Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-10-2006, 11:43
|
|
|
W dalszym ciągu "Czterej Pancerni..." (biblioteka UMCS jest user unfriendly i odcina mnie od zasobów, wrrr). Ale byłoby z tego fajne anime! Kawaii panienki w kawaii mundurach! Meido z handgranatami! Mechy (nie do końca, ale jakie to ma znaczenie dla fabuły?)! Strzelaniny! Patos! Poświęcenie! Młody oficer-bisz szukający siostry i wściekły na nazistów! Maskotka (która już i tak nazywa się Szarik, więc zrobienie z niego skaczącej kulki byłoby fabularnie uzasadnione)!
Poza tym pojawia się Magneto, który jak się okazuje w obozie koncentracyjnym nie siedział, a go wyzwalał, wcześniej zaś walczył w powstaniu warszawskim (a w ogóle to był jeszcze młodym gniewnym biszem na motorze i szukał siostry).
A tak w ogóle, to książka na szczęście okazała się dokładnie tak grafomańska jak myślałem, więc nie jest najgorzej. Fabuła wciąga, bohaterowie sympatyczni i nie życzy im się śmierci przy każdym starciu, nawet młodemu Czereśniakowi, którego wyobrażałem sobie z twarzą Gourriego. Dobijają nieco gęsto stosowane rozwiązania deus ex machina, typu "Niemiec wziął go na muszkę i wystrzelił, ale trafił na niewypał/spadł na niego meteoryt/kula zawróciła w locie i zabiła esesmana", zwłaszcza zaś dobija inteligencja postaci. Od najgłupszych do najmądrzejszych wygląda to tak:
- niemieccy żołnierze;
- polne kamienie;
- szeregowy Tomek Czereśniak;
- czołg "Rudy"
- polscy i radzieccy wojacy;
- sierżant Janek Kos;
- wyżsi oficerowie;
- generalicja;
- Szarik;
Wierności historii jest jaka jest, czytelnik sam wybierze, czy się śmiać czy płakać. Na pewno jednak jako czysta przygodówka techno fantasy dorównuje przynajmniej Connanowi. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 22-10-2006, 12:54
|
|
|
A ja skończyłam "Spisek w Królestwie Czarów" Diane Wynne Jones - moja biblioteka najwyraźniej kolekcjonuje fantastykę młodziezową autorek z nazwiskiem na "J". Fabułka raczej wątła, tytułowy spisek nie jest specjalnie zagmatwany i kiedy bohaterowie w końcu zbieraja się do kupy załatwiają tych złych w dziesięć kartek - uroczy jest za to świat i postacie: mamy więc Anglię alternatywną, w której działa magia i aby tę magię porządkować, król musi cały czas podróżować, nie zatrzymując sie nigdzie na dłużej: wozi więc cały swój dwór autobusami i ciężarówkami dookoła kraju. Nie jest to oczywiście świat jedyny, jeden z bohaterów podróżuje między światami i każdy jest interesujący i oryginalny. Sami bohaterowie też ciekawi, choć nieco obcy - wyraźnie widać, że mają ten dodatkowy zmysł jakim jest magia i ich niezrozumiałe zachowania zwykle wyjaśniają sie dopiero później.
Ogólnie dobre czytadło - dużo lepsze niż "Ruchomy zamek Howla" czy "Zamek w chmurach" - choć z pewnością nie tak zabawne jak to drugie. Cały czas zresztą oczekiwałam, że spotkają gdzieś maga Jenkins.^^ |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-10-2006, 11:25
|
|
|
Aktualnie na tapecie "Gwiezdny Pył" Neila Gaimana. Podobno niezłe, jestem tak w 1/4 i faktycznie, przyjemny klimat ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-10-2006, 00:23
|
|
|
Jak teraz nie spytam, to potem zapomnę...
Czy ktoś mógłby mi zalecić jakieś dobre wydanie legend lub romansów arturiańskich? Nie pogardziłbym też Parzivalem i Eschenbacha i czymkolwiek z "okolicy". Za szukanie wezmę się już sam, tylko przydałoby mi sie troche danych;). |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-10-2006, 08:27
|
|
|
Pominąwszy babskie opracowania Sigrid Undset i zżynającą z niej Marion Zimmer Bradley, w Polsce wyszło swego czasu dość dobre i wierne całości opracowanie autorstwa Rogera Lancelyna Greena. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 29-10-2006, 10:01
|
|
|
Terry Pratchet "Na glinianych nogach". Chyba jeden z lepszych Pratchettów, jakie do tej pory ukazały się w Polsce.
"Kuchnia chińska" dołączona do czegoś udającego gazetę za 8 złotych. Przepisy są nawet niezłe, w większości wykonalne (widać, że to pisał polak dla polaków) ale sama lektura momentami rozbraja.
Wolfgang Sofsky "Traktat o przemocy". Nie powiem. Isnpirująca lektura.
"Hiostoria wojskowości" Razina, 2 książki o Iwanie Groźnym, jedna o Wielkiej Smucie - magisterka uber alles. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 06-11-2006, 10:23
|
|
|
Zgodnie z życiową zasadą mówiącą, że wszystkiego można się można nauczyć z książek kupiłem sobie takie coś Lynn Williams "Rozmowy Kwalifikacyjne bez tajemnic". Na pierwszy rzut oka widać, że to nie zostało napisane dla polaków i uwzględnia raczej realia krajów, gdzie rynek pracy jest bardziej rozwinięty oraz łatwiej o atrakcyjne oferty.
Nie mniej jednak lektura wygląda na przynajmniej pouczającą. Wielu rzeczy sam bym się nie domyślił. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 06-11-2006, 18:44
|
|
|
Zgodnie z ideą czytania czegoś ambitniejszego i godzenia tego z naturalnymi upodobaniami, przeczytałam "Welin" Hala Duncana i jeśli kogoś nie przeraża powieść, jakby autor napisał pięć jej wersji, a potem porozrzucał notatki i poskładał na chybił-trafił, to mogę tylko polecić. Wspaniała rzecz. I są aniołki. I demonki. I nanowirusy. I sumeryjscy bogowie. I świat od czasu do czasu postapokaliptyczny.^^ |
|
|
|
|
|
inatheblue
Błękitna Czarodziejka
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 06-11-2006, 20:18
|
|
|
Rozwiń myśl, bo nie rozumiem? I jaki ma to związek z Miejscem Pochodzenia wpisanym w profilu?
Czyżbyśmy mieli na forum autorkę? |
|
|
|
|
|
inatheblue
Błękitna Czarodziejka
|
Wysłany: 06-11-2006, 20:22
|
|
|
Jak najzupełniej :D Przecież ściągnęła mnie tu Mai-chan :) |
_________________ Fear the power of procrastination. |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-11-2006, 20:26
|
|
|
Łiiii! Ina, kiedy będzie coś wiadomo na temat daty wydania? :D |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 06-11-2006, 20:31
|
|
|
Gratulacje publikacji. Już czekam, a potem będę sempił o autograf. |
|
|
|
|
|
inatheblue
Błękitna Czarodziejka
|
Wysłany: 06-11-2006, 20:40
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | Łiiii! Ina, kiedy będzie coś wiadomo na temat daty wydania? :D |
Zerknij na niusy, będzie pod koniec listopada :) Na Gwiazdkę można sobie kupić :D |
_________________ Fear the power of procrastination. |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-11-2006, 22:26
|
|
|
Ale fajnie psychodeliczna... Podoba mi się! Sesese, trzeba będzie nabyć i obadać, jak wyjdzie :) |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|