FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Następny
  Polityka...
Wersja do druku
LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Status: offline

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-09-2005, 06:50   

W kwestii polityki. Jeśli PiS to lewica to ja popieram taką lewicę! Jest jeden podstawowy warunek. Partia popierająca przepisy potępiane przez KK automatycznie dla mnie nie istnieje. Z tego powodu nie mogę głosować na SLD, SDPL ani liberałów (moralnych jak dawna UW i dzisiejsze PO). LPR jest zbyt agresywna jak na partię odwołującą się do katolicyzmu a pozostałe partie nie mają własnego zdania. Wybór był oczywisty. Ale to tylko moje zdanie.

A co do Turcji to Turcja *nie leży w Europie*. O czym tu dyskutować? Co to jest Unia Europejska czy Euroazjatycka? A może Globalna? :->

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-09-2005, 07:08   

"Polacy powiedzieli 'nie' populistom" - pisze agencja Reutera w komentarzu do polskich wyborów parlamentarnych.

Ciekawe po czym to widać. Dwa najlepsze wyniki mają skończeni populiści. Oh well, zapowiadają się cholernie ciężkie 4 lata, ale to było do przewidzenia. Jakoś to będzie.

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 26-09-2005, 08:16   

Ysengrinn napisał/a:
"Polacy powiedzieli 'nie' populistom" - pisze agencja Reutera w komentarzu do polskich wyborów parlamentarnych.

Ciekawe po czym to widać. Dwa najlepsze wyniki mają skończeni populiści. Oh well, zapowiadają się cholernie ciężkie 4 lata, ale to było do przewidzenia. Jakoś to będzie.

Trzy najlepsze - trzecią partią (z porannych informacji) będzie Samoobrona.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-09-2005, 09:35   

Innymi słowy biednych trzeba równać do poziomu ziemi bo jak się twierdzi że bogaci powinni pomagać biednym a państwo powinno to egzekwować to automatycznie jest to populizm. Samoobrona to populiści, to fakt. Oni tylko krzyczą głośno. Co do PO to nie mam zdania czy to populiści ale chyba ten ich podatek liniowy raczej populistyczny nie jest.

Mogę się mylić ale to raczej SLD głosiło wszem i wobec w swoim czasie populistyczne hasełka z których nic nie wynikło. Co wyniknie z rządów POPiS to się dopiero zobaczy. Na szczęście obie partie nie mają wyboru -*muszą* współpracować. Inaczej każda ustawa padnie w senacie. Czyli nikt nikogo nie wystawi do wiatru tak jak UW zrobiła to z AWSem. A to już dobrze. :-)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-09-2005, 09:50   

nie, nieco inaczej - z racji na to ze panstwo nie ma kasy zeby dac wszystkim, i komus trzeba zabrac (np chociazby tym co pobieraja oszukancze renty i parze urzednikow) - ktokolwiek kto nie jest populista musialby to zrobic. w tym momencie bedzie mial na karku protesty gornikow, bezrobotnych, rolnikow, i kogo tam jeszcze - stad, nikt, nie bedacy populista, nie ma wiekszych szans

bo problem jest taki, ze z tymi biednymi to jest tak sobie - bo zasilki to dobra rzecz, ale powoduje ze ludzie wola pobierac zasilki a nie pracowac. i to samo z wiekszoscia zasilkow. sa one niezbedne moze w 25% przypadkow, w reszcie to jest to kwestia dania komus ryby zamiast wedki, a na dokladke przyzwyczajenie, ze ryba bedzie zawsze
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-09-2005, 09:56   

Sprostowanie: miałem na myśli, że dwie z trzech najlepszych, mea culpa. Literówka. PO nie jest bardziej populistyczna niż jakakolwiek inna. Przepraszam zwolenników PO. Musiałem być nieprzytomny-_-...

Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 26-09-2005, 10:33, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 26-09-2005, 10:00   

LunarBird napisał/a:
chyba ten ich podatek liniowy raczej populistyczny nie jest

Jako ekonomista NIE ZGADZAM SIĘ. Stanowczo.

Dziś, dzięki zatroskanej losem ubogich SLD lewicy, *rzeczywisty* podatek (łączne wpływy z PIT / liczba podatników PIT) nie przekracza 14%.

Dlatego idea wprowadzenia - STOPNIOWO - liniówki jest słuszna. Zrobienie 15% z dnia na dzień to PODWYŻKA podatku prawie DLA WSZYSTKICH.

Problemem nie jest wysokość, ani to czy 15, 17 , 19 dla wszystkich jest sprawiedliwe czy nie - chodzi o łatwość i opłacalność unikania. Liniówka jest łatwiejsza do pobrania i stąd zwykle skuteczniejsza - daje wyższe wpływy. Dziś, jak spytasz w skarbówce czemu nie tropią skąd mięśniak spod budki z piwem ma na BMW, odpowiedź brzmi "a wie pan ile roboty jest z sprawdzaniem tych PITów? A my to MUSIMY robić" Urzędnicy skutecznie chowają się przed niewygodnymi obowiązkami za stertą papieru. Liniówka ją likwiduje, wymuszając solidną pracę... albo redukcje.

