Tanuki (Wszechbiblia) Anime! |
Wersja do druku |
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 27-11-2004, 18:08
|
|
|
No, no, spory postęp.
Gratuluję Avellanie uporania się z ogromem technikaliów i Tilkowi za moduł wyszukiwania - i to jaki!
(Zauważyłem natomiast jeden błąd - Evangelion: Death & Rebirth przy próbie obejrzenia recenzji wyrzuca błąd XML'a...) |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
g_v_s
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 27-11-2004, 18:34
|
|
|
Xeniph napisał/a: | (Zauważyłem natomiast jeden błąd - Evangelion: Death & Rebirth przy próbie obejrzenia recenzji wyrzuca błąd XML'a...) |
Poprawione.
Moduł wyszukiwania wzorowałem pod względem funkcjonalności na AniDB. Wewnętrznie jest zrobiony całkiem sprytnie - wystarczy powiedzieć, że dodanie wyszukiwania tytułów wymagało dodania trzech linijek kodu PHP i trzech linijek szablonu. Tylko. Okienko szybkiego wyszukiwania wymagało oprócz tego sześciu linijek XHTML i 25 linijek CSS.
Chciałbym rozpocząć dyskusję o przyszłym kierunku rozwoju strony. Z ważnej funkcjonalności brakuje już tylko screenshotów. Jest tu szereg rzeczy do ustalenia - na przykład rozmiar zrzutki, obecność lub nie wersji pełnowymiarowej, sposób i miejsca wyświetlenia. Chciałbym ponadto dowiedzieć się, czego jeszcze waszym zdaniem brakuje na Wszechbiblii Anime. |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 27-11-2004, 19:40
|
|
|
Czegoś więcej o redakcji XDDDD
Noo, w końcu część osób na prawdę sporo się namęczyła, nie wypada powiedzieć o takiej Avellanie czy Tilku tylko kilku właściwie niewiele wnoszących słów, należy im się trochę więcej miejsca i uwagi, czyż nie? :P |
|
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 27-11-2004, 20:39
|
|
|
Może jakiś system głosowania i rankingów? |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 27-11-2004, 21:06
|
|
|
Faktycznie, brakuje nam systemu ocen. Może warto byłoby wprowadzić spójny system ocen recenzentów, żeby później móc uwzględnić oceny w sortowaniu i filtrowaniu. Oceny czytelnicze... może kiedyś, jak będziemy mieć trochę wyższą popularność, bo przy obecnym stanie nie za dużo by się tych ocen nazbierało.
A informacje o redakcji? Obecnie jest prowizorka, docelowo może dojść pole w rodzaju "o sobie", avatar, może informacje kontaktowe... No i należałoby w jakiś ładny sposób przedstawić te informacje, bo obecnie stylów dla listy redaktorów brak. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 27-11-2004, 22:00
|
|
|
Avellana napisał/a: | Co do rzeczy innych - tak sobie patrzyłam i wydaje mi się, że dobrze by było, gdyby przy wyświetlaniu wyników "filtrowania" wyświetlało się, według czego było filtrowane. Że np. "Gatunek: magical girls", albo "Recenzent: Bambosh Rider". O ile to się da sensownie zrobić, to wyglądałoby bardzo elegancko. |
W przypadku niektórych opcji filtrowania jest to banalne, w przypadku innych wymaga dodatkowego zapytania do bazy danych - choc biorąc pod uwagę to, że każde wczytanie strony z indeksem oznacza zapytanie-gigant do tabeli recenzji i tytułów, nie powinno to stanowić problemu. Da się zrobić. |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 27-11-2004, 22:41
|
|
|
Nie wiem, na ile by to było wykonalne, i ile by mogło czasu pochłaniać ewentualne wywalanie śmieci, ale może coś w stylu komentarzy? Pod każdą recenzją link do opinii użytkowników zarówno na temat serii, jak i samej recenzji? |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 12-12-2004, 12:26
|
|
|
hmm,a aj mam taki pomysł, może ksoro mamy już dobrze rozbudowaną możliwość wyszukiwania recenzji, to dodać tam tabele z oceną dla danej serii w przedziałach np:1-3 4-7 8-10??
wg mnie to mogło by być neico bardziej przydatne niż to kto daną recenzje pisał:P
no i dotego nagle zacząły mi świecić linki z boku jak sie na nie najeżdza, też miła odmiana... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 12-12-2004, 12:59
|
|
|
Jeśli jeszcze nie zauważyłeś, ocen nie ma w systemie. Wciąż trwa debata na temat tego, jaki schemat ocen używać. Nie zacznę implementować ocen, dopóki nie zostanie sprecyzowany ostateczny kształt schematu. To samo tyczy się screenshotów. |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 12-12-2004, 13:34
|
|
|
Tilk-no jedna rzecz o której zapomniałem, dodać jak będzie system ocen to takie coś wrzucić... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 16-12-2004, 19:37
|
|
|
Wprowadziłem schemat URL zgodnie z propozycją Cracka. Testy wymagane - zmiana schematu URL jest na tyle dużą modyfikacją, że można coś przeoczyć. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-12-2004, 20:19
|
|
|
Co do źródła mojej wiedzy, to zacytuję fragment postu z phpBB.com
Cytat: | I know more than most about the google spider and know how it treats dynamic urls as it is my job to know the workings of search engines as I engage in search engine optimization for a living.
The root problem here is that google will only go one level deep when spidering dynnamic urls. You are wholly correct that it will index dynamic urls, but, and it is a big but, it wil only index them if the spider has been directed to them from a non dynamic page. this means it does not deep crawl through threads. It will only crawl one level. in other words it will not follow any links within a URL that is dynamic using query strings with "&" and "?" etc. |
|
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 16-12-2004, 21:02
|
|
|
Więc zinterpretowałem to prawidłowo, Google nie miałby problemu ze zindeksowaniem całości zbioru recenzji nawet przy poprzednim schemacie. Obecny schemat jest jednak bardziej czysty i czytelny, więc nie żałuję zmiany. Tym bardziej, że wymagało to tylko wprowadzenia nowych reguł mod_rewrite i paru zmian w szablonach Smarty - nowy kod PHP nie był potrzebny. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 26-12-2004, 22:13
|
|
|
Skoro screenshoty już mamy, należałoby zacząć myśleć nad systemem ocen. W sondzie zdaje się wygrał system 1-10 (0-10?), więc zapewne taki powinien być zaadoptowany. Zostaje jeszcze kwestia ocen cząstkowych - używać ich, czy nie? Jeśli tak, to jakie kategorie powinny wystąpić? |
|
|
|
|
|
|