Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki (Wszechbiblia) Anime! |
Wersja do druku |
Ryuzoku
|
Wysłany: 02-04-2005, 20:25
|
|
|
lay śliczny a chicieć to logiczne że cie chcemy:P
co do linków to ja proponuje wg tego który ładniej wygląda w danym miejscu, eventualnie jeżeli jakaś strona zapłaci to wtedy na honorowe miejsce:P
no ale świetna robota Dark :) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 02-04-2005, 20:27
|
|
|
Dobrze jest, tylko ja widzę jeden problem. Muszę porozmawiać jeszcze raz z wa-totemem, ale on zgodził się wstępnie na pisanie na naszą stronę rodzaju newsów - króciutkiego info o nowych seriach, które zaczynają wychodzić w Japonii. Nie wiem, jaką by to miało postać, ale docelowo - tytuł i kilka zdań.
Bo tak to całość wygląda rewelacyjnie i co więcej, jakoś się zgadza z tym, co ja bym widziała... właśnie takie tabelki w tabelkach. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 02-04-2005, 20:35
|
|
|
Dark Rael, Ciebie to nic, tylko uściskać!
Mnie się bardzo podoba i moim zdaniem należałoby to zaaplikować stronce jak najszybciej, bo obecnie jest okropnie naćkana.
Co do linków: przypuszczam, że prędzej czy później trzeba będzie zdjąć z tego bocznego paska strony o konkretnych seriach - nawet, jeśli to są duże i dobre serwisy. Ale niekoniecznie w tej chwili. Natomiast dział linki koniecznie trzeba urozmaicić banerami - albo dodać ich dużo więcej. Bo obecnie wygląda bardzo ubogo... |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 02-04-2005, 20:41
|
|
|
O.o mnie sie podoba...
ten kotek przy reckach jest super - zachęcająco wygląda, ja bym go dawała przy tych 10 ...
a przy 1 z wielkim, ogromnym wytrzeszczem oczu i przerażeniem na pysku XD
co do graficzek ja widze dwie opcje:
1) przy tych co są dawac pomniejszone głowne, które juz mamy, a przy całkiem nowych nowe, małe
2) dawać te co mamy |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-04-2005, 20:50
|
|
|
Co do linków - ja bym raczej za kryterium przyjął opłacalność wymiany - czyli ilość wejść od nich do nas, a nie tematykę. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 02-04-2005, 21:25
|
|
|
Zeg napisał/a: | Co do linków - ja bym raczej za kryterium przyjął opłacalność wymiany - czyli ilość wejść od nich do nas, a nie tematykę. |
I pozycję w Googlu.
IKa napisał/a: | ten kotek przy reckach jest super - zachęcająco wygląda, ja bym go dawała przy tych 10 ... |
Ja raczej myślałem o używaniu go przy wyróżnieniach.
IKa napisał/a: | co do graficzek ja widze dwie opcje:
1) przy tych co są dawac pomniejszone głowne, które juz mamy, a przy całkiem nowych nowe, małe
2) dawać te co mamy |
Technicznie widzę takie możliwości realizacji:
1) dodać trzeci typ zrzutek i przygotowywać je ręcznie,
2) wykonywać małe zrzutki automatycznie po stronie serwera, przeskalowując zrzutkę główną.
Dark Rael napisał/a: | Nie wiem czy mnie jeszcze chcecie, ale zrobilem szkic strony glownej(...) |
Chcemy, chcemy. Bez ciebie wystrój graficzny strony stałby w miejscu. Znam dobrze standardy internetowe, ale całkowicie brak mi zmysłu grafika.
[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2005 ]
Mam jedną uwagę: zmniejszona czcionka. Na upartego można zmniejszyć czcionkę na stronie głównej dla celów kompozycyjnych - ale wydaje mi się, że nie powinno już się zmniejszać czcionki w pozostałej części serwisu. Tekst napisany większą czcionką czyta się łatwiej, a jest u nas całkiem dużo tego tekstu do czytania. |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 03-04-2005, 16:05
|
|
|
Teraz strona będzie wyglądać jeszcze lepiej :D. Nie mogę się doczekać wprowadzenia zmian. |
|
|
|
|
|
darkrael
Tańczący z przecinkami
|
Wysłany: 03-04-2005, 19:04
|
|
|
Tilk, masz absolutna racje z tymi czcionkami, szczegolnie tekst recenzji, nie powinien sie zmniejszyc. Sam jestem slepy i wiem jak to boli :) Jesli chodzi o grafiki, lepiej przygotowac ten trzeci zestaw, bo przy takiej wielkosci przeskalowanie, bez wyostrzania pozostawialoby dosc nieciekawy efekt.
Z tym kotkiem, przyznam ze myslalem o zastapieniu nimi gwiazdek, ale faktycznie lepiej w ten sposob oznaczyc anime wyjatkowe.
