Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
O książkach... Czyli o wszystkim |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-11-2006, 19:04
|
|
|
Czyzby ktoś tu Animalsów lubił?
Hmm, obaczym, jakos zawsze miałem opory wobec kobiecej fantastyki, poza może Ewą Białołęcką i Anną Brzezińską (jeśli chodzi o Polki). Jak wyjdzie, to obejrzę i jeśli uznam, że warto zaryzykować - kupię. |
|
|
|
|
|
inatheblue
Błękitna Czarodziejka
|
Wysłany: 07-11-2006, 19:08
|
|
|
Kurde, no a serio rozważałam męski pseudonim... |
_________________ Fear the power of procrastination. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-11-2006, 19:12
|
|
|
Ursula LeGuin kiedyś podpisywała swoje powieści i opowiadania jako U.K. LeGuin...
Wiesz, jeśłi nie będzie to taki koszmar jak "Siewca" Kossakowskiej, nad którym na przemian kląłem i ziewałem czy późne powieści wzmiankowanej LeGuin czy Bradley, to nie będzie źle. Niemniej faktem pozostaje, że kobieta jako autorka kojarzy się przeważnie z romantyzmem, miłością, opisami, melodramatyzmem i w najgorszych przypadkach z angstem. Nie chcę jednak generalizować... |
|
|
|
|
|
inatheblue
Błękitna Czarodziejka
|
Wysłany: 07-11-2006, 19:40
|
|
|
Ja tam nie wiem, mnie się cały czas wydaje, że to jest rockowa książka przygodowa. Za jakiekolwiek negatywne skojarzenia z tym terminem nie odpowiadam. Nie jest to Pilipiuk i nie jest to Kossakowska. A co to jest, przekonaj się sam ]:> |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-11-2006, 21:51
|
|
|
Podczas wczorajszego Wielkiego Questu Do Tesco nabyłam sobie "Wielki marsz" Kinga, bo na mnie łypnął... Skończyłam godzinkę temu. Dobry. I dokładnie tego się spodziewałam... Kropeczkę pozdrawiam - uwierzysz, że szukałam dziada od zjazdu sylwestrowego? :P
Poza tym się dokształcam Faustem (bo żeby pojąć całość nawiązań w MiMie przydałoby się - a poza tym Goethe nie jest zły), Mistrzem i Małgorzatą (bo kot, IKa i Serika mnie podgryzły), i Dziadami (bo lektura)... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-11-2006, 22:49
|
|
|
Kupiona Lux Perpetua, pewnie przez najbliższy tydzień przeczytam.
Swoją drogą szkoda, że Matras nie jest czynny do 21, bo bym miał 5% taniej >_> |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-11-2006, 19:06
|
|
|
Abe Kobo "Kobieta z Wydm" - uważany z jednego z najwybitniejszych proazików japońskich, facet pisze w klimatach nieco kojarzących się z Kafką, podobna wieloznaczność i metafory. Sam pomysł średni (dżapański salaryman uwieziony przez szalonych wieśniaków i zmuszony do kopania piasku) ale cała oprawa myślowa prezentuje się nieźle, powiastka króciutka i choć niełatwa w lekturze, to jednak mile rusza łeb. Warto przeczytać. |
|
|
|
|
|
inatheblue
Błękitna Czarodziejka
|
|
|
|
|
inatheblue
Błękitna Czarodziejka
|
Wysłany: 25-11-2006, 14:24
|
|
|
Już jest w przedsprzedaży :)
www.runa.pl
i updatowałam stronę:
www.notkostrony.prv.pl (nie krzyczeć, nie umiem inaczej, a font do gifów w ramce gdzieś mi się zgubił i nie mogę zrobić graficznie...)
No. Odpępowiam maleństwo. Wish me luck. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 26-11-2006, 19:51
|
|
|
Ina: ładny fragment, ale raczej trudno na jego podstawie wyrobić sobie opinie o książce.
Skończyłem czytać Marketing Andrzeja Wiśniewskiego. Teraz robie notatki... Książka jest podręcznikiem dla szkół średnich i wyższych. Lektura była bardzo ciekawa, niestety wyszło z niej kilka szczegółów dotyczących tych rzeczy, za którymi z uporem maniaka biegam i ich wprowadzenie postuluje...
Wyszło na to, że owszem te rzeczy nie są moimi majaczeniami i owszem, mają sens. Niestety nie wynika stąd, że jestem samorodnym geniuszem marketingu i przyszłym panem i władcą Nowych Mediów.
To są rzeczy, które dzieci uczą się w technikach ekonomicznych na pierwszych lekcjach! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-12-2006, 12:37
|
|
|
Przeczytałem wczoraj wieczorem "Nigdziebądź" (Neverwhere) Gaimana. Choć twórczość tego pana znałem, głównie dzięki Sandmanowi czy napisanej wspólnie z Prachettem parodii pt "Dobry Omen", tak tej książki wcześnie nie miałem okazji przeczytać.
Muszę przyznać, czytało się miodnie (skończona w jeden wieczór). Rzecz pomysłowa, przyjemnie łącząca makabrę z humorem w jedno lekkostrawne danie. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 16-12-2006, 12:38
|
|
|
OK! Mam (wreszcie) książkę Iny. Teraz będę się znęcać. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 16-12-2006, 19:07
|
|
|
Jeśli chodzi o ekonomię to my w szkole mamy taką cienką biało-niebieską
"Podstawy ekonomi z elementami prawnymi" czy coś takiego...autorom prawie wyszło wytłumaczenie podstawowych wiadomości...mówię prawie bo tak nie do końca. |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 16-12-2006, 19:57
|
|
|
A ja "Piątego elefanta" po polsku sobie czytam. Potem miał być Martin, ale mi znajome "Fight Club" i następne tomiki Saiyuki podrzuciły, więc Tyrion, Sansa i Mary-Snow będa musieli poczekać. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 16-12-2006, 20:11
|
|
|
Czytam "Władca Cesarzy", drugi tom "Sarantyńskiej Mozaiki". Równie dobrej książki nie czytałem od baaardzo dawna. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|