Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki (Wszechbiblia) Anime! |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 27-04-2005, 15:08
|
|
|
Notka techniczna: na testowym uruchomiłem negocjowaną z przeglądarką kompresję gzip podstron, RSS oraz arkuszy CSS. Możliwy ponad dwukrotny spadek objętości podstron.
Korzyść z wprowadzenia kompresji zależy od odwiedzających - dla osób czytających tylko jedną podstronę zmieni to niewiele, jednak osoba przeglądająca wiele podstron pobierze zdecydowanie mniej, gdyż dość ciężka grafika jest ładowana tylko raz.
Ominąłem też dziwny problem wyświetlania w Operze, który objawiał się tym, że pasek wyszukiwarki wyświetlał się kilkanaście pikseli niżej, niż powinien. |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 27-04-2005, 15:32
|
|
|
Cytat: | Przypominam, że i tak tłumaczenia nie będą "słowo w słowo", bo nie da się z sensem zachować japońskiego (czy angielskiego) szyku. Należy tłumaczyć wiernie, ale nie udziwniać tam, gdzie nie jest udziwnione w oryginale. |
Czy to byl podtekst? Co ja poradze, ze chcialam zachowac szyk japonski czasami :) - ale bede pamietac ;_;
Cytat: | "twórca/wykonawca" (z zaznaczeniem, że to nie musi być tożsame) |
A to wlasciwie dobre jest, jestem za. Yoko Kanno to w koncu Bogini a wiekszosc jej piosenek spiewa ktos inny (Akino Arai, Steve Conte itp. ).
Cytat: | OP/ED/BGM (może jeszcze jakaś dla Image Songs? Ale nie wiem, czy potrzebne) |
Zdecydowanie! W tym co wyslalam dajmy na to - Kiss Kiss Bang Bang to Image Song (Mianko Aino w tym wypadku). Albo Never Get Away - Suboshi Image Song. Image Songi sa fajniejsze do tlumaczenia, bo rzadziej sa publikowane ich lyrics. A sa cennym zrodlem informacji o postaci. Przynajmniej dla mnie.
Czy do tlumaczen tez beda osobne komentarze? |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 27-04-2005, 21:13
|
|
|
Avellana napisał/a: | Przypominam, że i tak tłumaczenia nie będą "słowo w słowo", bo nie da się z sensem zachować japońskiego (czy angielskiego) szyku. Należy tłumaczyć wiernie, ale nie udziwniać tam, gdzie nie jest udziwnione w oryginale. | Święta racja ^^
Mizuumi napisał/a: | Cytat: | "twórca/wykonawca" (z zaznaczeniem, że to nie musi być tożsame) | A to wlasciwie dobre jest, jestem za. Yoko Kanno to w koncu Bogini a wiekszosc jej piosenek spiewa ktos inny (Akino Arai, Steve Conte itp. ). | Fakt, dobry pomysł! ^_^
Cytat: | OP/ED/BGM (może jeszcze jakaś dla Image Songs? Ale nie wiem, czy potrzebne) | Zależy tylko od dobrej woli redakcji; są pozycje gdzie poza OP i ED nie ma wiele do dodania, są takie jak Love Hina gdzie są tego całe albumy. IMHO minimum to:
OP, OP2, OP3, OP4
ED, ED2, ED3, ED4
A-OP (Alt.OP)
A-ED (Alt.ED)
IMG (Image)
INS (Insert)
BGM
W kwestii op-ed: są seriale, jak full metal alchemist czy bleach, które mają trzy/cztery op/ed songi. Poza tym, są takie rzeczy jak Love Hina Again, gdzie mamy ten sam ED ale w trzech różnych wykonaniach, albo takie jak Kanon, gdzie tylko jeden odcinek (ostatni) ma inny ED, i do tego może być potrzebne Alt.ED/Alt.OP. Co do BGM, Image i Insertów... no. ^_^
Chyba że zamierzamy ograniczyć piosenki ilościowo i typami?