To samo z likwidacją RPP proponowaną przez PiS. Oni chcą by za jej decyzje JEDNOOSOBOWO odpowiadał prezes NBP, któremu niezależność decyzji i tak gwarantuje konstytucja. Ale, w odróżnieniu od Rady, zawsze i bez śledztwa byłoby wiadomo kogo konkretnie powiesić...

EDIT: Ummm... jak zwykle zplątałem się we własnych zeznaniach i zapomniałem o poincie ^_~ POPULIZM PO polega na tym że twierdzą, że liniówka 15% to będzie *obniżka* podatku (co jest, jak widać z wywodu wyżej, kłamstwem wierutnym), oraz że *ta stawka* rozwiąże nasze problemy i uczyni kraj bogatym (co znów jest bzdurą, bo w liniówce chodzi o uproszczenie procedury obliczania i płacenia, a nie o tą czy inną stawkę).

Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 26-09-2005, 14:01, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3869750
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-09-2005, 10:17   

Mam pytanie do Bianki albo Wa Totema. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym polega ta nasza ordynacja wyborcza, bo już mam dość mętnych tłumaczeń moich rodzicieli, którzy sami do końca nie rozumieją o co chodzi, ale wszystko wyjaśniają "bo to jest przeliczane"? Byłbym wdzięczny.

A tak poza tym, to gazeta podała, że w moim powiecie wygrał PiS, a w urzędzie wszyscy "wiedzą", że wygrał PSL. Ale u nas tak zawsze...

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-09-2005, 10:27   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ordynacja_wyborcza ?
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-09-2005, 10:37   

totem - o odpowiedzialnosc sie rozbija od cholery rzeczy. pracownicy urzedow publicznych nie odpowiadaja osobiscie za bledne decyzje - stad panstwo traci spora kase na odszkodowania, a oni nadal mnoza sprawy, etc etc. tak samo lekarz nie odpowiada za falszywe zaswiadczenie o rencie - i o ile osoba prywatna moze go za wydanie blednej decyzji pozwac, to panstwo nic tylko te renty placi.
Powrót do góry
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 26-09-2005, 11:16   

Ysengrinn napisał/a:
Sprostowanie: miałem na myśli, że dwie z trzech najlepszych, mea culpa. Literówka. PO nie jest bardziej populistyczna niż jakakolwiek inna. Przepraszam zwolenników PO. Musiałem być nieprzytomny-_-...
Prawda, ja też to przeoczyłem, PO nie jest jakoś szczególnie populistyczna, może poza tendencją do twierdzenia, że wprowadzenie podatku liniowego rozwiąże wszystkie problemy Polski, i zamieni nas wszystkich w bogaczy.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-09-2005, 11:32   

wa-totem napisał/a:
Dlatego idea wprowadzenia - STOPNIOWO - liniówki jest słuszna. Zrobienie 15% z dnia na dzień to PODWYŻKA podatku prawie DLA WSZYSTKICH.

Zgadzam się z tymi słowami z jednym wyjątkiem. Podatek liniowy nie pasuje mi ponieważ uważam że bogatsi powinni płacić wyższy podatek bo biedniejsi liniowy podatek odczują bardziej. Ale opowiadam się za radykalnymi cięciami jesli chodzi o ulgi i zawiłości. To tylko furtki dla nieuczciwych z których niewielu biednych korzysta.

Ale ponieważ nie jestem ekonomistą zastrzegam że nie oceniam merytorycznie tylko z punktu widzenia ludzi biedniejszych.

Ysengrinn napisał/a:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym polega ta nasza ordynacja wyborcza, bo już mam dość mętnych tłumaczeń moich rodzicieli, którzy sami do końca nie rozumieją o co chodzi, ale wszystko wyjaśniają "bo to jest przeliczane"?

W skrócie w ordynacji proporcjonalnej część głosów obsadza partia a nie wyborcy. Stąd poseł odpowiada przed PARTIĄ a nie wyborcami. To chore. Ciągle te same twarze w sejmie a efektem jest widoczne przeświadczenie społeczeństwa że "i tak nic się nie zmienia". W ordynacji większościowej jest banalnie. Jedno miejsce w okręgu i wchodzi najpopularniejszy. Tracisz poparcie -nie wchodzisz. I żadna Lista Krajowa danej partii nic ci nie pomoże. Odpowiadasz przed wyborcami nie przed partią. Dla ścisłości dodam że do senatu obowiązuje ordynacja większościowa. Efekt? Starzy działacze SLD nie weszli do senatu. :)

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-09-2005, 11:39   

LunarBird, i sie mylisz. wez sobie i policz, ile trzeba zarabiac, by przekroczyc granice podatkowa. w tym momencie wez czlowieka, ktory oscyluje tuz obok. i, np. tak jak ja, ma platne za godziny. w tym momencie, jezeli w danym miesiacu konczymy projekt, siedze w pracy do 22, czasem pozniej..... i nie do konca rozumiem, czemu ta praca (ktora jest wazna, i musi byc zrobione) jest platna mniej

wiec, gdziekolwiek ustawisz ten prog, jest on zaproszeniem do nieuczciwosci.

nie widze natomiast najmniejszego powodu, by z moich pieniedzy finansowac panow, ktorych, jak ide rano do pracy, i jak wieczorem z niej wracam, widze pod budka z piwem - chociaz zgadza sie, zarabiam jak na polskie warunki wcale niezle.

