglosaskim wyobrażeniu tego kontynentu... Niestety wyobrażenie to jest mi całkowicie obce i przez to połowy dowcipów nie zrozumiałem.
Iwan Groźny - biografia znanego cara. W odróżnieniu od Bibli Szatana, która była zwyczajnie głupia ta książka jest i mroczna i odrażająca i zła. Iwan był jak dla mnie potworem i barbarzyńcom! Jak inaczej można nazwać człowieka, który własnoręcznie zadusił swoje nieślubne dzieci, bo były niemiłe Bogu? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-03-2006, 19:11
|
|
|
Zegarmistrz, dane o iwanie sa cholernie sprzeczne...... zytalam tak ze 3 biografie podajace kompletnie rozne fakty. |
|
|
|
|
|
Amra
This is not the end...
|
Wysłany: 16-03-2006, 19:23
|
|
|
Co nie zmienia faktu, ze Groźny byl postacia kontrowersyjna... |
_________________ Save me from the nothing i've become... |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 16-03-2006, 19:27
|
|
|
Nie był. Żeby być kontrowersyjną musiałby zrobić coś dobrego:P. A on nawet jak umarł to ściągnął na kraj długoletnią wojnę. |
|
|
|
|
|
Amra
This is not the end...
|
Wysłany: 17-03-2006, 15:10
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | A on nawet jak umarł to ściągnął na kraj długoletnią wojnę. |
A dla potomnosci przywlekl Dymitriade... Hehehe... ^^ |
_________________ Save me from the nothing i've become... |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 18-03-2006, 17:33
|
|
|
Hm, szukając w Empiku "Siewcy Wiatru" Kossakowskiej do mojej prezentacji z polskiego (gdzieś tu się poniewiera topic o tym nawet - przypominam "motyw aniołów w literaturze i filmach" ;) znalazłem książkę Jakuba Ćwieka - Kłamca. Z tego, co wyczytałem z tyłu i krótkiego przekartkowania wychodzi na to, że to historia Lokiego, który po wojnie bogów służy aniołom. Czytał to ktoś i może polecić/odradzić? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-03-2006, 18:40
|
|
|
Ja czytałem wstęp i mogę szczerze odradzić. Kiepski styl i postacie. Zeg czytał więcej i też nie był zachwycony. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 18-03-2006, 18:41
|
|
|
Ok, czyli jednak pozostanę przy zakupie Siewcy ;)
Dzięki |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 18-03-2006, 21:13
|
|
|
Apropos Siewcy to swój egzemplarz powinnam chyba obłożyć, bo zaraz na śmierć będzie zaczytany. Już nawet nie pamiętam ilu osobom go pożyczałam ><'
Skończyło mi się czekanie na jedną książkę [skonsumowaną w dwa dni zresztą, nie potrafię dozować sobie takich przyjemności kiedy mam tydzień prawie bez uczenia się], to teraz koncentruję się na narzekaniu czemu nie ma innej: pożądam kolejnego Artemisa Fowla!
Dopóki go nie dostanę to bedę co jakiś czas jęczeć. |
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 19-03-2006, 13:02
|
|
|
Czytałem. Gniot jakich mało. Nie warto kupować. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 19-03-2006, 13:05
|
|
|
A ja się łączę w bólu z Gonikiem. Dorwałam niedawno trzeciego Fowla, zakończenie otwarte jak nigdy ==' A i tak druga część była najlepsza. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-03-2006, 14:49
|
|
|
Keii napisał/a: | Hm, szukając w Empiku "Siewcy Wiatru" Kossakowskiej do mojej prezentacji z polskiego (gdzieś tu się poniewiera topic o tym nawet - przypominam "motyw aniołów w literaturze i filmach" ;) znalazłem książkę Jakuba Ćwieka - Kłamca. Z tego, co wyczytałem z tyłu i krótkiego przekartkowania wychodzi na to, że to historia Lokiego, który po wojnie bogów służy aniołom. Czytał to ktoś i może polecić/odradzić? |
Keii... Nie mam pojęcia czy ci się to uda, ale przy takim temacie powinieneś przynajmniej przejrzeć książkę ks. Wiesława Niewęgłowskiego pt. "Anioły". Poza systematyką, są tam osobne rozdziały poświęcone Aniołom w biblii, w kościele, w innych religiach, w świadomości różnych narodów... plus tony, tony bibliografii i rozmaitych ciekawych ilustracji i nawiązań. ISBN 83-88848-04-6. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 20-03-2006, 20:18
|
|
|
totem, jeśli chodzi o taki typ książki, to przypuszczam, że wystarczy mi "Słownik Aniołów W tym aniołów upadłych" Gustava Davidsona ;) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|