Btw. Ja od ponad roku słucham wyłącznie j-popu i pochodnych, i mam tego ładnych kilka płyt, sporo wraz z lyricsami... Na przykład teraz opętały mnie:
Rie Fu - Life is like a Boat
savage genius - Omoi wo Kanadete
Ayumi Hamasaki - Catcher in the Light
Kawasumi Ayako - So-Re-I-Yu
Minawo - Tenohira no Hikari
*^__^*
<tańczy w ciemnościach> |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-04-2005, 21:22
|
|
|
WA-totem - nie zrozumieliśmy się. Chodzi mi o "kategorię". Tak jak teraz recenzja ma przydzielaną kategorię: OAV, TV, MOV albo SP. Nie chodzi mi o przypisywanie kolejnych openingów, tylko o zaznaczenie, że dana piosenka - albo dane piosenki! - są openingami. W sumie chodzi tylko o pokazanie, w którym miejscu ten utwór się pojawia - np. ktoś może openingu z nazwy nie skojarzyć. I nie mówię, że musi być za każdym razem wszystko - do jakiegoś tytułu będzie tylko ending, do innego wyjątkowa piosenka z BGM... Tak to wykombinowałam. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 27-04-2005, 22:44
|
|
|
:O aaaah.. so ka! Teraz łapię, fakt, w ten sposób wystarczy OP/ED/IMG/INS/BGM... ^__^ |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-04-2005, 07:45
|
|
|
ka_tka napisał/a: | Mały offtop, ale chyba wykryłam błąd - co w autorze scenariusza do Slayers Special robi Megumi? |
Tam w ogóle te technikalia stały na głowie. Albo byłam nieprzytomna przy wprowadzaniu, albo takie dostałam, a wprowadzałam takimi partiami, że mogłam nie zwrócić uwagi na jakieś dziwactwa. Poprawione i dzięki za czujność rewolucyjną. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-04-2005, 20:04
|
|
|
Uwaga, zmiany zostały wprowadzone na główny. Mamy już oceny redakcji. Do wystawiania ocen potrzebne jest konto redaktora - w kwestii haseł do owych kont (za login służy nick w wanime) należy zwracać się do mnie bądź Avellany. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 01-05-2005, 21:14
|
|
|
Avellana napisał/a: | Obliczyłam statystyki za kwieceń. Prognozuję, że oglądalność - jeśli dobrze pójdzie - ustabilizuje się koło 400, jeśli gorzej - w okolicach 300-350. |
Popełniasz błąd logiczny. Zachowanie dużej zbiorowości ludzi jest chaotyczne, więc na podstawie chwilowego trendu nie można powiedzieć, co będzie dalej. To trochę jak z kursami akcji na giełdzie. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 04-05-2005, 12:46
|
|
|
AAA! Internet Explorer ma buga, który powoduje, że włączenie kompresji wyłącza caching. Włączenie kompresji dla arkuszy CSS przyniosło skutek odwrotny do zamierzonego - wprawdzie pojedynczy transfer się skurczył, ale samych transferów było duuuużo więcej. Na razie wyłączam kompresję dla CSS, później prawdopodobnie włączę z powrotem, ale tylko dla niebadzIEwnych przeglądarek. |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 06-05-2005, 11:38
|
|
|
Tilk, raz na jakiś czas na stronie (widok recenzji) sypie się kodowanie (zupełnie się sypie, krzaczki powstają). Odświeżanie pomaga. Przeglądarka: IE. |
|
|
tilk
|
Wysłany: 06-05-2005, 16:34
|
|
|
Screenshot proszę. Spróbuję zreprodukować problem u siebie. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 13-05-2005, 22:43
|
|
|
A ja jeszcze wrócę do piosenek... może byłoby dobrze przewidzieć tryb wprowadzenia samych technikaliów, czyli powiązanie do anime/wykonawca/tytuł/typ:OP/ED/Insert/Image/BGM, bez tekstu? to pozwoliłoby szybko uzupełnić dane o najważniejszych piosenkach w większości tytułów, a z tłumaczeniami już iść jak się da... |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 18-05-2005, 13:48
|
|
|
ja mam takie pytanie, bo jak wrzucam w szukaniu na głównej jakiś tytuł którego nie ma, to nei wyskakuje mi napis że tego nie ma a jakby tabelka sie nie wgrywała, znaczy jest już ilośc odcinków nazwa etc, ale puste i bez linii...czy tak być powinno to raz, a dwa czy nie lepiej takto tam coś wkleić?np, jakiegoś jpg'a symbolujacego że czegoś nie mamy?
przegladarka firefox |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 18-05-2005, 14:13
|
|
|
Wynik jest poprawny. Wyszukiwanie tytułu jest operacją filtrowania, a jeśli żaden wiersz tabeli nie spełnia kryteriów filtra, wybranych do wyświetlenia zostaje (niespodzianka) zero wierszy.
Jak najbardziej, można zmienić sposób wyświetlania tabeli pustej. Ale na co? Informację w stylu "w bazie nie ma pozycji spełniającej podane kryteria"? |
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 18-05-2005, 14:33
|
|
|
Tilk-ja bym proponował to przedyskutowac bo jak sie o tym nei wie to na samym początku siedziałem pare sekund aż "strona sie dogra", a potem stwierdziłęm że to może być błąd w stronie, dopiero po chwili stwierdzięłm że to może być literówka (u mnie, a co dopiero u kogoś kto ich zazwyczaj nie stawia) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|