Nie wiem jaka szerokosc zrobic tym tabelkom bocznym, Tilk ile Ci tam potrzeba miejsca na dane w srodku? |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 03-04-2005, 22:54
|
|
|
darkrael napisał/a: | Nie wiem jaka szerokosc zrobic tym tabelkom bocznym, Tilk ile Ci tam potrzeba miejsca na dane w srodku? |
Tabelki boczne? Odpowiedź będzie głupia - tyle, ile potrzeba. W zasadzie obecnie nie myślimy o umieszczaniu tam danych innych niż listowe, więc wypadałoby, żeby zmieściły w poziomie datę i czas i czterocyfrowy licznik. Można też zostawić odrobinę więcej miejsca, żeby nie ucinać tytułów zbyt szybko, choć oczywiście nie jest to wymóg.
Kwestia ucinania zbyt długich tytułów - co z tym zrobić? Obecnie ucinamy przy 30-tym znaku - głównym powodem jest utrzymanie nazwy w jednym wierszu. Można by też wyłączyć zawijanie na poziomie CSS. Pytanie - jak wyglądałoby, gdyby pozwolić dłuższym tytułom zajęcie dwóch wierszy?
[ Dodano: Wto 05 Kwi, 2005 ]
Dodałem mały bonus - plugin wyszukiwarki dla przeglądarki Firefox. Obecnie można go zainstalować z podstrony Szukaj. Plugin dodaje możliwość przeszukiwania bazy recenzji za pomocą interfejsu przeglądarki.
[ Dodano: Sro 06 Kwi, 2005 ]
Dodałem tag [ukryj], pozwalający przykładowo zasłonić w komentarzach spoilery. Ukrywanie jest realizowane za pomocą kawałka Javascriptu.
[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2005 ]
Dla leniwych dodałem schemat w kodowaniu UTF-8, obsługiwanym już przez notatnik z Windows XP. Jeśli kiedyś będziemy chcieli używać japońskich znaków na stronie, można je bezproblemowo wprowadzić do pliku tekstowego z recenzją, a następnie do bazy. |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 07-04-2005, 21:08
|
|
|
Tilk, ja wiem, ze się straszliwych głupot czepiam... Ale ten odcień zieleni, ktory mają linki, nie pasuje do strony, moim zdaniem się gryzie. Nie mogłyby być na przykład koloru napisu na logo? |
|
|
tilk
|
Wysłany: 07-04-2005, 21:17
|
|
|
Zmieniony. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 08-04-2005, 14:25
|
|
|
tilk napisał/a: |
[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2005 ]
Dla leniwych dodałem schemat w kodowaniu UTF-8, obsługiwanym już przez notatnik z Windows XP. Jeśli kiedyś będziemy chcieli używać japońskich znaków na stronie, można je bezproblemowo wprowadzić do pliku tekstowego z recenzją, a następnie do bazy. |
Yaaa! Czy to znaczy że mogę zacząć dostarczać recki jako .txt zakodowany UTF-8, i liczyć że to co widzę u siebie po polsku i japońsku, wyjdzie też w przeglądarce? Woow! Suuuper. A to zadziała też na forum? :/ mam dość przeliczania encji HTML... じゃあ、又... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 08-04-2005, 14:58
|
|
|
@wa-totem
Jak uznam że nowa wersja forum jest stabilna i ją wgram, to mam w planach przerobienie kodowania w forum na utf-8, więc za jakiś miesiąc przeliczanie na encje powinno być zbędne. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 08-04-2005, 15:03
|
|
|
Jak najbardziej. Możliwość użycia UTF-8 była od początku, tylko nigdy z tego nie korzystaliśmy - głównie dlatego, że nie byłem świadomy, że windowsowy Notatnik rozumie to kodowanie, a recenzje były tradycyjnie dostarczane Avellanie w tekstowym formacie. Nie ma problemu z użyciem japońskich znaków zarówno w recenzji, jak i w komentarzach. Jeśli chodzi o japońskie tytuły - niestety, obecnie indekser nie jest na nie przygotowany (głównie z winy PHP na serwerze, który nie obsługuje ciągów znaków z kodowaniem wielobajtowym - można by kiedyś o to pomolestować admina).
[ Dodano: Pią 08 Kwi, 2005 ]
A forum działa wciąż na ISO-8859-2. Teoretycznie można bardzo łatwo przekodować bazę, ale nie wiem, jak dobrze kod phpBB radzi sobie z UTF-8. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 08-04-2005, 16:55
|
|
|
Khem, ja się tylko obawiam, że niezależnie od kodowania, nasi czytelnicy "nie obsługują" japońskich znaków. To dla znakomitej większości tylko śliczne krzaczki.
Uwaga do strony głównej: te "środkowe" oceny i połówki są w pomniejszeniu całkiem nieczytelne - zlewają się z szarymi "szablonami" reszty gwiazdek. Proponuję, żeby albo je przekolorować w ogóle (i na głownej i w widoku recenzji), albo w widoku recenzji dać takie, jakie są, a na głównej czarne z szarymi "widmami". |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|