Ostatnio zmieniony przez LunarBird dnia 26-09-2005, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-09-2005, 12:14   

Co do podatku to generalnie masz rację z jednym zastrzeżeniem. To i tak się dzieje. Ci ludzie i tak już oszukują. Zresztą kwestia podatku liniowego jest dla mnie groźna głównie ze względu na liniowy VAT. Po prostu będzie drożej i już. Gdyby utrzymano VAT na to co dziś jest niższe niż 15% to byłbym raczej za biorąc pod uwagę twoje argumenty... Na szczęście PO i PiS będą negocjować więc może się jakoś dogadają. :)
Bianca napisał/a:
nie widze natomiast najmniejszego powodu, by z moich pieniedzy finansowac panow, ktorych, jak ide rano do pracy, i jak wieczorem z niej wracam, widze pod budka z piwem

Ja też. Ale jakbyś była wychowywana w takiej rodzinie jak moja (4 dzieci i tylko ojciec pracuje jako kierowca autobusu) i gdyby facet z MOPSu stwierdził "nie ma patologii w rodzinie więc nie będzie pomocy" to domyślam się że coś by cię trafiło... Pomagać można i trzeba. Ale nie patologiom do licha tylko RODZINOM. Rodzinom normalnym pełnym i bez patologii. Dopiero z takich rodzin coś dla państwa wyniknie (porządni obywatele rzecz jasna). Nie mam racji?

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-09-2005, 12:28   

LunarBird napisał/a:
Co do podatku to generalnie masz rację z jednym zastrzeżeniem. To i tak się dzieje. Ci ludzie i tak już oszukują

wiesz, ale postawienie podatku liniowego w zasadzie spowoduje, ze nie bedzie po co.

co do vatu, to masz racje i jej nie masz. bo tak, z jednej strony roznopoziomowy vat spowoduje, ze pewne rzeczy bedzie latwiej kupic, ale z drugiej to sa kolejne przekrety - czyli proby podpasowania X pod kategorie Y. dla mnie przykladem klasycznym jest jeden z likierow, ktory ma dzielona butelke, a zawartosc kazdej dzialki ma rozna ilosc procentow. w tym momencie przez dluzsza chwile byl problem ze sprowadzaniem tego do polski, bo na kazda polowe byla rozna akcyza, i urzad nie mogl dojsc do tego co i jak.....

LunarBird napisał/a:

Ja też. Ale jakbyś była wychowywana w takiej rodzinie jak moja (4 dzieci i tylko ojciec pracuje jako kierowca autobusu) i gdyby facet z MOPSu stwierdził "nie ma patologii w rodzinie więc nie będzie pomocy" to domyślam się że coś by cię trafiło... Pomagać można i trzeba. Ale nie patologiom do licha tylko RODZINOM. Rodzinom normalnym pełnym i bez patologii. Dopiero z takich rodzin coś dla państwa wyniknie (porządni obywatele rzecz jasna). Nie mam racji?

uczciwie? nie, nie masz. ja konczylam szkole z wyroznieniem, potem dostawalam sie na studia i je konczylam (tez z wysoka nota), potem szukalam pracy. teraz pracuje. moja kolezanka ledwie przebrnela przez szkole, wyszla za maz, i zaszla w ciaze. urodzila. zgadza sie, dziewczyna ma meza i nie ma patologii w rodzinie.... tylko wytlumacz mi, czemu moje pieniadze maja isc na utrzymanie jej dziecka? bo ja naprawde wolalabym je odlozyc, i za pare lat zaoferowac mojemu. a tak jej syn czy corka wyrosnie ze swiadomoscia, ze wystarczy sie hajtnac i zrobic dziecko, to kasa juz bedzie ci sie nalezala.

pomagac nalezy tym, ktorzy sami chca cos robic. czyli pracowac, do czegos dochodzic. jesli ci sie zachcialo miec duzo dzieci - to najpierw sie upewnij, ze masz je za co utrzymac.

bo "porzadny obywatel", ktory umie tylko tyle zeby przejadac cudze pieniadze, jest mniej przydany od nieuczciwego, ktory jednak przynosi panstwu jakis dochod.

i nie, w powyzszym nie mowilam o twojej rodznie (bo jej po prostu nie znam... chociaz nadal nie rozumiem czemu mialabym jej z moich dosc ciezko zarobionych pieniedzy pomagac - bo jednak 4 dzieci to byl wybor twoich rodzicow... i czemu niby za ich swiadomy wybor ma odpowiadac kto inny), tylko o mojej rzeczywistej kolezance z lawki.
Powrót do góry
Strona 8 z 13 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi